Miliarda
![Farma zvířat Farma zvířat](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/277/farma-zvirat.png?v=1737742294)
Jednoduše fenomenální.Rozsahem jednohubka na deštivé odpoledne, ale obsahově se jedná o mistrné dílo. Alegorie, jež skvostně popisuje nástup totalitarismu v Evropě mě uchvátila a doufám, že se toto dílo dostane k co nejširší čtenářské obci.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žena v kleci Žena v kleci](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129031/pripady-oddeleni-q-zena-v-kleci.png?v=1732734385)
Mistrně napsané severské krimi, která v sobě snoubí vše co tento druh literatury ke svému úspěchu žádá. Napínavý příběh, výrazný policejní "hrdina", kvalitní zápletky a dobře propracované vedlejší postavy. Jussi Adler Olsen svou Ženou v kleci právem ukázal, proč je jedním z nejskloňovanějších autorů kriminálních knih a svou první knihou ze série "Případy oddělení Q" mě rozhodně nalákal na další detektivní příběhy s Carlem Mørckem. Shrnuto, podtrženo, nemám této knize absolutně co vytknout a pevně doufám, že se podobné kvality dočkám i v navazujících knihách.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Miluj bližního svého Miluj bližního svého](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534/miluj-blizniho-sveho-5cn-534.jpg?v=1543509202)
Na Remarquovi je obdivuhodné jak dokáže o extrémně složitém tématu psát s takovou lehkostí a bravurou. Nahlédnutí do života německých emigrantů a jejich životních radostí i strastí je velmi čtivé, uvěřitelné a vzbuzující silné emoce a rozhodně lze doporučit všem, kteří mají o tuto tématiku zájem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Opuštěná společnost Opuštěná společnost](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350190/opustena-spolecnost-C20-350190.png?v=1501151756)
Kniha za níž je vidět spousta práce. Erik Tabery ukázal jak skvěle umí pracovat s historickými prameny, jak mistrně dokáže přejímat myšlenky světových intelektuálů a zasazovat je do historického kontextu a jak čtivě dokáže sumarizovat historické události a těmto pak přidat i jistý nadčasový rozměr. Ačkoliv osobně oceňuji Opuštěnou společnost v celé její komplexnosti, jsem přesvědčen o tom, že si v ní každý dokáže najít své "zásadní" myšlenky a idee, které se mu nesmazatelně vryjí do paměti. Opuštěná společnost získala ocenění Magnesia Litera za knihu roku 2018 a dle mého soudu zcela zaslouženě, ostatně sám jí hodnotím nejvyšším možným hodnocením.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dobytí severního pólu Dobytí severního pólu](https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81992/dobyti-severniho-polu-bYo-81992.jpeg?v=1602673009)
"Kdo způsobil, že sám náčelník vydával tak zvrácené rozkazy?" Geniální humor, nezapomenutelné hlášky dělají z Dobytí severního pólu dle mého soudu jednu ze dvou nejlepších her Divadla Járy Cimrmana, která si zaslouží jen to nejvyšší hodnocení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176769/krvave-zeme-evropa-mezi-hitlerem-a--nZL-176769.jpg?v=1570103463)
Strhující kniha o zvěrstvech páchaných především Sovětským svazem a Nemeckem v období 2. světové války, jakož i v létech předchozích a následujících. Tymothy Snyder strhujícím popisem zdůrazňuje především fakt, že za každým mrtvým z "krvavých zemí" stojí vlastní osobní příběh a tak bychom k obětem sovětského a německého teroru měli přistupovat a nenahlíží na ně jako na pouhá "čísla". Kniha je sice poměrně náročná a podrobná, ale toto téma si přesně takový druh knihy zasluhuje. Výborná ilustrace této části dějin, kterou by mnozí nejradši vytěsnili, si zaslouží jednoznačně nejvyšší možné hodnocení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt na Nilu Smrt na Nilu](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60422/smrt-na-nilu-BtO-60422.jpg?v=1536319579)
Agatha Christie znovu ukázala, že je naprostou literární špičkou v žánru detektivek a u jednoho z nejznámějších případů Hercula Poirota nasadila laťku opět nesmírně vysoko. Od začátku do konce mě kniha uchvátila a odhalení pachatele bylo jen onou pověstnou třešničkou na dortu. Jasných 5 hvězd.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stalker Stalker](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220302/stalker-C9I-220302.jpg?v=1423035089)
Lars Kepler umí a Stalker je toho důkazem. Kniha je napínavá od začátku do konce a nemohl jsem od jejich stránek odtrhnout oči. Oproti dalším knihám ze série šel vrah poměrně snadno odhadnout, nicméně to na její kvalitě neumírá. Určitě se s chutí vrhnu na další knihu ze série.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145715/egyptan-sinuhet-ga6-145715.jpg?v=1555067045)
Od začátku do konce fascinující kniha, která nabízí nejenom skvělý popis historických reálií, ale i silný příběh o lásce, zradě, přátelství a mnoha dalších "atributech", které má silný děj obsahovat. Nadto skvěle vykreslené postavy a popisy jednotlivých historických událostí a postav dělají z Egypťana Sinuheta jednu z nejlepších knih co jsem kdy četl. Rozhodně mohu jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Duna Duna](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29765/duna-2V7-29765.png?v=1641245946)
Čtenář je vtržen do světa, kde na něj autor hned nahrne množství neznámých výrazů jako Kwisatz Haderach, Bene Gesserit a další a než se čtenář zorientuje, tak to chvíli trvá. Nicméně jakmile začnou jednotlivé pojmy nabývati jasnější obrysy, otevře se před čtenářem působivý svět Duny a mistrně zpracované příběhy hlavních postav. Ne nadarmo je Herbertova Duna brána jako sci-fi protipól Tolkienově fantasy Pán prstenů, neboť velkolepost obou fiktivních světů je prostě ohromující. Už teď se těším na další díl ze série a nemohu se dočkat jaké osudy si pro jednotlivé postavy autor přichystal.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pes baskervillský Pes baskervillský](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284911/pes-baskervillsky-EUM-284911.jpg?v=1455288058)
Literární skvost z pera Arthura Conana Doyla, který je mistrnou ukázkou autorova literárního umu. Zapeklitý detektivní příběh je velmi umně podepřen stísněnou atmosférou temných vřesovišť, která nechává pracovat čtenářovu představivost na plné obrátky. Nadto velice dobře stavěné dialogy dodávají knize svou jedinečnost a činí z ní jednu z nejlepších detektivek, co jsem za život četl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lady Fuckingham Lady Fuckingham](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3636/lady-fuckingham-tFh-3636.png?v=1626943634)
Porno z 19. století, ale nadmíru podařené. Chápu, že většina lidí radši sáhne po 50 odstínech, ale myslím, že nikdo rozhodně neprohloupí, když se pustí do četby Lady Fuckingham. Nevěřil bych, že některé pasáže budou až tak dopodrobna popsány, ale evidentně jsem se v Oskarovi mýlil. Já osobně byl více než příjemně překvapen a dávám plný počet hvězd.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Literární klasika, které jsem se dlouho obával, mě vcelku překvapila svou čtivostí. Ačkoliv se nejedná o žánr, jehož jsem cílovou skupinou, Jane Austenová mi svým stylem psaní četbu značně zpříjemnila. Laskavý humor, nadsázka a "vzletný" psaný projev dělají z této romantické knihy určené spíše ženám četbu, kterou nebudou opovrhovat ani muži. Jediné co bych knize vytknul je její délka, kdy jednotlivé námluvy hlavních postav trvají zbytečně dlouho a toto téma se nadbytečně opakuje. Celkově jsem však mile překvapen a rozhodně času stráveného s touto knihou nelituji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Naslouchač Naslouchač](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275144/naslouchac-OED-275144.jpg?v=1462437674)
Velice originální fantasy, které byť je určeno mladší generaci zaujme i dospělé čtenáře. Byť kniha nenabízí množství zvratů, děj příjemně plyne a nikde nemá ve své podstatě slabšího místa. Postavy jsou rovněž velmi zajímavě zpracovány a každá z nich přináší do děje něco nového a neokoukaného. Celkově jsem byl první knihou Petry Stehlíkové ze série velmi příjemně překvapen a těším se až si otevřu druhý díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421903/cesta-k-nesvobode-4v1-421903.jpg?v=1569509801)
Timothy Snyder opět ukázal, že je mistrem svého řemesla, kdy z obrovského množství historických pramenů dokázal vytvořit působivý celek, který má rozhodně co nabídnout. Cesta k nesvobodě je chmurnou, nicméně bohužel reálnou výpovědí toho jak ruský vliv a "vývoz" jeho despotických myšlenek ovlivňuje fungování demokratických režimů a přibližuje je k despotickému modelu vlády a tím i k nesvobodě. Přestože je kniha z počátku lehce filosofičtějšího rázu, který může být pro čtenáře hůře "stravitelný", v dalších částech knihy se již autor věnuje mnohdy až neuvěřitelným faktům o ruské informační válce, dezinformační kampani apod., na jejichž příkladu ukazuje průběh "cesty k nesvobodě". Stejně jako u ostatních knih Timothy Snydera je i z "Cesty k nesvobodě" jasně patrná autorova erudice, která ústí v přesný historický nástin ožehavých historických témat dnešní doby (invaze Ruska na Krym, volba Donalda Trumpa aj.), který je však popsán velmi poutavě a přehledně. Tato kniha by měla být povinnou četbou, jelikož její historicko - kulturní přesah je evidentní a já jen doufám, že se dostane do rukou co nejvíce čtenářů.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vražda v salonním coupé Vražda v salonním coupé](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82002/vrazda-v-salonnim-coupe-LrR-82002.jpeg?v=1602674559)
Absolutně skvělá hra. Seminář s perlami jako kriminální horor Chtěla bych ženicha mladého s kučeravými vlasy, Cimrmanovy povídky pro budoucí recidivisty Chytrý Lojza a Dobrý zvyk kasaře Bouzka nebo snímek Neodbytný detektiv a hlavně famózní hra s policejním inspektorem Trachtou dělají z Vraždy v salonním coupé jednu z nejlepších her DJC vůbec a právem si vysloužila tak vysoké hodnocení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/9_/8/harry-potter-a-relikvie-smrti-5x2-8.jpg?v=1663408521)
Skvělou sérii zakončila Rowlingová skvělou knihou. Hledání viteálů a relikvií smrti, skvělý příběh Severuse Snapea, plno překvapivých momentů....prostě kniha plná pozitiv a více než důstojné zakončení příběhu o mladém kouzelníkovi s jizvou na čele. Jediným negativem této knihy budiž to, že je knihou poslední. Série o Harry Potterovi mi přirostla k srdci a je obtížné se s jeho světem rozloučit. Avšak rozhodně toto rozloučení nemohlo být hezčí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Policie Policie](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193103/harry-hole-policie-pLm-193103.jpg?v=1421827511)
Poté, co jsem naprosto propadl Přízraku, jsem Policii propadl ještě více a knihu přečetl jedním dechem. Nesbo dovedl svůj spisovatelský um k dokonalosti a napsal prozatím svojí nejlepší knihu. Vedle neskutečně zajímavé dějové linky Harryho Holea musí čtenář ocenit i množství neskutečně čtivých linek vedlejších, jakož i rozvoj jednotlivých postav z osloského policejního oddělení, jež doposud zůstávaly lehce upozaděny, což se však touto knihou změnilo. Množství mistrných zápletek neumožňuje od knihy odtrhnout oči, pročež toto strhující tempo vydrží až do úplného konce. Jediné čeho se trochu obávám je fakt, že se tato kniha bude velice těžko překonávat a tudíž je možné, že Žízeň nenaplní vysoká očekávání. Snad se však mýlím a Nesbo opět ukáže, že je mistrem svého řemesla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlaštovky z Černobylu Vlaštovky z Černobylu](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509367/vlastovky-z-cernobylu-63c68a5734e6e.jpg?v=1673955927)
Inovativní, nepředvídatelný mrazivý thriller z netradičního prostředí s velmi zajímavou dvojící detektivů, barvitě vykreslenými postavami, nepředvídatelnými zápletkami a překvapivými zvraty. Morgan Audic ukazuje, že má potenciál stát se hvězdou na poli detektivní literatury a Vlaštovky z Černobylu jsou skutečně mistrovským "odrazovým můstkem".
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poprava Poprava](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466477/poprava-ENI-466477.png?v=1615112564)
Na poli krimi stále nadstandard, ale za mě osobně nejslabší díl ze série. Děj je až moc překombinovaný, jedna ze dvou hlavních postav Freya je odsunuta zcela na vedlejší kolej a celý případ je vyřešen v podstatě naprostou náhodou. Autorka v minulých dílech série ukázala svůj literární um a věřím, že tato kniha je jen drobné škobrtnutí a s další knihou o Huldarovi a Freye se dostane zpět na původní úroveň.