memphisz memphisz komentáře u knih

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Výborný civilní popis jednoho běžného dne v pracovním táboře kdesi na Sibiři. Kniha je napsaná svým způsobem humorně a s odstupem, přesto zachycuje vše absurdní a špatné, co režim nabízel.

"Podle papírů zavřeli Šuchova za velezradu. Tak taky vypovídal - ano, je to pravda, dal se zajmout, protože chtěl zradit vlast, a ze zajetí se vrátil proto, že plnil úkol, kterým ho pověřila německé výzvědná služba. Ale jaký to vlastně byl úkol, to si nedokázal vymyslet ani Šuchov, ani vyšetřovatel. Tak to nakonec nechali - prostě úkol."

23.07.2016 5 z 5

Punisher: Vdovy Punisher: Vdovy Garth Ennis

Typický Punisher od Ennise, ale příběh až moc tuctový (mafie, pomsta) a Frank bohužel ve vedlejší roli.

12.07.2016 3 z 5

120 dnů Sodomy 120 dnů Sodomy Donatien Alphonse François de Sade

Děsivě organizované vyprávění čtyř starých prostitutek o úchylkách a perverzi jejich zákazníků. Ze 120 dnů markýz popsal jen 30, zbytek pouze načrtl deníkovou formou. Plánované další svazky přitom měly být čím dál tím brutálnější a krvavější, takže je asi dobře, že se k tomu již nedostal. Většinu knihy tak tvoří "měkké úchylky" - flagelace, BDSM praktiky a především různé fekálnosti, které markýze očividně fascinovaly nejvíce. Pro zbývající tři díly si chystal rafinované mučení, mrzačení a brutální vraždy, což pro čtenáře bohatě stačilo dochovanou formou náčrtů.

Jinak ovšem znamenitá památka konce 18. století pro studium sexuologie, která již tehdy popsala řadu jevů, které ještě dlouho poté neměly vědecké označení a definice. Tedy na svou dobu velice originální dílo.

10.07.2016 3 z 5

Thanos Nezbytný Thanos Nezbytný Dan Abnett

Námět i zpracování jsou vcelku zajímavé, ale ta šablonovitost eventů Marvelu už mě vážně nebaví. Takže celkově průměrný komiks.

02.07.2016 3 z 5

Julietta Julietta Donatien Alphonse François de Sade

Protipól Justiny. Julietta je zvrhlá a to, co Justina považuje za muka, sama vyhledává a rovněž způsobuje. De Sade se tu naplno rozjíždí, i když se brzy začne opakovat. Julietta je ztělesněním hříchu a neřesti, kdy pro vlastní slast vyhledává mučení a prznění nevinnosti a krásy. Oproti Justině se zde De Sade vyžívá v krvi, umučení k smrti, kanibalismu, nekrofilii a zrůdnostech.

29.06.2016 4 z 5

Justina aneb Prokletí ctnosti Justina aneb Prokletí ctnosti Donatien Alphonse François de Sade

Když se v mládí osiřelé chudé sestry Julietta a Justina rozhodovaly co dál se životem, Julietta zvolila život v domu neřesti a postupně se propracovala k bohatství a šlechtickému titulu. Za to ctnostná Justina se rozhodla žít cudný život a nikdy nespáchat nic proti přikázání Boží, za to se jí v životě dostávalo jen bídy, bití, znásilnění a sexuálního zotročení. Čím více byly jí potkávané osoby blíže Bohu, tím s ní zacházely krutěji a zvrhleji. De Sadeho představa o nevyhnutelnosti prozřetelnosti a přiznání božího původu všem špatnostem a zlu.

26.06.2016 4 z 5

Povídky Povídky Donatien Alphonse François de Sade

Krátké anekdoty, které spojuje nevěra, neznalost nevinnosti, hloupost mravnosti víry a nestoudní kněží.

26.06.2016 3 z 5

Zdvojnásobení sázek Zdvojnásobení sázek Andy Diggle

Tuctový námět elitní jednotky CIA, kterou vedení odepsalo, ale která se rozhodně nehodlá vzdát.

18.06.2016 3 z 5

Lex Luthor: Muž z oceli Lex Luthor: Muž z oceli Brian Azzarello

Asi nejlepší komiks ze světa Supermana za hodně, ale opravdu hodně dlouhou dobu. Civilní příběh, který se zaměřuje na Luthora a jeho motivace. Navíc úchvatná a velmi zajímavá kresba. Konec ale trochu pod očekávání.

18.06.2016 4 z 5

Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení Dcerka: O poznání cesty pravé k spasení Jan Hus

Slyš, dcerko, a viz, a přichyl ucho své, že nemáš hřešit ani na těle, ani na duši a ani v představách. Miluj Boha, a miluj ho ze všech nejvíce. Kaj se a zamýšlej se, zda jsi ve všem, jak to chce Bůh. Žij v útlumu, neboť čím více rozkoše nyní, tím více mučení v království nebeském. - Tak by se dal shrnout obsah této středověké protestantské knížečky.

"Též v jiných stavech, které záletů, tanců, žertů, pomluv, her, vystřihování roucha a jiných zlých obyčejů za hřích nemají, a tak svědomí sobě z nich nečiní!"

"Dcerko vyprázdni rozum od marných myšlení a vůli od marných žádostí, a tak pozdvihni rozumu i žádosti, a vejdi v radost Pána svého."

"A tak i chudobu i pokušení, i nemoc i smrt, když Bůh připustí, má mile člověk vše trpěti; nebo přijde jemu ku prospěchu konečně."

17.06.2016 3 z 5

Africká filosofie Africká filosofie Alena Rettová

Přehledová útlá knížka, ve které autorka skáče z místa na místo a chce stihnout co nejvíce na co nejmenším prostoru. Celkově rychlý průlet africkou vědeckou filosofií, ze kterého uvíznou jen útržky.

14.06.2016 3 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Milá novela o... rybaření? Na první pohled to tak vypadá, ale více jde o samotu, nostalgii stáří a zromantizovanou představu o životě chudého rybáře. Aktuálně nevidím důvod číst to někdy znovu, ale jednoho přečtení rozhodně není třeba litovat.

09.06.2016 4 z 5

Daredevil: Rok jedna Daredevil: Rok jedna Frank Miller

Perfektní komiks Franka Millera, který podrobně popisuje origin Daredevila a především civilní léta Matta Murdocka předtím, než oblékl kostým strážného ďábla Hell's Kitchen. Smrt Mattova otce, oslepnutí, studia práv s Foggym, setkání s osudovou Elektrou i boj s Kingpinem. Miller zahrnul vše podstatné a pojal to po svém, tj. naturalisticky a realisticky. Kresba Romity Jr. je mimořádně vyvedená a k Millerovi se hodí.

29.05.2016 5 z 5

Avengers: Korvacova sága Avengers: Korvacova sága Bill Mantlo

Epická sága,ve které se Avengers postaví bohu. Závěr je úžasný a kniha rozhodně stojí za přečtení. Kresba na svou dobu kvalitní. Naivita scénáře je přítomná, ale nijak zásadně.

29.05.2016 4 z 5

Želvy Ninja: Menu číslo 2: Jedinečný originál Želvy Ninja: Menu číslo 2: Jedinečný originál Kevin Eastman

Nový komentář z roku 2023: Při druhém čtení jsem úplně zapomněl, že předtím už jsem knihu někdy četl. Oproti dřívějšímu pohledu knihu teď více cením. Znám příběh stojící za Želvami a je to celé více působivé. Dějově je to akční nářez se skvělou dobovou atmosférou.

Starý komentář z roku 2016: Želvy Ninja ve vesmíru mezi emzákama... Musím říct, že mě to nijak nechytlo.

28.05.2016 4 z 5

Secret Avengers: Mise na Mars Secret Avengers: Mise na Mars Ed Brubaker

Mainstreamový příběh i kresba, ale oboje na slušné úrovni. Příběh nenudí, akce je přehledná, námět sice nijak originální, ale také neuráží. Celkově dobrá kniha, která sice není výjimečná, ale rozhodně ani špatná.

28.05.2016 3 z 5

Daredevil: Na černé listině Daredevil: Na černé listině Frank Miller

Příjemné překvapení. Sám McKenzie užívá stereotypy a naivní scénář se šablonovitými charaktery, ale sílící vliv mladého Millera je znát každým dalším číslem. Postupně se tak otevírá cesta k realismu v komiksu a temným příběhům. Kresba Millera a Jansona je od začátku do konce perfektní. Nejlepší je jasně sešit č. 164 - Expozé.

26.05.2016 4 z 5

Batman: Rok jedna Batman: Rok jedna Frank Miller

Perfektní záležitost v typicky naturalistickém duchu Millera konce 80. let. V hlavní roli Gordon, ale Batman je rovněž využit skvěle. Výborná civilní sonda do prohnilého světa Gothamu.

21.05.2016 5 z 5

Mrtvé matky Mrtvé matky Jason Aaron

Temný, realistický a syrový příběh vyšetřování vražd dvou matek. Emocemi nabitý a psychologicky skvěle zvládnutý popis chování postav. Za mě zatím nejlepší díl série. Kresba s využitím černých ploch se k příběhu skvěle hodí.

21.05.2016 4 z 5

Hloupý žert a jiné příběhy Hloupý žert a jiné příběhy Edward Gorey

Opět výborná sbírka páně Goreyho. Švestkouni, Nechutný pár, Osudový kosočtverec, Čtvrteční liják a Hloupý žert.

21.05.2016 5 z 5