nela3812 komentáře u knih
Na tomto příběhu je opravdu velmi znát, že se jedná o autorčinu prvotinu. Nápad byl skvělý, ale zpracování nedostáhlo takovým rozměrů, jaký si nápad zasloužil. Zápletka by mohla být zajímavá, pokud by dostala prostor, který jí zoufale chybí. Chtěla jsem příběh označit za povídku, ale nejsem si jistá, zda by to bylo vhodné. I na povídku to má příliš mnoho ale
Vyprávění hezky plyne, ale je to příliš rychlé a chybí tomu výplň. Chybí tomu detaily, které by nám více přiblížili osobnosti hlavních hrdinů, dále prostředí, ve kterém se příběh odehrává a celkovou situaci, ve které se ti dva nachází. Nevíme absolutně nic o jejich minulosti a ještě méně o jejich přítomnosti, protože jejich rozhovory jsou prázdné, uspěchané a spíše povrchní. To však platí pro veškeré rozhovory, kterých se v příběhu dočkáme. Bohužel ani jeden nejde do hloubky dost na to, aby čtenářům přinesl jakékoliv poznání.
Kapitoly se střídají z pohledu Petronely a Miroslava. Bohužel většina těchto kapitol má z 90% naprosto stejnou textovou náplň a liší je v minimálních detailech. Čtenář nechce číst přesně to samé dvakrát za sebou, není třeba opakovat stejná slova. Naopak nás spíše zajímají myšlenky, ten rozhovor si moc dobře pamatujeme.
Musím však pochválit popisy milostných scén, které jsou popsány moc hezky a především s citem. Ty se mi na celém příběhu líbili nejvíce a dokázali mě jako jediné vtáhnout do děje.
Díky tomu, že je příběh ošizený o zmíněné popisy a rozhovory, se zdá být poslepovaný a nedokončený. Tohle je námět, který si zaslouží více prostoru, více se rozepsat a popustit uzdu fantazii u obou hlavních hrdinů. Oba potřebují doslova rozkvést pod rukama autorky, protože takto jsou to naprosto ploché postavy, které si čtenář zkrátka nedokáže za tak krátkou chvíli oblíbit.
Hodnocení: 2/5
Autorka vytvořila velmi zajímavý fantasy svět propojený s krásami přírody u nás v ČR. Svět vytvořila na základě slovanské mytologie a příběhu o Mrázovi, který jistě všichni dobře znáte (minimálně s animáku Legendární parta). Vrcholem všeho je však Ledová země, z níž přímo vyzařuje magie a díky autorčinu vyprávění mate pocit, jakoby jste se tam skutečně ocitli. Skvěle vykreslené prostředí.
Dějově má příběh vše. Kapku humoru, trochu romantiky, náročnou minulost, těžká rozhodnutí, pevné rodině vazby i ty slabší. Od každého kousek. A vše protnuté v magickém světě pana Mráze.
Osobně jsem bojovala s množstvím postav, kterých tam na mě bylo zbytečně moc. A také začátek byl pro mě náročnější, než jsem se plně zorientovala v místě a ději. Avšak I přesto mohu říci, že tato kniha stojí za pozornost!
Tento příběh se může pyšnit velmi zajímavým námětem a vyprávěním, které je celé pouze z mužského pohledu. Což je u romantických knih velmi nezvyklé. Po dočtení jsem navíc zjistila, že autorem je muž, nikoliv žena. Pochopila jsem tedy ty detailně popsané pohnutky a myšlenky hlavního hrdiny.
Bohužel mi však v příběhu chybělo právě více romantiky. Je to spíše dobrodružnější příběh obyčejného mladého muže, který po světě hledá lásku svého života. Avšak I tato cesta je spíše obyčejná, nikterak zábavná či více náročná a plná překážek. Osobně bych ocenila nějaké větší zvraty, pro které tam prostor byl, a pohled na příběh oběma účastníky. Zjistit jak se pravidelně všude míjeli, že to všechno byla vina osudu (mince).
Z hlavních hrdinů není cítit energie, jiskra ani láska. Odpovídají tomu I jejich charaktery, které jsou nemastné-neslané a defacto se o nich během čtení nic nedozvíme.
Námět zajímavý, ale upřímně bych si umělá představit jiné zpracování. Tohle mě bohužel příliš nezaujalo.
Hodnotím: 2,5/5
Nadchla jsem se do seriálu "Sherlock Holmes: Jak prosté", proto jsem neodolala ani tomuto příběhu. Ze stejného důvodu jsem měla velká očekávání a mohu říci, že byla více než naplněna.
Příběh příjemně plyne a je dokreslen skvělými kresbami. Hlavní dějová linka se drží starožitnictví a odhalování historie, příběhů a lidských pohnutek k různým činům. Je to přesně taková verze Holmese, jakou jsem si představovala. Oproti verzím, které jsem doteď poznala je ten z Kjóta velmi milý, sympatický a rejpavý.
Přidanou hodnotu příběhu navíc tvoří spoustu historických informací a faktů o Japonsku. Osobně bych takové informace jinak nevyhledávala, ale zde jsou popsány ve velmi sympatické podobě a skvělý vykresleny i vysvětleny. Nejen že si čtenář u příběhu odpočine, ale zároveň se dozví i mnoho zajímavostí.
Pro budoucí vývoj příběhu vidím velký potenciál ve vztahu mezi Holmesem a Aoi. To je další důvod, proč se na pokračování této série moc těším.
Mohu jen a jen doporučit! 5/5
(SPOILER) Příběh měl opět skvělou hororovou atmosféru, která byla tentokrát spojena se silnou zimou a tajemnou chatou. Také tentokrát příběh krásně plynul a nemohu říci, že bych se být na malou chvíli nudila. Autorka dokáže upoutat a udržet pozornost po celou dobu.
Tentokrát tu máme trochu duchariny, divného lovce duchů, sněhem zapadnou chatu a spoustu podivných událostí. Autorka měla s duchařinou skvěle nakročeno, a i když byl návrat k jedničce překvapivý, trochu to příběhu ublížilo a vzala mu to tím jeho originalitu. Vůbec bych se toho nebála a držela se jen duchovna!
Opět se setkáváme se stejnými hlavními hrdiny jako v prvním díle. A opět se prostě nemohu smířit s mírou jejich inteligence, všichni 3 se neustále chovají jako dospělý jedinci, nikoliv jako 11ti leté děti. Mají pár slabších okamžiků, ale jinak jsou až příliš vyspělý. Možná dokonce více než dospělý hrdinové v horových příbězích.
Celkově je to opět krásně počtení a věřím že mladší čtenáři si mínusu, které vidím já, ani nevšimnou. Dříve bych jim pozornost také nevenovala, ale nyní jsem na to až moc velký kritik. :D
Posledním bodem je příliš rychle utnuty konec. Celý děj najednou konci během 5 stran. Autorka určitě ještě měla prostor pro pár dalších stran a natažení příběhu. Mrzí mě, že jej nevyužila.
Hodnocení: 3,75/5
Autor vytvořil velmi zajímavý svět a pracoval (z mého pohledu) s neotřelým nápadem. Život běží smrti? Andělé? Město budoucnosti? Bomba!
Celý svět vypadá zajímavě, ale je až příliš dokonalý. Neexistuje zde žádný problém, něco co by nefungovalo a nic nad čím by musel člověk přemýšlet. Na vše existuje okamžitá odpověď a vše se dá hned zařídit. Samotný svět je všemocný a stejně tak jeho obyvatelé. Nemusí defacto nic. Na jednu stranu zajímavá myšlenka, ale na druhou stranu připravil autor svět, kde všechno 2 větami odůvodní a jde od toho. Nebylo by lepší některým problémům čelit přímo?
Od toho se odvíjí i strojenost a strohost všech hlavních postav. Do vytvořeného světa zapadají sice skvěle, ale příběhu bohužel chybí emoce. Dialogy vypadají jako jednání na obchodní schůzce. Nehledě na to, že nepřináší žádnou přidanou hodnotu, z většiny dialogů nevyplněno žádný závěr či myšlenka, která by čtenáře podnítila k vhazování, co se to vlastně děje.
Hlavní námět se točí kolem smrti, nesmrtelnosti a andělů. Krásné zpracování, ze kterého jsem sice zpočátku byla zmatená, ale musím říci, že to měl autor velmi dobře promyšlené. Zápletka fungovala moc pěkně a nejednou mi zavařila, když jsem přemítala nad dalšími událostmi.
Četla jsem v rámci štafety a vím, že předchozí čtenářky jsou nadšené, ale já v knize bohužel nenašla tolik, aby mě to zcela pohltilo.
Hodnocení: 2/5
Tak to mám za sebou. Celé tři díly. Bohužel však nemám pocit, že by mi poslední díl cokoliv osvětlil. Celý příběh je zmatený a hodně roztahaný. Autor otevřel mnoho déjových linek a jen velmi málo jich zase uzavřel. Nehledě na to, že jen těžko hledám souvislosti s počátkem celého příběhu.
Chaos! Všeho moc škodí a tohle je že všech stran neskutečně přehlcené. Myslím, že teď už s čistým svědomím mohu prohlásit, že tohle nebylo nic pro mě. Absolutně mi utíká hlavní pointa příběhu a celkově námět pro příběh, na kterém autor stavěl
Musím však říct, že po grafické stránce byl příběh mnohem lépe zpracovaný. Pro mě, jako občasného čtenáře komiksů, to bylo moc fajn zpracování.
Hodnocení: 1/5
(SPOILER) Druhý díl, co do obsahu, vypadá mnohem rozumněji, než ten předchozí, nicméně k celkovému obsahu se vůbec nehodí. Jaké je napojení na předchozí děj a postavy?
Dějová linka má konečně trochu hlavu a patu a ačkoliv jsem byla zpočátku zmatená, autor se v závěru vytasil s jasným vysvětlením. Mohl si s tím trochu pohrát, ale jsem ráda že to alespoň uzavřel. Novinářka, léky a halucinace? Není to už trochu moc?
Závěrem druhého dílu autor ještě připojuje jakousi sbírku kreseb, které jsem k předchozímu ději nedokázala vůbec přiřadit. Vystřižené záběry?!
Dvojka byla velmi krátká...no, ještěže tak.
Hodnotím 2/5
Mělo to být fantasy o boji mezi dobrem a zlem. Na to kolik je v knize bojovníků je tam až neskonale málo bitev, soubojů a jakýkoliv úskalí na jejich cestě za záchranou světa. Příběhu zoufale chybí akce, která by čtenáře vtáhla do děje. Bez ní je to totiž jen další svět s nevyužitým potenciálem.
Celému příběhu nasadila korunku hlavní hrdinka. Rozhodně ne v dobrém slova smyslu. Cilla má nízké sebevědomí a tolik pochybností, že by se za to nestyděla celá její generace! A co že jí celá rodina upřímně podporuje? Ona umí číst mezi řádky i to, co tam není! Žádný učený z nebe nespadl, ale co je moc, to je moc. Tomuto příběhu zoufale chybí hlavní hrdinka, která by děj nabila patáliemi a akcí jakéhokoliv druhu. Hrdinka, která by měla drive a energii, byť by to bylo úplný tele.
Dějová linka je suchá, bez špetky energie. Příběhcelou dobu plyne stejným tepmem, aby pár stran před koncem na chvíli vygradoval a pak se opět vrátil do svého původního tempa. Hlavní hrdinka se nedočká ani v nejmenším větší bitvy či rozhodnutí s velkými následky. Bohužel. Prázdno, ticho, tma.
Autorka vytvořila krásný svět plný mocných bojovníků obdařených různými schopnostmi, démony z nicoty a roztomilých společníků. Ale chybí tomu....všechno! Je to strašně prazdné vyprávění, na jehož konci se zmůžete jedině na "hmmm, tak co tu máme dal?"
Za knihu děkuji nakladatelství Cosmopolis
Autorka vytvořila krásné prostředí příběhu. Osobně se mi námět opravdu líbí a představa království místo republiky je rozhodně zajímavá. Prožít ji skrz stránky této knihy bylo příjemné.
Bohužel jsem však nesouznila s tím, jak to autorka pojala. Prostředí a postavy jsou skvělé. Každá postava má vlastní příběh, charakter a vše se průběžně spojuje. Nicméně tam podle mě autorka zcela zbytečně zakomponovala pohádky. Ten příběh je i bez toho velmi bohatý a tenhle "detail" tomu podle mě spíše ubližuje. Námět je originální a tohle v něm není potřeba. Z mého pohledu to tam bylo navíc, protože postavy mohli mít krásne příběh, na pozadí i bez odkazů na pohádky jako Je Popelka či Dlouhý, široký a bystrozraký.
Dalším bodem je začátek příběhu, který se opravdu hodně vleče a konec je oproti tomu nabušený zvraty, šokujícími odhaleními a rodinými dramaty. Minimálně dramata mohla být již na začátku, příběh potřeboval trochu oživit a dodat jiskru. Chyběl mi tam nějaký královský skandál, hádky nebo upravené fotografie v novinách. Zkratce něco s čím by se královská rodina potýkala už na začátku, ne až na konci.
Příběh je z mého pohledu nevyvážený. Začátek byl vlekly a byla jsem si jistá, že pokračování už nebudu chtít číst. Konec mě však trochu nahlodal a ráda bych se dozvěděla, jak to autorka vymyslela dal. Pokud se pustím do pokračování, budu jen doufat, že autorka příběh lépe rozloží a nepřidá další odkazy na pohádky. Námět je to totiž opravdu skvělý!
Hodnotím 3/5
Autorka se pokusila poměrně úspěšně uchopit téma umělé inteligence. Příběh, který nám předkládá, balancuje na hraně sci-fi, ale rozhodně se jedná o YA. Detailně, ale přesto srozumitelně je v příběhu vše kolem programování UI vysvětleno a věřím, že i úplný laik to pochopí a pohodlně se do příběhu určitě začte.
Námět by tedy byl a rozhodně zajímavý. Ale co hlavní hrdinka? Na okraj příběhu postavila autorka 17ti letou slečnu, která zvládne naprogramovat umělou inteligenci, ale ani na chvíli se nezamyslí nad tím, jak rychle se začne sama vyvíjet. Ani chvíli se nepozastaví nad implementací čipu do svého nebo cizího těla. Nepozastaví se nad extrémně rychlým a především samostatným vývojem UI. myšlenkách se nepozastaví ani nad abych chováním vůči druhých. Jak může být někdo tak chytrý, že stvoří geniální UI, ale zároveň žije z "coby kdyby" a nad svými rozhodnutími nepřemýšlí.
Hlavní hrdinka dost nabourala celkový dojem z příběhu, protože se její uvažování vůbec neshoduje s hloubkou tématu a UI. Autorka nejspíš zcela omylem vytvořila rozdvojenou osobnost, ne však v dobrém smysl pro celý příběh.
Hodnotím 2/5
S touto knihou jsem se opět díky @nakladatelstvi_rosier vrátila do dětství a zavzpomínala na své první knížky plné dobrodružství a dětské nápaditosti.
V příběhu se podíváme do jednoho z českých měst obaleném legendami, kterých bylo opravdu mnoho. Právě díky velkému množství legend autor velmi často odbíhal od hlavní dějové linky spojené s úkolem Petra. O tom je tam pořád dokola ta samá zmínka typu "dozvíš se to ve správný čas" a reálně se to v tomto směru začne hýbat až na konci knihy. Do té doby autor odbočí chvíli tu a chvíli tam, chvíli za legendami a za chvíli k potížím mládeže.
Vnímala jsem v knize lehký chaos a upřímně by mě to jako mladšího čtenáře příliš nezaujalo. Chyběl by mi tam jasně daný cíl a jedno konkrétní dobrodružství. Na mě toho v této knize bylo moc. Líbilo by se mi, kdyby se autor zaměřil na jednu legendu a tu dotáhl do konce. Dalším legendám by se mohl věnovat v pokračování knihy, protože z tohoto námětu by byla opravdu pěkná série pro mladší čtenáře.
Poslední bod, který musím zmínit- časté opakování stejných pojmů. Například: Petr Perka, se jménem jako zaklínadlo. Časté opakování působila jako kolovrátek, na začátku to pro seznámení s postavami bylo fajn, čtenář si je lépe zapamatuje, ale v pozdější části knihy to bylo spíše naopak.
Celkově je kniha čtivá, děj rychle ubíhá před očima. Příběh je doplněn o krasne a velmi živé ilustrace, kterých v knize rozhodně není málo a celý průběh hezky dokreslují.
Hodnotím 3,5/5
S touto knížkou jsem zavzpomínala na dětství a své oblíbené příběhy, které jsem sice nečetla, ale v animované podobě jsem je hltala. Po přečtení mám chuť se k některým příběhům vrátit, jak na obrazovce, tak zkusit právě i tu papírovou podobu! Lákají mě především: Cesta kolem světa za 80 dní, Záhada hlavolamu, Pučálkovic Amina.
Každému z 12 příběhů je věnováno 6 stran knihy. 4 stránky zabírá stručný text ohledně obsahu knížky, přiblížení hlavních hrdinů, atd. A další 2 stránky obsahují různé hlavolamy, křížovky, hádanky a doplňovačky propojené s konkrétním příběhem. Několik jsem si jich sama vyzkoušela a ikdyž to nerada přiznávám, párkrát jsem si tu hlavičku trochu namohla. Už to holt není co to bývalo. Každopádně to čtenáře hravým způsobem vyzkouší z pozornosti věnované příběhu.
Knížku bych doporučila rodičům, kteří už nevědí co dětem číst. Zpracování dává dětem možnost poznat příběh a říct, že by je zajímalo víc dobrodružství z života hlavnich hrdinů! Také bych knihu doporučila žákům prvního stupně. A v neposlední řadě dospělákům, kteří chtějí zavzpomínat na dětství, anebo i pro sebe najít tip na nějakou klasickou literaturu!
Jen pozor - dospěláci možná během čtení vycítí, že bylo z děje prozrazeno až mnoho a příběhy trochu přišli o kouzlo a překvapení. Ale děti takovým detailům pravděpodobně pozornost věnovat nebudou.
Hodnocení: 5/5, kniha krásně předává inspiraci na přečtení vybraných příběhu. Jednoduché, barevné a hravé. Mě mladší já by to rozhodně oslovilo!
Cestopis jsem nikdy nečetla a jsem opravdu mile překvapena stylem vyprávění, kterym autorka dokázala okamžitě zaujmout mou pozornost.
Vtipné, napínavé a místy i smutné části příběhu jsou doplněny neskutečný množstvím fotografií z cesty, zajímavostmi o krajině a památkách a také několika různorodými flashbacky do autorčiny minulosti. Vše do sebe moc hezky zapadá.
Jediné co bych vytkla je, že fotografie občas neladí s textem. Rozložení fotek a obsah příběhu se občas dost míjí. Místy bych osobně možná volila nějaké jiné. Tak aby byl vidět celý most nebo celé ubytování. Zvědavost je opravdu velká no, tak mě mrzelo, že jsem si to na fotografiích nemohla prohlédnout.
Po dočtení celé knihy pociťuji silnou vlnu údivu. Ne vůči autorce nebo celé cestě. Ale vůči všem těm, které po cestě potkala a bez dluhu jí nabídli pomocnou ruku. Je krásné vidět/číst, že svět není tak zkažené místo, jak se ze zpráv a sociálních sítí může zdát.
Na konec bych ráda vyjádřila svůj obdiv autorce za to, do jaké cesty se pustila, jak se nám všem otevřela a s jakou energií nam to vše predala. A také přeji další úspěšné cesty napříč světem i životem. Snad si o nich v budoucnu budu moci opět přečíst.
Hodnocení: 4,5/5
Spolupráce s @knihydobrovsky
Jedná se o zajímavý příběh, ale thriller určitě nečekejte. Je to spíše takové lehčí čtení s psychologickým nádechem, kdy jsou hlavním tématem vztahy (přátelské i partnerské).
Zpočátku se v příběhu vůbec nic neděje. Začátek byl poměrně hektický kvůli množství hlavních postav a tomu, jak se nás autorka snažila zasvětit do jejich životů a vzájemných vztahů. Poté bohužel následoval až příliš velký klid. Takový ten klid před bouří, před velkým odhalením.
Osobně bych ale byla ráda, kdyby se v příběhu něco dělo a trochu víc mě to vtáhlo do děje. Jedna z hlavních hrdinek sice vytváří všemožné teorie, ale nikam se to neposouvá. Nic se nevyvrací, nic se nepotvrzuje.
Těch posledních 90 stran bylo nejzajímavějších. Konečně došlo na přestřel názoru jednotlivých postav, hlubší rozhovory, a přemýšlení o tom kdo vlastně lže a proč. Konec knihy je rozhodně skvěle zpracovaný, ale ten začátek se oproti tomu bohužel zda ještě více vleklý.
Jediné, ale velké mínus za závěr knihy, ve které se ocitnou vyšetřovatelé. Hned zkraje pokládají až příliš konkrétní otázky s ohledem na to, kolik tam bylo lidí. Jestli už stihli zúžit výběr podezřelých, tak to tam rozhodně chybí a v knize vzniká hodně velké hluché místo.
Body do plusu za propracovanou zápletku, jejíž odhalení je sice těžší, ale není nemožné. Takže jsem měla na konci radost, že jsem to všechno odhalila správně.
Hodnotím 3,5/5.
Jsem velký fanoušek filmů od Marvelu, proto jsem se v rámci štafety rozhodla zkusit i tuto knihu. Je to pro mě opravdu velkým zklamáním, po dočtení sice chápu, kam autor mířil, ale i přesto se mi i nyní zdá příběh příliš překombinovaný a nepřehledný. Obsahuje velmi dlouhé a přespřílišdetailni popisy akci, které se vesměs opakují. Je těžké udržet pozornost a nepřeskako ať slova nebo i celé řádky.
Plus jsou rozhodně postavy, které ani v tomto příběhu neztratily svůj charakter a po této stránce je příběh příjemným návratem do jejich světa plného velmi originálního humoru a pošťuchování.
Hodnotím 2,5/5, věřím že si příběh své čtenáře najde, ale já mezi ně rozhodně nepatřím.
Dalším knihám z #marveluniverse se raději vyhnu. Zůstanu u svých oblíbených filmu a případně dám šanci komiksům.
Plameňák je příběh 3 lidí a jejich zcela (ne)obyčejných životů, plných strastí, které prožívá každý z nás. Vyprávění je čtivé díky stylu psaní autorky a také díky střídání pohledů a vyprávění. Celkově příběh příjemně plyne a bylo to pro mě milé osvěžení od žánrů a příběhů, které čtu obvykle. Nic náročného na přemýšlení, žádné složité zápletky. Prostě život. Jen pro změnu ne jen ten náš, ale úplně cizí.
Mínusy vidím především v začátku knihy, který k tomu zbytku příliš nepasuje. Jakub osloví Kláru, aby mu vyprávěla různá období života a on bude naoplátku vyprávět svá. Po Jonášovi to však nikdo nechce a on je i přesto vypráví. Detail, ale js to zvláštní. Také jsem mezi jednotlivými obdobími z minulosti čekala návrat do součastnosti a krátkou konverzaci o tom co se stalo. Této konverzace jsme se dočkali až na konci, přičemž to bylo prakticky shrnuto jako "Joo, máme to těžký, ale hezky". Za mě to bylo v tomto směru nepromyšlené a nedotažené.
Hodnotím 3,75/5
V jeden konkrétní moment se doslova roztrhl pytel s knihami založenými na mytologii a slovanyských legendách. Od té doby těchto knih stále přibývá a zrovna tento kousek je za mě jeden z nejlepších.
Příběh krásně plyne a ač se v průběhu celého děje objeví mnoho postav, nedochází k přehlcení čtenáře. Stejně jako se postavy znenadání objeví, tak také zmizí. Zanechají však v příběhu důležitý otisk a ve čtenáři důvěrně známý pocit že setkání s blízkou osobou.
Autorka do příběhu tímto způsobem velmi šikovně a jemně zakomponovala mnoho původních zvyků, legendy a náboženství. Především boj o náboženský směr, mize z mého pohledu, přinést čtenářům zajímavou zápletku a také prostor pro zamyšlení. Osobně jsem si však na knize nejvíce užila propojení jednotlivých legend a zvyků do jednoho celku. Bylo to pro mě krásně připomenutí již téměř ztracené historie.
Knize trochu ubližuje příliš komplikovaná a nepřehledná obálka, ale uvnitř se skrývá krásně promyšlený a čtivý příběh s dechberoucím koncem. Ten konec? Díky za něj, je to něco co jsem rozhodně nečekala a něco, co podobná rozhodně potřebuje! (Vim, jsem tajemná, ale tohle si prostě musíte přečíst a prožít každý sam)
Hodnotím 5/5 ⭐️
Musím konstatovat, že na filmové zpracování to v mých očích bohužel nemá. Film má za mě mnohem větší vibe a více mě vtáhl do příběhu.
Samotná kniha je však velmi čtivá a je to příjemná oddechovka na odpoledne po práci, kterou zvládnete přečíst na jeden zátah. Oproti filmu se mi zde moc libili emaily mezi hlavními hrdiny, které jsou o něco více spicy a dodávají příběhu šmrnc. Jinak si v knize neužijeme příliš zvratů či komplikovaných situací, které by bylo třeba řešit a přidali do příběhu trochu napětí.
Oproti tomu však poměrně důkladně poznáváme veškeré postavy, které se v příběhu objeví. Samotným postavám věnuje autorka mnoho času a osobně bych ráda více nahlédla do tématu LBTQ+ a pocitů s tímto tématem spojených. Chápu-li to správně, je právě toto téma hlavním poselstvím příběhu.
Hodnotím 3/5 a pokud uvažujete o knize i filmu, doporučuji začít knihou.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji @nakladatelstvi_rosier a @stepanka_cte
Příběh je napsán čtivě a styl vyprávění mi připomněl pohádky z dětství. Celkově je za mě však příběh nedotažený, ač má zajímavou zápletku s magií. Pouze samotná zápletka vypadá propracovaně, ale také bych odlcenila další detaily a větší vhled do minulosti prokletí. Nedozvídáme se téměř nic, dostáváme jen kusé informace.
Chybí mi zde především hloubka příběhu, bližší poznání charakteru postav, gradace děje a popisy míst i postav. Příběh má krásné prostředí a zajímavou myšlenku, ale jako čtenář jsem v průběhu ehu čtení postrádala detaily, kter by mě více vtáhli do děje. Tak 100 stran navíc, přidat pár komplikací a dát nám možnost více poznat hlavní hrdinky a bylo by to top! Oceňuji ovšem, že má kniha pouze jednu dějovou linku a žádné romantické zápletky, jak je nyní trendem.
Hodnotím 2,5/5 ⭐️