Naďa2411 | Komentáře u knih | Databáze knih

Naďa2411 Naďa2411 komentáře u knih

Othello Othello William Shakespeare

Příběh o černém muži s černou pletí, jenž znám z období studia, se stále hraje v našich i světových divadlech. Nyní v aknize jsem si připomněla tuto smutnou tragédii, jenž láska stvrzena tajnou svatbou Desdemonou a Othella, přeroste v krutý žárlivý zmar a nezřízenou střelou dochází k tragédiím, kde doslova padá hlava za hlavou. Ač Shakespearova díla jsou krásná a o lásce, jsou zároveň smutná, neboť lidská touha po pomstě se promění na zvrhlost k činu, bohužel nezvratným. Nezapomenutelné dílo, škoda jen, že záporné vlastnosti hlavních osob dnes stále přetrvávají a lidská láska upadá....

14.02.2025 5 z 5

Princezna ze mlejna Princezna ze mlejna Vratislav Marek

Pěkná pohádka v aknize, kterou znám z filmového zpracování. V pohádce vystupují klasické pohádkové bytosti - čert a vodník, kteří spolu spřádají plány oproti sympatickému Jindřichovi.

12.02.2025 5 z 5

Šíleně smutná princezna Šíleně smutná princezna Dana Stuchlá

Obsahově spadá děj do dvou témat letošní ČV. Vybrala jsem si, kde se bojuje za svobodu, ale pro mě patří i tam, kde jsem viděla dříve filmové zpracování. Aknihu jsem si vybrala účelně podle názvu, protože se i tak cítím, vzhledem k tomu , co se zde v diskuzích děje. Tato knížka bude alespoň připomenutí mého oblíbeného čtenáře Tervu. Ano jsem šíleně smutná . V aknize je popisován příběh, ve kterém se mají spojit dvě království a tím pádem ztvrdit svobodu, mír a přátelství. Oblíbená pohádka mých dětskych let a ráda se k ní vracím. Berte si příklad, vždyť pomocná ruka , láska v jakékoliv podobě by měly zvítězit ne jen v pohádkách.

08.02.2025 5 z 5

Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Knihu jsem v dětství nedočetla, neboť mi do dnešní doby vadí jakýkoliv druh násilí, o to víc, když se dotyčná oběť nemůže bránit. Viděla jsem i část verze ve filmu. Nyní v aknize jsem tzv. přetrpěla celý děj. Kniha je pěkně psaná z pozice křížence vlka a psa Bílého Tesáka a z pozice jeho tří majitelů. Vždy jsem smutná, jak se člověk- pro mě netvor nehezky chová ke zvířeti, tak jak je popisováno v tomto díle. Prosím neberte si z těchto lidí příklad, mějte se rádi, nešiřte násilí v jakékoliv formě. Vřele děkuji.

07.02.2025 3 z 5

Hastrmani Hastrmani Jan Drda

Ráda se vracím k pohádkám i v dospělém věku. Snad nejvíce mezi mé oblíbené patří od našich českých spisovatelů, jak říká naše generace ty klasické. Některé jsem viděla dříve zfilmované a mezi ně patří i tato akniha. Vodníkův svět mě vždy bavil, o to víc, když mým koníčkem bylo a je plavávání. Pěkná pohádka se šťastným koncem, tak jak by to mělo být.

06.02.2025 5 z 5

Nebezpečné vztahy Nebezpečné vztahy Christopher Hampton

Příběh o mnohaúhelníku, v němž se odehrávají intriky, lži, msty, léčky, jejichž cílem má být láska. Ale za jakou cenu? Příjemná oddychová akniha, koukám, že není moc známá.

05.02.2025 5 z 5

Dámská jízda s Milanem Dámská jízda s Milanem Iva Lecká

Druhá má vánoční kniha od I.L., která byla za mne o mnoho a mnoho lepší. Tentokrát autorka v kapitolách pojmenované po dnech v týdnu nás seznamuje s mnohačlennou rodinou, kde hlavní postavou je Milan, který ustavičně předává svůj genetický materiál. Tady jsem použila slova spisovatelky. Pěkný příběh s nečekaným koncem, bavila jsem se po celou dobu. Květa maminka Milana měla tedy velkou trpělivost se svým synáčkem...Pohodové, oddychové a vtipné čtení.

31.01.2025 5 z 5

České pohádky České pohádky Karel Jaromír Erben

Škoda, že nelze spočítat, kolikrát jsem tuto knížku sama četla jako dítě, poté já mým dětem. Jedna z mých oblíbených knížek o nezapomenutelných pohádkách. V aknize jsem si je nyní připomněla, i když je znám skoro zpaměti, nikdy neomrzí. Děkuji pane spisovateli, vaše pohádkové bytosti jsou tu stále s námi.

31.01.2025 5 z 5

Modrá karbunkule Modrá karbunkule Arthur Conan Doyle

Detektivní práce Sherlocka Holmese v aknize mě opět nezklamala a mile pobavila. Krátké, svižné, vtipné vyprávění, ve kterém hlavní úlohu sehrály obyčejné husy. Doporučuji nejen pro milovníky drahokamů.

29.01.2025 5 z 5

Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Sám autor se dobrovolně "ocitl" bez domova, bez práce, bez peněz, aby poznal svět tuláků a žebráků. Silný emotivní příběh v aknize se mi líbil. Bohužel sociální problémy jsou díky válce aktuální. Opovržení, neochota jim pomáhat a okrádat je, utiskovat a vykořisťovat do posledního majetku stále zůstává. Každá pomoc se počítá, mějte otevřené oči prosím.

29.01.2025 5 z 5

Černý mnich Černý mnich Anton Pavlovič Čechov

Krátká mystická povídka v aknize, ve které hlavní hrdina Kovrin hledá útěchu na vesnici a hledá "stejně postiženou" manželku......Najde zklidnění ve fatě morgáně v podobě černého mnicha? Dílo k zamyšlení a trochu autobiografické, průměrné.

28.01.2025 3 z 5

Král Oidipús Král Oidipús Sofoklés

Povinná četba z dob mých maturitních příprav, nyní připomenuto v aknize. Antické knihy mi bohužel nic neříkají ani v dospělosti, mám rády veselé knihy, ne dramatické.

27.01.2025 2 z 5

Francesca di Rimini Francesca di Rimini Jan Neruda

Ač smutný příběh, přesto se mi líbil. Děj je ve stylu kráska a zvíře v aknize od známého českého autora p. Nerudy . Není to jeho klasické dílo, protože více znám z dob studia jeho básně. Děj se odehrává v mé oblíbené Itálii v období renesance a vypovídá o nešťastné lásce.

23.01.2025 4 z 5

Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Cíleně jsem si vybrala tuto aknihu ke splnění ČV k bodu výběru "knihy k překonání překážek". Myslím si, že za mne alespoň, co se týče mých přečtených knih sem patří na první místo. Ráda jsem si jí nyní připomněla, neboť toto dílo jsme četli již na základní škole, poté na střední, mnohokrát jsem viděla ve filmovém zpracování. A kdo si zaslouží připomínku z boje o přežití v izolaci mezi civilizací a přírodou? No přeci jedině Robinson Crusoe! Pěkný napínavý příběh, který v dnešních dobách dává podnět pro různá televizní reality show o přežití.

21.01.2025 5 z 5

Jedna ze sta Jedna ze sta Lída Merlínová (p)

Až moc přesladké až moc růžové až moc .....
Obsah aknihy vypráví o hodné, pracovité, mladé otcem vyhnané z domova "ošklivém káčátku", ze kterého se vyklube krásná mladá žena. Námět celé knihy a děj je předvídatelný. Hlavní hrdinka Lujza mě štvala svou naivitou, svou neprůbojností......Omlouvám se autorce, ale kniha mě nudila. Stále jsem byla "zavřená" v ateliéru divadla, kde vlastně hlavní děj zamrzl.

21.01.2025 2.5 z 5

Otcova vina Otcova vina Vlasta Javořická

Spisovatelka píše o nelehkém životě na vesnicích z období světové války. Mám již přečteno mnoho knih od této autorky. Akniha spadá zeměpisně do oblasti, která mi ji nejbližší - středočeský kraj. Příběh je koncipován do jedné rodiny, která není šetřena ranami osudu, ještě že mladá hospodyňka má na pomoc babičku (tchýni), která jí vřele podporuje v nelehkých situací. Ač smutný příběh, ale dobře se čte a nelze se odtrhnout. Je potřeba podpořit tuto autorku, aby nebyla v zapomnění. Vždyť píše o našich předcích, možná i pár dosud jich dosud žije. O době bez žádné automatizace, o době těžké dřině na poli o době, kdy muž měl hlavní slovo v domácnosti a nešetřil rány ani nad vlastní rodinou.

20.01.2025 5 z 5

Všechno je jednou poprvé Všechno je jednou poprvé Iva Lecká

Iva je má oblíbená moderátorka rádia, denně jí poslouchám a když jsem zjistila, že je i spisovatelka, přála jsem si její knihy k vánocům. Knížka má 7 cyklů povídek. Jak už to většinou bývá, některé jsou slabší, čekala jsem více dějově úsměvné. Trochu mi obsahově připomíná okopírovaný styl Haliny Pawlowské. Nejvíce mě pobavila pasáž Chalupářské hry.

18.01.2025 3.5 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Dílo jsem si připomněla ráda v podobě aknihy. Kniha byla mou povinnou četbou na střední škole. Každý by měl znát příběh nepřátelských rodů Montéků (Julie) a Kapuletů (Romeo) z krásného prostřední, kde jsem byla na podzim - v italské Veroně. Námětem je tragická láska, která.....vždyť víme...
Pěkné zveršované dílo, ač je smutné je velmi oblíbené a čtivé, nezapomenutelné a poučné.

15.01.2025 5 z 5

Návštěvníci Návštěvníci Ota Hofman

S aknihou jsem se vrátila do mého dětství, kdy naše generace sledovala velmi oblíbený sci-fi seriál Návštěvníci. Děj je z daleké budoucnosti roku 2484, kdy 20.5. CML - centrální mozek lidstva ohlásí ohrožení další budoucnosti a možný zánik lidstva na základě možného střetu tělesa se Zemí. Světová rada z budoucnosti vysílá Expedici Adam 84 na Zem, do roku 1984. Vybraná skupina má za úkol zajistit sešit Adama Bernaa budoucího vědce a držitele Nobelovy ceny bez práva měnit historii. Tleskám spisovateli, neboť obsahově je kniha srozumitelná pro každou generaci, vystupují zde lidé (v minulosti i budoucnosti) a ne žádné obludy, které nemám v sci-fi ráda.

14.01.2025 5 z 5

Volný pád Volný pád Lee Child

Průměrná akniha o vyšetřování úmrtí člena z bývalé vojenské jednotky. Zpočátku se příběh jevil jako velmi zajímavá a nápaditá detektivka, poté zbytečné dlouhé pasáže mi odváděly myšlenky. Spíše zklamání.

08.01.2025 3 z 5