MCGinger Online MCGinger komentáře u knih

Země Země * antologie

Hezké fotografie, ale nešťastný formát. Snímky jsou většinou půlené mezi dvě stránky a někdy je hlavní bod zájmu opravdu v samotném lomu.

24.11.2021 3 z 5

Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Zajímavé téma a osobní příběh inspirovaný osudem Lili Elbe. Trochu pokulhávající pojetí. A jednu hvězdičku ubírám za to, že je inspirace spíše volná, což se projevuje nejvíc třeba ve výměně Gerdy za Gretu.

06.11.2020 3 z 5

Mor Mor Milada Mašinová

Celou trilogii jsem přečetl během chvilky a úplně nevím jak hodnotit...trošku drsné čtení na jaře 2020, ale nemůže se mu upřít, že o pět let předstihlo dobu. Kdybych celou trilogii Mor četl v době kdy čerstvě vyšla, tak bych si o příběhu říkal, že je krajně nereálný a nevěřil bych mu ani stránku. Ale v kontextu této doby jsou některé prvky jen lehce dotaženy přes úroveň reality do lehkého absurdna a zbytek je docela snadno uvěřitelný.

30.05.2020

Druhá osoba singuláru Druhá osoba singuláru Sajjid Kašua

Další z knih popisující složité vztahy Izraelců, Palestinců a Izraelských Palestinců. V této knize navíc napínavý příběh několika lidí, jejich osudy se spletou dohromady dílem jedné velké náhody. Stránky jsem hltal a snažil se dohlédnout za roh, co se stane a jak to dopadne. Výborné, doporučuji.

18.01.2020 5 z 5

Persepolis Persepolis Marjane Satrapi

Výborný komiks popisující rozdílné kultury Íránu po revoluci a Francie. Po nedávných událostech, kdy se dostal Írán do záběru médií, si asi půjdu přečíst Perseopolis znovu.

18.01.2020 5 z 5

Rudo Rudo Daniel Majling

Po Ruzké klazice už jsem čekal cokoliv, nebo raději nic. Ale Rudo mě fakt chytil, nad jeho depresivním osudem jsem se bavil v každé kapitole a často se nahlas smál v MHD.

23.06.2019 5 z 5

Zajícův rok Zajícův rok Arto Paasilinna

Má druhá knížka od autora po Staré dámě...a bavila mě ještě o něco víc. Příhody redaktora a zajíce byly velmi vtipné a kromě některých pasáží (viz komentáře níže) jsem se většinou smál. Příjemné odpočinkové čtení.

23.06.2019 5 z 5

Alois Nebel: Na trati Alois Nebel: Na trati Jaroslav Rudiš

Už dlouho se rozhoduju, jestli si koupím a přečtu kompletní Nebelovu trilogii a náhodou jsem ve výprodeji narazil na Na trati. A soubor těchto krátkých povídek/stripů doplněných textem mě přesvědčil, že si "velkého" Nebela opatřím. Často jsem se smál nahlas a to se mi u knížek tak často nestává. Jednu hvězdičku si nechávám v zásobě a čekám s ní na trilogii.

29.10.2018 4 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Pro mě první knížka od autorky. Na začátku mě moc nezaujala (pletl jsem si jednotlivé ženy od A, nevěděl jsem, jaká se právě odehrává časová linka), pak jsem se ale zorientoval a konec to napravil, ve výsledku tedy pro mě dobré čtení.

27.09.2018 3 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

Čteno sice kdysi, ale vůbec mě nezaujalo. Plno klišé a nula inovace.

17.08.2018 1 z 5

Darda Darda Irena Dousková

Nebylo to špatné, ale už to nebylo ono. Humor spíše tragikomický, sebeironizující. Příběh uvěřitelný, to ano, ale trochu se už ztrácí chuť ho číst.

15.08.2018 3 z 5

Vtipně napsaná knížka. Není to zcela můj styl, ale i tak jsem se dost bavil.

15.08.2018 4 z 5

Gaza: Poznámky pod čarou dějin Gaza: Poznámky pod čarou dějin Joe Sacco

Taková malá cestovní knížečka... Dobře: jedná se o vskutku velkou knihu, ať už rozměrem nebo obsahem.

Joe se vrátil do Gazy a na rozdíl od nahodilých rozhovorů, které s místními prováděl při práci na knize Palestina, mu v této knize šlo o víc. Jeho cílem bylo dopátrat se pokud možno pravdy ohledně dvou incidentů (izraelský slovník) z roku '56. Jestli se mu to podařilo posuďte sami v knížce a udělejte si na to vlastní názor. Minimálně se však snažil více ověřovat jednotlivé výpovědi a dodávat i názory protistrany, stejně jako oficiální zprávy a informace z dobového tisku.

Joe opět odvedl dobrou práci jak ve vyprávění, které by vydalo na plnohodnotnou "obyč" knížku, tak v kresbě, která je opět detailní a mně se prostě jeho celostránkové obrazy opravdu líbí (byť zde neukazují nic pěkného).

Přišlo mi vtipné, že v českém překladu evidentně někdo použil funkci 'najít a nahradit vše' v případě opravy jména 'Ábída. Dvakrát se tedy opravilo klasické slovo nabídli na n'Ábídli.

15.08.2018 5 z 5

Otčina Otčina Nina Bunjevac

Krátký autobiografický kousek, ve kterém je vysvětlena část podstaty jugoslávského konfliktu a jeho dopad na jednu rodinu. Kresba vcelku zajímavá, zvláštní konec.

13.08.2018 4 z 5

Tančící Arabové Tančící Arabové Sajjid Kašua

Četl jsem ji jako první od autora. Na rozdíl od souvislého napínavého líčení příběhu v "A bylo jitro" jde zde spíš o úryvky ze života izraelského araba. Příběh tedy není tolik výrazný, ale problémy zůstávají stejné.

11.08.2018 4 z 5

A bylo jitro A bylo jitro Sajjid Kašua

Skvěle napsaná knížka o problematice dvojí identity v rozdělené zemi. Celou dobu jsem přemýšlel, do jaké míry se příběh zakládá na osobních prožitcích autora a reálných událostech, ale ke konci mi došlo, že je to vlastně jedno. Situace s izraelskými araby se nezmění ani podepsáním jakékoliv dohody a oni stále zůstanou v nezáviděníhodné situaci na pomezí izraelských sociálních výhod a palestinského národního cítění.

11.08.2018 5 z 5

Divoký hon Divoký hon Mike Mignola

Důležitá otázka po přečtení tohoto dílu: kde sakra seženu Bouře a běsy??

24.10.2024 4 z 5

Visa Transit - svazek 2 Visa Transit - svazek 2 Nicolas de Crécy

Za mě slabší než první díl. Výtvarně pořád pecka, ale přijde mi, že autor čím dál víc odbíhá od roadtripu a nabaluje na příběh další a další vzpomínky, pocity, úvahy...a to mi moc nesedí.

08.10.2024 3 z 5

Logikomiks Logikomiks Apostolos Doxiadis

Nejsem evidentně cílovka. Doporučuju raději fanouškům matematiky a filosofie, než fanouškům komiksů.

04.10.2024 3 z 5

Růžový a černý Růžový a černý Tony Sandoval