nevermore3 nevermore3 komentáře u knih

Nespěchejte do rakve Nespěchejte do rakve Tomáš Kašpar

Výborná kniha pro milovníky konspiračních teorií. Já vůbec nepochybuji o tom, že Tomáš Kašpar má v lecčem pravdu, možná že ve většině. Ale na knize mi vadí ten punc - tak to je a teď se dozvídáte zatajované informace. Kniha je naprosto neozdrojovaná, najdete jen na odkazy na knihy, články apod. Když vydám silné tvrzení, že někde roste stav nevím čeho - obézních, nakažených atd 2x tak rychleji a neuvedu žádnej zdroj, je to to samé jako kdybych napsal pravý opak. Má to pak formu bulváru.
Taky mi vadí silně negativní podtext, kdy všechno je špatně. Jste obézní? Je to kvůli tomu že, a způsobuje to to, že..... Nejste otylí? Nejásejte, ani vy nemáte vyhráno, protože jste na tom stejně špatně, jen se to u Vás projevuje jinak.

Což mě docela mrzí, protože jsem sám příznivcem alternativní (hlavně čínské) medicíny na úkor klasické a vždy se jí před ní budu zastávat, z vlastní zkušenosti. Ale tahle forma nebere. "!!!!" - formou 4 otazníků diskutují Novinkáři. to jde mimo mě a do knihy to nepatří.

17.11.2022 2 z 5

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Kniha primárně pro manžele a dlouhodobé partnery, hozená tak trochu do eza. Ale líbí se mi na ní, jak docela polopatisticky vysvětluje, že jinde tráva vskutku zelenější není. A pokavaď si jeden z partnerů řekne něco jako: "s tímhle mi to nejde, tak to se asi k sobě nehodíme, zkusím štěstí jinde", tak téměř s jistotou si to samé řekne i u dalšího a potom ještě jednoho partnera. Zkrátka, že je potřeba začít u sebe (mimo extrémní případy). A za tuhle ohromnou myšlenku, byť mi formální styl knihy blízký rozhodně není, dám velkopansky 4****.

Kraď jako umělec Kraď jako umělec Austin Kleon

I když jsme všechna tady ta doporučení už 100x četli a slyšeli, v tomto grafickém hávu to působí "tak nějak jinak" a lépe.

Čaroděj z Ohňové hory Čaroděj z Ohňové hory Steve Jackson

(SPOILER) Ten gamebook znám z paměti. Rozhodně se NEJEDNÁ o jeden z nejobtížnějších. Důležitý je sundat Železnýho kyklopa a Minotaura, tam jsou správné klíče. Je to jediná možná cesta. Jinak závěrenou truhlicu nejde otevřít. S čarodějem ani drakem není nutné jít na meče, dají se pokořit bez boje. A ten labyrint, jestli si zakreslíte, tak to fakt není žádné peklo. Řekl bych, že je možno projít s jakýmkoliv UB, páč proviant se dá baštit kdekoliv. Daleko těžší jsou ty tituly, které můžete mít zmapované jak chcete a přesto je takřka nemožné je poctivě ukončit (za všechny např. Černokněžníkova krypta, případně Masky zmaru - to je rozhodně o několik levelů jinde než toťto)

TOP pro mě je mentální souboj s čarodějem v zrcadlové místnosti a pavouk, který na vás skočí, potom co chcete prubnout boty pevně držící v zemi . Jaká past :)

Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Tak, kde začít? Hostitel je pro holky. Ano... vlastně může být jedině pro holky. Pokud ne, pak je to sakra zlé :) Pánové, admit to me now.

Hostitel je pro holky nebo taškařice nebo obojí. Slečnu spisovatelku (jestli "slečnou" není, tak "slečnou spisovatelkou" je jistojistě) bohužel neznám z Twilight ságy (možná, že je sága dobrá, netuším) ale Hostitel mi nesedl. Mocně. Lákal mě. 90% 650 hodnocení a pozor! nejen od teenagerů. Jak je to tedy možné? Očekával jsem Tequilu sunrise, a dostal jen teplou tequilu pod pořádným Sun Rise. Pokud má být toto to nejlepší, co Štefka napsala, chraň mě, božínku, před zbytkem tvorby.

Příběh je emocemi nasáklý jak houba a rozplizle to přetéká. Čert vem líbání atd. s tím jsem počítal, ale to přemýšlení a vnitřní boje a uboze trapné hádky(CHA!), jenom tohle už víckrát ne :/
Ihned mně došlo, že je velmi obtížné narazit na tak ŠABLONOVITĚ dobrou hlavní postavu, jakou je Wanda. Pokud tedy zrovna nečtete bibli, tam jich pár je. Řeknu Vám rovnou, je to protivný. Při čtení kroutíte hlavou a máte chuť tou knížkou švihnout o zem. Proč to dělá? Proč je tak neprůbojná, proč nekvákne, proč se chová jak kompletní ****
Ono ne že by to s ostatními bylo lepší. Karty jsou rozdané rychle. Ale z Wandy tryská tak mohutný pramen dobroty, až to leptá celý příběh. Opět mocně.

Někdo si obzvlášť ulítává na dialozích: "Promiň." -- "Ne, ne! Ty promiň!!" --- "Ale mně se vůbec neomlouvej." Fajn, já ne.

Zkrátka Hostitel nepohltí, je nepropracovanej, předvídatelnej, jednoduchej, pro mě o ničem. Wannabe Sci-fi Soap Opera. Jestli se na mě za ta slova zlobíte, berte to třeba tak, že jsem jen zapšklej nýmand, co si přečetl něco, co neměl a nedělejte si z toho dál hlavu. Asi to tak bude, vzhledem k percentilu tohoto skvostu.
Kdybych byl holka do 17 let, určitě by se mi to líbilo. No dobře, to taky nelze zaručit.

Hodnotím 2**. Zaslouží si to v ostré vnitrostátní konkurenci podobných děl asi 3***, ale je mi opravdu ze srdce (teď by z mé krystalicky čisté emoce Stephanie i Wanda snad měly radost) líto toho času, co jsem tomu věnoval. Skoro bych nad tím tklivě plakal. Ovšem v koutku stranou ostatních, abych náhodou někomu "nepůsobil strach nebo bolest".

Takže holky, omlouvám se, budou to 2**, (záměrně říkám holky, protože jestli se to líbilo i nějakému gentlemanovi, tak takovému to tedy směřováno býti nemá.) Stejně si tady každý hodnotí zejména po pocitové stránce, co chce jak chce, proč bych nemohl já.

17.11.2022 2 z 5

Radosti života Radosti života František Gellner

Četl jsem ve vynikající edici, doplněné o Gellnerovy kresby z roku 1974, tu fakt doporučuju. Nevím jinak, co bych dodal, snad jen: " Příteli, bratře, pojď se oběsit!"

Útěk do divočiny Útěk do divočiny Jon Krakauer

Knihu, kterou psal typický americký autor, bezpečně identifikuje opravdu asi každý. Přesto, že příběh je silný a Krakaureovi věřím téměř všechno, co napsal, nemohl jsem si nevšimnout toho typického patriotismu a nadšenectví, které, řekněme v půlce knihy, sálaly opravdu vysoko. Přesto, že mě nějak nenadchly přinejmenším 2 podobné příběhy dalších cestovatelů, chápu, že mělo nějaký smysl, aby o nich Krakauer psal. Ale to, že se Chris tvářil na fotce, kde mu bylo 7 let, se stejným vzdorem ve tváři jako na fotce promoční, či detailní popis toho jak Chrisova sestra zareagovala na jeho smrt, tím že byla hodinu mimo racionální uvažování (to přece není lecjaká zvláštnost), to by mi po vypuštění nějak výrazně nechybělo. Nic proti, jak to říct, americkému soudobému stylu, ale když on je někdy tak předvídatelný. Už při otevření knihy, jsem něco podobného, o čem se zmiňuju výše, opravdu očekával.

Nicméně inspirativní životní příběh...

Ta třetí Ta třetí Jaroslav Havlíček

Po vynikajícím Neviditelném jsem se dostal i k Té třetí a zlouskat se mi ji povedlo za 3 dny. Myslím, že lepšího psychologa negativních hlavních postav, než je Havlíček, bychom u nás hledali těžko. Proč je ale zrovna "Ta třetí" tak zapadlá, netuším. Jinak bych snad jen všem doporučil někdy nečíst ty anotace na rubu knihy, po pravdě nikdy jsem nechápal, proč tam v kostce převypráví kompletní příběh i se závěrem. Zas*aný spoilery. :/

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Tak vám nějak nevím, na mě Osamělost prvočísel celou dobu působila jak romantická četba pro dívky (nevidím tady nějak nahoře mužský komentář), s atypickými hlavními aktéry, to je pak hned jasný větší tlak na city). Také souhlasím s kolegyní níže, že jsem narazil na nejednu logickou nesrovnalost. Nicméně tím vůbec nechci říct, že by kniha nebyla poutavá (i když mám pocit, že ke konci trochu ztrácela dech), jen nijak zvlášť zajímavá pro mě. Just my opinion.

16.11.2022 3 z 5

Písně kosmické Písně kosmické Jan Neruda

Každý, kdo tady ohodnotil Nerudovy Kosmické písně méně než třemi hvězdičkami, je u mě ignorant nebo tupec. Bez výjimek.

16.11.2022 5 z 5

Pohodové rodičovství Pohodové rodičovství Milan Studnička

Pan Studnička má, zcela očividně, nějaký problém s lidmi, co prochází tranzicí, a možná ještě i s feminismem, to už těžko říct.
Celou knihou se nenápadně táhne tato nit, která dílo sešívá dohromady. A je sešité samozřejmě také z věcí, které nikdo nerozporuje. I já souhlasím cca s 90% toho, co M. Studnička píše. Bonding, vnímání dítěte od prvních momentů, respektující výchova, nelhaní (třeba o Ježíškovi), atd atd, to tady nemusím vypisovat. Asi to vnímáme většina stejně, co to čteme. Takže přesto, že se s naprostou většinou jeho názorů ztotožňuji, vadí mi ty pasáže typu: ",... odpověděl jsem mamince, že se na celou záležitost dívá optikou feministicky laděné společnosti, která rodinám přináší více problémů než užitku..." - No tak tohle je hodně generalizující a hodně tendenční vyjádření, bych řekl. Kapitola "Zženštilí muži a tvrdé ženy" je toho taky ukázkou.
Víte, ono takto se dělá propaganda, že dáte základ, který je pravdivý a na to naroubujete trošku něčeho, co ne. Někdo si pak řekne: "a kdo ví, jak to vlastně je" a pozvolna implementuje semínko pochybnosti k sobě. No a tím, že tady taky souhlasím s většinou, nechci, aby se tento, dle mého skromného názoru, vadný náhled, ponechal bez povšimnutí. Velkoryse přesto budu hodnotit 3*** i když mě s tímto MS pěkně sere.

Nemůžu si ještě odpustit, co jsem viděl na profilu jeho letitého kolegy a spolupracovníka Slávy Černého. Ten střelil na svůj profil fotku nějakýho týpka s make-upem, a k tomu přihodil hlášku ve stylu, jestli si takto představují jeho fanoušci muže, a ať o tom diskutují. Tedy velice navádivá záležitost. Samozřejmě se to pod obrázkem strhlo do diskuze o tom, jak je doba jenom pokřivená, jak něco takového může žít mezi náma atd. Díky Slávo, seš borec! Restart muže!

Takže Milan Studnička, jeden z nejcitovanějších a aktuálně nejznámějších dětských psychologů v ČR.
Kdepak... my jsme jako země svůj stín prostě ještě nepřekročili, Studnička je za mě živoucí artefakt konzervatismu v nás. Nebude to trvat věčně, ale ještě chvilku to potrvá.

Btw. Děsně mě potěšil názor čtenářky Turmee a tyto její pasáže, které podepisuji, neboť vnímám stejně:
- kapitola o rozdílech mezi muži a ženami mi přijde absurdní v milionech ohledů
- pokud kluka baví malovat nebo dívku sportovat, budou mít (nebo už mají) duševní problémy
- mluví o biologickém nastavení, ale skutečnou biologii zanedbává
- samé oslí můstky

Jsem rád, že to co tu asi kostrbatě vysvětluji, někdo jiný vnímá též a umí to i lépe vystihnout.

19.03.2024 3 z 5

Fascinující mysl novorozeného dítěte Fascinující mysl novorozeného dítěte David Chamberlain

Jen bych chtěl říct, že nezpochybňuju ani za mák, o čem se tady píše. Věřím ve vnímavost už v prenatálním období, a po narození je to snad zřejmé. Mně jen nesedla ta forma nějak. 1. půle knihy super, teorie, odbornost atd. ale poté, co se to přelilo v odstavce, kde mluví jakože ta miminka, tak to mě přišlo fakt mega mega divný. A tak jsem to už jen tak doproletěl.

Původně kniha vyšla v roce 1988, autor tedy udělal kus práce, osvěty atd. za to mu jednu hvězdičku navíc ještě střelím, než bych normálně dal.

05.07.2023 4 z 5

Mort Mort Terry Pratchett

Je to fajn, pořád však to u mě není za plnej, nevidím ani tolik kvalitatiních rozdílů mezi prvními 4. díly Zeměplochy. S nadšením vyhlížím díly s Hlídkou.
Smrť je děsnej sympoš, ale užil jsem si ho zrovna tak v 1. a 2. díle.

23.05.2023 4 z 5

Brána zla Brána zla Steve Jackson

Brána zla je skvěle designovaný gamebook. Dá se projít rychle anebo kompletně, a tak dohledat věci, co vám pomůžou. Obtížný není, příběh mně přijde tentokrát, na to že jde o pozdější díl, zajímavej. Proviant jde používat jen když se vyloženě řekne.
Highlights jsou: prolnutí světů z dávné doby, detailní popisy vzezření vyhynulých dinosaurů, v podstatě lehká obtížnost většiny enemies, turnaj, puzzles, hodně setkání. Myslím, že bilancuje na hranici 4 a 5*****

Případ profesora Körnera Případ profesora Körnera Egon Hostovský

Ne, není to vůbec špatné, ale dechberoucí nebo objevné v dnešní době za mě taky nějak zvlášť ne. Nicméně chápu, že soudobou optikou v čase napsání knihy, to bylo mílemi napřed, a to v mnoha ohledech. Cizinec hledá byt za mě rozhodně daleko lepší :

Dýky temnoty Dýky temnoty Steve Jackson

Tato kniha už je z těch pozdějších dílů - č. 35. Nenapsal ji ale Steve Jackson, jak je tu mylně uvedeno, nýbrž Luke Sharp, po Hvězdném lovci a Propastech zla. Kniha je to zajímavá, obtížně mapovatelná, protože se různě spojují a odpojují asi 3 nebo 4 trasy. Žádná lineární m*dka jak u Livingstona. Příběh je zajímavej, aditivum ve vašem těle se postupně rozlévajícího se jedu. Cílem je najít nějaké medailony, dají se nalézt až dva v jedné cestě, což vám ve finále může pomoct. Často jsou ale v knize kraviny, typu hoď dvěma kostkama a tak je pevný most, hoď podruhé kostkama a to je tvoje váha. Jsi těžší okamžitěs prohrál a jdi do řitě, od startu. Tady ty dementní random hody mi připomínají Propasti zla anebo Masky zmaru. Totální dementnost. Ale je tam i jedná route, která má minimum nebezpečí v sobě, myslím, že jde o ten Uruzský labyrint. Ale celkově je to docela namakaný dílo v porovnání s jinýma. Dávám 4****

Nebeský lord Nebeský lord Steve Jackson

(SPOILER) Prvně tuto knihu nenapsal Steve Jackson, jak je tady uvedeno, ale Martin Allen.
Osobně je tato moje kniha v TOP 5, ale od konce. Nelogičnosti, nesmysly, otřesnej a složitej Gameplay a pár dobrých nápadů. Hlavně ty souboje vozidel mohly být zábavné a konečně ne tak monolité, jako v jiných FF dobrodružstvích, akorát je to enormně náročné v nich ve všech vyhrát, že je to vlastně úplně jedno. Další věc jsem měl pocit, že je tu od všeho trochu a pořádně nic. Rozbije se vám raketa, borec zatočí časem, a je v pohodě. Boje jsou docela easy, ale vyrovnávají to ty vehicle combats. Celkově už jsem byl postupně ze Skylorda otrávenej a říkal jsem si zase to co často u pozdějších FF - promarněný potenciál! Není divu, že jde do tohoto dne o poslední sci-fi v kolekci. Protože tato knížka to prostě nutně zabila.
+ Pavouci , vy v kokonu, nějaký interní, ale kurva těžký gamesy s otáčením prstenců a proměnlivýma barvama - diagramy, nějaký zajímavý setkání, další typ souboje.
- na co tady byly kredity? Dyť se skoro nepoužívají, žádná pořádná výzva, žádnej hlavní padouch, řada nelogických náhlých smrtí bez 50:50, otřesná obtížnost soubojů, kdy máte ve všech už zkraje nevýhodu (nelze obejít), štěstí se skoro nepoužívá nebo nelze použít...

17.11.2022 3 z 5

Magie: Napříč Shamutantskou pahorkatinou Magie: Napříč Shamutantskou pahorkatinou Steve Jackson

(SPOILER) Kus Spolieru. Asi nejlehčí z celé tetralogie. Důležité je nejít do hor, ale údolím :) najít už se tu dají artefakty jako flétna, ucpávky medailonek, vosk, lepidlo a hlavně! pletená čepice, která je docela schovaná, jinak si myslím, že se to dá projít s minimem starostí. Zajímavý: morová vesnička, nepřekonatelní Lovci Lebek, lehce sundatelná Mantikora.

Propasti zla Propasti zla Steve Jackson

Za mě druhá nejslabší kniha. Chaos, zmatek a vlastně pak už i šílená nuda. Je tu pár dobrých nápadů, jako odškrtávání sedmi baddies mimo hlavního záporáka, palivo na připravování si jídla a tak. Ale celé je to jeden velký nudný labyrint a tuším že každý 8. odkaz končí smrtí (je jich50-60). To je fakt dost. Otřesný gameplay. I tak dávám 3***, ale víte, znáte to :)

Půlnoční lupič Půlnoční lupič Steve Jackson

(SPOILER) Půlnoční lupič je šíleně milosrdný, dá vám dvě, někdy i 3 šance na opravu rozhodnutí. Někdy i nápovědu. Vtipné byly i momenty, kdy vás mohl přichytit při podvádění, kdy jste některou věc prostě nemohli ještě mít. Jinak v úvodu je chyba a není ve vybavení zmíněno, že začínáte s 5 zlaťákama - což v originále je, a může vás to stát nervy jak mě, než jsem na to přišel.
Je to jinak velmi jednoduché a jeden z mála gamebooků, kde jsem do finále došel s 11 porcema proviantu (tedy víc než na začátku :D ) a mega nespotřebovaným zlatem. První půlka knihy jak lítate po Blacksandu co by zloděj je awesome, druhá půlka - klasický dungeon v podzemí - už trochu méně. Pořád dávám 5 *****.