MMacicekk MMacicekk komentáře u knih

Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Druhý díl si drží laťku stejně vysoko jako první díl Doručovatelky. Čtivá detektivka se zajímavou zápletkou, ve které autor prolije příliš mnoho krve a některé drastičtější scény mohou odradit citlivější čtenáře. Zápletka působí lehce neuvěřitelně, ale autor splnil vše, co od podobného typu příběhu očekávám. Nevadil mi ani snadno odhalitelný pachatel. Hlavní hrdina šéfinspektor Robert Kett je sympaťák a jeho tři dcery pěkná kvítka, takže o zábavu a vtipné scény není nouze. Vedlejší postavy si rovněž oblíbíte. Výtku mám však k české obálce, která se mi vůbec nelíbí a více mi k příběhu a celkové atmosféře pasuje ta originální. Na závěr musím vytknout (!) rozdílnou velikost knih ve stejné sérii. Opravdu nerozumím tomu, jak se to může v dnešní době vůbec stát. Kvůli tomu si nepořizuji ani Tři malá prasátka, což je třetím dílem série, protože mě to docela vytočilo.

28.06.2023 4 z 5

Prokletí hrobky Prokletí hrobky Gill Paul

Autorka napsala velmi barvitý dobrodružný příběh opředený tajemstvím s lehkou dávkou romantiky. Lásku, kterou prožívá Eve a Brograve po celý život, autorka popsala s citem a velmi uvěřitelně. Kniha se od prvních stránek čte sama a i přesto, že se nejedná o žánr, který bych vyhledávala, přečetla jsem ji jedním dechem. Tajemství ukrytá v příběhu vyplouvají na povrch a vy s napětím otáčíte stránku za stránkou. Životní příběh velké lásky odehrávající se na pozadí největších archeologických objevů tehdejší doby završí dojemný závěr, který vás překvapí. Autorka má skvělý vypravěčský talent a já se s nadšením brzy pustím do její další knihy Jackie a Maria.

24.05.2023 5 z 5

Smrt před úsvitem Smrt před úsvitem Robert R. McCammon

Smrt před úsvitem je knihou mnoha prolínajících se žánrů. Nechybí v ní prvky fantasy, hororu, některé scény jsou napínavé a mysteriózní, některé spíše pohádkové. Radostná témata střídají ta vážná, život střídá smrt, napětí naopak poklidné plynutí. Autor napsal knihu s obrovským přesahem, mnohovrstevnatý příběh, který vás i přes delší kapitoly vtáhne a nepustí. Celou knihou vás provází detektivní linka související s vraždou muže, kterou budete rozplétat spolu s hlavním hrdinou.

12.05.2023 5 z 5

Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Kladně hodnotím především zajímavé prostředí, ve kterém se děj knihy odehrává. V průběhu čtení si budete klást spoustu otázek, ale jelikož se jedná o pentalogii, je jasné, že autor neodkryje všechny karty hned v prvním díle. Velkým tahounem je čtivost a napínavé scény od samého počátku. Nemusíte se bát žádných vycpávkových scén, v knize jdete z akce do akce a zaručuji vám, že se nebudete ani na okamžik nudit. Pár nelogičností však objevíte, ale věřím, že autor postupně vysvětlí vše v dalším pokračování.

15.02.2023 4 z 5

Zemřu o Vánocích Zemřu o Vánocích Tammy Cohen (p)

První polovina knihy byla čtivá a nevšední. Bohužel po čase dny začaly splývat a situace se neustále opakovaly. Vaše představy o závěru budou různé a budete přemýšlet, jak tohle soužití může dopadnout. Znepokojovat váš však bude zbývající počet stran. Zhruba v polovině knihy přijde zvrat, který vás buď překvapí a přijmete ho, nebo naopak vás zklame. S politováním se musím zařadit k druhé skupině. Každopádně druhá polovina knihy se už docela táhla, velmi brzy si totiž domyslíte, kam děj spěje a jakého rozuzlení se dočkáte. Nudila jsem se a chybělo mi napětí. V závěru se bohužel dočkáte překombinovanosti a nulové uvěřitelnosti. Kladně hodnotím autorčinu fantazii při vytváření pokřiveného charakteru věznitele.

10.01.2022 3 z 5

Našeptávač Našeptávač Alex North

Skvělé, mrazivé čtení s mysteriózními prvky, které mi připomínalo mou oblíbenou autorku C. J. Tudor. Autor napsal příběh, v němž jde především o vztah mezi otcem a synem, který narušila smrt milované osoby. První třetina knihy byla hodně mysteriózní, další se věnovala spíše detektivnímu pátrání, přesto autor obě složky příběhu skvěle nakombinoval a nedovolil vám ani na okamžik vydechnout. S blížícím se koncem stoupalo napětí a děj skvěle gradoval. Osudy postav mi nebyly lhostejné, především jedné z nich, pro kterou jsem v závěru uronila nejednu slzu. Autor umí a jsem zvědavá na další jeho počiny. Pokud tedy vyhledáváte příběhy s tajemnou až lehce strašidelnou atmosférou, kterou navodí již samotné dětské oběti, rozhodně se poohlédněte po této knize.

21.12.2021 5 z 5

Podvedená Podvedená Charlotte Link

Skvělá detektivka, od které se mi nechtělo odcházet. Autorka umí pracovat s postavami, rozvíjet jejich charaktery, a tento styl se mi líbí. Vůbec jsem neměla pocit, že by popisy byly zdlouhavé. Spíše naopak. Scény byly napínavé, překvapivé, knihu jsem si užila do poslední stránky a těším se na další případ Kate a Caleba.

19.11.2021 5 z 5

Společnosti Společnosti Josef König

Krátké netypické povídky se zajímavým vyústěním. Přečteno jedním dechem.

30.10.2021 5 z 5

Pořád jsem tady Pořád jsem tady McGarvey Black

Předností knihy je její čtivost, těžko se od ní odchází, stejně tak propracovat záporné postavy. Bohužel však zápletka je dost průhledná a nijak zvlášť originální. Jako oddechová četba dobré, ale za mě průměr. Pokud hledáte opravdu dobrou knihu na podobné téma, raději sáhněte po knize Až tady nebudu od Lindy Green. Více v recenzi v záložkách (Zaostřeno na knihy).

03.10.2021 3 z 5

Sklíněné korálky Sklíněné korálky Petr Sýkora

Na to, že se jedná o autorovu prvotinu, nemám v podstatě ději co vytknout. Sžila jsem se s příběhem i postavami, s napětím očekávala co přinesou následující stránky, s obavami prožívala osudy některých lidí, s údivem a šokem jsem sledovala, čeho je člověk schopen a bála se nevyhnutelného konce, co přinese. Přála jsem postavám jiný osud, ale do knihy jsem šla s tím, že nečtu žádnou pohádku na dobrou noc, i když se tak místy tvářila. Doporučuji.

24.05.2021 5 z 5

Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Až na ten pomalejší začátek, u kterého jsem přemýšlela, jestli jsem sáhla po správné knize, se jednalo o zajímavou detektivku ve stylu, který mám ráda. Případ se odehrává v pouhých čtyřech dnech a komisař Dupin pátrá především formou rozhovorů se svědky. Příjemné a zajímavé čtení - hlavně co se týče umění. Jen to prostředí mi není blízké, ale snad si zvyknu :-)

02.03.2021 4 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Detektivní zápletka v knize od Radky Třeštíkové? To jsem si nemohla nechat ujít! Autorka píše svým osobitým stylem, a ten mi prostě sedí. Opět mě o tom přesvědčila i kniha Osm, která čekala pár let na přečtení. Autorka knihu rozdělila na několik částí – začátek se překvapivě věnuje skoro konci, kde se dozvíme, co se stalo, a poté až zpětně se vracíme na začátek, abychom se dozvěděli, jak k tomu došlo. Setkáme se zde se zajímavými postavami, které působí reálně, pomalu odhalujeme jejich touhy a přání, jednotlivé osobní příběhy se proplétají, až zjistíme, že prakticky každý měl motiv Míšu zabít. Zápletka je dobře promyšlená i vystavěná, přesně tak, aby udržela vaši pozornost a vy jste se chtěli dozvědět konečné rozuzlení. Úplný závěr je snad jediné, co mě malinko zklamalo, konec byl spíše otevřený, i když o důležité odpovědi jste ochuzeni nebyli. Dozvíte se tedy, kdo, proč a jak, ale jestli s tímto nakonec budete spokojeni, je jen na vás.

25.01.2021 4 z 5

Než ho poznala Než ho poznala Peter Swanson

Pokud hledáte neotřelý psychologický thriller, který se vám zaryje pod kůži, tak jste tady správně. Autor totiž napsal chytrý a překvapivý příběh, který staví na výborně vykreslených charakterech hlavních postav a odkrývá nejhlubší tajemství lidské mysli a její zvrácenosti. Třešničkou na dortu je překvapivý závěr, u něhož vám zůstane pusa otevřená dokořán.

09.11.2020 4 z 5

Hluboký hrob Hluboký hrob Steve Robinson

Skvělá kniha. Dějová linka odehrávající se v minulosti předčila tu současnou s oblíbeným genealogem Jeffersonem Taytem. Přečteno jedním dechem. Konec mě dostal a došlo i na slzy.

10.10.2020 5 z 5

Máš mě v krvi Máš mě v krvi Elizabeth Norebäck

Tento nervydrásající psychothriller vás nepustí až do poslední stránky. Autorka dlouho skrývala skutečné charaktery všech tří postav a odkrývala je velmi pomalu. Čtenář byl tak dlouho na pochybách, což považuji za velké plus. Už dlouho jsem nebyla u podobné knihy tak nervózní, jako u této, a byla napjatá, jak vše nakonec dopadne. Jedinou výtku mám k delšímu začátku. Tento příběh vás nestrhne hned od první stránky, ale vyplatí se počkat. Já i přesto hodnotím plným počtem.

02.05.2020 5 z 5

Pššt Pššt Mel Sherratt

I když autorka nenapsala nic převratného, co by na poli detektivky snad ještě nebylo, přesto se jí povedl napsat příběh, který měl hlavu i patu, nechybělo mu napětí, které ke konci nabíralo ohromné tempo, a s rozuzlením, které možná nebudete vůbec čekat. Já byla na konci rozhodně překvapená. Doporučuji.

27.02.2020 4 z 5

Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

Autorka se rozhodla čtenáře zaujmout dvěma liniemi příběhu. V jedné sledujeme Lelleho a jeho pátrání po ztracené dceři a ve druhé dospívající Maju a její začleňování se v novém kraji a vesnici. Jakkoli jsou obě dějové linky odlišné, skvěle fungují pro udržení čtenářovy pozornosti. Autorčino vyprávění je spíše ponuré a co se tempa týče, pomalejší, ale je napsáno takovým stylem, že nutí číst dál a otáčet stránku za stránkou. Obě dějové linky jsou opředeny tajemstvím, v jednom případě dokonce nevíte, zda věřit vypravěči či nikoli. Jak spolu tyto dějové linky souvisejí? A souvisejí vůbec spolu? To se dozvíte, když si tento zajímavý skandinávský román s prvky thrilleru přečtete :-)

15.02.2020 4 z 5

Jáma Jáma C. J. Tudor

I když Jáma se Kříďákovi v mnohém podobá, i tak se mi zdála trochu odlišná, sklouzávala více k hororu, neboť v ní rozhodně najdete více horových prvků. Těžko říct, která kniha je lepší, obě jsem hodnotila velmi vysoko, přesto si troufám tvrdit, že Jáma je o něco vyšperkovanější a věřím, že další autorčiny knihy budou ještě lepší.
Jámu bych doporučila všem čtenářům, kteří ocení dobře napsané postavy, mají rádi prolínání minulosti se současností, vyhledávají tajemné příběhy a mysteriózno a nebojí se odhalit dávno pohřbená tajemství.

15.01.2020 5 z 5

A na nebi čekají hvězdy A na nebi čekají hvězdy Lori Nelson Spielman

Autorka napsala velmi milý, laskavý a dojemný příběh, který vás provede cestou k uzdravení duše. Erika si nese šrámy z minulosti, které ovlivňují i její dosavadní život, jen si to nechce uvědomit. Annie se upíná k nalezení své sestry, o které je přesvědčena, že žije, ale z jakéhosi důvodu se jim nemůže ozvat. Obě ženy čeká cesta sebepoznání, ale také odpuštění a smíření, a to nejen druhé, ale především sama sobě. Autorka na obou charakterech hlavních hrdinek velmi zapracovala, čtenář může sledovat jejich vývoj a změnu, která je sice pozvolná, ale patrná a vede k uvědomění toho, na čem opravdu záleží.

22.06.2019 5 z 5

Dopis Dopis Kathryn Hughes

Autorka napsala velmi čtivý román, v němž se však skrývá více bolesti a smutku, nežli lásky. Rozhodně od Dopisu nečekejte lehké romantické či dokonce odpočinkové čtení. Toho se nedočkáte. Přesto se jedná o moc krásný a hlavně promyšlený příběh, nad kterým se nejednou zamyslíte a uroníte nejednu slzu. Hlavní role se ujala sobeckost, která převládá nad láskou, jež je sice mocná, ale bohužel ne všemocná. Ne vždy se lásce povede překonat všechny překážky. Celkové propojení dvou časových rovin díky dopisu není v románech nic ojedinělého či snad výjimečného, ale autorka to pojala velmi originálně a poutavě. Na konci se obě časové linie propojí a dokonale do sebe zapadnou.

26.03.2019 4 z 5