Neriparra komentáře u knih
(SPOILER) V prvním díle jsem byla koncem překvapená. Teď prostě ne, protože už vím, jak autorka píše a nějak v knize není dost informací, aby se ty důležité zakamuflovali a člověk mohl být aspoň trochu překvapený. Jako pokud někdo knihu hltá a přečte během jednoho dne a nepřemýšlí nad ní, tak pak asi může být překvapený a nebo mít alespoň pocit a jo, to do sebe zapadá.
Konečně trochu víc děje, více interakcí mezi jednotlivými postavami a s draky, které formují jejich vztahy a vývoj postav. Díl se mi líbil o fous víc než první díl a to díky ději. Také se maličko zlepšil styl psaní, ale i tak nevím, kdo ty knihy edituje. Čtvrté křídlo = Xaden je sexy, strasně sexy, chce mě zabít, ale je tak nebezpečně sexy... Železný plamen = snad každá postava i drak furt jen koulí očima... :D a teď trochu vážněji.
SPOILER
Ten druhý signet mě nepřekvapil - osobně jsem to nějak čekala, když v prvním dílu hned věděl, jak vytěsnit čtení myšlenek, než Carr tomu kadetu zlomí vaz. Plus několikrát zmíněno, že Sgayel se propojila předtím s jeho dědečkem. Takže Violet to dojde až ke konci druhé knihy.. No teď jsme zase v knize měli takovou zmínčičku o jeho matce, že není mrtvá a odešla, když mu bylo deset. Očekávám, že ji tedy později v příběhu potkáme. Dále je jasné, že se setkáme i s bratrem Cat (nebo bratrancem), teď mi vypadlo to jméno a to jsem si říkala, že je to hezké jméno.
A ve chvíli, kdy je objeví Jack jako venin, je úplně jasné, co se stane Xadenovi (aby nemohli být spolu).
Očekávám v dalších dílech, že Violet bude muset bojovat i o Xadena. V příštím díle se bude snažit zjistit jak štít v Aretii. Navarra by měla sáhnout ke starým spojencům - tak budou opět další nové postavy - možná právě Xadenovo matka (hmm?). Další boje proti veninům a snad i více zjistíme o jejich vůdci.
Knihu jsem přečetla za dva dny. Moje očekávání byla větší, takže možná o to horší je kritika, než kdybych nečekala 5*. Ale to není. Je to někde mezi 3-4 hvězdami. Ale rovnou píšu, že se mi to nakonec vlastně celkem i líbilo a na fable jsem dala hodnocení 3,75 také díky jedinému zvratu, který je úplně na konci knihy a který jsem jako jediný nepředpokládala. Ono když, tušíte, co se bude dít celou knihu, tak tohle na mě udělalo dojem (měla jsem za to, že mě fakt ničím nepřekvapí). A také za 2 bonusové kapitoly z Xadonova pohledu. Hned na to jsem začala s druhým dílem a ten mi přijde zatím tedy lepší ;) A teď k tomu co není úplně fajn v téhle knize.
1) Styl psaní - je to takové moc jednoduché, dětinsky psané bez patřičné hloubky nebo jak to popsat. Dost styl románů na Wattpadu, což u knihy moc nečekáte. Už u úvodu jsem se musela nešťastně pousmávat proč je sakra vše vysvětlováno v rozhovoru ve stylu jako když vysvětlují něco 3 letým dětem.
2) Děj - strašně moc převídatelný děj (což by nevadilo, kdyby bylo uspokojující v kvalitě psaní) a docela i slabý na tolik stran - boje jsou popisovány nemastně, neslaně. Ani mi to nepřišlo nijak zvlášť akční, ani většinou není moc napínavé. Což tedy dávám za vinu spíš stylu psaní než nápadu. Ale tak u první knihy v sérii pokud je slabší děj - očekávala bych právě hlubší přestavení světa, nebo naopak hlubší seznámení s jednotlivými postavami.
3) Svět - není dobře představen ani popsán, je tomu věnováno fakt málo a podle mě je to na škodu. Víte úplný minimální základ.
4) Vztahy - vztahy mezi jednotlivými postavami a jejich vývoj je plochý, málo interakcí, aby některá přátelství či láska bylo fakt uvěřitelné. Ale jsou tam dvě postavy, které nebudete mít rádi a ty se opakují na můj vkus výrazně častěji. A ty "hodné" vedlejší postavy jsou upozadněné, zapomenuté. Místo pořádné interakce nebo rozhovorů, je to odbyto větami typu (vymyšleno protože se mi nechce hledat doslova) - Každou středu už několik týdnů spolu trénujeme.
5) Postavy - k samotným postavám řeknu toto: Xaden, Liam, Dain, Jack = ANO, zbytek je taková dekorace - Bri mohla dostat trochu víc prostoru jakožto BF. A naše hlavní hrdinka - má být extrémně chytrá, čímž by měla nahradit svou slabou fyzičku. Dobře její jediná chytrost je v knize "ukázána" jak se vypořádá s výzvami. Ovšem to může jen díky např. deníku bratra - kdyby ho nedostala, tak co? Navíc způsob, jak se s nimi vypořádá je sice chytrý, ale proč je to tedy v knize tak strašně moc odbyté? Další věc - vidí hlavního hrdinu a furt má myšlenky jen na to, jak je sexy, zabije mě, ale fakt strašně sexy, neuvěřitelně sexy bla bla... Jasně, to normálně člověku probleskne hlavou pokud je přitahován k někomu - ale asi to není to jediné, na co dokáže myslet, že? Za to mi přišla spíš hloupá než chytrá. Xaden sice má být hrozba, že jí chce zabít - ale on vlastně od začátku nechce a ani se tak nechová, jen ona si to myslí (trošku škoda, protože to rozhodně není enemies to lovers). Jeho postava je v porovnání s dalšími negativními postavami vlastně psaná velmi sympaticky až skoro přátelsky a jo jedna hvězdička je za něj.
6) Draci - ti jsou skvělí a neshledávám na nich jedinou chybičku.
Díky drakům a Xadanovi 3 hvězdy. Violet mě sice nebyla úplně sympatická (kvůli to mu, že je Xaden jen sexy), ale ani nesympatická. A díky nečekanému konci tedy nakonec v celku tedy SKORO 4 hvězdičky. Ale dávat je tu nebudu, protože 4. hvězda není jen za těch pár vět doslova.
Každopádně má to své určité kouzlo (anebo prostě mám až moc ráda draky) a i když to není 5 hvězdičková kniha, tak si nejspíš stejně přečtu znovu, což není úplně časté u takového hodnocení. A nejspíš mi to zmíněné výše nebude už tolik vadit. Možná kdybych neměla díky tomu humbuku okolo knihy taková očekávání, tak bych byla méně zklamaná a ne tak kritická. Jsem v polovině druhého dílu a ten mě baví výrazně, výrazně víc.
Sakra, to je dlouhý. To jsem v plánu neměla :) No tak snad si to někdo i dočte až do konce.
Pomalejší start, kde je vysvětlován nový svět a různé postavy. Pro někoho to může být nudné. Pro mě to tak nebylo a myslím, že takový úvod byl třeba pro další orientaci v příběhu, jelikož je to hodně politické, nečekejte žádnou akci.
Vyprávěno z pohledu Kela - živého štítu a Lin - lékařky, Asharky. Ze začátku není ani příběh Lin moc zajímavý. Zhruba od 8 kapitoly je to lepší, když se jejich osudy protnou více a už konečně začíná taky nějaký děj.
Romantické linky jsou lehce načrtnuty až v poslední třetině, i když jsem je tušila už od kapitoly 13, ale nemohla jsem si být úplně jistá. Bohužel obě jsou "not possible love" díky postavení charakterů, takže těžko říct, jak to bude dál - zatím to bylo jen jako určitá přitažlivost mezi charaktery.
Další díl se má jmenovat Král Hadrník a má vyjít v březnu 2025 (v originále). Doufám, že do češtiny bude přeloženo a vydáno rychle, nechce se mi pořizovat knížku v angličtině.
Princův štít je takové velké intro pro celou sérii. Po dočtení mám pocit, že to vlastně teprve začíná. Jednotlivé postavy jsem si celkem oblíbila a nebo minimálně jsem zvědavá, co jsou zač. Ale i tak si myslím že v úvodní knize mohlo být víc děje - bylo to skoro 600 stran a nejdůležitější věci se stanou až v druhé polovině knihy a spočítala bych je na prstech jedné ruky. Kniha dobrá, určitě mě zajímá celá budoucí série a osud Kela, Conora a krále Hadrníka. Ženské postavy mě moc nezaujaly - v podstatě v prvním díle je jen Lin, Antonettě nebo Ji-An je věnováno úplné minimum.
Chtěla jsem si přečíst, ale série má 5 knih (2014-2018) a do čj je přeloženo jen 2 díly. To mě celkem odrazuje. Jako asi by nebyl problém si je přečíst v angličtině, ale nechce se mi je shánět
(SPOILER) Začnu tím, že kniha vypadá naprosto fantasticky s tou barevnou ořízkou. Je také velmi čtivá. Po mě bylo prvních možná 50 stran celkem dost vulgární a hrubé. Jakože také mluvím sprostě, ale konverzace dvou nejlepších kamarádek v tomto stylu bylo až nepříjemné. Ale pak jsem si zvykla. Přečetla jsem ji za 5 večerů a mám z ní takový rozporuplný pocit. Ano, vlastně mě bavila, ačkoliv to byla asi první "dark romance" co jsem četla. Co se mi na knize líbilo bylo, že se autorce povedlo z hnusení a samých negativních emocí ohledně Stína vytvořit charakter, ke kterému na konci knihy už většinu těchto emocí vůbec necítím. Jasně, musí to být takový superhrdina...
Pořád tedy mám pocit, že pokud se někomu hnusí obchod s dětmi a ženami a jejich zneužívání a pak vlastně dělá něco podobného své vyvolené. Tak to nedává vůbec smysl.. Ale ona ta kniha asi ani smysl dávat nemá.
Už jak se blížil konec knihy, tak mi bylo naprosto jasné, že to bude mít otevřený konec. Ale, že tak dokonalý hacker a vrah a postrach všech, se nechá nalákat do pasti? To mi k tomu nesedí. A že najednou Max už nemá strach a jde po Addie?
Jako clifhanger se dal očekávat. Ale tohle je trochu moc přitažené za vlasy. A není ani naznačeno a zrodilo se spoustu dalších otázek. Každopádně asi nečekám nějakou velkou konspiraci, protože z celé knihy jsem neměla až tak pocit velkého příběhu a nějaké promyšlené linky, protože to tak nějak jen vysvětlilo charakter hlavních postav a propojilo všechny ty erotické příhody. Které jsou napsané asi i dobře, nemám s čím porovnávat. Ale zároveň jsem zjistila, že tohle asi nebude můj oblíbený typ knih. Ano, zhltla jsem knihu během pár dní, ale myslím, že více napnutá jsem u knih s příběhem. Každopádně si nějakou dark romance asi občas odpočinkově přečtu.
Tak nevím jak moc má být "křehká" pro malé čtenáře.... Ale pokud je dítě vedeno k tomu, jak zacházet s knihami, tak by to snad neměl být žádný problém ani se sebekřehčím papírem? Mladý čtenář by měl už být schopný s knihami zacházet. Pokud to ovšem kupuje někdo jen tak, protože dětem se líbí film a vztah ke knihám nemají... možná
Rozhodně si koupíme do knihovny.
Nerada hodnotím knihy, filmy, cokoliv aniž bych to přečetla a nebo viděla celé. A už jen z toho důvodu se donutím dočíst i to, co mě moc nebaví. Ale u této knihy si nejsem tak úplně jistá. Jsem někde ve třetině a vůbec to není můj šálek kávy. No dám tomu ještě pár pokusů a uvidíme.
Všechny 4 díly jsem přímo zhltla. Nevím, kterou postavu jsem měla nejradši jestli Eragona, Rorana, Mutgartha, Safiru a nebo Nasuadu. Nevadili mi místy ani dlouhé popisy, protože čtu rychle a nemám problém přečíst 200+ stránek za den, tudíž silnější knihy s dobrým dějem radši, než ty krátké. Doufám, že se za pár let třeba ještě Paolini k Dračím jezdcům zase vrátí, já bych měla už tolik námětů na pokračování a je jedno jestli po 20 letech a nebo třeba 100 let po Eragonovo odchodu.
Tento díl je více o vnitřním dospívání a porozumnění. Přečetla jsem stejně rychle jako první díl.
Tak jsem ve 34 letech během dvou týdnů přelouskala poprvé všechny 4 díly o dračích jezdcích a budu hodnotit plným počtem hvězd. Sérii o Dračích jezdcích jsem četla jedním dechem a několikrád dlouho do noci, resp. skoro do brzkých ranních hodin, protože jsem se prostě nemohla odtrhnout. A nevím jak to ten kluk (mladý spisovatel) udělal :D Samozřejmě nedá se to srovnávat s těmi fantasy biblemi třeba od Tolkiena, ale má to své jiné krásné kouzlo. A postavy si člověk zamiluje a je jedno jestli mu je 14 nebo 34. Rozhodně tyto knížky nechávám doma na poličce.
Kupovala jsem na základě ilustrací od Adriana Macha, protože ilustrace v knížkách o Gerdě miluji. Knížka obsahuje 27 básniček a hádanky. Básničky jsou oproti ilustracím slabší, některé rýmy jsou takové nucené, trošku nesmyslné. Ale možná to je dáno překladem. Hádanky jsou spíš doplňovačky slov. Dále mám výhradu o básničce o datlovi, protože na obrázku je jasný strakapoud. Přesto je kniha naprosto kouzelná a jsem ráda, že ji máme v knihovničce. Jediné co mi vadí je záměna datla a strakapouda.... jako vážně?
Kniha je skvělá. Miluji ty ilustrace. Mohla bych si jí prohlížet prostě jen tak. Příběh se mi též líbil. Pro malé děti toto opravdu bohatě stačí. Nevím jaké zápletky a příběhy si lidé představují pro 4 letá dítka. Zas to nepřehánějte ;)
Hlavní hrdinou tentokrát není žádný žokej, ale malíř obrazů koní, který narazí na podvodníky a jde mu i o život.
Další ideální knížka pro nejmenší kluky. Traktory rozhodě patří k oblíbeným. Traktor musí vyjet ze stodoly, něco odvézt, zorat pole atd.
První kniha vůbec, kterou syn dostal a i skoro ve 3 letech je stále oblíbená. Autíčko musí například vyjet z garáže, natankovat atd.
Krásné ilustrace. Syn ještě v knize nenašel zalíbení, protože stále preferuje spíše hledací knížky a nebo ty vyloženě klukovské autíčkové a příběhy a pohádky ještě předčítat nechce. Ale to je v pořádku, kniha je tak pro 4-5 leté děti, tak má ještě čas. Text mi přijde pro děti přiměřený, jednoduchý krátký a dojemný příběh. Ilustrace jsou hlavní důvod, proč knihu pořídit. Přeci jen obrázky jsou i pro malé děti důležitější. A není problém si příběh domyslet a k obrázkům povídat něco více :).
Bohužel kniha mě nezaujala a ani nebavila. Nenaučila jsem se nic nového. Ohlasy, které měla mezi známými nechápu. Možná pro pozitivkáře má nějaký hlubší význam. Moje bude putovat dál. Jednou přečíst mi to stačilo.