Nestorkea Nestorkea komentáře u knih

To mi zaplatíš To mi zaplatíš Lisa Jackson

Mně se to líbilo, až do konce jsem netušila, jak příběh dopadne. I přes množství postav jsem v nich neměla guláš a vše ubíhalo v příjemném tempu.
Jen překladatel by si měl přečíst něco o koních, docela bych chtěla vidět někoho, kdo pouští koně do výběhu s udidlem, a jak s ním ten kůň cinká... A plácat koně po čumáku bych taky nedoporučovala :-)

17.05.2019 4 z 5

Zápach odlivu Zápach odlivu Håkan Östlundh

Mně se to líbilo. Žádné velké absurdity, hlavní vyšetřovatel s rodinou sympatičtí, postavy reálné. Že bych se v průběhu četby nudila, říci nemohu. Pro mě to byla příjemně čtivá knížka.

02.05.2019 4 z 5

Osm ran z lásky Osm ran z lásky Jan Mach

Neurazí. Zajímavá sonda do historie. Psáno místy trochu zmateně.

25.04.2019 3 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Krásná pohádka pro dospělé, místy i trochu děsivá. Těším se na další díl.

15.03.2019 4 z 5

Deník: Leden - Duben 1943 Deník: Leden - Duben 1943 Ruth Laskier

Krátký deníček, jednohubka. Zachyceno, co zachyceno být mělo.

07.03.2019 4 z 5

Do školky za kamarády Do školky za kamarády Renata Kaminská

Tenhle typ knížek pro děti nemusím, ale překvapila mě milými příběhy, které měly hlavu a patu, i celkem hezkou slovní zásobou.

21.02.2019 4 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Výborná kniha. Ačkoliv jsem viděla film a věděla, jak příběh skončí, četla se velmi dobře. Místy jsem se trochu potácela ve jménech, ale to na kvalitě nikterak neubírá.

20.02.2019 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Příjemná, vtipná, oddechová.

11.02.2019 4 z 5

Labyrint Labyrint Kate Mosse

Příjemná oddechová pohádka. První 3/4 knihy se vleče, děj se topí ve spoustě omáčky. Místy se objevují nesrovnalosti (například hrdina vyjede na hnědém koni a za chvíli se vrací na šedém :-)). A zajímalo by mě, jak to vypadá, když kůň švihá hřívou... :-D Hlavní hrdinka i kniha celkově mi připomínala "Pomstu a rozbřesk". Oželela bych tu spoustu cizích výrazů. Celkově hodnotím jako průměr, na dovolenou k pročištění hlavy nenáročnou četbou se hodí..

08.02.2019 3 z 5

Tajný posel - Jan Karski Tajný posel - Jan Karski Yannick Haenel

Tři hvězdičky z úcty k tématu a Janu Karskemu. Zpracování je podle mě dost nešťastné.

24.11.2018 3 z 5

Souostroví Gulag - 1. díl Souostroví Gulag - 1. díl Alexandr Isajevič Solženicyn

Zkusila jsem, ale po 45ti stránkách odkládám, je na mě moc náročná. Nehodnotím, protože mám pocit, že se k ní ještě někdy vrátím a bude to lepší..

10.09.2018

Pět Pět Ursula Poznanski

Nevtáhlo mě to na 100%, ale pro oddechové čtení je to dobrá kniha.

07.09.2018 3 z 5

Můj dědeček by mě popravil Můj dědeček by mě popravil Nikola Sellmair

Líbila se mi. Bylo zajímavé číst o holokaustu z tohoto pohledu. Nebavila mě část odehrávající se v Izraeli, ale jinak byla kniha zajímavá. Myšlenka, kterou jsem si odnesla - o všem je třeba mluvit, mlčením věci nezmizí.

31.07.2018 4 z 5

Záhady Udolfa II Záhady Udolfa II Ann Radcliffe

"Snad bylo užitečné ukázat, že třebaže zlí mohou někdy dobrým způsobit mnoho příkoří, jejich moc je pomíjivá a jejich potrestání jisté; a že nevinnost, i když nespravedlivě utiskována, nakonec- ozbrojena trpělivostí- zvítězí nad každým protivenstvím."
Tento citát cele vystihuje Záhady Udolfa. Ann Redcliffe je zajisté královnou romantických románů. V dnešní době se pohnutky hlavní hrdinky mohou zdát nudné, opakující, hloupé. Ale i nyní je krásné číst o vyzdvihovaných hodnotách zmíněných v této knize - láska, odvaha, trpělivost, pokora, čistota ducha, šlechetnost, spravedlnost.. A je krásné číst o tom, že tyto hodnoty přes veškerá příkoří zvítězí nad špatností a nenávistí.
První díl byl pro mne krásným počtením, ale druhý byl masakr. Nechala jsem se plně vtáhnout do prostředí ponurých hradů, temných hvozdů, i prosluněných mýtin. Do pocitů hlavní hrdinky, lásky i zoufalství. Tušila jsem, že všechno dobře dopadne, ale rozuzlení zápletek jsem neodhadla.
Do nebe děkuji této spisovatelce za nádherné dílo, určitě nebylo poslední, které jsem od ní četla.

08.07.2018 5 z 5

Frankfurtský proces Frankfurtský proces Erich Kulka

Zajímavá faktografická kniha. Zaujaly mě informace o konkrétních osobách, ale některé věci se často opakovaly dokola. Z knihy cítím autorův postoj k bývalým věznitelům-odpor, nechápání jejich stálé povýšenosti a zapírání, údiv nad společností, která jejich zločiny popírá či zlehčuje. Styl mi moc nesedl.

19.06.2018 3 z 5

Osobnosti Slánska a Velvarska s ukázkami jejich rukopisů Osobnosti Slánska a Velvarska s ukázkami jejich rukopisů František Frolík

Srozumitelná faktografická kniha.

05.03.2018 5 z 5

Z hlubin Z hlubin Margaret Atwood

Třetí kniha od této autorky, začínám ji milovat :-)

14.02.2018 4 z 5

Běž, chlapče, běž Běž, chlapče, běž Uri Orlev (p)

Na této knize je znát, že je určena "pro děti a mládež", čímž ji nechci nijak kritizovat. Prostě je pro jinou kategorii čtenářů, než do které spadám já. Proto dávám 4 hvězdy a ne původně zamýšlené 3. Trvala mi jedno odpoledne.

14.02.2018 4 z 5

Kříže u cesty Kříže u cesty Jeffery Deaver

To byla zase jízda! K zápletce a rozuzlení se nebudu vyjadřovat, abych nekazila dalším čtenářům požitek z četby. Vřele tuto knihu doporučuji.

30.11.2017 5 z 5

Útěky z pekla Útěky z pekla Roman Cílek

Útlá knížečka popisující příběhy některých přeživších. 4 z 5ti jsem už znala z jiných knih, většinou od autorů, kteří je sami prožili. Takže tato kniha byla pro mě spíš takovým připomenutím.

27.11.2017 4 z 5