Milosz | Komentáře u knih | Databáze knih

Milosz Milosz komentáře u knih

Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Těšil jsem se na politiku a konspirační teorie, ale ona je to spíš červená knihovna. Nečekaný konec (fakt jsem to neuhodl)

08.12.2022 3 z 5

Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Je to takové maloměstské společenské drama. Vypravěčský styl se od Harryho Pottera moc nezměnil, jen přibyla sprostá slova a sem tam zmínky o sexu, takže je to takové bizarní. Očekávám, že kvůli jménu autorky to bude číst i spousta dětí, takže s tím jistě bude ještě nějaké mrzení. Až někdy v polovině se to konečně rozjelo, začátek byl místy utrpení. Nepřekvapivě nejlépe napsané postavy jsou ty teenagerské (a hlavně díky nim se dala zápletka do pohybu), dospělé postavy už většinou moc zajímavé nejsou, bohužel těch dospělých je tam mnohem víc. Ale nakonec převažuje mírně pozitivní dojem, ale další "dospělý" román už od ní asi číst nebudu.

Pirátská odysea Pirátská odysea Michael Crichton

Nebrat. Hodně laciný rodokaps, a kdyby tam nebyl sex a násilí, vypadalo by to jako knížka pro děti. Nechce se mi věřit, že to napsal stejný člověk jako třeba Jurský park. Evidentně už měl před smrtí nejlepší léta za sebou, ale pořád měl dost soudnosti, že to nevydal (narozdíl od nakladatelů)

Kraken Kraken China Miéville

Než se objevilo nadpřirozeno, tak se mi to líbilo víc. Miéville by měl někdy napsat nějakou realistickou detektivku...

Smrt Zajdy Munroa Smrt Zajdy Munroa Nick Cave

Nebudu hodnotit děj jako celek, ale v detailech je to výborné, tak trochu palahniukovské. Hlavní postava je neuvěřitelnej chlívák. Připomíná mi mě.

Víra, naděje a masakr Víra, naděje a masakr Nick Cave

Bohužel většina knihy je o osudových, těžkých tématech, o náboženství, truchlení kvůli smrti syna, a různých duchovních zážitcích a zjeveních při psaní písní. Cave je dost velký fanatik a kdyby neměl hudební talent, byl by z něj určitě kazatel nebo vůdce sekty. Nějaké odlehčené historky tu sice jsou, ale málo. Spíš nedoporučuji. Ale pokud ulítáváte na albu Ghosteen, tak se vám bude líbit asi i tohle.

22.03.2024 3 z 5

Člověk v kočičím světě Člověk v kočičím světě Klára Nevečeřalová Vodičková

Je to sice jen taková lepší diplomka, ale dobré rady se tam najdou.

31.07.2023 3 z 5

Prsa a vajíčka Prsa a vajíčka Mieko Kawakami

Něco jako Murakami, ale víc pro ženský. Pokud vás zajímají témata jako zvětšení prsou nebo umělé oplodnění, je to kniha pro vás.

Nebe v kleci Nebe v kleci Christine Leunens

(SPOILER) Film má (naštěstí!) s knihou společnou jen základní premisu člena Hitlerugend, co se zamiluje do ukrývané židovky, jinak nemá kniha s filmem společného zhola nic a měl jsem problém to dočíst. Kniha není narozdíl od filmu vůbec humoristická. Johannesovi je v průběhu děje asi 17-22 let (takže Else táhne na třicítku!!), válka skončí už někdy v půlce knihy a celá druhá půlka je o tom, jak ji vězní u sebe doma a nalhává jí, že Němci válku vyhráli, aby ji měl jen pro sebe, a vůbec je to strašnej hajzl...

Továrna na debilno Továrna na debilno Dominik Landsman

Román o tom, jak alternativní média dělají z lidí debily. Něco jako Růže pro Algernon naruby.

Panenka Panenka Mo Hayder

Thriller z psychiatrické léčebny. Kniha mne zaujala díky mimořádně povedené odpudivé obálce (anglické vydání), ale nakonec je to jen mírně nadprůměrný thriller. Trpí hlavně roztahaným úvodem, trvá 225 stran, než inspektor vůbec začne vraždy v blázinci vyšetřovat, předtím jen sledujeme na střídačku ošetřovatele v blázinci a jeho milostné a rodinné problémy a policejního inspektora, jak řeší dozvuky předchozího případu, což se nakonec ukáže úplně zbytečným.
Další knihy ze série už číst nebudu.

Král advokátů Král advokátů John Grisham

Tahle kniha mě příjemně překvapila. Příběh chudého veřejného obhájce, který přišel jako slepý k houslím k lukrativnímu případu (celé se to točí okolo tzv. hromadných žalob, kdy advokáti zastupují tisíce lidí poškozených vadnými léky - advokát zažaluje farmaceutickou firmu a pak s ní vyjednává o výši odškodného. Poškozený dostane nějaké drobné a za chvíli umře na rakovinu, a advokát se napakuje miliony dolarů na provizích. O advokacii vlastně vůbec nejde, případ se ani nedostane k soudu. Takhle to v USA opravdu funguje). Takže hlavní hrdina pohádkově zbohatne, parazituje na neštěstí jiných a jeho hlavní starostí začne být, jaké soukromé letadlo si koupit. Ale v dalším případu si ukousne moc velké sousto a navíc ho začne vyšetřovat FBI. Trochu něco jako Vlk z Wall Street. Jsem rád, že jsem si odpočinul od cel smrti a četl od Grishama zase něco trochu jiného

Nevinný Nevinný John Grisham

(SPOILER) Není to román, ale literatura faktu, což jsem zjistil, až když jsem začal číst. Popis reálného případu nevinného člověka odsouzeného k smrti. ( en.wikipedia.org/wiki/Ron_Williamson ) V podstatě je to reálná verze románu Přiznání, až na to, že hlavní hrdina není černoch a nepopravili ho - po 11 letech byl zproštěn viny na základě testů DNA, ale s nalomeným fyzickým i duševním zdravím a umřel dva roky poté. Knihu nedoporučuji, je příliš suchá a popisná a hlavní protagonista byl takový lůzr, že ten vykonstruovaný proces policajtům dost usnadnil a bylo těžké ho litovat. Doporučuji snad jen zastáncům trestu smrti.

Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Takový průměr od něj, tj. obecně vysoký nadstandard. Vadila mi roztříštěnost, není tam jedna zápletka, ale v podstatě dva případy, které spolu skoro nesouvisejí.

Podfuk Podfuk John Grisham

Už je z něj takový rutinér. Tohle je něco jako Shawshank, ale s větší dávkou právničiny. Závěrečný zvrat jsem uhodl v půlce a pak šlo všechno podle očekávaných kolejí. Naštěstí jen 300 stran.

Případ Pelikán Případ Pelikán John Grisham

Něco jako Dan Brown, chybí jen luštění šifer v uměleckých dílech a hodinky s Mikymauzem. Čekal jsem víc.

Agent 6 Agent 6 Tom Rob Smith

Asi na stejné úrovni jako Utajovaný projev. Bavil mě začátek i konec, ale uprostřed knihy je velmi dlouhá odbočka do Afghánistánu, která je úplně zbytečná, a je tam jen kvůli tomu, aby dal autor příběhu atraktivní pozadí sovětské invaze. I za cenu toho, že musel zápletku zastavit o 15 let (začátek se odehrává v 1965)

08.12.2022 3 z 5

Moderní saúdskoarabské povídky Moderní saúdskoarabské povídky kolektiv autorů

"Moderní" povídky od prorežimních autorů. Pure naivety. Coelho hadr.

08.12.2022

Beatrice a Vergilius Beatrice a Vergilius Yann Martel

Další "Pí" to sice není, ale i tak se mi to líbilo. Překvapilo mě, jak se to z věcného vyprávění s mnoha autobiografickými prvky promění v něco velmi krutého a děsivého.
Mohlo to být klidně delší.

Zpověď nebezpečné mysli Zpověď nebezpečné mysli Chuck Barris

Možná jsou to všechno lži. Ale jsou to zábavné lži.