nero 13 Online nero 13 komentáře u knih

Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Tato kniha se určitě jisté části naší společnosti vůbec nelíbí, je to vidět na hodnocení, protože ke dnešnímu dnu zhruba pětina hodnotila knihu jako odpad, je to jejich právo, ale já pochybuji že to celé četli a hodnotili to jako literární výtvor, spíše se jim nelíbí téma díla, přitom pan Vondruška na začátku knihy prohlašuje, že jde o dílo literární, nikoli prognostické.
Pokud jde o obsah knihy tak je to vlastně velké varování toho co by se mohlo stát, pokud politika Evropy bude pokračovat ve směru jakým zatím směřuje, obávám se že pokud se nezmění, budeme časem potřebovat nějakého nového Karla Martela, Jana Sobieskiho nebo prince Evžena Savojského.

23.11.2019 5 z 5

Římská krev Římská krev Simon Scarrow

Macro a Cato se v tomto díle ocitnou na nejvýchodnějším okraji Římského impéria a dostanou nevděčný úkol dosadit zpět na trůn Arménského krále Rhadamista, který byl z Arménie vyhnán částečně Parthy a častečně samotnými Armény, protože Rhadamista byl abych tak řekl pěknej parchant.
Arménie byla na hranici mezi Římskou a Parthskou nebo také Perskou říší, a vypadá to že v dalším díle vypukne o Arménii mezi oběma říšemi velký konflikt.

12.11.2019 5 z 5

Inspektor s velkým ptákem Inspektor s velkým ptákem František Niedl

Z měšťáckého detektiva Prévita se nám v druhém díle stal tak trochu nedopatřením milovník zvířat. Jinak stejně jako v prvním díle řeší své případy opravdu velmi neortodoxně, opět mně to velmi pobavilo a tak jsem se do toho zabral, že jsem to stejně jako jiné knihy od pana Niedla dal na jeden zátah, těším se na případné pokračování.

06.11.2019 5 z 5

Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

Když mě nějaká opravdu dobrá kniha pohltí, tak si říkám že by mi nevadilo prožívat děj s postavami té knihy. Planeta mezi dvěma slunci je výborná kniha, moc se mi líbila, ale prožívat děj této knihy bych nechtěl ani za zlaté prase, úmrtnost postav se kterými se seznámíme na začátku knihy je až neskutečná, kniha rozhodně není pro čtenáře milující šťastné konce.

05.10.2019 5 z 5

Válka vlků Válka vlků Bernard Cornwell

Souhlasím s předchozím komentářem, Uhtred v šedesáti letech máchá mečem jako by mu bylo dvacet, ale když může Sylvester Stallone v 73 letech natočit novýho Ramba tak proč ne.
I ve středověku i když se lidé moc vysokého věku nedožívaly, se vyskytovaly výjímky, například Císař Fridrich I. Barbarossa zemřel v 68 letech při tažení do svaté země. V plné zbroji spadl při brodění řeky do vody a utopil se.

01.10.2019 5 z 5

Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

Knihu jsem dostal jako dárek, jinak by mě ani nenapadlo si přečíst něco ze žánru military sci-fi, ale jsem rád že jsem se do toho pustil, takovej nářez jsem opravdu nečekal, Robert Fabian mně opravdu překvapil kvalitou psaní.

28.08.2019 5 z 5

Invaze Invaze Simon Scarrow

Invaze navazuje na pátý díl série s Catonem a Macrem, Orlova kořist, tentokrát ale v hlavní roli s Horátiem Figulusem, který v předchozím ději byl Catonův optio.
Figulus je vyslán k britskému kmeni Durotrigů a je autorem hnán z akce do akce až mi ho bylo skoro líto, mám pocit že se v této knize nestačil ani najíst, ale jinak hodnotím za jedna, líbilo se mi to a ani nevadilo že se tam mí oblíbenci Cato a Macro nevyskytovaly.

25.08.2019 5 z 5

Vládcové Říma Vládcové Říma Robert Fabbri

Ve Vládcích Říma pokračuje boj Britských kmenů s římskými legiemi, setkáváme se s druidy a jejich duchovním vůdcem Myrddinem, což je nejspíš nám známější Merlin, jak jsem v této knize zjistil tak Merlin nebyla jedna konkrétní osoba, ale byla to duchovní funkce něco jako Dalajláma, protože i Myrddin se po smrti reinkarnoval do nové osoby.
Vespasián se zde stejně jako ve Falešném římském bohu znovu setkává s Ježíšovou rodinou, myslím že se Robert Fabbri trochu inspiroval Šifrou mistra Leonarda od Dana Browna který ve zmíněné knize konspiruje s tím že Ježíšovy potomci se skrývaly mezi Kelty.
Ve druhé části knihy se děj vrací do Říma a Vespasián se svým bratrem Sabinem se opět zapletou do politických intrik, tentokrát bude jejich protivníkem císařovna Messalina. Je neskutečné kolik šílenců a perverzních osob bylo v první císařské dynastii, Messalina v některých věcech nebyla moc pozadu ani za největším šílencem Caligulou.

15.08.2019 5 z 5

Poslední hodina Poslední hodina Harry Sidebottom

Nečekal jsem že se ještě setkám s římským válečníkem germánského původu Balistou, po šesti dílech jsem si myslel že je jeho příběh u konce a proto jsem rád že autor napsal další pokračování.
Sedmý díl se od předchozích liší tím že se odehrává v průběhu jednoho dne a je napěchován neustálou akcí, kdyby se to zfilmovalo, byl by to takový antický thriller. Podle závěru si asi Harry Sidebottom nechal možnost případného pokračování.

13.08.2019 5 z 5

Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Moc se mi první díl této sklářské ságy líbil, i když to nebylo vyprávění o šlechtě a panovnících ale o obyčejných lidech tak jsem se ani jednu stránku nenudil. Děj se odehrává na začátku osmnáctého století a už jsou tu náznaky toho jak se Čechy staly nejprůmyslnější zemí Habsburského mocnářství.
Pochlubím se, nedávno měl u nás pan Vondruška přednášku a tak mám tuto knihu od autora podepsanou.

11.06.2019 5 z 5

Dračí svitek Dračí svitek Ingrid J. Parker

Autorka se snaží napodobit styl Roberta van Gulika a jeho soudce Ti, ale Gulik je jen jeden a paní Parkerová si měla najít svůj styl psaní, mně to od ní nějak nesedělo a moc té knize, která má podtitul Tajuplné příběhy ze starobylého Japonska neprospělo ani používání moderních slov jako policie, konstábl, policejní stanice, koroner nebo kostel.
Nevím jestli to je takhle napsáno v originále nebo je to práce překladatele, ale v 11. století policie natož koroner neexistovali ani v Evropě natož v Japonsku, stačilo by použít místo toho třeba soudní stráž a ohledávač mrtvol jako v soudci Ti a hned to jinak vyzní, a kostely se ve starobylém Japonsku také nevyskytovaly, ale určitě tam bylo plno chrámů.

05.06.2019 3 z 5

Bůh s tančícími ústy Bůh s tančícími ústy Otomar Dvořák

Mysteriozní povídky o démonech a jiných podivných tvorech se asi nebudou líbit hlavně lidem kteří nemají v oblibě žánr horor, mně se to celkem líbilo a vybavil si u toho vyprávění kastelána na hradě Houska o tom jak v místě dnešní kaple kdysi pukla země a z ní vylézali čermáci a jiná pekelná hovada, do té doby jsem nevěděl že čertům se říkalo čermáci.
Zaujalo mně že v raném středověku byli hradby Housky postaveny obráceně a bránily něčemu aby se to nedostalo ven.

04.06.2019 5 z 5

Řád Řád David Rath

Davida Ratha jsem jako politika neměl rád a na 99 procent nevěřím že nevěděl že v té krabici od vína byla trochu jiná sedmička než ta od vína, to že už uplynulo sedm let od této události a soud pořád nerozhodl tak to je ostuda naší justice, která by potřebovala nějakou smyslplnou proměnu jako prase drbání. Když vidím ty současné demonstrace za nezávislou Justici tak nevím jestli se mám smát nebo brečet.
Trochu jsem odbočil, ale napsal jsem to abych řekl že dovedu ohodnotit knihu i když autora moc nemusím, protože za to jak David Rath vylíčil budoucnost Evropy když vyhraje ten naivní humanismus a následující islamizace většiny evropských krajin, tak za to mu dávám všech 5 hvězd.

28.05.2019 5 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Tento díl mě přišel takovej temnější a brutálnější než předchozí díly. Myslím že autorova oblíbená historická postava je Vlad Tepes, neboli Vlad Napichovač, a nebo také Vlad Dracula, neboť stejně jako Hynek Tas z Boru i Wolfram použil proti svým nepřátelům oblíbenou Vladovu zábavu, popravu naražením na kůl.
Jinak mi nepříjde že by to měl být poslední díl jak naznačují předchozí komentáře.

20.05.2019 5 z 5

Dvojí hra Dvojí hra Leo Kessler (p)

Knihy od autora jsou jak na houpačce, mám od něj přečtené čtyři knihy a dvě byli celkem v pohodě, ale v těch dalších mně zarazily logické nesmysly.
V druhém dílu se při plavbě z Francie do Egypta najednou ocitli na severu Řecka a jejich protivníci tam na ně čekali, protože asi měli tušení že si De Vere s posádkou udělají takovou nesmyslnou zajížďku.
A zde ve čtvrtém dílu si při cestě z Británie do Finska vezli svůj Torpédový člun rozebraný ve dvou bednách nejdřív parníkem, pak na dvou pásových náklaďácích, znovu parníkem a nakonec vlakem. Nějak se mi nechce věřit že Torpédový člun který jak jsem hledal měl v té době délku mezi 15 až 30 metry by se i se zbraněmi, palivem a dalšími zásobami vešel na dva náklaďáky. A to si ho ve Finsku za jeden den v zimě, bez loděnice v klidu smontovali a spustili na vodu.

10.05.2019 3 z 5

Císařský kurýr Marie Terezie Císařský kurýr Marie Terezie Zdeněk Grmolec

Milé překvapení, dobře napsaná, čtivá kniha z období Habsburské monarchie o kterém u nás narozdíl třeba od Přemyslovského nebo Lucemburského období zase tolik knih nevychází.
Jedinou výtku mám na to že i když kniha zabírá docela velký časový úsek a má několik dějových linek tak je docela stručná, ale jinak jsem spokojen a časem se podívám na další autorovy knihy.

02.05.2019 5 z 5

Smrt na Rýnu Smrt na Rýnu Leo Kessler (p)

Třetí díl De Vere Smith nás zavádí do poválečného chaosu ve zbídačeném Německu kde se pokouší dostat k moci Adolf Hitler a jeho následovníci. I díky zásahu Smitha a jeho posádky pracující pro Britskou rozvědku se podaří zatím Hitlera zastavit a ve vězení mu dát čas aby napsal svůj Mein Kampf.

02.05.2019 5 z 5

Turecká hra Turecká hra Leo Kessler (p)

Z druhého dílu De Vere Smith mám rozporuplné pocity, pozitivum je čtivost knihy a humorný tón ve kterém je to psané.
To že autor byl příznivcem genderového hnutí, protože zatímco v prvním díle Baltská spojka se vyskytovaly Rudé Amazonky což byla celá letka sovětských lesbických pilotek, a zde v druhém díle se zase vyskytla celá tlupa homosexuálních mnichů z mnišské republiky na poloostrově Athos je mi lhostejná, i když mi to přišlo trochu přehnané.
Ale to že se autor při psaní nepodíva do mapy je pro mně teda negativum, protože jak se mohla Britská loď do prčic ocitnout při cestě z Marseille do egyptské Alexandrije u poloostrova Chalkidiki který se nachází úplně na severu Egejského moře tak to mi opravdu hlava nebere.

18.04.2019 4 z 5

Baltská spojka Baltská spojka Leo Kessler (p)

Po skončení První světové války v Evropě rozhodně nezavládl klid a mír, ale probíhalo množství lokálních konfliktů a Baltská spojka popisuje jeden z nich, konkrétně střetnutí mezi Němci a Poláky v Horním Slezsku.
I když je kniha psaná ve stylu ti zlí Němci, hodní Poláci a ještě hodnější Britové kteří těm hodným Polákům vezou zbraně proti těm zlým Němcům, tak skutečnost není nikdy černobílá, nově vzniklý Polský stát totiž po První světové válce útočil na všechny své sousedy, Ukrajince, Litevce, Bělorusy, Rusy, Němce i na nás Čechy.
Letos uplynulo 100 let od sedmidenní války o Těšínsko kdy Českoslovenští legionáři kteří se vrátily z Francie zahnali Poláky z obsazené Karviné, Bohumína a dalších obcí zpět do Polska.

13.04.2019 5 z 5

Dynastie Dynastie Conn Iggulden

Každý středověký král se snažil co nejdříve mít svého následníka a pokračovatele rodu, a nejlépe radši víc, protože v té době se jich hodně dospělosti nedožívalo.
O všem v případě anglického krále Eduarda III. se ukázalo že ne vždy je výhodou když se dospělosti dožije až moc synů, v jeho případě se jedná o 5.
Válka růží je vlastně kronika o tom jak se členové jedné rodiny nemají rádi, protože potomci čtvrtého ze synů se snaží svrhnout potomky třetího ze synů, kteří sami zbavily vládu nad Anglií potomka prvního ze synů, kterým nebyl nikdo jiný než legendární Černý princ, vojevůdce ze začátku Stoleté války. Druhý ze synů neměl naštěstí mužské potomky jinak to mohlo být ještě zamotanější, i tak je to období bohaté na události a nečekané zvraty, čehož využil William Shakespeare jako námětu k mnoha ze svých děl.

01.04.2019 5 z 5