Nelly Nelly komentáře u knih

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Abych se přiznala, trochu jsem se obávala do této knihy jít. Rozporuplné ohlasy, srovnávání s vynikajícím H.P. - ale nakonec četby nelituji. Výborně napsaná kniha, skvěle vykreslené postavy a prostředí, moc hezký jazyk (díky i překladateli). Pravda je, že kdo je zvyklý na rychlý děj a zvraty na každé straně, tak se nedočká. Ale kdo si chce vychutnat klasický detektivní příběh s nečekaným rozuzlením ve stylu Agathy Christie, ten si určitě přijde na své. A kdo nechce být závislý na hlavním hrdinovi, ten ať knihu neotvírá...

09.07.2014 4 z 5

Měj se na pozoru Měj se na pozoru J. D. Robb (p)

Zatím předposlední vydaný díl s Evou Dallasovou - připadá mi, že jsou to již více detektivky než detektivky s erotickým nábojem, prostě více vyšetřování a méně hrátek mezi Evou a Roarkem. Pro někoho fajn, jiného to bude mrzet. Ovšem přestřelky mezi Dallasovou a Peabodyovou jsou stále super. Jinak, jak píše níže Merqirus, případ s Casandrou je v jedné ze série "Smrtící" a vyšetřování policistů je v jednom díle také. Ony totiž některé díly vycházejí přímo s názvem "smrtící" a jiné ne - tady na Databázi jsou seřazeny dobře. Zatím nevyšly díly tuším z května a června 2060, tak snad vyjdou - v jedné by mělo jít o úmrtí Morrisovy přítelkyně. Mně se právě na této sérii líbí, že se zde vyvíjejí příběhy hlavních postav a jejich přátel, takže pro fanoušky to chce opravdu přečíst všech 36 knih!

12.06.2014 4 z 5

Břicho nestvůry Břicho nestvůry Louise Penny

Opět jeden z velmi kvalitních a čtivých dílů. Znáte ten pocit, kdy dočtete knihu a jste tak plní a nasycení, že nemůže hned načít další knihu? Tak taková je většina knih této autorky - a budou vás nejen naplňovat, ale i vést k zamyšlení nad světem a lidičkami v něm...

10.02.2025 5 z 5

Kudy vchází světlo Kudy vchází světlo Louise Penny

Pro mne zatím jednoznačně nejlepší díl - ani ne kvůli detektivní lince, ta jaksi sehrála jen pozadí celého příběhu, ale především kvůli silnému příběhu hlavních vyšetřovatelů. To byla taková jízda, jak v napínavosti, tak emocionálně, že mi to ukracovalo čas na cokoliv jiného.

20.01.2025 5 z 5

Krásné tajemství Krásné tajemství Louise Penny

Prostředí kláštera bylo zajímavé a vůbec mi nevadilo, že tam nebyly známé postavičky z oblíbené vesničky - bylo to nové, neokoukané a osvěžující, plné zajímavých myšlenek, které vždy jen tak někdo hodí do prostoru a přitom vás to donutí se nad tím hluboce zamyslet. Pachatele jsem si tipla, ale i tak bych byla raději, kdyby to byla osoba "zvenčí", protože to prostředí kláštera bylo takové čisté, uklidňující a naplňující, že byste tam vraha prostě nečekali a ani nechtěli. A linka hlavních vyšetřovatelů byla v tomto díle poněkud zneklidňující.

15.01.2025 4 z 5

Skleněný muž Skleněný muž Anders de la Motte

Napínavé stejně jako první díl - jen i když zde bylo více Martina, líbila mi více linka Leo a jejího fotříka.

08.01.2025 4 z 5

Hloubka nenávisti Hloubka nenávisti Sharon J. Bolton

Setkání s Lacey po dlouhých šesti letech nebylo vůbec špatné. Jen ta dlouhá doba s sebou odnesla některé detaily z nosné linky série, ale zase tak moc na škodu to nebylo, protože příběh byl opět napínavý, a určitě se dočkáme i dalšího dílu. I když ta poslední věta možná vším trochu zamotá...

29.11.2024 4 z 5

Světelný klam Světelný klam Louise Penny

Další krásný, smutný a nadějeplný díl z mé oblíbené série.

20.11.2024 4 z 5

Vražedné znamení Vražedné znamení Andreas Gruber

Byla to opět skvělá jízda, kterou si určitě čtenář užije. Jen bych řekla, že konec nevyřešil jednu postavu, takže možná někdy příště bude dohra.

13.11.2024 4 z 5

Útočiště Útočiště Karen Lynch

Moc hezká série, nejen že je napínavá, plná podivuhodných tvorů, ale co mne na ní hodně bere jsou dialogy a vztahy mezi postavami - je to takové příjemné, vtipné a prostě to hltám, ačkoliv asi nejsem věkově cílová skupina. Moc doporučuji!

07.10.2024 5 z 5

Luca Luca Franck Thilliez

V rámci celé série bohužel hodnotím jako nejslabší - připadalo mi to spíše jako bolestný výkřik nad současným světem. Ano, i v jiných dílech se temným zákoutím lidského světa a varováním před mnohými úskalími vědy a technologií autor věnoval, ale tady mi to přišlo až moc na úkor děje, který jakoby jen plaval na povrchu kalných vod lidstva.

14.09.2024 3 z 5

Aurora plane Aurora plane Amie Kaufman

Pět hvězdiček je málo. Naprosto dokonalé, napínavé sci-fi nejen pro mládež.

25.04.2024 5 z 5

Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

Čtivé, svižné, vtipné, i když spíše pro mladší čtenáře - a proč ne. Konec mne dostal, a proto doufám, u Tvůrce, že se to ještě v budoucnu nějak spraví.

29.02.2024 4 z 5

Království z kostí Království z kostí J. D. Kirk (p)

Tak 3 a půl hvězdičky - pomalejší rozjezd, ale od půlky knihy vše vygradovalo a konec byl super. Možná se s Loganem ještě na té propršené vrchovině sejdu.

21.02.2024 4 z 5

Věk Vodnářky Věk Vodnářky Renata Štulcová

Tak, série dočtena. Musím přiznat, že bohužel neměly díly stoupající tendenci, právě naopak - proto i tento poslední díl hodnotím jako nejslabší - neděje se zde nic převratného, zajímavého, jen všední dny ve škole + koncert (to mi přišlo naprosto mimo - koncert něco zachrání?). Připadá mi, že nejlepší byly tak první tři, čtyři díly, pak už autorce došly nápady a jen sem tam, něco převařila, přechutila a v posledním díle naprosto pokazila. Škoda, mohla to být skvělá série, kdyby nebyla tak protahovaná naprostými zbytečnostmi a splácaninami s rádoby esoterními prvky. Jak už jsem psala u některého z předchozích dílů - méně je někdy více. Tady to zamotávání všech různých duchovních cest, nauk a pod. byl naprostý úlet. Autorka měla ponechat čistě svět elementárů, případně slovanskou mytologii a nepřidávat nic dalšího.

15.02.2024 1 z 5

Taková, jaká jsi Taková, jaká jsi Beth Moran

Za tři a půl hvězdy - pohodová, romantická knížka pomalejšího tempa se zajímavými postavami. P.S. Dozvěděla jsem se několik "zajímavých" detailů - v Anglii kvetou kočičky v létě, špekáčky se před opékáním ohřívají a muži mají bohatou slovní zásobu pro vyjádření svých citů.

27.01.2024 4 z 5

Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech Jennifer L. Armentrout

Celá série, i tento díl, je spíše pro mladší čtenářky (nic proti tomu), takže děj trošku jednodušší - v podstatě hodně o lásce a vztahu hlavních postav, ale vše bylo nakonec vyřešeno, takže dobré zakončení.

11.12.2023 4 z 5

Pohádka Pohádka Stephen King

Nejsem typický "kingovec", toto byla moje pátá autorova kniha, a v rámci toho musím hodnotit jen třemi hvězdičkami (četla jsem totiž mnohem lepší jeho knihy) - tohle byl takový rozvleklejší příběh, který jistě za přečtení stojí, ale mnoho ve vás nezanechá. Připadá mi, že stáří dostihne každého - i skvělé autory.

25.08.2023 3 z 5

Stará tajemství Stará tajemství Patricia Gibney

Za lepší tři hvězdičky pro čtivost - jinak hodně zamotané (hlavně z hlediska rodopisu) a někdy docela přitažené za vlasy, ale i tak jdu na další díly.

19.07.2023 3 z 5

Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Tak oproti Domku v Irsku, který jsem od této autorky četla, je to mnohem zajímavější - ani ne tak samotná romantická linka (i když byla citově propracovanější, ale stále stejně bez jakéhokoliv zásadního zvratu), jako reálie z Japonska - ty byly opravdu zajímavé (aspoň pro mne) a musím se přiznat, že jsem hodně googlila fotky míst, takže by mi ani nevadilo, kdyby tento "romantický bedekr" měl na konci i reálné fotografie, aby to dotvořilo tu pravou atmosféru. Pohodové, nenáročné a zajímavé čtení (kapesníček do ruky na závěr).

28.05.2023 3 z 5