mila2411 komentáře u knih
Ano, není to jistě žádná VELKÁ literatura. Hrdinou je MALÝ český človíček, hajzlík, hnusák a křivák. ALE: je to neskutečná sranda! Standa odsekává svůj živost neuvěřitelnými kousky, vyprávění od prvního okamžiku chytne, je to zábavné, v rámci socialistických kulis uvěřitelné. Posloucháno jako audio, přednes Kryštofa Hádka je brilantní. Skvěle Pekárka zahrál v seriálu a svým vyprávěním mu dává geniálně sedící charakter.
Sqělé! Další "dobitá" klasika. Na rozdíl od jiných starších knih se zde nedostavil ani náznak, že by dílo jakkoliv zestárlo, ztratilo švih či napětí. Neuvěřitelně chytlavé, originální, výborně odvyprávěné a úžasně gradující! Kapitolou samou pro sebe je 105% výkon Oldřicha Kaisera při načítání audioknihy. Každá osoba (mafián, žena, dítě) má svůj hlas - zcela zaslouženě oceněno jako Audiokniha roku!
Další kultovní knížka, kterou jsem dosud nečetl. Bohužel, žádné nadšení se nedostavilo... po celou dobu mě hrdina nijak nepřesvědčil, že bych mu měl fandit. Popis úniků není kdovíjak akčně vypjatý a upřímně, když chystá a popisuje svůj pátý nebo kolikátý útěk už začíná lehce nudit. Posloucháno jako audiokniha s vynikajícím Norbertem Lichým, přesto více než ** dát nemůžu.
Po skvělé "Bouřkové sezóně" moje druhé setkání s panem Zaklínačem a opět velice milé a příjemné. Povídkový styl, kdy jednotlivé příběhy časově skáčou je zvláštní, ale každá povídka má svůj příběh, tempo, grády a většinou i lehce překvapivé vyvrcholení. Konečně se objeví "seriálová" Ciri, probíhá neustále scházení a rozcházení s jeho milovanou a nemilující Čarodějkou, do toho příšery, draci a trpaslíci z Brna :-) ... je to fajn svět kam se určitě zase brzy rád vrátím.
Za mě velké zklamání. Celou dobu, všechny kapitoly jsem čekal, že NĚCO a ono naprosto zcela vůbec NIC. Bez jakéhokoliv napětí odvyprávěný plytký příběh, který po celou dobu neví čím chce nebo měl by být. Z temných podzimních lesů nad Luhačovicemi toho mohla autorka vytěžit opravdu mnohem, mnohem víc...
Další porevoluční příběh z Bratislavy. Nadšení a euforii střídá realita, policie bude nečekaně hodně potřeba i v "nových" dobách. Samotný příběh oproti předchozím na mě působil lehce "opotřebovaně", nakonec ale opět příjemné počtení.
Další knížka od DD a další příběh z Bratislavy, tentokrát se hlavní děj odehrává přímo ve dnech okolo 17. listopadu 1989 a tak je na tehdejší socialistické kriminálce a hlavně u kolegů na STB "veselo". Knížka opět příjemně odsýpá, příběh je výborně umístěn do revolučních dnů a opět mě to moc bavilo. Malé upozornění pro případné čtenáře: kdo nečetl předchozí díly "Uzel" a "Básník" nebude se občas asi moc orientovat... (autor knížky seká na přeskáčku, ale tyto na sebe hodně navazují).
Krásná knížka!!! Příběh neobyčejně obyčejného života, odvyprávěno s neuvěřitelnou lehkostí a elegancí. Z děje krásně dýchá doba 1. republiky, svět umělců a tehdejší elity. Paráda. Krásně se to četlo, mrzelo mě jen, že to už končí. Za mě jedna z NEJ knížek za poslední dobu!!!
Další várka drsnosti, násilí a nelidsky trpících obětí. Je obdivuhodné jak autor "drží kvalitu" jak dějově, tak v těch nechutnostech co lze na člověku provést... jinak opětovně velice hutná a čtivá detektivka. Hlavní hrdinové stále baví a upřímně se na další díly "zla" i tak nějak těším :-)
První setkání s RR coby textem a ne komiksem: poprvé čteno hned po revoluci, v prvním vydání: uhrančivé, podmanivé, návykové!
Klasicky klasická klasika. Vždy se mi připomenu jak jsem někdy v roce 1984 četl rozdrbanou "ilegální" knihu vydanou v roce 1968. Moje první setkání s RR a láska navždy. Později načteno komplet. Je to něco neopakovatelného, krásného a věčného... tak zase někdy "plantážníci" :-)
Přečteno hlavně kvůli "Vykoupení z věznice Shawshank", ale i zbývající povídky nezklamaly. "Vykoupení" je při čtení stejně uhrančivé jako ve filmu: je to o NADĚJI, lidství, utrpení a ten konec... paráda.
Klasika. Obrázky co mě přenesli do školy někdy v roce 1984. Děj vonní venkovem, bezstarostností a kamarádstvím. Teď v době, kdy je všechno jinak a NE zrovna lepší je to milý návrat o velký kus zpátky.
Další díl osudů bratislavské mordparty, opět z jejich začátků z dob reálného socialismu. Příběh opět originální, pro hlavního hrdinu velice osobní. Jak je od autory příjemným zvykem je to převelice čtivé, zajímavé a výborně gradující. Těším se na další, další a pak i na další díly...
Druhý díl, který vlastně druhý díl tak nějak vůbec není. Příběh o dalším zabijákovi vyvrženém někde na severu Norska. Je to opět Nesboevsky čtivé, napínavé, romantiky na autora snad až trošku MOC. Jako jednohudba na 2 večery fajn...
Pan spisovatel DD se začíná rychle a úspěšně probojovávat mezi moje TOP autory. V pořadí třetí kniha série "Rišo Krauz" a opět nemůžu jinak než dáti PLNOU palbu hvězd. Je tam toho hrozně moc: železná opona, STB, osmdesátky, kriminálka, vražda... a vše výborně funguje! Interpretace M. Stránského v audioknize je neskutečná a povznáší výsledek ještě o kousek výše. Po dlouhé době mi bylo upřímně lito, že to UŽ končí. Těším se na další knížku ze série.
V rámci doplňování chybějících KPK (kultovní přečtené knihy) jsem se dostal i sem... inu, ANO, líbilo se, "přečteno" jako audiokniha s vynikajícím Martinem Myšičkou (minimálně jedna * navíc jen za něj), rozhodně ani chvilku nenudilo, ALE pár věcí hlavně hodně zmatený závěr mě trošku zklamalo. Zkusím dát ještě, také neviděný, film.
Moje první setkání se Zaklínačem v knižní podobě. Moc příjemné. Ani se nedivím výtkám fanouškům vůči Netflixu, že jim jejich oblíbence poněkud przní. I když toto je jiný příběh, než ten televizní, je kniha mnohem lepší než tv zpracování. I přes spousty postav, zemí a souvislostí je děj přehledný a má příjemný spád. Pěkná knížka!