Miliarda komentáře u knih
Pokud Vás baví true crime, je literární "prvotina" tohoto žánru nutností. Capote dokonale popsal celý příběh brutální vraždy 4členné rodiny v Kansasu, shrnuje motivy obětí, jakož i jejich vrahů. Skvěle téže sumíruje pátrání, soudní přelíčení a udusává cestičky pro hořký konec, který musí nezpochybnitelně přijít.
Absolutní skvost, který dokonale popisuje veškeré zrůdnosti severokorejského režimu. Špitálníková ukazuje, že jí toto téma nesmírně sedí a dokáže veškeré své "respondenty" odhalit na dřeň. Pro všechny, jež toto téma zajímá, nesmírně doporučuji.
Poezii takřka nečtu, nicméně Magorovy labutí písně mě příjemně překvapily. Snoubí v sobě neutuchající tíseň s humorem, obsahují velmi složitá témata, ale pro čtenáře srozumitelná a čtenářsky stravitelná a především skvěle popisují situaci tehdejších politických vězňů. Možná po přečtení této knihy svůj vztah k poezii lehce přehodnotím.
Kniha pro všechny, koho zajímají odpovědi na bizarní otázky. Vše je pečlivě vědecky podloženo a podáno zábavnou formou. K dokonalosti by knize prospělo, aby některé odpovědi podávala více laickou formou, nicméně přes tuto drobnost funguje velmi dobře a zaslouží si vysoké hodnocení.
Nesbo se vydal do nového žánru a jako vždy si s tím poradil mistrně. Vytvořil svižný příběh plný akce, nečekaných zápletek a zajímavých postav, který má rychlé tempo a je velice čtivý. Samozřejmě některé drobnosti by to chtělo doladit, ale jako prvotina v žánru hororu se Noční dům může pyšnit nadstandardní kvalitou
Dvojka ji sice lehce pomalejší a rozvláčnější než jednička, nicméně zodpovídá řadu otázek a dává nám nahlédnout do útrob mysteriózního městečka Pines měrou vrchovatou. Nadto závěr dává předzvěst brutálně našlapaného a záživného finálního dílu, který snad konečně rozhřeší střet hlavních dvou protagonistů.
Geniální námět, řada morálních dilemat a svižný příběh na pozadí cestování časem. To vše pak drobně kazí lehká nepřehlednost jednotlivých časových linií a lehce uspěchaný konec. Celkově jsem však s touto knihou Blakea Crouche spokojen a určitě si rád přečtu další díla z jeho tvorby.
Velmi dobře vykreslené prostředí železnice a práce nádražáků ke konci druhé světové války a k tomu značně dobře napsaný závěr knihy hatí fakt, že 90 procent děje je stereotypní, nezajímavý a ničím přínosný. Celkově tak této Hrabalově vychvalované a oceňované knize nemůžu než udělit průměrné hodnocení.
Kdyby tato kniha neměla skrovný počet stran, pravděpodobně bych ji nedočetl. Nulová atmosféra, nezajímavě vykreslené postavy, jejichž osud mě díky tomu vůbec nezajímal a pomalu plynoucí děj bez jakýchkoliv zvratů. Závěr je sice obstojný, ale celkový dojem z knihy bohužel nezachraňuje.
Absolutní skvost. Lazar má spád od první do poslední stránky, napětí by se dalo krájet, nepředvídatelnost děje je místy až fascinující a vyjma některých logických nonsensů není tomuto mistrovskému kousku z pera Larse Keplera co vytknout.
Skvělá kniha, která na "plátně" obléhání Leningradu popisuje příběh plný humoru, přátelství a absurdních zážitků. Nicméně mnohdy je hlavní dějová linka upozaděna popisem hrůz války, které jsou mnohdy natolik realistické, že jsou nesmírně těžko stravitelné. Každému, koho zajímá tato historická epocha druhé světové války či jen silný příběh o netradičním přátelství dvou "zlodějů" na pozadí strašlivé události, lze Město zlodějů silně doporučit.
Geniální kniha odhalující veškeré benefity spánku, následky nekvalitního či nedostatečné dlouhého spánku, a to nejen na poli zdravotním, ale i pracovním a finančním. Předně je třeba vyzdvihnout erudovanost autora, přes odborné téma čtivost knihy a především to, že se autor zaměřuje i na výzkumy podložené rady, jak spánek zlepšit. Autor sice sám uvedl, že se nebude zlobit, když u knihy čtenáři usnou, nicméně díky své čtivosti je toto takřka nadlidský úkol.
Městečko Pines mě opravdu chytlo, pomalé tempo vyprávění se stísněnou atmosférou se v závěru promění v mysteriózní akci s naprosto šokujícím závěrem. Už se těším na druhý díl.
Za mě jednoznačně nejslabší díl z celé série. Vyšetřování se neskutečně vleče, postavy se nijak nevyvíjí a vše končí směsicí absurdních náhod, které odhalí pachatele. Samotný důvod vražd je málo uvěřitelný, jakož i jednání jednotlivých protagonistů. Nebýt tato kniha součástí jinak velmi zdařilé série, nevím, jestli bych byl schopen jí dočíst. Doufám však, že následující a zároveň závěrečný díl se bude nést ve starých kolejích a opětovně mi přinese dobrý čtenářský zážitek, který mi autorka pravidelně dopřává.
Tradičně fantastický Lars Kepler. Joona Linna je zpět se svým jedinečným stylem, kdy slova nahrazuje činy, s dodržováním zaběhnutých postupů si moc neláme hlavu, nicméně nakonec se jeho cesta ukáže jako "triumfální", byť ne nutně jako správná. Ačkoliv je vrah odhalen v poměrně rané fázi, nic to neubírá na napětí, které by se dalo krájet a vše je završeno famózním závěrem, který dává tušit temný nádech dalšího pokračování. Pro Milovníky Keplera je Lovec Králíků takřka povinností.
Absolutní fantazie. Podobné pocity jsem měl naposledy při čtení Egypťana Sinuheta. Mix pestrých kultur, skvěle vykreslených postav, vycizelovaných dialogů a k tomu velmi čtivý příběh na pozadí historických událostí. S radostí se vrhnu na další části tohoto skvostného majstrštyku.
Kniha ve mně vyvolala rozporuplné reakce. Ze začátku mě děj moc nebavil, kniha se táhla a byla psána natolik vědecky, že se v ní laik těžce orientoval. Nicméně postupem času, zejména po zásadním objevu mimozemské civilizace, se kniha změnila v naprosto famózní scifi se silným politickým pozadím a prvky dramatu. Celkově mám z knihy pozitivní pocit, nicméně doufám, že pokračování bude ještě o stupínek lepší.
Harry Hole je zpět a opět ve vrcholné formě a s ním celá parta v čele s psychologem Aunem, taxikářem Oysteinem, Katrine Brattovou a dalšími. Jo Nesbo ukazuje, proč je králem severské krimi, kdy čtenáře protáhne nečekanými zákoutími, aby vzápětí odhalil vraha a jeho motivy. Byť v Zatmění je vrah lehce identifikovatelný a metoda, kterou vraždí je už docela na hraně scifi, vše přebíjí v pozitivním slova smyslu fakt, že děj je opravdu nadstandardní, bez jediného hluchého místa. Jako vždy si Nesbo nechává prostor pro pokračování a já pevně doufám, že Harry se opět vrátí na scénu a popasuje se se svými démony vlastním osobitým stylem.
Velice poučná publikace zvlášť poplatná dnešní době. Autor skvěle shrnuje příčiny konfliktu, popisuje vnitropolitické "boje" v Izraeli i Palestině, které do značné míry konflikt formovaly. To vše podkládá přehlednou a zajímavou grafikou. Celkově lze ocenit, že autor vykresluje celý konflikt kriticky a ukazuje jak se o jeho utváření zasadily obě strany. Obzvláště v dnešní situaci, kdy je na tento konflikt pohlíženo značně jednostranně, je tato kniha ohromně přínosná a edukativní.
Správní právo od Prof. Kopeckého je příkladem toho, jak má vypadat kvalitní učebnice. Materie je přehledně členěná, dopodrobna vysvětlená a vše je podtrženo přehlednou grafickou strukturou. Ocenit lze rovněž i podložení teorie praktickými příklady a pro zájemce o jednotlivé správní instituty i rozsáhlou judikaturou. Jediné, co bych vytkl je obsáhlé zabrušování do historie při popisu správního soudnictví, které pro tento typ knihy není dle mého soudu potřebné. Nicméně celkově jsem velmi spokojen, neboť i takto nestravitelný obor (aspoň z mého pohledu) je v této učebnici podáván vysoce stravitelným způsobem.