murdoch
![Nahé slunce Nahé slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2315/nahe-slunce-JLo-2315.jpg?v=1543654142)
(SPOILER) Náš známý detektiv byl povolán vyšetřovat vraždu, ke které došlo na vzdálené planetě Solarii. Poměrně důstojné pokračování mých oblíbených Ocelových jeskyň. A kdo má za sebou sérii Nadace, jistě vzpomene na poslední část (Nadace a Země). Ovšem oproti Ocelovým jeskyním méně propracované, méně popisů (což by při popisu solarijských reálií vysloveně potěšilo), za což musím dát půl hvězdičky dolů, protože právě popisy jsou jeden z pilířů, na nichž dobrá sci-fi spočívá... I přesto dobrá kniha.
![3.5 z 5 3.5 z 5](img/content/ratings/35.png)
![Řád času Řád času](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428571/rad-casu-DfE-428571.jpg?v=1579545958)
Zajímavá kniha a zase další hypotéza (neboť co není experimentálně potvrzeno, není teorie), nad kterou je zajímavé popřemýšlet
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fialky pro královnu Fialky pro královnu](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26917/fialky-pro-kralovnu-26917.jpg?v=1260951606)
Jak mám Christyho Bigse rád, tak teď to nějak nebylo ono... Chvílemi jsem měl pocit, že čtu Den a noc zkřížený se Dzwille, do toho špetka toho Doughertyho ostrova... Rozuzlení bych čekal zajímavější. Zbytek Bigsovy série je tedy lepší. A vadí mi taky to, že furt netuším, jak se vlastně dělají ty tulení lívance.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Temní ilumináti Temní ilumináti](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46711/temni-iluminati-Mpv-46711.jpg?v=1396378957)
Fakt sranda, rozhodně doporučuji. A poté, co jsem knihu viděl na výstavě věnované trampské literární soutěži Trapsavec a těm, kdo s ní mají něco společného, už naprosto chápu, proč ti dva nájemní vrazi poslouchali to co poslouchali
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Cizinec v cizí zemi Cizinec v cizí zemi](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11792/cizinec-v-cizi-zemi-664249c378b4f.png?v=1715620291)
(SPOILER) Dost dobrý. Na rozdíl od (pro mě) propadáku Hvězdné pěchoty, fakt hodně slušné čtení, plné podnětných hlášek a myšlenek, až mi to trochu (i když samozřejmě těžko srovnatelně) připomínalo Franka Herberta... Opravdu zajímavá kniha. Jen ta všudepřítomná nadrženost a polyamorie (i když zde prezentované jako "přirozenost") mi moc nesedly (tady mi zas připomíná F. Pohla, ten taky v jinak úžasných dílech harašil až běda).
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Případ na Zlaté horečce Případ na Zlaté horečce](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465948/pripad-na-zlate-horecce-lKj-465948.jpg?v=1613113769)
Zatím asi nejodlehčenější setkání s Hafranovým dílem, ani ne tak moc detektivka, jako spíš příjemný dobrodružný příběh, krásně čtivé, vyvolávající touhu okamžitě vyrazit na vandr... Což je v poslední době náročné jak kvůli času (rodina no, dospívající dcery, kterým se snažím věnovat, dokud o to ještě stojí), tak i kvůli nedostatku spoluvandrovníků (zvláštní, jak mí vrstevníci o vandry ztratili zájem). Díky Hafrane - a i když to letos na Zlatou horečku nezvládám, doufám, že se objevím za dva roky na té příští.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41805/hvezdna-pechota-NE9-41805.png?v=1558372947)
(SPOILER) No, sorry, za mě nic moc. O trochu lepší než Cesta slávy, ale tady Heinlein, ač ho jinak mám i rád, vůbec nezazářil. Aspoň pro mě. Sem tam dobrá hláška, občas něco, co má trochu filozofický přesah, ale jinak se hlavně dozvíme, jak je to u vesmírných mariňáků fajn, jakou mají strukturu jejich jednotky (to se v knize omílá až do zblbnutí) a všichni se tam mají rádi, i když se k sobě chovají drsně. Heinleinovi se v armádě asi hodně líbilo. Ale toho, kdo si neulítává na příbězích těch jediných pravých a férových chlapů a na popisu uvědomělé společnosti, kde jen ti, kdo prošli vojenskou službou jsou natolik zodpovědní, že povedou ostatní správným směrem (což je samozřejmě kravina), tenhle Heinlein nezaujme.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Ocelové jeskyně Ocelové jeskyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134725/ocelove-jeskyne-134725.jpg?v=1346877640)
Tady se mi Asimov vážně líbí. Příběh, kulisy, čtivost, všechno super. Ocelové jeskyně mě chytly už v mládí a dodneška si je rád přečtu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volba Volba](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394080/volba-1IC-394080.jpg?v=1541852129)
Knihu jsem dostal od maminky, která ví, že mám rád sci-fi, k narozeninám (?) nebo k Vánocům (?) už si přesně nevzpomínám. A ač normální knížku přečtu za několik večerů až týden a to, co je v rozsahu Duny nebo Hyperionu mi zabere maximálně měsíc, na tohle jsem potřeboval půl roku a do čtení jsem se musel nutit. Díky, ale ne.
![Mrtvý z Olivetské hory Mrtvý z Olivetské hory](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26966/mrtvy-z-olivetske-hory-5yR-26966.jpg?v=1484865908)
Moje první setkání s tvorbou Jaroslava Velinského. Zanechalo ve mě takovou stopu, že jsem pak zkusil napsat podobnu povídku... A protože byla pořád ještě hodně podobná (a určitě jsem nechtěl posílat do světa něco jako plagiát), ještě jsem ji přepracoval a nakonec mi pomohla inspirovat něco už jiného a vlastního. Díky, Kapitáne Kide.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dům o tisíci patrech Dům o tisíci patrech](https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/9967/dum-o-tisici-patrech-lMj-9967.jpg?v=1450289266)
Překvapilo. A hodně příjemně. Hodnotil bych jako jedno z nejlepších sci-fi co jsem kdy četl... Jsem hrdý na to, že je to dílo právě českého autora.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ortel / V kárném táboře Ortel / V kárném táboře](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546924/ortel-v-karnem-tabore.jpg?v=1728134526)
Tak, přátelé, teď tu hodnotím jen povídku V kárném táboře. K Ortelu jsem se už vyjádřil jinde (a sice třemi hvězdičkami a jejich ospravedlněním). V kárném táboře je ovšem úplně jiná liga. Tohle můžu jedině doporučit, a myslím, že zaujme i spoustu knihomolů, ne úplně naladěných na kafkovskou vlnu. Možná je to i tím, že jde o počin, který je dokončený a který sám autor shledal vhodným k vydání. Hlavně ale - ústřední postava tu, na rozdíl ode všeho dalšího z pera pana K. co jsem četl, není někdo vláčený osudem, okolnostmi, touhou zavděčit se někomu (rodině, společnosti...), ale rozhoduje se sám, má svůj vlastní názor a pevně si za ním stojí. Vážně by mě zajímalo, jak by vypadala jiná jeho díla, kdyby je v tomto duchu dokončil... Asi bychom se o Kafkovi jako autorovi učili jako o někom úplně jiném. Jestli napsal něco opravdu brilantního, kde jsou jeho oblíbená absurdní témata (soud bez obhajoby, ba i bez sdělení obvinění a rozsudku například), ale z pohledu samostatně přemýšlejícího jedince, tak je to právě toto.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nové pověsti české aneb Dobrodružství šesti trampů Nové pověsti české aneb Dobrodružství šesti trampů](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52171/nove-povesti-ceske-aneb-dobrodruzst-9JJ-52171.jpg?v=1552560008)
Taková milá, vtipná pitomina. Docela se těším, až se ke mě někdy dostanou i další díly trilogie.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Chladný popel Chladný popel](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156056/david-hunter-chladny-popel-jr5-156056.jpg?v=1432575367)
Nemám moc v oblibě detektivky, ale tuhle jsem dostal od maminky a tak jsem ji samozřejmě musel přečíst... Příjemné překavapení ale. Sugestivní, čtivé, dobře napsáno. A ten konec... Sice zvláštní, ale tak to mám docela rád. Když si máte co domýšlet a je jen na autorovi, jak a jestli vůbec bude pokračovat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Píseční červi Duny Píseční červi Duny](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/3971/pisecni-cervi-duny-YHH-3971.jpg?v=1591126226)
(SPOILER) Překvapivě, bavilo mě to o dost víc než Lovci Duny. Buď se junior nějak rozjel, nebo jsem si na jeho styl přivykl...
Jako jo, není to Frank a jde teď o klasicky akční příběh - a možná právě proto, že se junior nesnaží napodobit jeho filozofování (které je nenapodobitelné), jsou Červi lepší než Lovci.
Na pár místech jsem si sice říkal "jako vážně?", ale budiž, rozuzlení a vnitřní logiku nechme na autorovi a jelikož to celkově není s předchozím dějem úplně nekonzistentní, tak proč ne.
Co mi ale vůbec nesedí, je název - k tomu, že zde konečně přijde a vyvrcholí Kralizec, na který čekáme už pět tisíc let, se moc nehodí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86147/nabarvene-ptace-Yh7-86147.jpg?v=1560576037)
Sem tam zajímavý, ale nijak moc mě to celkově nezaujalo...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175637/leviatan-se-probouzi-hl5-175637.jpg?v=1542787926)
(SPOILER) Čitelné. Velmi. Fanoušek TV seriálu zde najde odpovědi na některé otázky, které ho při sledování nutně napadnou a na jejichž zodpovězení tam nebyl prostor. Hvězdičku ubírám jen - teď pozor, spoiler - za tu izolaci EMP pulzu vakuem - tam se podle mě šíří bez překážky. A úplně mi nesedí ovládnutí kolektivní mysli Erotu právě Julií... Ale jinak dobrý, doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběhy pilota Pirxe Příběhy pilota Pirxe](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13788/pribehy-pilota-pirxe-aGt-13788.jpg?v=1665729934)
Kdysi jsem v jednom z vydání knihy Lidé, věci, dobrodružství četl povídku/novelu Terminus. Moc se mi líbila a když jsem na Aukru narazil na tohle, prostě jsem to musel mít. Krásná klasická sci-fi ze zlatého věku žánru, ke které se budu vždycky rád vracet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Roboti a impérium Roboti a impérium](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/2318/roboti-a-imperium-2318.jpg?v=1232116832)
(SPOILER) Tady musím dát skoro plný počet hvězdiček. Náš starý známý Eliáš je sice už po smrti, ale stejně se jeho jméno prolíná celým příběhem - a jedním z hlavních hrdinů je jeden z jeho potomků... Který mi dokonce možná byl sympatičtější než on sám. Je to čtivější než Nahé slunce a Roboti úsvitu, napínavější, zajímavější.... Mám rád takové ty skoky z planety na planetu a tady to máme. Najdete i víc - a asi i lepších - filozofických úvah o směřování lidstva. Možná se mi trochu nezdá vize robota, upravujícího "telepaticky" lidské myšlení, ale má to své místo v celém komplexním příběhu, směřujícím do světa Nadace. Jen mi opět tak nějak nesedí to zmiňování psychohistorie, ke které se Hari Seldon dostane až o řadu tisíciletí později. Ale odpouštím, asi i proto, že jako protiváhu zde dostáváme, i když až na konci, opět svět Měst, který mě kdysi uchvátil v Ocelových jeskyních. No a kromě toho se dozvíme, jak je to vlastně s tou pozemskou radioaktivitou, která je nevysvětlena v Nadaci a Zemi. Mohu jen doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Válka s mloky: Na motivy románu Karla Čapka Válka s mloky: Na motivy románu Karla Čapka](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178078/valka-s-mloky-na-motivy-romanu-karl-zrS-178078.jpg?v=1539456139)
Mé první setkání s Válkou s mloky proběhlo tímhle způsobem. A díky za něj, mě tento komiks ukázal cestu nejen ke klasické verzi románu, ale i dalším Čapkovým dílům. Pro ty, kdo neradi čtou pak jde o zábavnou formu, jak se seznámit s jedním ze stěžejních děl světového významu. Vřele doporučuji.