mirek7450 komentáře u knih
Tragický a "zapomenutý" osud Životic skvěle připravila autorka K. Lednická pro ČRo Plus - Radioservis. Po desítkách let se dozvídáme o hrůzných událostech v naší zemi, tento v dosud opomíjeném Slezsku. Na historii se nesmí zapomínat, je ji nutno stále připomínat. Tragédie lidstva se vracejí...
Lásky Danny Smiřického znám z TV a audia. Knížku jsem si vybral, abych se s hrdinou opět vydal za "honbou" za holkama a hlavně se potěšit krásnou obecnou češtinou Josefa Škvoreckého.
Městečko na pomezí Čech a Bavorska v šumavských lesích, v krátkých tragikomických příbězích z časů mezi koncem války a počátkem 90 let. I tak by se mohly seznamovat mladé generace o osudu našeho pohraničí.
Poslechnuto v četbě na pokračování ČRo Č. Budějovice.
Číst po Statku L. Vrchovského Šikmý kostel K. Lednické není nic jednoduchého. Obě knihy o těžkém životě ve Slezsku v průběhu desetiletí. Člověk zvláště nyní, po ničivých záplavách v tomto kraji si říká, může tam být v životě lidí něco hezkého. Obě knihy ale ukazují, že síla lidské vůle to alespoň na nějaký čas dokáže.
Nyní si musím vybrat nějaké lehčí čtení, ale po čase se určitě objeví na mém stole 2. díl.
Naše novodobé dějiny v pohledu Dannyho Smiřického (J.Š.). Čas po letech 1948 a 1968 a něco kolem. Život na škole, jako profesor a poté mezi spisovateli. Vše se točí i kolem zázraku a tragického osudu pátera Toufara. Krásný jazyk a skvělé vyprávění Josefa Škvoreckého.
Poslechnuto ve 30 dílech četby na pokračování ČRoDvojka v podání Lukáše Hlavici.
Kniha není literární dílo, ale stručná kronika 150 let událostí v českých zemích a hlavně v rodině Zíků. A protože to není vědecká práce, je to určitě důležitá informace k pochopení doby pro dnešní generace.
Po desítkách let (díky darování knihy) jsem se vrátil k A. Haileymu. Pan spisovatel uměl napínavou linkou čtenáře připoutat. Kniha, opět z jiného prostředí, je obrazem televiznímu zpravodajství z předinternetové doby, ale díky moci peněz i z dneška .
Napinavé, čtivé, doporučuji...
Poslechnuto na ČRo Dvojka s Lukášem Hlavicou. Škvoreckého Ostrozrak pracuje i za protektorátu...
Krásné lidské vyprávění, jak pan Škvorecký uměl.
Třetí Brynza, kterého jsem četl. Hodně anglická detektivka, trochu jako Jack Rozparovač . :-) Závěr zamotaný a překvapivý. Erika nemá lehký život i v soukromí. Na holocaust se musí upozorňovat stále a nyní možná i více.
Drby a drbny na malém městečku. Mimo dalších i dvě sestry, dvojčata, květinářka a kavárnice. Naštěstí se místo pomluvám snaží sousedům pomoc, popř. odhalit jejich prohřešky proti společnosti. Opět taková oddechovka...
Tohoto Vondrušku jsem si poslechl audio na ČRo. Dobře načteno. Takový běžný případ královského prokurátora - vraždy odnesli... .
Po delším čase jsem se "propadl" do středověku - doby vlády Václava IV. Příběh podpísaře Václava byl oddychovým čtením (něco na způsob lepších "Vondrušků").
Neposlušná šéfinspektor Erika Fosterová jde za svým (i ne svým) případem kolikrát bezhlavě, ale účinně. Bohužel horká slovenská krev se neslučuje s anglickým klidem a vymáhanou poslušností a tak má stále velké problémy se šéfy, kteří její práci neuznávají.
Opět posloucháno v ČRo s Igorem Barešem. S Vlastou Třešňákem jsem před lety chvíli poseděl a je to skvělý člověk. To se odrazilo i v povídání pana Praga (hodně z autora) o jeho putování vyhnance po světě a pocity z "domova" po roce 1989.
Kniha dobře napsaná, obě dějové linky jsou krásně rozpracované. Navíc se postavy pohybují po známých místech a to mám rád. Již mám vypsané další knihy autora s komisařkou Pfeiferovou a záhadným Dabertem.
Opět mnoho skutečných faktů z Jeseniova života. O trochu lépe napsané, než Kat Mydlář od stejné autorky. Více, než 3 * dát nemohu.
Kniha zajímavá, ale literatura to není. Je to takový "sloh středoškoláka", který do Wikipedie píše heslo Mydlář.
Skvěle napsaná kniha o roku, který jsem v letech Jamese a Eleamor aktivně prožil. Vypravěčské umění autora nutí od knihy neodcházet a číst, číst...
Obdivuhodná je i znalost Prahy, jejích uliček i míst v Čechách. A samozřejmě pochopení Pražského jara 1968.
Pro odlehčení a odpočinek očí zase jedna z nabídky ČRo Dvojka. Zajímavé vyřešení vraždy v domě podivínů na Ostravsku.
Příběh člověka (?), lháře, intrikáře, sobce,..., který ublížil všem lidem kolem sebe.
I takoví kolem nás jsou. Ale četba přinutí i k zamyšlení sám nad sebou.