Nelasp | Komentáře u knih | Databáze knih

Nelasp Nelasp komentáře u knih

Anna Elliotová Anna Elliotová Jane Austen

Jane uměla psát takové ty nečekaně očekávané romance... Takové to, že víte, že spolu dvojice skončí, doufáte, že spolu skončí, ale přece jen až do konce trnete, jestli teda ano, nebo ne .....než vás vytrhne z agónie a vy si užijete konec. A že umí psát mužské postavy, které následně jsou důvodem nerealistických očekávání žen od mužů zmiňovat asi nemusím ... Přečteno díky čtenářské výzvě a jsem za to ráda

29.11.2023 5 z 5

Deník Bridget Jonesové Deník Bridget Jonesové Helen Fielding

Jo, Bridget- holka tak neurotická a nemotorná, že se v ní dost lidí najde, alespoň částečně. Tohle je velká zábava....

05.09.2023 5 z 5

Fiesta Fiesta Ernest Hemingway

Ztracená generace v celé své nádheře. Klasický Hemingway, ale neměla jsem problém se do knihy začíst a příběh sám má hloubku. Hemingway věděl, o čem píše ....

03.09.2023

Zámek Zámek Franz Kafka

Omlouvám se všem, ale Kafku nemusím a toto jsem přelouskala jen abych si mohla odškrtnout políčko v povinné četbě k maturitě

03.09.2023 2 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Díl I–IV Jaroslav Hašek

Povinná četba na gymplu.... Oproti jiným tohle byla alespoň sranda...

03.09.2023 4 z 5

Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Moje první Holeovka a fakt super, super, super.... Birgittin osud jsem tušila už od půlky knihy, ale stejně.... Harry Hole je super a jdu do dalších dílů

12.12.2017 5 z 5

Dobrodružství Huckleberryho Finna Dobrodružství Huckleberryho Finna Mark Twain (p)

Na rozdíl od Toma Sawyera je druhý díl již více cítit obžalobou rasových a společenských rozdílů v té době. I přesto je kniha napsána velice čtivě a vtipně.

08.10.2017

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Princ dvojí krve má pro mě v rámci celé série výlučné místo. Harry je již téměř dospělý a je velice zajímavé sledovat jeho vnitřní boj jako vyvoleného s normálním pubertálním vývojem. Je to také kniha, ve které jsem přišla o iluze o tom, že je Rowlingové některá z postav svatá.

08.10.2017 5 z 5

Harry Potter a relikvie smrti Harry Potter a relikvie smrti J. K. Rowling (p)

Moje poslední knižní setkání s Harrym (slzami zkropený paperback v mé knihovně mluví za vše). Harry dospěl a tomuto finále nechybělo nic- zvraty, láska, nenávist, úmrtí, narození... Občas mě na celé sérii sice rozčilovalo neustálé štěstí Harryho a jeho v podstatě nesmrtelnost, ale i tak je to pro mě srdcovka, ke které se vrátím kdykoliv znovu. Některá úmrtí Rowlingové ovšem nadosmrti neodpustím.

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Četla jsem v rámci referátu na gymplu, včetně shlédnutí stejnojmenného filmu. Začátek knihy mě totálně odrovnal- ten popis manželky jako lachtana mě bude pronásledovat asi už do smrti. Příběh se poté ale rozjel a bylo to celkem zajímavé, čekala jsem, kdy jim na to někdo přijde :D . Nejsem sice úplný puritán co se erotiky v knihách týče, ale tento v podstatě pedofilní vztah pro mě bylo velice těžké překousnout.

08.10.2017 3 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Krátká oddechová jednohubka. Velice originální nápad- napsat čarodějné bajky, Rowlingová prostě ten magický svět stvořila opravdu se vším všudy.

Láska za časů cholery Láska za časů cholery Gabriel García Márquez

Dojemná kniha o tom, že na lásku není nikdy pozdě. Dobře se mi kniha četla, nenudila jsem se u ní- Marquéz zkrátka umí vyprávět.

01.10.2017 3 z 5

Prázdne miesto Prázdne miesto J. K. Rowling (p)

Rowlingová ukázala, že umí psát i knihy pro mudly. Z tohoto počinu jsem měla nejprve obavu, ale po přečtení- sakra jo!!!!! Ta ženská umí. Za mě naprosto úžasně vykreslené postavy žijící v malém městě, celou plejádu jejich osudů a kostlivců ve skříni. Opravdu nelituji času, který jsem četbou této knihy strávila.

01.10.2017 5 z 5

Sedmilhářky Sedmilhářky Liane Moriarty

Madeline, Jane a Celeste jsou prostě bezvadné, každá svým způsobem originál a způsob jakým jsou jejich charaktery vykresleny mě uchvátil. Ke knize jsem se dostala po shlédnutí prvního dílu stejnojmenného seriálu produkce HBO a jsem ráda, že jsem ji stihla dočíst ještě před odvysíláním druhého dílu. Kniha mě velice bavila, ačkoliv jsem již někdy za půlkou knihy tušila, kdo bude mrtvý, vývoj událostí na konci mě překvapil a jsem ráda, že jsem knihu četla, protože závěr seriálu byl podle mě zbytečně chaotický a nedotažený.

01.10.2017

Kráva nebeská Kráva nebeská David Duchovny

Kniha se mi moc líbila, rychle se četla, nebyla zbytečně obšírná a svým jednoduchým a stručným jazykem mě velice mile překvapila. I přes humorný tón měla kniha myšlenku a zanechala ve mě hlubokou stopu, která se jen tak nevypaří .

18.05.2017 5 z 5

Hodiny Hodiny Michael Cunningham

Ačkoliv jsem se do čtení knihy musela ze začátku trochu nutit, nakonec mě velice zaujala a obohatila. Kniha je krásnou ilustrací pocitů prázdnoty, a všednosti, kterou život mnohdy nabízí nám všem, ovšem většina z nás nepáchá sebevraždu, neodchází od manžela a dětí apod, nýbrž se se životem perou v naději, že těch okamžiků (často na první pohled obyčejných), pro které má život smysl bude víc než těch těžkých a zoufalých.

04.05.2017 4 z 5

Báječná léta s Klausem Báječná léta s Klausem Michal Viewegh

Druhé pokračování Kvidova příběhu pro mě bylo ve své době věkem dost mimo, každopádně se kniha četla dobře a bavila mě.

05.09.2023 3 z 5

Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Můj první Viewegh v životě, v té době jsem asi knihu kvůli věku úplně nepobrala.Možná někdy přčtu znovu.

05.09.2023 4 z 5

Díky za každé nové ráno Díky za každé nové ráno Halina Pawlowská

Lehká a zábavná kniha s humerem a ironií autorce vlastním...

05.09.2023 5 z 5

Ztracené iluze Ztracené iluze Honoré de Balzac

Balzac se i přes svoji obšírnost čte dobře. Jeho knihy mají hloubku a ukazují, co vše je špatně na fungování společnosti ve Francii své doby....

03.09.2023