miklaras miklaras komentáře u knih

Eliška Přemyslovna: Královna česká Eliška Přemyslovna: Královna česká Božena Kopičková

Zasvěcený a komplexní pohled na českou královnu. Velké množství informacích o pečetích.

Jako bychom dnes zemřít měli Jako bychom dnes zemřít měli Miloš Doležal

Krásná kniha, ze které mrazí.

Oblak nevědění Oblak nevědění neznámý - neuveden

Kniha, která se prakticky nedá číst. Musí se prožít. Stejně jako jiné knihy o meditačních praktikách.

Legenda aurea Legenda aurea Jacobus de Voragine

Legenda aurea patří do světové knižní pokladnice. A určitě patří k jakési základní znalosti o evropské křesťanské kultuře.

Mauglí Mauglí Rudyard Kipling

Kipling napsal úžasnou knihu, která nás může provázet celé dětství a když ji najdeme jako dospělí, znovu podvědomě ucítíme tu vůni snové džungle.

02.11.2013 5 z 5

K jádru křesťanství K jádru křesťanství C. S. Lewis (p)

Určitě velmi zásadní kniha o křesťanství, podaná s nadhledem, hloubkou a pochopením lidských nedokonalostí.

02.11.2013 5 z 5

Břeh nesplněných snů Břeh nesplněných snů Alexandr Grin (p)

Snový kaleidoskop jemného přediva lidské fantazie.

Neboť jsem nemocná láskou Neboť jsem nemocná láskou Barbara Beuys

Životopis Hildegardy z Bingenu, který se nečte zrovn snadno. Na druhou stranu je dobré přečíst si knihu, která šířeji zahrnuje oblasti, o jejichž historii moc nevíme.

02.11.2013 3 z 5

Obři aneb Mysterium počátků Obři aneb Mysterium počátků Louis Charpentier

Mám radši katerdálu v Chartres, ale tohle je také příemné spekulativní čtivo.

02.11.2013

Mysterium katedrály v Chartres Mysterium katedrály v Chartres Louis Charpentier

I když si nehovím ráda v oblasti spekulativní literatury, tohle je spekulace krásná a příjemně čtivá. Samozřejmě, že tu nejdeme archu, templáře i tajemné proudy energie, ale všechen ten spekulativní brak je dávkován jemně decentně a s láskou. Navíc tu je středem jedna z nejkrásnějších katedrál světa a autor o ní ví tolik, že ze slupky spekulací můžeme vyloupnout klenot informací o Chartres.

02.11.2013 5 z 5

Budulínek a Matlafousek aneb Vzpoura na lodi Primátor Dittrich Budulínek a Matlafousek aneb Vzpoura na lodi Primátor Dittrich Jaroslav Žák

Zdá se mi, že celý název je Vzpoura na lodi Primátor Dittrich. A je to rozkošná klasika.

Z tajností žižkovského podsvětí Z tajností žižkovského podsvětí Jaroslav Žák

Kniha, kterou v dnešní době už asi málokdo pochopí. Z mladších ročníků snad jen ti, kteří se zabývají dějinami každodennosti v raném 20.století. Pro naše dědečky to byla kniha ohromně vtipná a rozuměli í víc, než my. Stejně ale stojí za přečtení. Je to vtipná kuriozita.

02.11.2013 4 z 5

Nové pověsti české aneb Dobrodružství šesti trampů Nové pověsti české aneb Dobrodružství šesti trampů Jaroslav Žák

Roztomilá záležitost, která se už teď stává reliktem dávnověku. Ale jsou to vzpomínky. Hlavně na Jacka Aspirina, kterého jsem jako dítě obdivovala a milovala.

02.11.2013 4 z 5

Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnost Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnost Zdeňka Hledíková

Výborně a přehledně strukturovaná kniha mapující dějiny správy.

Svět české středověké církve Svět české středověké církve Zdeňka Hledíková

VYnikající studie, která vyplňue bílá místa v bádání o středověké církvi.

02.11.2013 5 z 5

František Antonín Špork a barokní kultura v Čechách František Antonín Špork a barokní kultura v Čechách Pavel Preiss

Špork je prostě nádherná osobnost a každá kniha o něm potěší.

Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Na to, jak se mi líbil film, kniha byla prostě....letní slaďáček na dovolenou

01.11.2013 2 z 5

Gulliverovy cesty Gulliverovy cesty Jonathan Swift

V našem prostředí hodně nedoceněná kniha které ublížila její popularizace a zkrácení. Zrovna tohle vydání dává vyniknout její jedinečnosti a Cyril Bouda jako ilustrátor je prostě perfektní.

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

Ač nemám ráda vulgaritu, mám ráda nadhled. A v Zajdovi je ho spousta

Fantastické povídky Fantastické povídky Leopoldo Lugones

Předchůdce Borgesovy geniality, takový hispánský Poe. Výborné čtení, rozkošně makabrozní