mcleod | Komentáře u knih | Databáze knih

mcleod mcleod komentáře u knih

Galský kohout zpívá. Antologie francouzské poezie Galský kohout zpívá. Antologie francouzské poezie * antologie

Opravdu nevím, jak tuto knihu hodnotit... jsou to pěkné básně, ale v tomto gigantickém rozsahu mi (po 400 stranách, které jsem zvládl přečíst) začalo připadat poměrně hodně otravné neustálé opakování (typicky francouzských) témat, pocitů a stylu psaní básní (či možná lépe překladu). Dokonce i mé oblíbené romantické básně mě v této antologii poněkud minuly, mezi těmi, co jsem zvládl přečíst jsem našel jen několik málo básní, které bych byl schopen označit za poutavé:

"Ty, děcko luk, zde doma nejsi.
Ulétni z těchto hrozných míst.
Vždyť pouhé léto budeš žít,
pospěš a světa užívej si.
Prchni. Zde žal vším otřásá,
zde není nic než utrpení.
Jdi tam, kde čeká potěšení,
kde vězením jsou nebesa."
Xavier de Maistre: Vězeň a motýl

11.12.2014 3 z 5

Ve jménu zákona Ve jménu zákona * antologie

Výborný průřez anglickými a americkými detektivními a kriminálními povídkami... od starých příběhů 19. století (kde náhoda hraje na můj vkus až příliš velkou roli), přes klasické propracované detektivky (kde svojí kvalitou dominuje příběh Hercula Poirota od Agathy Christie) až po novější povídky s kriminálními a špionážními příběhy (které jsou uzavřené klasickým příběhem Jamese Bonda). Kniha tak představuje poměrně zajímavě složený soubor povídek, které se hezky čtou.

10.12.2014 4 z 5

Po nás ať přijde potopa! / Radosti života / Nové verše / Don Juan Po nás ať přijde potopa! / Radosti života / Nové verše / Don Juan František Gellner

Po nás ať přijde potopa je dobrá sbírka, je to něco nového, hezky se to čte, autor představuje zajímavý pohled na svět. Kvalita básní však s postupujícími roky výrazně klesá. Jazykově nejsou Gellnerovy básně nijak zajímavé, jeho pozdější dílo navíc nepředstavuje žádné nové myšlenky, stále opakuje to samé, bohužel navíc stále nezajímavěji. Přiznám se, že přečíst "Básnickou pozůstalost", která je zařazena jako poslední více než poloviční část knihy, pro mě bylo opravdovým utrpením.

20.08.2014 2 z 5

Benátky - Umění a architektura Benátky - Umění a architektura Marion Kaminski

Výborná kniha s hodně podrobným představením benátské historie, zajímavých osobností, úchvatné architektury a inspirativního umění. Kniha je rozdělena podle jednotlivých částí Benátek, kde jsou představeny významné stavby včetně jejich interiérů po architektonické i umělecké stránce. Vložené kapitoly pak dávají nahlédnout do zajímavé historie města a osobností, které s ním byly spojeny. Kniha je vhodná jak pro připomenutí vzpomínek na krásné město, tak i pro získání nových informací.

04.10.2013 5 z 5

Žďárský uličník I - Město Žďár Žďárský uličník I - Město Žďár Miloslav Lopaur

Výborná vyčerpávající kniha o historii malebného Města Žďáru, jeho stavbách a urbanistickém vývoji do roku 1945, která dává možnost nahlédnout do života města, jeho postupného rozrůstání a zakládání nových ulic, domů a průmyslových podniků a která často seznámeného čtenáře donutí k zasnění, jak toto město mohlo vypadat krásně a příjemně, pokud by se jím především v 70. letech, ale bohužel i v jiných dobách (často i po roce 1989), neprohnalo demoliční "tornádo". I pro mě, přestože historii Žďáru studuji rád a relativně intenzivně, bylo v knize mnoho zajímavých nových informací... třeba, že měl Žďár vlastní letiště, a dokonce jsem díky ní objevil jednu současnou trochu schovanou ulici, o které jsem neměl příliš tušení :-) V knize není zahrnuto významné katastrální území Zámek Žďár, což je trochu škoda, ale velmi doufám, že autor nalezne čas a prostředky pro vydání i druhého slíbeného dílu, a úspěšně tak naváže na tuto výjimečnou publikaci.

09.06.2013 5 z 5

Papuánské (polo)pravdy Papuánské (polo)pravdy Vojtěch Novotný

Výborný soubor esejů biologa pracujícího na Papui-Nové Guineji, přibližující místní obyvatele, jejich společnost a zajímavou kulturu ovlivněnou na jedné straně dlouho trvajícími tradicemi a na straně druhé přílivem postmoderní globální kultury. Texty jsou napsány originálně a vtipně, takže nejen, že se čtenář dozví spoustu zajímavých informací o těchto do nedávné doby často velmi izolovaných společenstvích, ale navíc jejich čtení baví a pobaví výborným stylem humoru.

12.01.2013

Lůnysvit Lůnysvit Karel Hynek Mácha

Nemůžu si pomoct, ale připadá mi, jako by editor této sbírky vybral to nejhorší z tvorby Karla Hynka Máchy. Ve sbírce jsem narazil jen na pár opravdu dobrých básní, jinak jde o nepříliš povedená dílka, která jsou velmi vzdálená tomu, co Mácha vytvořil v nejgeniálnější básni všech dob Máji a v dalších výborných básních.

05.11.2012 2 z 5

DG 307 – Texty 1973–1980 DG 307 – Texty 1973–1980 Pavel Zajíček

První texty jsou výborné, ale postupně se tématika přesouvá k podivným "šamanským" básním, které nemají žádný zajímavější obsah.

22.10.2012 1 z 5

Encyklopedie rocku Encyklopedie rocku Michael Heatley

Historie rocku je v této encyklopedii zpracovaná dobře, dozvěděl jsem se z ní v mých rockových začátcích (když ještě na internetu nebylo dost kvalitních informací :-) ) o rocku spoustu zajímavých a užitečných věcí. V některých případech byla tato kniha také inspirací pro hledání pro mě nových kapel. Proč ale autor do encyklopedie rocku zařadil takové věci jako je Madonna apod???

22.10.2012 2 z 5

Třetí cesta a její kritici Třetí cesta a její kritici Anthony Giddens

Vzhledem k tomu, že tato kniha reaguje a rozšiřuje "první díl" Třetí cesty a reaguje na kritiku, která se vůči tomuto prvnímu dílu vznesla, je lepší si knihu přečíst až po prvním díle. Já ji četl jako samostatnou knihu bez propojení na další názory a dílo Anthonyho Giddense, a možná i kvůli tomu mi připadalo, že jde o výčet mnoha názorů (snad ve všech oblastech a oborech) bez jasnějšího ukotvení a argumentace. Zkrátka o konceptu "třetí cesty" jsem se z této knihy moc nedozvěděl.

22.10.2012 2 z 5

Cesty z krize Cesty z krize Martin Potůček

Velmi dobrá kniha o problémech Česka a možnostech jejich řešení. Kniha je napsána chytře, vtipně a jednoduše... bohužel ale kvůli této jednoduchosti nejde moc do hloubky. Přesto hodnotím pozitivně, jde přesně o ten typ chytře levicově laděné knihy, který je velmi inspirativní a který mám hodně rád.

15.10.2012 4 z 5

Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, implikace Teorie regionálního rozvoje: nástin, kritika, implikace Jiří Blažek

Kniha shrnující nejpodstatnější teorie regionálního rozvoje... skvělé pro základní nastudování i jako start pro další studium vybraných teorií. Moderní teorie však jsou podle mého názoru až příliš podrobně rozebrány, kdy se studující může trochu ztrácet v přebytku informací.

16.09.2012 5 z 5