mila2411 komentáře u knih
Za mě devátá kniha od MK. Opět kvalitní, česká krimi, vraždy dívek, uzavřené prostředí a spousty zajímavých a patřičně zamotaných osudů několika lidí. Každý něco ví, každý něco kdysi způsobil, každý ví něco o tom druhém. Takže klasika, hezky se to čte, má to napětí, má to spád. Ničím mě to nepřekvapilo, nešokovalo, ale je to asi vlastně dobře!
Ději předcházející díl "Moucha" byl před více než rokem moje první "Dánovka" a od té doby jsem přečetl cca 1o kousků autorových detektivek. DD se stal mým oblíbeným autorem. "Mucholapka" se odehrává souběžně s dalším výborným dílem "Bestie" a působilo to na mě, jako by na ni autor trošku neměl čas... Vyprávění je to opět příjemné, dialogy a hlášky hlavních hrdinů fungují, ale samotný příběh je takový nijaký. Od pátrání po sériovém vrahovi jsem od DD zkrátka čekal víc. Ani to tradiční zamotávání politiky ranných devadesátek zde nějak nefunguje. No, byly to i tak příjemné chvilky s výborným autorem, příště to určitě bude zase na 1oo%
Asi půjdu proti většině zdejších komentářů, ale nějak mě to "nedostalo". Moje první knížka od JC, očekávání a předpoklady byly jednoznačně na straně díla: knižní klasika a k tomu audiokniha s mým veleoblíbeným Jiřím Dvořákem. Ten rozhodně nezklamal, knihu podává jako vždy na výbornou... ale ono není tak nějak proč, pro co a o čem. Po celou dobu mě NIC nedostalo, do akce nijak zásadně nevtáhlo, hlavní hrdinové mě nepřinutili mít je rád, ani nenávidět, děj se táhnul jako americká armádní žvýkačka. Čekal jsem prostě mnohem víc. Nakonec jsem to dal, stějně jako většina hrdinů i přežil, ale upřímně jsem se těšil až to skončí. Další díly série číst ani poslouchat nebudu.
Přečteno asi 5x a pokaždé pobavilo. Česká klasika, humorná knížka, kde se vlastně skoro vůbec nic neděje, ale to NIC je takové prvorepublikově milé a něžné.
Čekal jsem další drsný příběh ze Sudet a toho se mi dostalo vrchovatě. Střet dvou národů, po relativním klidu první republiky příšla předválečná krize, válka, její konec a chystá se odsun. Do pohraničí se hrnou hordy českých dobyvatelů, někteří s úmysly poctivými, mnozí právě naopak. Příběh zde odvyprávěný je lidský, uvěřitelný. Česká rodina je nastěhována do domu, kde - dočasně - s ní musí dožít i rodina německá. Češi mají mladého syna, němci dceru - co se asi tak stane, že? Četlo se to hezky, příběh odsýpá, graduje, že to dobře prostě dopadnout nemůže je (jak to v českých dějinách bývá) jasné od začátku. Za mě spokojenost, takové to "FŇ" které umí dámy Mornštajnová nebo Klabouchová tam sice nebylo, ale určitě se vrhnu na další díly!
Nalákán předchozími velmi podařenými detektivkami jsem se pustil do další knížky JB s velkým očekáváním. Je to jiné, nejedná se již o klasickou krimi, byť i zde po celou dobu probíhá vyšetřování záhadné události a jednou z hrdinek je bývalá policistka. Námět je velice originální, zasazení do českých reálií uvěřitelné, jen ten pocit nadšení a 1oo% vtažení do příběhu, který se u předchozích knih dostavoval tady prostě chybí...
Lars popáté a (ASI?) naposledy... Bylo to jako 4x před tím setkání milé, nenáročné a krásně osypávající. Příběh v rámci možností originální a při troše té dobré vůle i uvěřitelný. Tož, Larsíku, bylo mi s tebou, chlape, hezky! Drž se a třeba někdy zase!
Moje druhá knížka s kapitánem M.E. a opět na výbornou! Je neuvěřitelné, že stará česká detektivka může i po 6oti (!!!) letech skvěle fungovat. Hodně postav, hodně dialogů, ale i výborná zápletka, vzpomínky na válku... za mě maximální spokojenost a postupně dám všechny zbývající díly.
Další, už 6. várka neuvěřitelné krutosti páně Cartera. Je obdivuhodné, jak to ten pán dělá, jede pořád na 1oo%, je to drsné, ale fungující a v rámci možností originální. Až by se jeden přál zeptat jak to má Chris v životě "nastavené" :-) Opět dáno jako audiokniha, Jakub Saic to dává neskutečně, myslím, že by mě to jako klasická kniha zadaleka tolik nebavilo... v košíku mám 7. díl.
Předchozí, první díl série, mě nadchnul. Druhý Bergman je malinko ústup ze slávy, ale stále se jedná o dobrou českou detektivku. Námět z prostředí českého nekonečného seriálu je originální, postavy a motivy zajímavé. Určitě půjdu i do dalších dílů...
DD na posedmé. Další drsné vyprávění z Bratislavy. Vše opět pěkně čtivé. Když se zlo děje dětem, nemám to rád, bohužel v knížkách s to děje tak jako v životě. Jinak opět uvěřitelné, poutavé vyprávění.
HH na podvanácté. Trošinku jinak, ale zase zatraceně dobře. Je to drsné, je to smutné a konec... no, Nesbø je prostě bůh severské krimi!!!
HH č. 9. Další HH na 100%. Pan Nesbø prostě umí a servíruje nám to co tolik chceme. Za mě jedna z NEJ... knih série. Parádní severské s krimi se vším všudy a možná i něčím trošku navíc!
I na popáté jede Harry na plný výkon. Vraždy, krev, napětí a na konec... je všechno zase tak nějak jinak. Pěkné, těším se na další díly.
HH po osmé. Nebývalé tlustá kniha nabitá napětím. Mrazivý sever Norska. Vše s něčím souvisí a nic s ničím taky ne... pěkné, drsné, Nesbø na 95%.
"Zaklínač" mi začíná trošku připomínat "Hru o trůny", stovky postav, desítky dějů a tisíce slov. Povídky v předchozích dílech mi vyhovovaly lépe, souvislé nepřerušované vyprávění se místy maličko táhne. Jinak ale opět spokojenost, určitě dám další a další a ještě i další díl.
Druhá knížka od D.U. a opět, za mě, nečekané a překvapující. Námět, styl vyprávění a závěr (...) originální a do děje vtahující. Oceňuji, že autor dokázal z malého českého detektivního rybníčku vytáhnout něco tak zajímavého. Druhá knížka určitě nebude poslední, kterou jsem přečetl.
První setkání s autorem. Nebylo to vůbec špatné. V rámci "běžné české detektivní produkce" rozhodně nadprůměr. Zajímavá zápletka, svižný děj a nečekané rozuzlení... co asi asi více přát. Určitě dám i další knížku od D.U.
No, upřímně knihám od K. Trpkové to nesahá po kolena a M. Klevisové ani po kotníky. Oproti Larsovi od D.Grise je zdejší hrdina málo COOL a bere se navíc hrozně moc vážně. Zkrátka detektivka z Jindřichova Hradce mě moc nenadchla. Tak nějak se to hrozně vleče, figurek jak na orloji a příběh není tak silný, aby mohl výrazněji zaujmout...
Zde jsem o potřebě převyprávění měl jisté pochybnosti: originál jsem jako kluk miloval a necítil potřebu to nijak měnit... ale jako proč ne. Pan Neff to nudné a zbytečné (popisy přírody apod.) notně zredukoval, pár zápletek a osob přidal, běží to určitě rychleji a akčněji.