nai.ivka nai.ivka komentáře u knih

Obchodník se smrtí Obchodník se smrtí Hugh Laurie

Zatím odkládám. Neztrácím se, ale něco tak nezáživného jsem už dlouho nečetla. Kniha napsaná podle vzoru Jak pejsek a kočička vařili dort.

16.10.2021

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Při čtení mě napadlo, že jsme se k poválečným přistěhovalcům zachovali jako pěkní zmrdíci. Nejdřív jim nabulíkovali co všechno tady budou mít. Jen se stačí nastěhovat, statky a pole a jak krásný život povedou. Pak když tedy přišli, s prázdnýma rukama do vybydleného drsného kraje, je místní většinou nechtěli přijmout. Za lepším jde každý rád, ale nemuselo se jim lhát.
Na začátku jsem se i trochu bála, začalo to tajemně, myslela jsem, že to bude trochu do hororu a ono ne.

14.10.2021 5 z 5

Volání vlka Volání vlka Anthony Ryan

To jsou mi věci s těmi obdařenými. Když už nevím kudy kam, když už je to beznadějné, vyskočí obdařený s příhodným darem a je to. Trošičku mi to tam vadilo. Druhý díl, doufám, vyjde do vánoc, už se těším.

07.09.2021 4 z 5

Duhový luk Duhový luk Karel Valtera

Seriál výborný a právě ho opakují na ČT3. Knížka je ale napsaná dost nezáživně, těžkopádně, jako by to byl jen popis jednotlivých obrazů. Neponoukla mě k přečtení další autorovy knihy.

01.09.2021 3 z 5

Hříšník Hříšník J. R. Ward (p)

Asi toho bylo moc najednou, rozdělit na dvě knihy by to nešlo. Píšu 4*, ale myslím si 3,5. V tuhle chvíli si nejsem jistá, že by se mi chtělo číst další knihu série. Neměla jsem se asi tolik těšit.

16.08.2021 4 z 5

Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Je mi hloupé skoro u všech dílů napsat, že mě baví. Tuhle sérii si zařazuji mezi mé oblíbené a budu se k ní vracet.

09.07.2021 5 z 5

Obezitě odzvoněno Obezitě odzvoněno Petr Fořt

Koupila jsem si ji několik let po tom co vyšla a pomohla mi v hubnutí. Veškeré informace mi byly k užitku.

01.06.2021 5 z 5

Deník z Wu-chanu Deník z Wu-chanu Fang Fang

Mně se deník líbil, realita zavřeného města byla zajímavá, pochopitelně nebyla jen smutná. Dozvěděla jsem se něco málo i o mentalitě Číňanů. Fang Fang dokonce i kritizovala a kladla otázky. Zajímalo by mě jak moc tam bylo autocenzury. Myslím, že skutečnost musela být ještě drsnější než jak ji autorka popisuje.

19.05.2021 5 z 5

Uzol Uzol Dominik Dán

Knížku si odkládám po volbách. Čtu ji mírně naštvaná, proč no protože se nám tu už 8 let stbáci veřejně smějí do obličeje a tak mi to přece jen zvedá tlak. Nechci žít zas v něčem podobném.
Edit nakonec jsem ji přečetla, chtěla jsem si seřadit detektivky podle časové osy na autorových stránkách a tato je momentálně jako třetí v řadě.

16.05.2021 5 z 5

Žiješ iba dvakrát Žiješ iba dvakrát Dominik Dán

Doufám je detektivní linka vymyšlená, je to dost děsivé. Vedlejší linka mi vehnala slzy do očí, nechtěla bych to zažít. Tentokrát si na své přijde i akvarista, nejsem ale nevadilo mi to, trochu to odlehčilo těžké téma.

13.05.2021 5 z 5

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Trocha nostalgie, pár informací navíc. Mělo to být zhuštěnější, kratší. Vnitřní monology bych ještě skousla u Belly, ale u Edwarda už ne.

03.05.2021 3 z 5

Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Prvně jsem viděla film, zaujal mě. Od knížky jsem čekala, že mi prozradí víc informací a skutečně. Dozvěděla jsem se víc nejen o malíři/dívce, ale také o jeho ženě. Ještě bych ráda věděla další osudy Gerdy. Hodně podrobností, barvité popisy, vnitřní monology, vzpomínky na dětství, to všechno může některé čtenáře od knihy odradit. I mně se zdála o kus delší než by mohla být. I tak ale mi stála za přečtení.

01.05.2021 4 z 5

Popel všechny zarovná Popel všechny zarovná Dominik Dán

Hodně zajímavá prvotina. Ten zapeklitý politický příběh, myslím nikdy nebyl vyřešený. Chvíli jsem doufala, ale ne, je to psáno na motivy. Nevadilo mi, že ten složitější příběh je známý aspoň v tom co se stalo a ten jednoduchý příběh byl skoro od začátku jasný. Dění na Slovensku v devadesátkách jsem moc nesledovala, zmínky o politice jsem vítala. Knížku jsem četla v překladu, ve slovenštině by se kniha líbila ještě víc. Musím si od autora přečíst všechno k čemu se dostanu.

20.04.2021 5 z 5

Vlci zimy Vlci zimy Tyrell Johnson

Chřipka nejvíc útočí v nejchladnějších měsících roku a proto své postavy posílá do sněhu a chladu ... nespletl se autor, nechtěl použít nějakou jinou smrtící chorobu? Možná se teď při pandemii poučil. Jako jo, kniha se dala číst, nelogické věci mě ale dost iritovaly. Pokračování si nechám ujít.

18.04.2021 3 z 5

Nerozlučný pár Nerozlučný pár James Patterson

Docela by mě zajímalo zda se něco podobného už stalo, netuším kde autor bere takové sadistické představy. Kdo máte bujnou představivost a ne dost silný žaludek, raději si tuhle knihu odepřete.

21.03.2021 3 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Četla jsem v prváku a moc se mi líbila, Holden byl vrstevník. Kdo si pamatuje z knížky popis spolužáka, jak si čistil nehty a jinak byl nechutný a měl zelené zuby ... tak to nebyla autorova fantazie, nevěřila bych, kdybychom ve třídě neměli podobnou figurku se zelenýma zubama ... jo, hnusný. Nemůžu než dát plný počet, z nostalgie, za ten perfektní překlad, za čtivost i po těch letech po vydání. Tentokrát jsem si ji poslechla v podání herce Třísky.

16.03.2021 5 z 5

Mezisvět Mezisvět Neil Gaiman

Poslouchala jsem jako audioknihu, tak asi proto dávám o hvězdičku víc. Možná to časem ještě ponížím. Bylo to jako kaleidoskop, spousta barevných střípků, asi brzy zapomenu o čem to bylo, no možná až na ten konec.

14.03.2021 4 z 5

Červený kapitán Červený kapitán Dominik Dán

Pěkný příběh, tento asi nebude z šuplíku detektiva oddělení vražd, ale třeba i může být. Minimálně v tom, že staré struktury jsou tu pořád a hrají si svoje hry.
Objevila jsem slovo, které neznám.
Flochnúť
1. (na koho, na čo i bezpredm.) ukradomky, bokom al. škaredo, zamračene pozrieť
2. (komu i bezpredm.) nevrlo odvravieť, odvrknúť
Líbí se mi, že se v autorových detektivkách objevuje také nedávná historie, narážky na politiky, kauzy a doufám, že se něco dozvím i o dění na Slovensku po našem rozdělení.

13.03.2021 5 z 5

Dusím se ve vlastní šťávě Dusím se ve vlastní šťávě Betty MacDonald

Betty mě asi nikdy neomrzí. Krásně se čte i poslouchá. Dokonalá vtipná oddychovka.

08.03.2021 5 z 5

Zimní kniha o lásce Zimní kniha o lásce Dora Kaprálová

Je jeden muž ... a dál jsou to skoro snové výjevy, téměř básně, možná něco jako poetické záznamy všednodennosti.

08.03.2021 4 z 5