Nelly
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg?v=1418416713)
Abych se přiznala, trochu jsem se obávala do této knihy jít. Rozporuplné ohlasy, srovnávání s vynikajícím H.P. - ale nakonec četby nelituji. Výborně napsaná kniha, skvěle vykreslené postavy a prostředí, moc hezký jazyk (díky i překladateli). Pravda je, že kdo je zvyklý na rychlý děj a zvraty na každé straně, tak se nedočká. Ale kdo si chce vychutnat klasický detektivní příběh s nečekaným rozuzlením ve stylu Agathy Christie, ten si určitě přijde na své. A kdo nechce být závislý na hlavním hrdinovi, ten ať knihu neotvírá...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Měj se na pozoru Měj se na pozoru](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175434/mej-se-na-pozoru-cs5-175434.jpg?v=1571505855)
Zatím předposlední vydaný díl s Evou Dallasovou - připadá mi, že jsou to již více detektivky než detektivky s erotickým nábojem, prostě více vyšetřování a méně hrátek mezi Evou a Roarkem. Pro někoho fajn, jiného to bude mrzet. Ovšem přestřelky mezi Dallasovou a Peabodyovou jsou stále super. Jinak, jak píše níže Merqirus, případ s Casandrou je v jedné ze série "Smrtící" a vyšetřování policistů je v jednom díle také. Ony totiž některé díly vycházejí přímo s názvem "smrtící" a jiné ne - tady na Databázi jsou seřazeny dobře. Zatím nevyšly díly tuším z května a června 2060, tak snad vyjdou - v jedné by mělo jít o úmrtí Morrisovy přítelkyně. Mně se právě na této sérii líbí, že se zde vyvíjejí příběhy hlavních postav a jejich přátel, takže pro fanoušky to chce opravdu přečíst všech 36 knih!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Břicho nestvůry Břicho nestvůry](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439197/bricho-nestvury-gW0-439197.jpg?v=1585942612)
Opět jeden z velmi kvalitních a čtivých dílů. Znáte ten pocit, kdy dočtete knihu a jste tak plní a nasycení, že nemůže hned načít další knihu? Tak taková je většina knih této autorky - a budou vás nejen naplňovat, ale i vést k zamyšlení nad světem a lidičkami v něm...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kudy vchází světlo Kudy vchází světlo](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402462/kudy-vchazi-svetlo-7hE-402462.jpg?v=1551699450)
Pro mne zatím jednoznačně nejlepší díl - ani ne kvůli detektivní lince, ta jaksi sehrála jen pozadí celého příběhu, ale především kvůli silnému příběhu hlavních vyšetřovatelů. To byla taková jízda, jak v napínavosti, tak emocionálně, že mi to ukracovalo čas na cokoliv jiného.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krásné tajemství Krásné tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386412/krasne-tajemstvi-p4T-386412.jpg?v=1536865763)
Prostředí kláštera bylo zajímavé a vůbec mi nevadilo, že tam nebyly známé postavičky z oblíbené vesničky - bylo to nové, neokoukané a osvěžující, plné zajímavých myšlenek, které vždy jen tak někdo hodí do prostoru a přitom vás to donutí se nad tím hluboce zamyslet. Pachatele jsem si tipla, ale i tak bych byla raději, kdyby to byla osoba "zvenčí", protože to prostředí kláštera bylo takové čisté, uklidňující a naplňující, že byste tam vraha prostě nečekali a ani nechtěli. A linka hlavních vyšetřovatelů byla v tomto díle poněkud zneklidňující.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Skleněný muž Skleněný muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535159/leo-askerova-skleneny-muz.jpg?v=1716878422)
Napínavé stejně jako první díl - jen i když zde bylo více Martina, líbila mi více linka Leo a jejího fotříka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hloubka nenávisti Hloubka nenávisti](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508004/hloubka-nenavisti-63a6c643cba9e.jpg?v=1671874115)
Setkání s Lacey po dlouhých šesti letech nebylo vůbec špatné. Jen ta dlouhá doba s sebou odnesla některé detaily z nosné linky série, ale zase tak moc na škodu to nebylo, protože příběh byl opět napínavý, a určitě se dočkáme i dalšího dílu. I když ta poslední věta možná vším trochu zamotá...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vražedné znamení Vražedné znamení](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540632/maarten-s-sneijder-vrazedne-znameni.jpg?v=1721323148)
Byla to opět skvělá jízda, kterou si určitě čtenář užije. Jen bych řekla, že konec nevyřešil jednu postavu, takže možná někdy příště bude dohra.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Útočiště Útočiště](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524388/utociste-652c209947964.jpg?v=1697390745)
Moc hezká série, nejen že je napínavá, plná podivuhodných tvorů, ale co mne na ní hodně bere jsou dialogy a vztahy mezi postavami - je to takové příjemné, vtipné a prostě to hltám, ačkoliv asi nejsem věkově cílová skupina. Moc doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Luca Luca](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540641/luca.jpg?v=1720085986)
V rámci celé série bohužel hodnotím jako nejslabší - připadalo mi to spíše jako bolestný výkřik nad současným světem. Ano, i v jiných dílech se temným zákoutím lidského světa a varováním před mnohými úskalími vědy a technologií autor věnoval, ale tady mi to přišlo až moc na úkor děje, který jakoby jen plaval na povrchu kalných vod lidstva.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Aurora plane Aurora plane](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480174/aurora-plane-VZI-480174.jpg?v=1631015767)
Pět hvězdiček je málo. Naprosto dokonalé, napínavé sci-fi nejen pro mládež.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Aurora povstává Aurora povstává](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447725/aurora-povstava-0Le-447725.jpg?v=1594623007)
Čtivé, svižné, vtipné, i když spíše pro mladší čtenáře - a proč ne. Konec mne dostal, a proto doufám, u Tvůrce, že se to ještě v budoucnu nějak spraví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Království z kostí Království z kostí](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485098/kralovstvi-z-kosti-n6V-485098.jpg?v=1642619676)
Tak 3 a půl hvězdičky - pomalejší rozjezd, ale od půlky knihy vše vygradovalo a konec byl super. Možná se s Loganem ještě na té propršené vrchovině sejdu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Věk Vodnářky Věk Vodnářky](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515458/vek-vodnarkyO6qcck-h4y-.jpg?v=1682188943)
Tak, série dočtena. Musím přiznat, že bohužel neměly díly stoupající tendenci, právě naopak - proto i tento poslední díl hodnotím jako nejslabší - neděje se zde nic převratného, zajímavého, jen všední dny ve škole + koncert (to mi přišlo naprosto mimo - koncert něco zachrání?). Připadá mi, že nejlepší byly tak první tři, čtyři díly, pak už autorce došly nápady a jen sem tam, něco převařila, přechutila a v posledním díle naprosto pokazila. Škoda, mohla to být skvělá série, kdyby nebyla tak protahovaná naprostými zbytečnostmi a splácaninami s rádoby esoterními prvky. Jak už jsem psala u některého z předchozích dílů - méně je někdy více. Tady to zamotávání všech různých duchovních cest, nauk a pod. byl naprostý úlet. Autorka měla ponechat čistě svět elementárů, případně slovanskou mytologii a nepřidávat nic dalšího.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Taková, jaká jsi Taková, jaká jsi](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521054/takova-jaka-jsi-Z7L-521054.jpg?v=1694830085)
Za tři a půl hvězdy - pohodová, romantická knížka pomalejšího tempa se zajímavými postavami. P.S. Dozvěděla jsem se několik "zajímavých" detailů - v Anglii kvetou kočičky v létě, špekáčky se před opékáním ohřívají a muži mají bohatou slovní zásobu pro vyjádření svých citů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Každý tvůj nádech Každý tvůj nádech](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518712/kazdy-tvuj-nadech-1xR-518712.jpg?v=1690956244)
Celá série, i tento díl, je spíše pro mladší čtenářky (nic proti tomu), takže děj trošku jednodušší - v podstatě hodně o lásce a vztahu hlavních postav, ale vše bylo nakonec vyřešeno, takže dobré zakončení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pohádka Pohádka](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507743/pohadka-mVC-507743.jpg?v=1678109748)
Nejsem typický "kingovec", toto byla moje pátá autorova kniha, a v rámci toho musím hodnotit jen třemi hvězdičkami (četla jsem totiž mnohem lepší jeho knihy) - tohle byl takový rozvleklejší příběh, který jistě za přečtení stojí, ale mnoho ve vás nezanechá. Připadá mi, že stáří dostihne každého - i skvělé autory.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Stará tajemství Stará tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443353/stara-tajemstvi-ekX-443353.png?v=1663071257)
Za lepší tři hvězdičky pro čtivost - jinak hodně zamotané (hlavně z hlediska rodopisu) a někdy docela přitažené za vlasy, ale i tak jdu na další díly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468227/cajovna-v-tokiu-GHT-468227.png?v=1650964686)
Tak oproti Domku v Irsku, který jsem od této autorky četla, je to mnohem zajímavější - ani ne tak samotná romantická linka (i když byla citově propracovanější, ale stále stejně bez jakéhokoliv zásadního zvratu), jako reálie z Japonska - ty byly opravdu zajímavé (aspoň pro mne) a musím se přiznat, že jsem hodně googlila fotky míst, takže by mi ani nevadilo, kdyby tento "romantický bedekr" měl na konci i reálné fotografie, aby to dotvořilo tu pravou atmosféru. Pohodové, nenáročné a zajímavé čtení (kapesníček do ruky na závěr).