mulderka
![Vražda pro štěstí Vražda pro štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56421/vrazda-pro-stesti-wJS-56421.jpg?v=1538062409)
Jak detektivky českých autorů nemusím, zde jest čestná výjimka. Sympaťák dr.Pivoňka, držkatá Boženka, praštěný milionář Ivo Zdeborský a k solidní zápletce trocha vtipu i akce okořeněná hádankami - no kdo by odolal??
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Právo nálezce Právo nálezce](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258792/pravo-nalezce-wo1-258792.png?v=1615560693)
No dobrý, ale už to není ono. Co se dá dělat, Mistr se rozhodl změnit žánr a posunout se do detektivky nebo /v horším případě/ k mainstreamu. Pořád se to dá číst... akorát bez jakéhokoliv překvapení a šokujícího rozuzlení. Ledaže by bylo NĚCO připraveno na závěr trilogie...?
Tak tedy přikročím k druhému krajnímu řešení:
Do nového roku a i těch dalších přeju panu Kingovi nějakou výživnou noční můru, nebo rovnou celý houf... ať se má zase z čeho vypisovat ve starém dobrém stylu a my na čem si smlsnout ;-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![To To](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267/to-i6S-267.jpg?v=1483305163)
Nepřekonané a nepřekonatelné Mistrovo dílo. Díky za ty čtyři noci napětí a hrůzy, když jsem četla poprvé. Ráda se ke knížce čas od času /ne moc často/ vracím, takovou lahůdku si člověk musí nechávat jen na výjimečné příležitosti. Ještě jednou: Thanks, Mr. King!! Forever!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak přicházejí sny Jak přicházejí sny](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133867/jak-prichazeji-sny-dIB-133867.jpg?v=1612559341)
Čekala jsem duchařskou fantasy, a čeho se mi dostalo? Esotericko-náboženské osvětové propagandy, se seznamem použité literatury dlouhým jak týden před výplatou. Takový turistický průvodce po záhrobí, s detailním výkladem, kdo, kde, jak... akorát málokde s odpovědí "proč". Chtělo by se napsat - aktualizovaná Dantova Božská komedie s výraznou nálepkou "pro chudé". A pokud se nepletu, tenhle žánr přestal být aktuální někdy před 400 lety. Hm, zrovna tohle bych u celkem známého autora mystery horrorů nehledala.
Za normálních okolností bych tuhle knížku patrně poslala rovnou do odpadu, jelikož na teorie o posmrtném životě, reinkarnacích a podobně hledím s obrovskou rezervou. Jenomže... už delší dobu se plácám v drsné emocionálně vyčerpávající bažině a příběh neuvěřitelné lásky Chrise k Ann mě naprosto šokujícně nadobro dostal. Určitou pasáž jsem obrečela jak tři želvy dohromady. A jiná mě zase přiměla k tvrdému zamyšlení nad vlastním životem.
Asi není nikdy pozdě překousnout svou hrdost, omluvit se a poděkovat...
Což je ponaučení, které mi tahle knížka dala. Rozhodně s tím ale není třeba čekat, až to na tomto světě zabalíme.
Tříhvězdičkové hodnocení je aritmetickým průměrem literární úrovně /ta za moc nestála/ a ryze subjektivního psychoterapeutického efektu /právě naopak/.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Duch z Grand Banks Duch z Grand Banks](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/8774/duch-z-grand-banks-8774.jpg?v=1377474794)
A co na tom, kromě toho, že se děj odehrává o pár let v budoucnosti /psáno v roce 1990/ vlastně bylo sci-fi?
Na velmistra žánru, velkého sira ACC, velká slabota. Celé je to dějové i časově jakoby rozbité, chaotické, postavy opravdu jak duchové, měla jsem problém jen rozlišit je od sebe, o nějakém vztahu k nim ani nemluvě. A ta poslední kapitola mě dorazila úplně.
O některých dílech našich oblíbených autorů je dobré nevědět. Duch z Grand Banks mezi ně definitivně patří.
EDIT: jedna z postav se živí vymazáváním cigaret ze záběrů ve starých filmech. A hlehle, máme rok 2022 a tyto a podobné trendy začínají v Hollywoodu i jinde nabírat obrátky. Se zvoláním FUJ a slzami v očích konstatuji, že tady prorocký duch sira ACC bohužel nezklamal :-((
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Šance pro ducha Šance pro ducha](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63736/hledaci-duchu-sance--63736.jpg?v=1383419370)
No tak asi takhle. Zaprvé, nevím, co vlastně čtu. Několik opravdu napínavých a krvavých scén by značilo vážně míněný horror. Podle toho ostatního jde spíš o parodii. Nakonec, posuďte sami: místo činu plné krve a různých nadpřirozených potvor, které by mohly zničit celý svět, a uprostřed toho všeho stojí partička "lovců duchů", metajících kolem sebe kromě nápaditých obranných prostředků taky rádoby vtipné hlášky. Na to, že je jim kolem třiceti a mají za sebou tvrdý výcvik, se chovají jako puberťáci. Navíc všichni /včetně mocné a zkušené šéfky celé tajné organizace/ mluví úplně stejným stylem. Šusty, šusty, jako když listujete stránkami. Nevěrohodné, nemám k nim v této chvíli v podstatě žádný vztah, a to znamená, že autor má u mě prů...ser.
Takže jak s milými Hledači duchů naložit: zatím se zdá, že nejlepší bude upirátit, přečíst /nebo taky nedočíst - podle momentální nálady/, a jestli nechat či vymazat... to záleží na dalších dílech.
OK, dám jim ještě Šanci a tři vymakaná kouzla na cestu.
PS. "Upíři krvavého oceánu"... fakt dobrý :-) Tak by se mohla jmenovat i nějaká metalová skupina.
PPS. Proč tomu někdo přiřadil štítek "dívčí romány", to mi teda zůstává rozum stát.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Indiáni, černoši a vousáči Indiáni, černoši a vousáči](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257596/indiani-cernosi-a-vousaci-257596.jpeg?v=1436636614)
Tento cestopis mám od Stingla asi nejraději. Protože zde byl velice osobní, popisuje nejen zajímavá fakta z historie objevení a osídlení ostrova Kuby, ale také dost dramatické zážitky /třeba účast na rituálu k poctě jakéhosi afrického boha/ a své pocity. Což je jinak u Pana Velkého cestovatele a náčelníka spíš výjimka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Neviditelné hledí Neviditelné hledí](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107380/neviditelne-hledi-mT9-107380.jpg?v=1575561203)
Kvalitní špionážně-dobrodružný příběh, dnešním názvoslovím - thriller. Dá se číst i po všech letech a politických změnách. A ani to "ideové zabarvení" bych nezazlívala. Vždyť po válce měly mezi přeživšími nacisty nasazené své agenty všechny tajné služby světa. Ve svém vlastním zájmu.
Jo, kdyby Achim D. / Werner B. nepocházel, jako na potvoru, zrovna z DDR, možná by se i to nové vydání objevilo. Po stránce řemesla a poctivého napětí nemám žádné výhrady. Matně si pamatuju, že existoval i TV seriál. Pokud by snad někdo věděl, kde ho sehnat, uvítám tip, díky!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Chrám Chrám](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47312/chram-47312.jpg?v=1287171956)
Dobrodružná pohádka o tom, kterak se pan profesor starověkých jazyků v Indiana Jonese proměnil... a stihl to během několika dějem a akcí nadupaných hodin. Nepravděpodobné, ale papír , obzvlášť ten, na který se tisknou oddechovky, snese všechno. Se čtenářem to tak jednoduché není.
Když při čtení vypnete mozek a budete si jen tak užívat všech dramatických zvratů a bojových situací, hezky se pobavíte. Asi jako u toho Indiana Jonese, ale ve verzi "pro chudé". Matthew se sice od časů své prvotiny vypsal a podstatně ubylo míst, nad kterými řvete smíchy, místo abyste napětím zatínali nehty do dlaní, leč rezervy tu stále jsou. A ne malé. To nejlepší má Reilly dát dohromady teprve v dalších letech, viz seznam na pravé stránce této obrazovky.
Zpátky ke Chrámu: děj je tak neuvěřitelně akční, že občas se tomu všemu bohužel nedá věřit ani z hlediska elementární fyziky, natož logiky. Takové nápady nevymyslíte... ale co to plácám, když je tým Reilly-Race nejen vymyslel, ale i uskutečnil!!!
Postavy: zatím ne moc propracované, ale fandit se jim jakžtakž dá. Pokud je to vůbec třeba, neb profesor Race je, než se prolouskáte přes stranu 200, už takový superman a detektiv-sportovec, že skoro všechno, co mu osud a nepřátelé všeho druhu mrsknou pod nohy nebo na hlavu, vcelku bez problémů zmákne. Včetně /pozor spoiler!/ dvojnásobné záchrany světa ve dvou dnech. Samozřejmě, s malou pomocí od přátel.
Bonus pro kočkomily: roztomilé šelmičky Rapy nás možná přimějí k zamyšlení, s čím že to mají ti naši domácí mazlíčkové společné předky?? A neměli bychom si na ně dát trochu pozor?
Hmmm... a co hodnocení? Proti Souboji je Chrám o řád výše, takže tři a půl... a půlka navrch za kočičky ;-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hrůzný čas: Strach ve světě science fiction! Hrůzný čas: Strach ve světě science fiction!](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42911/hruzny-cas-strach-ve-svete-science--uVh-42911.png?v=1615999673)
Jedna z nejlepších SF-horrorových antologií, jaká mi kdy přišla před oči. Jakožto velká nadšenkyně pro H.P.Lovecrafta jsem obzvlášť ocenila dílka jeho následovníků F.Belknapa Longa a Clarka Ashtona Smithe. Předloha legendární Věci - Kdo je tam? je rovněž skvělá, děs a antarkticky mrazivé napětí z ní přímo čiší. Vůbec asi marně hledám nějaký slabší kousek.
A přiznávám se, že Metastáze je pro mě tak realisticky děsivá, že ji při občasném znovuotevření knížky radši vynechávám!!
Jak říká jedna moje kamarádka: KVA-KVA-KVALITA!!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Robinzoni z Kronborgu Robinzoni z Kronborgu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40683/robinzoni-z-40683.jpg?v=1362059306)
Naprosto unikátní robinzonáda. Zachránit se a hlavně přežít na kuse zemětřesením čerstvě vyvrženého mořského dna, to je tedy vážně challenge! A vida, tři Běhounkovi hrdinové zvládli i tohle! Ale jen díky tomu, že měli kromě šikovných rukou i nápady a vědomosti v hlavě. Zlomyslně si občas při četbě takovýchto ztroskotaneckých příběhů představuji, co by si počala dnešní internetová generace, až by se jim na pustém ostrově vybila baterka ve smartfounu...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cesta Cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18/cesta-kG4-18.jpg?v=1542125135)
Tohle bylo na mě sakra přespříliš!! Nejen že jsem nedočetla, ale ani na film se nedodívala! Ta síla zmaru je příliš nebezpečná. Až budu chtít vypadnout z tohoto světa, dám si možná předtím malý úryvek, abych náhodou v poslední chvíli necukla. Zatím ale radši ne. Zatím ještě mám pro co žít.
Výjimečně bez hodnocení.
![Jonathan Strange & pán Norrell Jonathan Strange & pán Norrell](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322144/jonathan-strange-a-pan-norrell-Gv1-322144.jpg?v=1552508673)
Zase jedna rádobyžánrovka, která se usilovně snaží předstírat, že patří do "vysoké" literatury. Od graficky pěkného, leč nicneříkajícího obalu přes solidní vazbu až po nehoráznou cenu.
Nakonec je z toho ale kočkopes, který nebude číst ani fanoušek fantasy /málo akce, čar a kouzel/, ani snobský inťouš /ten možná ocení kultivovaný starosvětský styl a kvalitní překlad, ale bude tam pro něj zase těch čar a kouzel moc/. Navíc se v té bichli nedá vyznat. Cosi jako pozůstatky děje se strašlivě vlečou a močálem nezáživnosti se plouží postavy, z kterých si můj zájem, natož sympatie, nezískala ani jediná. Někdy kolem třetiny mi došla trpělivost. Proti svému zvyku jsem Jonathana a spol. nedočetla a dočíst velmi pravděpodobně nehodlám. Ledaže by v okruhu 100 světelných let kolem mě nezbylo k přelouskání nic kromě technické příručky v maorštině. Howgh.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Setkání s Rámou Setkání s Rámou](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29791/setkani-s-ramou-lMd-29791.jpg?v=1513964853)
Kvalitní dobrodružná hard SF, tentokrát bez mystiky a experimentálnosti. Bez dalších dílů bych se s klidem obešla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Revival Revival](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236593/revival-6YH-236593.jpg?v=1434103253)
Minirock: k Vašemu komentáři nemám co dodat, vystihl jste to i za mě. Bohužel, tak ráda bych napsala o Mistrových knížkách z poslední doby něco pozitivnějšího... Pořád ještě je kupuji, ale můj někdejší pocit neodolateleného natěšení se změnil v cosi jako - snad to tentokrát bude konečně aspoň trochu jak za starých časů Nezbytných věcí, Toho nebo třeba Svědectví... Chtělo by to pořádně přitvrdit!!!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Veselá kniha pohádek Veselá kniha pohádek](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54243/vesela-kniha-pohadek-GsU-54243.jpg?v=1572091087)
Všiml si vůbec někdo, že hlavní část této knížky je skoro doslovná předělávka,nebo už možná plagiát, Medvídka Pú???
Ty další pohádky si, popravdě řečeno, už moc nepamatuju, kromě té, kde byl nějaký klučina zajatcem koček v jejich království.
Průměrné dosavadní hodnocení 35% celkem odpovídá, o tom, že by to bavilo dnešní děti, s úspěchem pochybuji.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Chirurgovo srdce Chirurgovo srdce](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49073/chirurgovo-srdce-UhV-49073.png?v=1546204752)
Ty vadooo... velké hrudní a břišní operace bez celkové narkózy, doktoři se hrabou pacientovi v srdci a on jim to, jen při lokálním umrtvení, z operačního stolu komentuje??? To jako fakt???!!
Nedělala jsem si přehnané iluze o úrovni medicíny ve stalinském SSSR, ale toto... Kam se hrabe slavná M.A.S.H., do Ruska by se brblající Amíci v Koreji měli jet učit!! Nevzpomínám si, že by Hawkeye nebo Trapper museli provádět defibrilaci normálními dráty z elektriky, tak zle na tom přece jen nebyli. /Soudruh profesor to prý kdesi na zahraničním kongresu dodatečně svedl na poruchu defibrilátoru, ale faktem je, že ho ve špičkové leningradské nemocnici prostě neměli.../
Obdiv profesoru Uglovovi a spol., že za takových podmínek dokázali nejen jakžtakž léčit, ale i vyvíjet nové operační techniky. Nakolik objevovali Ameriku, těžko posoudit, nejste-li historikem medicíny. Každopádně "prostý sovětský člověk", který kolikrát ještě neuměl ani číst a psát, musel být z těch zázraků úplně vedle.
Nezbytné oslavné ódy na režim, díky kterému je obyčejným lidem umožněno to a to a to, jsou za těchto okolností naprosto pochopitelné. Dnes už se nám něco takového ani nezdá možné.
Literárně nic moc, ale po stránce faktů velice poučné čtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kříďák Kříďák](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390150/kridak-hrk-390150.jpg?v=1537626585)
Zdá se, že mám poslední dobou štěstí na samé knížky srovnávané s Kingem, nebo jím dokonce přímo doporučované. U Kříďáka se tomuto reklamnímu tahu ani nedivím, podobnost s TO určitě není náhodná. Partička dětí z nepříliš standardních rodin, přeskakování dějových rovin v čase o 30 let, propojení s nikdy neobjasněnou vraždou a rozřezáním mladé dívky... Musím tedy uznat, že to docela funguje. A dost divný vypravěč-sběratel... přestože se řešení, kam se poděl klíčový předmět, celou dobu nabízelo, nějak podvědomě jsem závěru asi nechtěla věřit. Překvapenííí!
A za něj přidávám k základním třem ještě půlčičku ohlodané kosti :-)
Ale za ikonické TO bych Kříďáka nikdy nevyměnila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mimo prostor a čas Mimo prostor a čas](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378664/mimo-prostor-a-cas-vybrane-spisy-sv-1Dz-378664.jpg?v=1525095903)
Jedna dávná antologie SF dělila povídky v ní obsažené na Hříčky, Hry a Dramata. Když bych si tyto kategorie vypůjčila pro srovnání tvorby C.A. Smithe s dílem jeho přítele a velkého literárního spřízněnce H.P.Lovecrafta, závěr bude jasný: proti Lovecraftovu nezapomenutelnému existenciálnímu, do morku duše se zažírajícímu kosmickému děsu vypadají dílka Klarkash-Tona jako strašidelné historky od táboráku nebo pohádky pro morbidní dospělé jedince. A ta neustálá posedlost námětem oživování mrtvol - to už je na samostatnou diagnózu.
Po tom, co jsem si přečetla jinde vydanou a hodně drsnou povídku Sklepení v Yoh-Vombis, čekala jsem od tohoto výboru rozhodně něco lepšího.
Protentokrát tedy za slabší tři hvězdy a budu doufat, že druhý svazek snad uspokojí moje náročné horrorové choutky líp. Ale i tak - kdyby už jen pro informaci, jsem ráda, že tahle knížka u nás vyšla ;-)
PS: Možná je problém právě v tom srovnávání. Jenže - nebýt Lovecrafta, vzpomněl by si dnes na Clarka Ashtona vůbec někdo???