mila2411 mila2411 komentáře u knih

Příliš mnoho Kateřin Příliš mnoho Kateřin John Green

JG vaří stále ze stejných surovin. Geniální, od života obyčejných lidí silně odtržený teenager je vržen do víru (venkovský) citů. Má to dojmout (moc to nefunguje), pobavit (dtto.) a dodat nějaký odkaz či myšlenku (na to jsem už asi příliš mimo věkovou skupinu). Celkově to moc nebaví, ale knížky pana Greena jsou naštěstí tenké a psané velkými písmeny. Dá se to dožít.

02.11.2024 2 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Film ve mě vyvolal týž dojem co později kniha: tak nějak jsem čekal více. Nebylo to špatné, děj hezky odsýpá a mezi (určitě ne zrovna typickou) americkou mládeží mi bylo docela příjemně.

02.11.2024 3 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Tak nevím. Asi kdybych byl (a pravda býval jsem) romantický teenager tak by mě to i trochu dojalo. Ale slovy klasika "čas oponou trhnul" a coby životem více cynický, pragmatičtější a realističtější (stárnoucí) čtenář jsem zůstával, až nečekaně, poněkud netečný. Hlavní hrdinové mi místy přišli hodně nereální, dialogy mezi nimi šustí papírem. Některé věci mě v ději doslova iritovaly, třeba americká zkouška pohřebního obřadu, která se koná (a všichni se dojímají) už za života nebožtíka. Nevím, obávám se že stejně to mine i současnou cílovou skupinu, ale kdo jsem abych toto hodnotil...

02.11.2024 2 z 5

Kruhy na vodě Kruhy na vodě Dominik Dán

Moje "Dánovka" č. 16. Ještě mi jich dost zbývá a těším se na každou jednu z nich! I pro tentokrát DD drží vysoce nastavenou laťku. Pro udržení originality tentokrát nejříve uhne do politiky ranných 90. let a aby té špíny nebylo moc rychle se to obrátí do vyšetřování záhadného úmrtí bývalého příslušníka armády. Celé to dává víceméně sólo sám Rišo Krauz, oddělení vražd má volno. Ale opět a znovu: vše to výborně funguje, má to spád, humor i napětí a než se jeden naděje je konec. Bylo to pěkné, pokračování viz. úvod.

31.10.2024 5 z 5

Jiřina Švorcová osobně Jiřina Švorcová osobně Miroslav Graclík

O paní JŠ si můžeme myslet cokoliv. Knížka (audiokniha v osobním podání) mě zaujala, pohled na svět máme každý svůj a je třeba jej respektovat. Občas trošku smutné, ale rozhodně zajímavé vyprávění.

29.10.2024 4 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Ano, jak říká Jarek Nohavica: "Tento koncert bude dlouhý!". A taky se dá říct, že co se vleče neuteče. Více než dva týdny v dobré společnosti Robin a Cormorana byly takové, jaké jsem si představoval. Hodně textu, hodně osob, ale sem to prostě patří a funguje to. Příběh originální a rozuzlení nečekané (opět jsem pachatele neuhádnul). Tentokrát mě zklamala audioverze. Za časů načtení od Petra Olivy to byl koncert, poté Pavel Rímský, jiné ale stále nadprůměr, nyní Martin Zahálka, který mi jinde nijak nevadí, ale tady to prostě hodně nesedí. Nechápu proč úplně změnili hudební doprovod, který v předchozích dílech výborně fungoval. To že zde byly převzaty motivy ze série HH od Jo Nesbø považuji za totální pohrdání.

27.10.2024 4.5 z 5

Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín David Lagercrantz

O ždibec lepší než předchozí díl, ale opět si kladu otázku proč to vlastně David Lagercrantz dělá. Moc chvály za to od nikoho nezchytává, že by bylo nezbytné Milénium nějak dovyprávět? No nevím.

24.10.2024 3 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Jako ano, ale spíše NE. David Lagercrantz docela umí, ale (řečeno s Járou Cimrmanem) proč tomu proboha musí říkat Milénium? Možná oprávněná obava, že pod jiným jménem by to nefungovalo, nevím. Nadšení se nekonalo. Na původního autora to ztrácí několik koňských délek...

24.10.2024 3 z 5

1913: Případ podivné sebevraždy 1913: Případ podivné sebevraždy Andreas Pittler

Nebylo to špatné. Čekal jsem víc... Coby audioknihu povznáší svým "návykovým" přednesem Miroslav Táborský na příjemný zážitek. Příběh se malinko vleče a není to opravdu žádná velká kriminalistika. Hlavní hrdina je takový trošku moula a popis tehdejší Vídně pomálu. Dám asi šanci i dalšímu dílu.

09.10.2024 3 z 5

Pohádka o Raškovi Pohádka o Raškovi Ota Pavel

Ota Pavel je můj (vele)oblíbený autor. Pohádka mě moc nedostala. Asi nejsem cílová skupina a přeci jenom už je to "starý příběh" a nezažil jsem dobu, kdy se odehrál.

07.10.2024 3 z 5

Zdivočelá země Zdivočelá země Jiří Stránský

Kdysi jsem viděl tv seriál, pamatuji z něj jen koně a Dejdara. Knížka je to neveselá, hlavní hrdina se vrací z Anglie do Krušných hor, je po válce a tuhle zemi nic pěkného nečeká. Bavilo mě to, možná i proto, že pohraničí mám rád a cítil jakousi spojitost. Určitě dám brzy i druhý díl.

06.10.2024 4 z 5

Ratajský les Ratajský les Aleš Palán

Nečekané. Pěkné! Víceméně náhodný výběr audioknihy z nabídky Radioservisu. Načtení "snovým" triem I. Bareš, J. Hartl a J. Stryková bylo lákavé a skutečně to funguje na výbornou. Neotřelý a originální příběh odehrávající se ve třech časových rovinách. Má to spád, vše se hezky postupně spojuje a graduje. Venkovské příběhy z dob násilné kolektivizace jsou drsné, česky reálné, to platí i zde. Za mě moc dobrá (audio)kniha.

23.09.2024 4 z 5

Vražda pro zlatého muže Vražda pro zlatého muže Václav Erben

Další milé a příjemné setkání s kapitánem Exnerem. Tentokrát je to trošku kratší vyprávění. Návrat do kolektivu pražských archeologů (s případu "Byzantského kupce") díky tomu nepřináší tolik postav a je ucelenější, přehlednější a svižnější. Děj přenese vyprávění mj. až do Paříže, Exner jede na plno, kombinuje, intrikuje a funguje na výbornou. Opět musím smeknout před knížkou, která vznikla v roce 1969 (!!!) a není to nijak znát.

22.09.2024 4 z 5

Emil Běžec Emil Běžec Pavel Kosatík

Příjemně, klidně a mile odvyprávěný příběh (ne)obyčejného života velkého sportovce a člověka se kterým se osud nijak nemazlil. Něco málo jsem věděl z dřívějška, hodně zajímavostí, hlavně o jeho působení v roce 1968 a po něm jsem se dozvěděl až tady. V audio podobě je obrovským bonusem výborný přednes Ivana Trojana, který vyprávění dává neuvěřitelnou eleganci.

21.09.2024 3 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Tentokrát to, bohužel pane Sapkowski, na plný počet hvězd nevidím. Za celou knížku "sejme" Zaklínač jen JEDNU potvoru. Od druhé kapitoly to je: politika, jednání, domluvy, kšefty, řeči, milión lidí, stovky rodů, desítky zemí a tisíce slov... chystá se a uděje jakýsi převrat, válka. Pro ULTRAfanoušky asi nirvána, pro nás "normální" je to téměř k neučtení. Nemám v malíku mapu Zaklínačova světa, jména rodů si fakt nepamatuji a těch osob je tam strašně moc. Jen díky rychlému "střihu" to nezačne nudit, ale čte se to těžko. Na konci, kdy se to všechno nějak "dobije", sledujeme už jen Ciri zažije knížka obří restart a je to opět super klasický "Zaklínač" byť paradoxně téměř bez Zaklínače. Bylo to fajn, je to za mnou a doufám že příště to bude trošku návrat k normálu.

17.09.2024 4 z 5

V Tichu V Tichu Alžběta Bublanová

Jiné. Neotřelé. Zvláštní. Hlavní hrdinku bych teda doma mít nechtěl... Nemám rád takové týpky co žijí "od nikud nikam", co neví co se životem a tak jedou: alkohol, flákání, vztahy na jednu noc. Zde se alespoň děvče snaží v tom všem svinstvu neutopit a touží se odrazit ode dna. Když se jí to začně dařit je ještě nesnesitelnější a mění se v ambiciózní manažerku. Celkově zajímavý pohled na to jak se dá taky "odžít" lidský život, ale příjemné a hezké počtení to moc není.

11.09.2024 3 z 5

Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Tak toto se mi moc, moc a moc líbilo! První setkání s KKB a musím s nadšením psát, že je tam všechno co by v moderním českém románu mělo být: hodně postav, hodně dějů, časové posuny, každý má s každým nějaký příběh, nikdo není bez viny, všichni mají své temné stíny z minulosti a obávají se, kdy se něco, nebo vše provalí... Pěkné, krásně se to čte resp. poslouchá, v audioknize je skvělým interpretem Richard Krajčo, který, za mě, posouvá knížku na maximální možné hodnocení!

08.09.2024 5 z 5

Samoživitelka Samoživitelka Karla Kubíková

Za mě velké, překvapivé a nečekané pozitivní setkání. Ano, v knize není snad jediný veselý či vtipný moment. Hlavní hrdinku bych za kamarádku nechtěl. Ale je to velmi uvěřitelné, reálné a přes tu nelaskavost tak nějak milé počtení. Poslechnuto coby audiokniha s pro mě také premiérovou, ale sqělou Lucií Vondráčkovou. Knížka, která "nepotěší" smutným námětem a neveselým dějem, ale můžu jen doporučit!

06.09.2024 4 z 5

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha 1.-3.) Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. (Kniha 1.-3.) Václav Erben

První pokus zkusit "Erbena bez Exnera" a snaha doplnit si znalosti z historie. Oproti detektivkám to tak úplně "nešlape". Pro přehršel postav, dějů a prostředí je to hodně nepřehledné, textů a dialogů mraky. Proč kdo/co/kdy a kde dělá bych bez prostudování života Jiřího z Poděbrad na Wikipedii nepochopil... i tak jsem se občas ocitl zcela "mimo děj". Na dalšího "Exnera" se každopádně těším!

04.09.2024 3 z 5

Studňa Studňa Dominik Dán

Další odčtená "Dánovka", opět vše při starém, tradičně to výborně šlape, bez problémů funguje. Námět dle možností originální (kšefty s lukrativními pozemky), příjemně odvyprávěný příběh, jako vždy skvělé dialogy a uvěřitelnost vyšetřovaných i vyšetřujících... nevím jak do DD dělá, ale i po cca patnácté knize vím, že za pár týdnů dám rád další.

28.08.2024 4 z 5