Meg1

Skvělá kniha o jedné skvělé ženě. Velmi kladně hodnotím i popis života začátku 20 století. Jaká byla tehdy politika ale i myšlení lidí. Vše je na pozadí života této malířky moc pěkně zpracováno včetně dalších významných osob tehdejší doby ať už se jedná o literáty z Devětsilu nebo jiné malíře. Osobně se mi velmi líbily i úryvky snů jednotlivých postav, kterými autorka knihu obohatila.
S ostatními recenzisty souhlasím v tom, že mi v knize chyběly fotografie především děl Toyen ale i Štýrského.

Stejně jako Naslouchač se kniha čte sama. Po delší době jsem se vrátila k žánru fantasy a nemohla jsem si vybrat lépe. Netrpělivě očekávám vydání následné knihy s názvem Nasterea. Z počátku jsem k ní měla trochu nedůvěru, ale po pár prvních stránkách jsem se už neodtrhla. Milovníkům napínavých fantasy rozhodně doporučuji.

Varování! Nezačínejte číst, pokud nemáte dost času přečíst knihu na jeden zátah (no nebo alespoň na dva, má dost stran...) Když ji budete muset odložit, budou to muka, to mi věřte :-)

Ten kdo trpí, nedokáže udělat šťastné ani ostatní. Rozsévá kolem sebe jen další bolest a tím se stává ještě smutnější. Příběh Wiliama je krásnou ukázkou toho, jak důležité je umět dávat věci do pořádku a zavírat dveře za tím, co už bychom neměli dál nést.

Knihu jsem na jedné návštěvě jen tak vytáhla z kamarádčiny knihovničky aniž bych předem tušila co čekat,a druhý den jsem si ji ospalá z "pročtené" noci vezla domů :-) Jednoduché téma, příběh postaveny na milostem vztahu dvou lidi s rakovinou, je však dobře propracovaný a charakter obou hlavních postav se mi velmi libil, stejně jako hluboký vztah, který mezi sebou dokázali navzdory nemoci vytvořit. Na konci samozřejmě ukápla i slza a ať si každý říká co chce i takové knihy je občas třeba číst.

Zpočátku je kniha hlavně o bolesti a utrpení, bezmoci a bezpráví, kterou ženy zažívají a také o jejich touze žít svobodný život, touze o tom rozhodovat o sobě a za sebe a nebýt jenom hračkou v rukou mužů. Naštěstí tyto úžasné ženy dostaly do vínku veliký dar spočívající v propojení s přírodou. Díky němu a své divé síle, která dřímá v jejich nitru se jim nakonec podaří zbavit svého vězení a žít život jaký si zaslouží. Kniha je psána velmi jemně a citlivě, zároveň je však plná dobrodružství, které vás nenechá a ani na chvilku odpočinout.Tak krásnou knihu jsem dlouho nečetla

Mnoho myšlenek na málo stránkách. Osobně si myslím, že tema by si zasloužilo daleko více rozpracovat. Přišlo mi, že autor hodil navnadu, ale sám k tomu až tolik neřekl. Možná bylo cílem jen pohnout lidi k zamyšlení.... havaiskou košili a rádoby vtipné rozhovory bych vynechala.

Kniha mě pobavila, jemně popostrčila a dodala energii v šedivých dnech. Je psána s humorem a laskavostí. Najdete v ní příběh, napětí, zlo i dobro, které vždy zvítězí, jako je tomu v pohádkách. Ale na rozdíl od nich s návodem jak toto "zlo" překonat a s vysvětlením kde se bere a proč se s ním musíme setkávat. Základní myšlenky budhismu jsou začleněny do příběhu a krásně do něho zapadají. Co kdybychom do svého života začlenili jednu jedinou z nich?

Kniha ve mě vyvolala doslova bouři emocí. Od soucitu přes radost až po vztek na církev a politické potentáty, kteří se snažili Bernadettu nařknout ze lži. Román jsem nečetla jako svědectví o zázraku, ale jako příběh dítěte, dívky a posléze i ženy, silné ženy, která důvěřovala sama sobě, pravdě a poctivosti a nedala si své přesvědčení nikým vzít. Kniha je na můj vkus napsaná velmi obsáhle, ale asi je to třeba k pochopení tehdejších francouzských poměrů. Knihu doporučuji všem, kteří mají chuť okusit úplně jiný knižní kousek, než ty, které se nám povětšinou nabízejí.

Jednotlivé příběhy byly velmi krátké. Sotva jsem stihla nakouknout pod pokličku jednoho příběhu, už tu byl další. Tématicky mi to přijde jako dobrý nápad, ale nenašla jsem v těch příbězích žádnou hloubku, kterou bych od takové knihy očekávala. Kniha na mě působí spíše jako jakýsi "katalog" bohnických žen.

Na začátku knihy jsem z ní byla nadšená, nemohla jsem se odtrhnout a už jsem si v duchu říkala, že dostane 5 hvězd:-)Pak se ale příběh začal lámat a konec? Ten je naprosto o ničem. Čekala jsem velké odhalení a minimálně rozpoutání revoluce v myšlení čtenáře o tom jak to s tou naší společností vlastně je....a nic.Možná mi to ještě doběhne, ale zatím jednu hvězdičku mínus za ten závěr.Kniha se ale čte dobře, je vtipná a nápad na příběh se mi líbil. Dám ještě šanci Zlodějce Knih;-)

Je to pecka! Jestli už delší dobu přemýšlíte nad tím co se to ve vás vlastně děje a odkud přichází všechny vaše emoce, nálady, myšlenky nebo třeba jen o tom jestli byste mohli být spokojenější, knihu si určitě přečtěte. Kniha všechno moc hezky vysvětluje a "škatulkuje"- v dobrém smyslu slova. Až ji přečtete popřemýšlejte o tom co jste se vlastně dozvěděli, bez uvědomění to bude jen polovina úspěchu. Vřele doporučuji všem kteří chtějí a pracují na sobě.

Výborná fantasy, krásně propracovaný a plný děj,nenudila jsem se ani jednu stránku. Po tom co se Sorrengailova zamilovala do Xadena, mě ale začala trochu štvát. Hrdinka jejího formátu by si podle mě měla zachovat určitý status i v mileneckem vztahu. V některých rozhovorech jsem se za ní dost styděla. Za to fakt už hvězda dolů....

" Žena je privilegovanou bytostí která má nesmírnou moc....kdybych využila své znalosti, které jsem získala padl by přede mnou na kolena každý muž...." Možná jsem divná, ale rozhodně si nepřeju aby přede mnou padali muži na kolena a chovali se jako poslušní psi. Vy ano? V tomto duchu je podle mě napsána celá kniha. "Muž byl vždy nezbedným a problematickým žákem, ale žena ho svou něžností a trpělivostí dokázala vychovávat a osvítit." Závěr knihy je úplně tragický a přesně tohle se stane. Ukáže mu své " znalosti" a z proutníka se stane věrný manžel. Možná správně nechápu podstatu ženské energie... Jo to bude asi tím :-D

Tak to byla jízda... přečteno za jeden den. Je to tak napínavé, že jsem knihu prostě nemohla odložit. V knize nevystupuji žádné fantasy postavy, ani nemá kdo ví jak složitou zápletku, ale možná právě proto že v jednoduchosti je krása. S chutí saham po druhém dílu a těším se na další dobrodružství s Christopherem.

Začátek a konec knihy, mě doslova dojal. Některé pasáže byly opravdu moc krásné a některé věty, nebo životní moudra si budu pamatovat asi napořád. Zároveň ale v knize byla i spousta věcí, kterým jsem dostatečně neporozuměla, takže jsem nemohla sdílet Anino nadšení.

Část z nás kolem nich projde bez povšimnutí, část, snad ještě větší, s pohrdáním.
Tito lidé nemají honosné domy, luxusní auta ani jachty a při tom jsou nejbohatší ze všech.
Jejich bohatství totiž spočívá v uvědomění, v pohledu, kterým nahlíží na svět. Žijí na okraji společnosti, někdy možná až za jejím okrajem a přesto, nebo možná právě proto, jsou šťastní. Vidí totiž to, co my ne - krásu v jednoduchých věcech. Radost dokáží najít všude kolem sebe. Závidím jim jejich odvahu, protože i když to leckdy nemají lehké odmítli se vzdát a stát se kvůli společnosti tím, čím nejsou.

Kniha je podle mě něčím víc než jen milým příběhem o Kolčavě a jejích dobrodružstvích.
Já jsem si toho mezi řádky našla spoustu:-).I ten kdo ale bude číst jen příběh nebude, myslím, zklamán.

Kniha má skvěle udělanou reklamu, ale to, co se dočtete v recenzi je bez pár řádků to, co je v knize. Tedy úplně vše co je v knize :-) Obrázky jsou sice krásné, ale pořád jsou to jen obrázky, které vášnivého čtenáře rozhodně nemohou uspokojit. Kniha má ale hezkou myšlenku za tu dávám palec nahoru a hvězdičky tentokrát vynechám, protože co vlastně hodnotit???