memphisz memphisz komentáře u knih

Sága 4 Sága 4 Brian K. Vaughan

Čtvrtý a prozatím asi nejlepší díl na to jde jinak. V ději se posouváme zhruba o rok a hlavní hrdinové Marko a Alana žijí v ústraní, zatímco si Princ Robot IV prožívá zásek v Sextillionu. Nedostatek akce ovšem neznamená, že je klid. Na Marka a Alanu se valí starosti jiného typu (zajištění obživy a současně péče pro jejich Hazel, odloučení, manželské problémy, závislost, nespokojenost se zaměstnáním). Nedostatky společnosti jsou hlavním tématem této knihy a Vaughan je do světa Ságy začlenil zcela nenásilně.

Problémy trápí také království robotů, kde jeden osamělý chudý muž ve své frustraci chystá revoluci. Čtvrtá Sága tak je plejádou lidských příběhů, které spojuje řada problémů, které se v čase vyhrocují za běžné meze.

Sága 3 Sága 3 Brian K. Vaughan

Třetí díl příběhově uzavírá jedničku a dvojku. Všechny postavy doputují do stejného cíle a končí tak jejich základní ustavení v celém příběhu. Nezbývá než se těšit na další díly, které již budou moci rozvinout další dějové linie a soustředit se na větší obraz světů a hlavní příběhové linky.

Sága 2 Sága 2 Brian K. Vaughan

V čem je druhá Sága jiná než první? Asi v ničem. Pocity jsou podobné jako při čtení komiksu Živí mrví, jednotlivé díly se v zásadě příliš neliší (maximálně podílem akce), protože o to nejde. Podstatné je prohlubování vztahů mezi protagonisty a postupné odhalování jejich minulosti a tím objevování motivů jejich činů. A jelikož Sága má celou řadu zajímavých postav, tento přístup vydrží na hodně dlouho.

Kulisa vesmírného fantasy románu, shakesperovská zápletka a vkusně začleňované společenské problémy jsou jen doplňky, které ovšem fungují na jedničku.

Vyhlazovací stroje Vyhlazovací stroje Bryan Hitch

Akcí nabušený komiks. V podstatě jedna velká, nekončící akce, během které není čas na nic jiného. Postavy máme znát, vzájemné vztahy se řeší pouze na základní úrovni 1) podezření Batmana vůči Supermanovi, 2) zájem Flashe o Jessicu (Green Lantern) a na víc není čas. Akce střídá akci, a nejde přitom o nějakého běžného padoucha, ale o globální starobylou hrozbu, která doslova otřásá světem do jeho základů. Vyhlazovací stroje jsou akčním komiksem nejmainstreamovějšího zrna, ovšem jako taková je kniha zábavná. Kresba skvěle používá světla. Celkem 3,5 hvězdy.

23.06.2018 3 z 5

Můj nejhorší nepřítel Můj nejhorší nepřítel Scott Snyder

Bylo by naivní očekávat, že Snyder (tehdy) po pěti letech u Batmana a téměř 150 různých batmanovských sešitech přijde s něčím dechberoucím. Nápadů má očividně dost, ale zpracování už je spíše mechanické. První kniha All-Star Batmana je o téměř 500mílovém klišovitém vězeňském transportu, který funguje jako záminka pro zběsilé nástupy a ještě zběsilejší mizení zejména řadových padouchů. To vše v již mnohokrát viděné Romitově kresbě, která již jen odkazuje na jeho nejlepší práce.

All-Star Batman vznikl pro fanoušky, kteří se nedokázali vyrovnat s koncem Snydera u Batmana. Je to jeho poděkování svým fanouškům, které připomíná fantaskní fanzin, nebo splněné vlhké sny fandů, spíše než komplexní dílo, které by mělo ambici přežít v paměti čtenářů déle než do dalšího relaunche.

23.06.2018 3 z 5

Ve stínu netopýrů Ve stínu netopýrů James Tynion IV

Je poznat, že Tynion se Batmanovi věnuje v podstatě celou svou kariéru (i když působil hlavně ve stínu Scotta Snydera). Svěřit mu Detective Comics byl skvělý nápad, zejména po nijakých příbězích v New 52. Příběh funguje, je dramatický, napínavý a se správnou gradací. Co je ovšem hlavní předností knihy je temná a efektní kresba, která vyčnívá díky skvělému spojení autorského týmu (kresba, barvy, inker). Malované části a estetický dojem používání červené barvy to vše jen podtrhují. Detective Comics 1 je týmový Batman, který zkrátka funguje a má co nabídnout.

22.06.2018 4 z 5

Smrt a život Olivera Queena Smrt a život Olivera Queena Benjamin Percy

Příběh je vcelku zajímavý a nosný, ale scénář (dialogy) jako takový je mělký, tuctový a ohraný. Percy se inspiruje snad všemi základními dějovými linkami Green Arrowa (ostrov - a to hned ve dvou dějových rovinách, ztráta bohatství, vztah s Black Canary (bleskový - největší zkratka v dějinách mezilidských vztahů), sociální (liberální) politika - ovšem povrchní). Finálový zvrat je plný klišé. Komiks zachraňuje dobrý námět a kresba, která se ovšem několikrát razantně změní (střídání kreslířů). Celkově tedy průměr, který ve zkratce představuje celou historii Green Arrowa.

22.06.2018 3 z 5

Já jsem Gotham Já jsem Gotham Scott Snyder

Na úvod je potřeba říct, že Tom King je skvělý scenárista a spisovatel, jeden z dnes nejlepších. Je škoda, že tu vychází jeho nejvíc průměrná práce a ne například Vision, Mister Miracle nebo Sheriff of Babylon. Samozřejmě vzhledem k oblibě Batmana v USA i ČR to chápu.

Kingův Batman je v porovnání s dalšími autory pořád nadprůměrný. I když v porovnání se Snyderem není jeho start u Batmana tak oslnivý. Na druhou stranu ani sám Snyder svůj Soví tribunál už nepřekonal. King ale píše jinak než Snyder. Zajímají ho spíše psychické pochody a Gotham používá jen jako kulisu, nicméně dohled DC je příliš svazující a pro Kingův genius doporučuji spíše jednu z výše jmenovaných sérií.

Já jsem Gotham je dobrý mainstreamový komiks o Batmanovi, nesklouzává ke klišé, pohrává si s tradičním dělením panelů, přichází s vlastními nápady a umí být vtipný, akční, dramatický i hloubavý. Stále (i v rámci DC Rebirth, stejne jako v New 52) se tedy vyplatí číst sérií "Batman", spíše než Detective Comics a další vedlejší tituly.

01.05.2018 4 z 5

Hodný, zlý a ošklivý Hodný, zlý a ošklivý Brian Edmund Posehn

Prozatím nejlepší Deadpool v sérii. Super děj i kresba, a hlavně konečně fungující týmovka (oproti minulému dílu), Cap a Wolverine prostě potěší. Není to na nějaké rozbory, ale je to to, co od Deadpoola očekávám - akční komedie s trefnými hláškami a vtipnou brutalitou (ano, i to lze).

22.04.2018 4 z 5

JLA: Spravedlnost: Kniha druhá JLA: Spravedlnost: Kniha druhá Alex Ross

Navážu na komentář u první knihy. Líbí se mi nápad s Lanternem, který musí čelit uvržení do nicoty, ve které si stvoří vlastní svět, o kterém ale ví, že nikdy nebude skutečný. Tento nápad by vydal na celou knihu, tady je ale, jako další linie, nedostatečně rozpracovaný. Osudy ostatních mě příliš nezasáhly. Konec je klasická limonáda. Celkem průměrný děj, ze kterého Ross udělal legendu.

13.04.2018 4 z 5

JLA: Spravedlnost: Kniha první JLA: Spravedlnost: Kniha první Alex Ross

Malba Alexe Rosse je samozřejmě úchvatná a vytváří neuvěřitelnou poctu estetice stříbrného věku, ta by byla za jasných pět hvězd. Ale pak je tu ještě scénář a ten už tak zářný není, respektive nabírá si více, než může unést. Počáteční premisa je skvělá, ale poté to sklouzne do typické linky, kdy hrdinové dostávají na frak, jen aby se těsně před porážkou zvedli a zvítězili.

13.04.2018 4 z 5

Anihilace Anihilace Jeff VanderMeer

Vše, co jim řekli, není pravda. Vše, co vidí, není jaké se zdá. Vše, co se děje, nemusí být skutečné. V Oblasti X se ocitnete v totální dezorientaci: hranice jsou zkreslené, čas není stabilní, rozum se pomalu vytrácí a nahrazuje ho paranoia. Vše kolem je organismus, který by neměl existovat. Vše je jednota, totalita.

Atmosféra knihy by se dala krájet a na konci knížky si je čtenář vším méně jistý než při vstupu do Oblasti X.

18.03.2018 5 z 5

Prokleté zvony Prokleté zvony Mike Mignola

Upírobijec lord Baltimore pokračuje ve svém honu za pomstou. Jeho svět se začíná zvětšovat a přibývá mytologie. Vedle vcelku obyčejných upírů Mignola přidává okultismus a čarodějnice, což knihu oproti prvnímu dílu vylepšuje. Líbí se mi kam příběh směřuje, no a kresba je vymazlená.

13.03.2018 4 z 5

Morové lodě Morové lodě Mike Mignola

Má to vše, co dělá Mignolu Mignolou, ale stejně tomu cosi chybí. Na vrcholy tvorby u Hellboye (sága v knihách 8, 9 a 12) to zatím nemá, uvidíme, jak se lordu Baltimorovi povede dál.

11.03.2018 4 z 5

Elektra Elektra Frank Miller

S Elektrou se odkrývá další kousek Millerova runu u Daredevila a je to zase pecka. Osmdesátá léta byla Millerův golden age a Daredevil mu po Batmanovi šel jasně nejlépe. Je super vidět tu retro kresbu, kterou u ostatních autorů většinou doprovází naivní scénář, čekat na něj a přitom dostat nejvyšší kvalitu. Miller tehdy musel být neuvěřitelný úkaz, který zahájil revoluci superhrdinského komiksu.

11.03.2018 5 z 5

Hořící most Hořící most John Flanagan

Hodně podobné pocity jako u první knihy. Je z toho silně cítit určení pro mládež, což není výtka. Oproti první knize mě tu spíše bavila první část - do spálení mostu. Druhá - bitevní - mi přišla zbytečně uspěchaná. Ale pořád je to "prima" fantasy dobrodružství.

26.02.2018 4 z 5

Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Škoda, že jsem se k sérii nedostal, když mi bylo náct. Takhle je děj knihy pro mě předvídatelný, průhledný a tak nějak naivní. Přesto jsem se - zvláště v druhé polovině - přistihl, že příběh napjatě hltám a postavám fandím. Takže literární veledílo to není, ale i tak je zvláštně podmanivé a určitě se pustím i do dalšího dílu.

25.02.2018 4 z 5

Nejlepší kandidát Nejlepší kandidát Stanislav Biler

Je Nejlepší kandidát politickou a společenskou satirou, nebo kritikou politicky a idealisticky netečné společnosti? Knihu jde pravděpodobně číst oběma způsoby.

Kniha obsahuje poměrně hodně humorných, často až absurdních, pasáží a situací. Kandidát, velkopodnikatel, se zblázní a myslí si, že celá republika je jen jeho další drůbežárna; asistentka (vypravěč) bojuje se světem cynismem a nihilismem, přičemž záblesk štěstí (nebo spíše apatického uvolnění) nalézá jen na dně sedmičky bílého; kandidát nazve voliče lopatami, děti ze Sudet chce rozemlít na separát, ale voliči na návsích tleskají a preference rostou...

Podstatou však je, že apatie zůstává. Biler si pokládá otázku, kam až může nezájem lidí zajít. Může volby vyhrát šílenec, který v kampani jen blábolí o slepicích? Vejdou lidi dobrovolně do tlamy lva?

Nejlepší kandidát je sociologický román varující před všeobecnou rezignací formou absurdního žánru. Jako takový je velmi aktuální a trefný. Nicméně lze ho číst také jako satiru, která ma nadhled. Tento způsob pomáhá uniknout od absurdity reality (především lidem nespokojeným se současným politickým vývojem), a tím se kniha stává nástrojem, který sama kritizuje.

10.12.2017 5 z 5

The Amazing Spider-Man: Smrt Stacyových The Amazing Spider-Man: Smrt Stacyových Stan Lee

Shrňme všechny ty emoce v jednom zásadním slovu/zvuku a nechme ho znít - Snap!

23.01.2017 4 z 5

Avengers: Kree-Skrullská válka Avengers: Kree-Skrullská válka Roy Thomas

Vcelku roztříštěný příběh, ve kterém se toho děje hodně, než se vůbec dojde k samotné válce (posledních několik sešitů). Stejně tak se vystřídá celá řada postav. Vzhledem k datu vzniku je tento komiks dosti naivní, přesto se najdou velice silné sešity (především s postavou politika Craddocka (č. 92), který jasně odkazuje na J. R. McCarthyho a jeho hon na rudé čarodějnice) a dále i velmi nápadité sešity (hlavně Cesta do středu androida (č. 93). Kresba ve vesmíru je super, především scény s flotilou Skrullů.

22.01.2017 4 z 5