nela3812 nela3812 komentáře u knih

Strach Strach Jozef Karika

Prvních 100 stran pro mě bylo utrpením. Do čtení jsem se musela nutit. Neseděl mi autorům styl psaní, hlavní postava mi byla nesympatická a myšlenky příběhu mě nezaujala. Nebýt štafety, tak knihu dokládám.

Nakonec jsem však byla ráda, že jsem tos knihou nevzdala a pokračovala ve čtení. Zhruba od poloviny bylo vyprávění zajímavé a já se do čtení nemusela nutit. Díky tomu, že mi oblast, kde se příběh odehrává, byla známa, působilo to na mě cele mnohem silnějším dojmem. Po dotčení knihy uvažují, zda se tam někdy vrátím. V zimě určitě ne.

Minimálně v první polovině knihy mi chyběli hlubší dialogy mezi 4 hlavními postavami. Dialogy byli krátké a připadali m neslané-nemastné. Naštěstí se to v druhé polovině změnilo a rozhovory konečně přinášeli celkovému příběhu nějakou přidanou hodnotu.

Co se ale v mých očích vůbec nezměnilo, byl hlavní hrdina. Moje nesympatie vůči němu vydržela až do samého konce. A kdo četl, věřím, ze mi dá v tomto ohledu za pravdu.

Ačkoliv mi začátek knihy neseděl, musím říct ze konec příběhu mi vzal dech. Hodnotí 3/5.

13.02.2022 3 z 5

Štvanice Štvanice František Niedl

Štvanice byla mé druhé setkání s autorem, byla jsem už tedy připravena na vše a svými vypravěčskými schopnostmi mi autor opět vyrazil dech. Opět jsem se pustila do druhého dílu bez znalostí toho předchozího a čtenářský požitek to vůbec nesnížilo. Autor umí skvěle navázat tam, kde začal, ale zároveň stále nechybí drobné popisy, aby připomněl charaktery, které by měl čtenář znát předchozího dílu.

Příběh se odehrává za hranicemi ČR. Pro mě ve velice sympatických oblastech Francie, Chorvatska. Velká část příběhu se odehrává také na moři. Je vidět že má autor opravdu rozsáhlé znalosti ohledně kormidlování lodí a o tématu obecně. V knize tomu bylo věnováno opravdu hodně prostoru, což pro mě jako neznalce bylo poučné a zajímavé. Nicméně po 100 stránkách zaplněných jachtařením mě příběh začal trochu nudit. Bohužel to není téma, které by mi sedělo, ačkoliv jsem se dozvěděla mnoho nových informací. Bylo to přínosné, ale bylo toho moc.

Pokud jde o vývoj příběhu, měla jsem trochu obavy, s čím autor přijde. Zhruba 100 stran před koncem to vypadalo, že hlavní zápletka byla vyřešena a dál už se dějová linka nerozvine. Autor si však jen pohrával s myslí čtenáře a rozhodně neusnul na vavřínech, právě naopak i ke konci knihy dokázal přijít s nečekaným zvratem a napětím. Musím přiznat, že něco takového jsem v tomto příběhu vůbec neočekávala a byla jsem tak mile překvapena.

Postavy jsou vykresleny stručně a jasně. Autor se tak může plně ponořit do příběhu, ale i přesto máte jako čtenář pocit, že jsou vám postavy velmi blízké. Jednoduché, za to však efektivní popisy jak postav tak jejich charakteru jsou něco, za co jsem autora obdivovala již v jiných knihách. Autor tohle prostě umí psát a nepotřebuje na to desítky stran.

Až na můj vkus příliš dlouhou část o jachtaření, jsem si knihu užila a autor mě svým stylem psaní naprosto vtáhl do děje i do míst, kde se příběh odehrává. Stejně jako minule vám knihu z pera pane F. Niedla opravdu doporučuji. Hodnotím 4/5 a myslím, že tuto detektivku určitě nesmíte minout.

12.01.2022 4 z 5

Bez dechu Bez dechu Jennifer Niven

Jednalo se o mou první knihu od autorky a hned na začátku příběhu mě mile překvapilo, že autorka celý příběh postavila na skutečných událostech ze svého vlastního života. Osobní prožití podobné situace dodalo příběhu jiskru. Pro mě jako čtenáře bylo příjemným zjištěním, že i takový příběh se může opravdu stát a není to jen výplodem fantazie.

Prostředí knihy je velmi zajímavé a na letní čtení jako dělané. Nicméně jsem za celou dobu knihy nezvládla pochopit, jak je ostrov vlastně velký. Z počátku to vypadalo na pár domků a hospodu. Následně se to značně rozrostlo o mnoho pláží, bažiny, letiště, obchod…

Obě hlavní postavy, měli skvěle zpracovaný psychologický profil. Autorka se dotkla několika vážných témat –rozvod, první sex, alkohol, smrt – a pocity náctiletých nastínila opravdu velmi dobře. Ač jsem úplně nesouznila s některými myšlenkami ohledně ztráty panenství, myslím, že to obecně bylo pojato velmi čtivým a zároveň reálným způsobem.

Z čeho jsem byla ale opět velmi nadšená, byl suchý, neotřelý humor hlavních postav a jejich „volnější“ konverzace. To mi opravdu hodně sedlo a já si díky tomu obě hlavní postavy zamilovala. Přemýšlivou Claudine i Miaha s jeho životním nadhledem si určitě zamilujete i vy.

Celkově knihu hodnotím 4/5.

10.11.2021 4 z 5

Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery Adventní kalendář povídek na dlouhé zimní večery * antologie

Sbírku jsem si měla možnost přečíst v rámci štafety pořádané nakladatelstvím BRK. Tímto ještě jednou děkuji za možnost sbírku přečíst.

V této sbírce si na své přijde každý čtenář. Osobně jsem zde našla hned 5 povídek, do kterých jsem se naprosto zamilovala. Patří mezi ně:

° Jen tak být
° Adventní procházka
° TIK TAK
° Životní moudro nebo jenom jeden obyčejný den v životě Jolany
°Vánoční překvapení

Našla jsem také několik povídek, které se mi ani po druhém přečtení nepodařilo pochopit a jejich význam mi pravděpodobně zůstane navždy skrytý. Ale i tak si své čtenáři jistě najdou a někdo jejich tajemný význam objeví.

Sborník povídek je také ideálním dárkem, jako drobnost k vánočním návštěvám. Rozhodně jím neuděláte chybu, pokud jej k Vánocům někomu darujete. Za mě je to rozhodně 5/5

19.09.2021 5 z 5

Nezbytná opatření Nezbytná opatření Antonín Mazáč

Autor vypráví er-formou, kterou doplňuje mnoho přímé řeči. Ta bývá občas delší, než jak by knihomil očekával, nicméně k tomu se za pár řádku znovu dostanu. Pojďme se nyní společně podívat na postavy a jejich vliv či důležitost.

Hrdinové se na prvních sto stranách objevují často, jak bývá zvykem, ale je jich příliš mnoho. Může tak, jako tomu bylo v mém případě, docházet k matoucím počátečním informacím. To se samozřejmě, jako u jiných děl, změní ve chvíli, kdy se čtenář do děje více začte. Poté je již rozlišení jednotlivých postav a jejich roli mnohem snazší. Je na místě poslat poklonu autorovi za popis a charakter jednotlivých osob. Žádná z nich nebyla v příběhu navíc, a jejich rozvoj a vzájemně křížení cest bylo příjemné sledovat.

V dnešní době je obtížné přijít se zajímavými zájmy a povoláním, ale to se rozhodně tohoto autora netýká. Karlovy Vary a Fonetika jsou rozhodně silnými body pro pozitivní hodnocení.
Jako první musím zmínit obor fonetiky, o němž jsem až do čtení knihy měla pramálo tušení. V díle však nechybí několik stran, které odvětví fascinujícím způsobem popisují a věřím, ze to upoutá nejednoho čtenáře. Dalším plusovým bodem je z mého pohledu výběr místa, kde se děj odehrává. Karlovarsko je krásné a jsem velmi ráda, ze autor zvolil pravé tuto oblast mimo velmi obvykle Prahy. Příběh díky tomu ožil úplně jiným směrem.

Pokud bych měla zmínit negativa, zařadila bych zde přímou řeč. Postavy vedly časté rozhovory, což obvykle spěje k rychlejšímu osvojení příběhu. Bohužel v tomto případě přímá řeč několikrát táhla i přes několik stran a nebylo to příliš příjemné. Hrdinové spolu sice hovořili, ale dle délky to vypadalo spíše na monology, než dialogy. Rychlejší výměna názoru a rychlejší konverzace by byli pro mě jako čtenáře příjemnější.

Prvních cca dvě stě stran postrádalo napětí či zajímavou malou zápletku, zvrat. Opravdu dlouho se nestalo nic, co by čtenáře pohánělo vpřed se čtením a povzbuzovalo číst další stránky v každé volné chvíli. Naštěstí se v druhé polovině vše změnilo a příběh nabral skutečně na síle, nepředvídatelnosti a napětí. Druhá polovina je skutečně skvělým počinem autora, ve které si vyhrál s mnoha zvraty.

Mám ráda, když se děj odvíjí svižným tempem již od začátku, proto jsem se zprvu nemohla začíst. V tomto ohledu má však každý čtenář jiné preference, ale máte-li to stejně jako já, určitě knihu neodkládejte a věřte, že od poloviny vás dostane do kolen.

17.08.2021 5 z 5

Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Ze začátku jsem měla obavy, zda se dá napsat dobrý Thriller z prostředí českého maloměsta. Po dočtení knihy jsem zjistila, že to možné je a byla jsem opravdu mile překvapena.

Příběh je poutavý od začátku do konce a nenechá vás knihu odložit ani na pár minut. Také samotný styl psaní autora je velmi chytlavý a perfektně mi sedl. V knize nechybělo napětí, zvraty ani lehký humor. S naprostým klidem bych knihu doporučila také starším čtenářům, ačkoliv prostředí se točí kolem středoškoláků.

Hlavní postavy – Adam, Martin a jejich táta si za knihu projdou neskutečně reálným vývojem, který je sice lehce předvídatelný, ale nedá se mu upřít jeho skutečnost. Adam a Martin naprosto překypují typickým chováním teenagerů, které mi není příliš sympatické, ale k jejich roli v příběhu to perfektně sedí. Jako čtenář jsem si na to brzy zvykla, ale i přesto jsem byla ráda za jejich sympatické a světlé momenty, které se občas vyskytli. Oba pak byli mnohem snesitelnější.

Jediné mínus je, že se mi vraha v knize podařilo odhalit poměrně brzy a závěrečné rozuzlení pro mě nebylo po této stránce takové překvapení. Nicméně i přesto autor závěr zajímavě pojal a celá zápletka byla nakonec větší a především propracovanější, než jsem myslela. Tím body získal opět zpět.

Knize dávám 4/5 a celým srdcem vám ji doporučuji. Sama se již chystám na druhou knihu autora – Zvěsti, a doufám, že opět předčí má očekávání, stejně jako tato kniha.

17.08.2021 4 z 5

Upřímnou soustrast Upřímnou soustrast Guillaume Bailly

Soubor krátkých vyprávění zaměstnance pohřebního ústavu ve Francii. Jeho historky jsou založené na skutečných událostech v jeho každodenní praxi, ať už při organizování, či vykonávání smutečních obřadů.

VAROVÁNÍ! Kniha není vhodná pro čtenáře, kteří se v nedávné době střetli se smrtí blízké osoby! Obsahuje detailní informace o jednotlivých procesech a postupech pohřebního ústavu. Především také informace o stavu zesnulých a různých příčin smrti.

Díky krátkým příběhům jsme knihu přečetla za necelých 6 hodin. Kromě zmíněných příběhů obsahuje kniha i několik informací, která vám obor pohřebnictví blíže představí. Mnoho informací nalezete jako čtenář přímo v jednotlivých příbězích.

Očekávala jsem humorné historky, nicméně takových tam byla zhruba 1/3. Další 1/3 byla zajímavá, nikoliv vtipná. A poslední 1/3 byla spíše smutná a poukázala na lidskou ješitnost, aroganci a touhu po majetku a penězích zesnulých rodinných příslušníků.

Po přečtení knihy si odnáším obohacené znalosti o práci v pohřebním ústavu. Je to jeden z oborů, který nám často nedává nahlédnout pod pokličku své činnosti, a příliš často si s ním v knihách nesetkáme. Také jsem měla možnost porovnat rozdíly mezi českými a francouzskými obřady, které se mi zdály poněkud složité a pro truchlící musí být hodně náročné.

Příběhy jsou založené na skutečných událostech, kterých byl autor nebo jeho známí/kolegové přítomni. Mnohokrát mě překvapilo, jak netaktní dokážou lidé v takových situacích být a jak důležitá je práce lidí v pohřebním ústavu.

Komu knihu doporučím? Čtenářům, kteří se o oboru chtějí dozvědět více. Čtenářům, kteří se nebojí přímého střetu se smrtí. A především čtenářům, kteří si nad těžkými životními situacemi, dokážou udržet určitý nadhled.

17.08.2021 5 z 5

Ztracené světlo Ztracené světlo Jill Santopolo

Už jednou jsem zkoušela knihu otevřít, ale nepodařilo se mi začíst a na nějakou dobu jsem jí odložila. Nedávno jsem se k ní vrátila a jsem ráda. Takto krásný a jedinečný příběh jsem dlouho nečetla. Celý příběh jsem přečetla jedním dechem a každou volnou chvíli přemýšlela, jaké rozhodnutí bude muset Lucy udělat. Chvíle, kdy jsem to zjistila, mi vyrazila dech.

Příběh je vyprávěn z pohledu Lucy na její romantický a milostný život od atentátu na dvojčata (kdy potkala Gaba) až po „současnost“. Odvíjí se postupně od prvního setkání s Gabem a občas zabloudí vyprávěním do jiné doby. Ale i tak to příjemně navazuje a čtenáři to nijak nemotá mysl. Právě naopak, doplňující informace z jiné doby pomáhají k lepšímu pochopení celého vyprávěného příběhu. Čtenář má díky způsobu vyprávění pocit, jakoby příběh prožil také – což už opravdu něco znamená.

Od knihy určitě neočekávejte pomalou romantickou linku. Na prvních stránkách do toho spadnete po hlavě a pak už se jen necháte unášet vyprávěním. Přijdou těžká rozhodnutí a nervy drásající situace, kdy nedokážete předpokládat, co se může stát, až se to najednou opravdu zvrtne a vy už jste to po tom všem ani neočekávali. Každá stránka vás nutí číst dál a ty krátké kapitoly tomu ještě napomáhají.

Knihu doporučuji. Věřím, že je to kousek, který v knihovně nesmí chybět žádné romantické duši, jenž má zálibu v napětí. Za mě je to tedy 5/5 hvězd.

16.08.2021 5 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Viděla jsem seriál a tento březen ve výprodeji jsem pořídila i knížku. ...pro srovnání. A musím říci že se to liší pouze v detailech, každopádně bylo skvělé si celý příběh znovu připomenout a prožít.

Vřele doporučuji zakoupit tuto knížku, nebudete litovat. Děj je napínavý, nečekaný a konec Vás určitě překvapí.

13.04.2021 5 z 5

Sběratel přání Sběratel přání Mia Sheridan

(SPOILER) Krásný příběh! Dočetla jsem před malou chvilkou a stránky jsem doslova hltala vždy, když jsem měla možnost.

Hlavní postavy - Claru a Jonaha jsem si naprosto zamilovala i přesto, že je Jonah ze začátku tak trochu mrzout. Ale není se čemu divit, po tom všem čím si prošel.

Příběh je napsaný neskutečně čtivě, mile a napínavě. Původně jsem myslela, že bude větší část věnována příběhu z roku 1860, ale byla jsem mile překvapena, když se děj odehrával spíše kolem současnosti. V příběhu není nouze o napětí, romantiku, ale ani o intimní kapitoly, které však autorka popsala skutečně decentně, krásně a bez vulgarit. I to je jedním z důvodů mého vysokého hodnocení - je velmi těžké napsat milostné scény tak, aby nevyzněli vulgárně a lacině, a to se autorce povedlo! Skutečně skvělá práce!

Minulost a současnost se proplétají....autorka poukazuje na silně poškozenou psychiku člověka po tragické ztrátě blízkých i zdravotních problémech. Proti němu staví optimistu a neskutečně vřelého člověka, který je vždy ochoten pomoc a nabízet jí vždy tak, jak je potřeba a nikam se nevnucovat.

Psychické zdraví je stále upozaďováno před fyzickým, nemá však nikterak menší váhu. Často jsou psychické problémy utlačovány, nevnímány a opomíjeny...ačkoliv je důležité se jim věnovat a řešit ej správným způsobem. Hlavní hrdinka na Jonaha netlačí, věnuje mu čas i prostor, který potřebuje aby se opět vrátil do svého života. Přístup Clary je skutečně skvělý a je dobrým příkladem, jak se v podobných situacích chovat...takové věci se nevyřeší za den...je třeba jim dát čas.

No, vypovídala jsem se dost....Knížku vřele doporučuji! Určitě najde místo i ve Vaší knihovně stejně tak, jako v té mé! :)

28.03.2021 5 z 5

Jak hacknout zlomené srdce Jak hacknout zlomené srdce Kristin Rockaway

Příběh je opravdová oddechovka. Nečekala jsem velký zamilovaný příběh, co téměř neodpovídá reálnému životu. Naopak více než romantický příběh je v knize popsán současný stav seznamování na internetu a samotný vliv internetu do našich životů. Tento "vedlejší" příběh má čtenářům více co říct a opravdu odpovídá reálným zážitkům.

Doporučuji knížku jako oddechové čtení, které se příliš nevzdaluje reálnému životu. Příběh vás nenutí hloubat nad hlavní myšlenkou a příjemným způsobem podává realitu dnešního života.

15.01.2021 3 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

Během poslechu první kapitoly jsem se okamžitě naladila na temnou a pochmurnou atmosféru knihy. Audio knihu jsem si proto poslechla opravdu velmi rychle. Příběh je chytlavý, rychlý a jedinečný. Velkou zásluhu na tom má i emočně nestabilní, avšak stále velmi charismatický detektiv Wolf.

Detektiv Wolf sice není typický dobrák, ale ani záporák. Má za sebou traumatickou minulost, která z něj vytvořila osamělého bojovníka za spravedlnost. Stojí na velmi tenké hranici, když pod tlakem času dělá náročná rozhodnutí. Přesto mu nejde jinak než fandit, protože v hloubi duše všichni víme, že stanovené zákony a tresty někdy nestačí. Je to prostě charakter - silný, záhadný, problematický a posedlý spravedlností.

Již takto silnou hlavní postavu doplňují i další výrazné charaktery, a to v podobě ambiciózní a sarkastické detektivky Emily a prvotřídního Analytia Edmundse. Za zmínku stojí i nesnesitelná, paličatá ex/novinářka Andra. Co do postav se autor opravdu vyřádil a na silných charakterech nešetřil. Ať už si je oblíbíte nebo vás budou štvát, zaryjí se vám nepochybně do mysli.

Hlavní dějová linka začíná slibně při odhalení těla sešitého z 6 obětí. Napětí zvyšuje nalezený seznam s dalšími obětmi, ale dále už děj hodně stagnuje. Temná atmosféra se nás sice drží, ale vyšetřování se mi zdálo pomalé a povrchové. Při tvorbě zápletek autor několikrát sklouzl k přehnané dramatičnosti, a některé scény tak působí jak pěst na oko. Zvědavá jsem byla, o tom žádná - ale vyšetřování mě nepohltilo.

Celkově se však jedná o dobře propracovaný příběh (v Audio verzi navíc doplněný o jedinečné zvukové efekty). Autor sice nevyužil úplný potenciál a nešel tolik do hloubky, ale stejně vás to pohltí. Postavy dodávají knize reálnost a samotný případ hodně temnoty. A to já mám ráda!

Audio: 4/5

22.11.2024 3 z 5

Lesní duch Lesní duch Graham Masterton

Autor dokázal skvěle vystihnout atmosféru tichého a tajuplného lesa. Co je děsivější, než když nevíte čeho se přesně bát? Pocit strachu a mrazení byl téměř hmatatelný a ve spojení s dalšími prvky vzniklo něco velmi jedinečného. Kombinace vyšetřování, mytologie, astrologie a prvků hororu? Opravdu výborná kombinace, která po většinu času funguje.

Včele všeho stojí dva poláci žijící v Americe. Což je samo o sobě neotřelé, a překvapivě to příběhu dodává další jiskřičku v již dost napínavé a mrazivé atmosféře. Ono se to nemusí zdát, ale polština dokáže vyvolat husí kůži lusknutím prstu. Kromě Sparkyho a jeho táty se objeví i několik vedlejších postav, jejichž jména se mi často slévala dohromady, ale v příběhu se dlouho neohřejí...takže mi to ve výsledku nijak nevadilo. Naopak mám taková nakouknutí celkem ráda (když je autor dokáže z příběhu vhodným směrem vypoklonkovat -ale to nechci prozradit).

Nejzajímavějším prvkem jsou pravděpodobně astrologické horoskopy, které vytváří Sparky. Přišlo mi to neuvěřitelně zajímavé i nápadité, ale po 2 horoskopech jsem se přestala snažit pochopit jak k tomu došel. Klobouček dolů každému, kdo s ním odkázal udržet krok. A právě tyto horoskopy se nakonec přemění do mystického uzavření celého příběhu. A na mě to bylo prostě moc. Příběh se zacyklil, ztratil napětí a nakonec skončil naprosto šíleně. Jen nevím zda v dobré nebo špatném slova smyslu - to už bude na uvážení každé čtenáře. Osobně bych se držela více při zemi.

Vyloženě dechberoucí mi to nepřišlo, ale k zahození to určitě není. Minimálně kvůli jedinečné atmosféře stojí příběh za vaší pozornost.

07.11.2024 3 z 5

Hra na vraždu Hra na vraždu Holly Jackson

Vrátit se do světa Pip a jejích přátel je pravděpodobně snem všech fanoušků této série. A já jsem upřímně potěšena, že nám to autorka na pár stránek dopřála a poodhalila začátek všeho, co nás v rámci série potkalo.

Se 120 stránkami je to opravdu pouze jednohubka na odpoledne. Neočekávejte tedy žádné zdlouhavé vyprávění. Jde se rovnou na věc. Příběh vás strhne okamžitě. A i přes několik málo stran dokáže autorka překvapit a vytvořit napětí. Na zadek se z toho pravděpodobně neposadíte, zápletka totiž není nikterak hluboká a promyšlená, ale stejně se bez toho neobejdete. Alespoň na malou chvilku se ponořit zpět myšlenek Pip. To je prostě bomba! A upřímně? Závěr mi vzal dech. Nevěděla jsem zda se dřív smát nebo brečet. Bylo to skvělé!

Musím se Vám tu také přiznat, že jsem až doposud netušila jak se podobné hry vlastně hrají. Autorka mi tedy nejen doplnila otázky týkající se série, ale zároveň obohatila moje znalosti ze světa her. Byla jsem opravdu hodně pozadu, a nyní netoužím po ničem jiném než si taky zahrát! Tahle moje zkouška na nečisto totiž dopadla dle očekávání, a potřebuji si napravit reputaci.

Za pozornost to určitě stojí. A pro fanoušky série je to nutnost!

21.10.2024 4 z 5

Přestaň mi lhát Přestaň mi lhát Andrea Contos

Po dočtení mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi líbí, jak příběh vyvrcholil, jak autorka pojala vyprávění a co bylo středobodem všech problémů. Na druhou stranu mě však nepohltilo tempo a způsob vyprávění.

Nora a Sophie jsou velmi zajímavé hlavní postavy. Naprosto protichůdné charaktery s rozdílnými zájmy. V příběhu obě seděly skvěle, ačkoliv bych ráda viděla větší škálu emocí nebo barevnost charakterů. V tomto ohledu bylo vše až příliš přímočaré. Ani nejmenší odchylky od stereotypu a zajetých kolejí. Musím ale ocenit, že si nic nenechaly pro sebe, a dokázaly si říct o pomoc přátel - zbožňuji uvědomělé hlavní hrdiny!

Zmizení, které se odehrálo, máme možnost sledovat v minulosti a přítomnosti zároveň. Minulostí nás provází Nora, starší ze sester, která postupně odhaluje zpočátku velmi stupidní problém. Zatímco Sophie v přítomnosti hledá důkazy k onomu zmizení. Přiznám se, že pro mě bylo zpočátku opravdu složité sledovat proplétání jednotlivých linek a jejich posuny v rámci času. Zpětně musím usoudit, že to bylo hezky zamotané, ale možná až zbytečně moc zahalené.

Vyprávění je hodně pomalé. Často se zde motáme v myšlenkách hlavních hrdinek, které se bohužel opakovaně vrací ke stejným situacím. Po nějaké době to začne být velmi otravné, nudné a nežádoucí. Vzbuzovalo to ve mě dojem psychothrilleru, ale pro jeho dokonalost mi chybělo svižnější tempo a mrazivější atmosféra. Ale nemohu popřít, že by zde nebyla ani jedna mrazivá scéna. Naopak, několikrát mají hlavní hrdinky "namále" a situace z běžného života se vyvíjejí nanejvýš děsivě. Autorka několikrát dokázala opravdu překvapit.

Nějaké mouchy jsem sice našla, ale celkově jsem si čtení užila. Příběh moc ráda doporučím dál :) Mohl by se líbit čtenářům Návodu na vraždu - má to podobný vibe :)

25.06.2024 4 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Pokračování Smrtky pro mě bylo velkým těšením i strachem. Co když už to nebude tak dobré? Ale ono to bylo ještě lepší! Jakmile svět poznáte, je mnohem jednodušší se v něm orientovat a naplno si užít všechno, co se uvnitř děje.

Začátek příběhu je opět pomalejší, ale nemohu tvrdit, že bych se nudila. Naopak jsem měla možnost připomenout si stěžejní body příběhu z předchozího dílu. Autor nám svět ukazuje postupně, a v očích čtenáře/posluchače se tak postupně rozrůstá. Cením si toho, že díky tomu máme prostor vše zpracovat a nevytvářet si v hlavě zbytečné zmatky. Pomalejší startovní tempo nám bohatě vynahradí v druhé polovině příběhu, kde je připraven nejeden zvrat či šokující odhalení. Baví mě, jakým směrem příběh míří, a že se stále odvíjí nepředvídatelným tempem i směrem.

Narůstá nám počet postav o další smrtky a vedlejší lidské postavy. Obdivuji autora, že i přes takové množství zvládá všechny přiblížit a přitom se nemusí hrabat v jejich rozsáhlé minulosti. Minule mi chyběli hlubší emoce u všech postav, které se v příběhu objevují. Tentokrát už na povrch začínají emoce vystrkovat růžky, a my si tak k postavám můžeme najít bližší vztah.

Také můžeme blíže poznat "postavu" Nimba, který se v prvním díle zdál jako dobrotivec a zachránce světa. Během poslechu druhého dílu mnou rezonovali naprosto odlišné a především protichůdné pocity. Nimbus není superhrdina, ale taky padouch (když na to přijde). Má neskutečnou moc, kterou se nebojí použít, nehledě na následky. A já ho za to žeru! Neskutečně si mě získal tím, že není jen černý nebo bílý. Lidem se podobá mnohem více, než bych řekla na samém začátku.

PS: Kdo proboha končí knihu slovy "Musíme si promluvit?"
Pokračování nepočká, jdu se na něj vrhnout okamžitě! Tato série mě baví!

Hodnocení: 5/5
Audio: 4/5 (odlišit dva vybrané hlasy bylo těžší, jsou si až moc podobné)

06.06.2024 5 z 5

Tetování za trest Tetování za trest M. K. Hardy

Třetí díl série, stejné prostředí, jiní hlavní hrdinové. Měla jsem obavy, zda autorka dokáže udržet laťku nastavenou předchozími díly a byla jsem velmi mile překvapena. Jedná se o další jednohubku ze světa rugby, se kterou určitě nešlápnete vedle.

Yum Yum je takový malý čertík v krabičce, je správně střelená, sympatická a neuvěřitelně talentovaná. Talentovaný je i její protějšek Henry, který se může pyšnit velkým charismatem a gentlemanskou povahou. Společně vytváří neuvěřitelně zábavný pár, který bych si klidně dokázala představit jen na přátelské úrovni. Chemie mi mezi nimi nefungovala. Nemyslím si, že všechny páry ze série musí končit vztahem a láskou na celý život. A právě tohle by byl ten případ. Zkusili by to, nevyšlo by to a stejně by společně byli úžasní.

Autorka se v tomto díle pouští do chatrných základů japonské rodiny a jejich tradiční výchovy. Téma pojala velmi dobře, ale nebála bych se jít ještě více do hloubky, a ještě více tak hlavním hrdinům zavařit. Úskalí japonské výchovy by tak opravdu vyniklo. Pouze jedna scéna se opravdu věnuje extrémnímu střetu Henryho a Yum Yum s japonskou kulturou a právě tato scéna mi přišla natolik mimo, že bych jí klidně vyškrtla. Celou situaci jsme viděli za dvou pohledů, ale ani jeden mi pořádně neosvětlil otázky proč, kdo a kam tím míří?!

Celkově se jedná o pohodové a především oddechové čtení, které hravě zvládnete za jediný den. Autorka má čtivý a poutavý styl vyprávění. U čtení jsem si příjemně odpočinula a ačkoliv se autorka drží nastavené laťky, hodnotím tentokrát trochu níže. V předchozích dílech jsem si chemii mezi hlavními hrdiny uvědomovala mnohem více a stejně tak svět rugby a vybranou problematiku.

09.04.2024 3 z 5

Tulák po hvězdách (komiks) Tulák po hvězdách (komiks) Jack London

Příběh neznám, proto mě lákala možnost nahlédnout do něj skrze grafický román a zjistit, zda by mi příběh sedl i v původním rozsahu a podobě. A musím uznat, že námět příběhu je opravdu velmi zvláštní, ale zajímavý.

Grafické zpracování příběhu se opravdu neskutečně povedlo. Většina kresby je pochmurnější, v temnějších a tmavších barvách, což skvěle dokresluje ponurou a těžkou atmosféru příběhu. Textu je tu opravdu velmi málo, a to včetně monologu/dialogu v bublinách. Velkou část příběhu tedy opravdu vypráví především obrázky.

Chyběli mi tu však zcela základní informace, které by doplnili putování Darella Standinga do minulosti. Uvítala bych časové údaje, údaje o místech, politické situaci a pod. Přebal sice slibuje několik příběhů, které konkrétně jmenuje, ale bližší specifikace konkrétních situací tu chybí. Autor ve většině případů vybral známé příběhy z minulosti, ale ne všichni se hned zorientují. Takové základní info ve 2-3 větách ke každé cestě v políčkách vypravěče a bylo by to top!

Grafický román vám určitě nepředá celé komplexní dílo. Ale dá vám možnost do příběhu nehlédnout v případě, kdy chcete zjistit, zda by vám příběh sedl (jako tomu bylo u mě). Nebo třeba pokud do příběhu chcete jen letmo nehládnout nezajímají vás veškeré detaily.

4/5 - doporučuji!

08.04.2024 4 z 5

Dokonalé městečko Dokonalé městečko Kateřina Karolová

Moje první kniha od autorky pro mě byla velmi příjemným překvapením. Od první strany mě pohltil zajímavý námět a svižný děj, díky čemuž jsem knihu přečetla za jediný den. S napětím jsem hltala každý řádek, ale i přesto si k celkovému pojetí neodpustím několik výhrad.

Příběh bych určitě nezařadila mezi horory, ale svým námětem se dost přibližuje psychologickým thrillerům. Pro oba zmíněné žánry je bohužel příběh až příliš stručný a postrádá detaily, které by čtenáři vtáhli do děje. Nedostáváme odpovědi na zcela základní otázky ohledně fungování městečka. Během čtení tak vyvstává nejen spoustu otázek, ale také nesrovnalostí. Nebála bych se přidat několik stran navíc a trochu té omáčky okolo, aby mohl čtenář načerpat atmosféru města a pochopit jeho pravidla.

Napětí by se od první strany dalo krájet. Jakmile však autorka začne přeskakovat v čase, napětí a zvědavost čtenáře se ještě stupňují. Nemohla jsem se odtrhnout a městečko mě pohltilo, včetně všech svých obyvatel. Bylo jich opravdu hodně, ale charakterově se dali celkem dobře rozlišit a mám pocit, že si každého z nich dokážu živě představit. Tady jsem ale trochu bojovala s tím, jak byli všichni tajemní – pořád mluvili o tom, že se něco děje, ale bylo to jen opakování stejných frází dokola. Atmosféru to sice krásně vykresluje, ale děj to nikam neposouvá. Až na několika posledních stranách se od jedné z vedlejších postav dozvídáme vyvrcholení celé zápletky. Je to až příliš rychle vyeskalované a utnuté.

No a nakonec hlavní hrdinka. Fandila jsem jí, a také jejímu skeptickému smýšlení. Ačkoliv se vrhla po hlavě do projektu, kterému evidentně vůbec nerozuměla, dokázala si zachovat klidnou hlavu. Nenechala se strhnout davem, ačkoliv jí vše servírovali na zlatém podnose. Měla vše, co by si jen mohla přát a o čem celý život snila, ale tušila že to stejně není to pravé. Velké sympatie, které však autorka opět velmi rychle utíná v závěru knihy.

Líbí se mi otevřený konec, který nabádá k zamyšlení nad účelem a funkcí celého městečka.

Hodnocení: 3/5

14.03.2024 3 z 5

Šepot kouzel Šepot kouzel Elise Kova

Od začátku do konce jsem si příběh užila a nemohu říci, že bych se byť jen na malou chvíli nudila. Krásný začátek série, u něhož už nedočkavě vyhlížím pokračování.

Autorka neztrácí čas a hned od prvních stran míříme k hlavní zápletce celého příběhu. Velmi rychle se tak dozvídáme základní pravidla světa a fungování magie. Magii živlů mám moc ráda a musím její začlení vyzdvihnout. Nebylo to překombinované, ale rozhodně to nebylo ani nudné a příliš jednoduché. Bylo vidět, že si autorka každý trik či kouzlo pečlivě promyslela a nikomu nevytvořila neomezený talent. Ráda bych poznala více všechny živly, nikoliv jen vodu, které autorka věnovala většinu pozornosti. Je škoda, že nám autorka neposkytla alespoň malé střípky od každého.

K postavám mám složitý vztah. Bavili mě ve chvílích, kdy byli spolu a vedli společně rozhovory. Každý jejich samotný výskyt však už tak šťastný nebyl a to především u hlavní hrdinky. Autorka chtěla vytvořit upozaděnou, ale zároveň chytrou dívku, která bude bojovat o své místo na slunci. Bohužel se to všechno skrylo za její vznětlivostí a dětinskou povahou. Do poslední strany se nezměnila a tak jen doufám, že se toho v pokračování dočkáme a dospěje do svého věku a poslání. Takto jí totiž nikdo fandit nebude. Podobně jsou na tom i ostatní postavy. Jsou miloučké a přátelské ale ničím nevynikají - nelze je výrazně odlišit od ostatních. Potřebují mnohem více prostoru pro svůj rozvoj, jinak v příběhu plavou zcela zbytečně.

A ta romantická linka? Já nevím. líbilo se mi, jak to autorka rozehrála všemi směry...ale mohla tomu dát trochu větší šmrnc. Obvykle se romantické linky, s vývojem příběhu, rozvíjejí a roztahují do šíře...tady to naopak uvadalo. Až to uvadlo úplně. Bylo to čím dál tím méně uvěřitelné.

Celkově hodnotím 3,5/5 a ráda bych si přečetla další díl. Vyprávění je velmi čtivé a líbí se mi svět i zápletka, které autorka vytvořila.

28.02.2024 4 z 5