nicolettkaa nicolettkaa komentáře u knih

Legendy se nerodí přes noc - Nálepková kniha českého hokeje Legendy se nerodí přes noc - Nálepková kniha českého hokeje Tomáš "Kohy" Kučera

Kniha se podle mě povedla. Informace ohledně počátku hokeje u nás a ve světě, úspěchy a neúspěchy našich hokejistů. Ke všemu hezký design a fotografie. Malou výtku mám k tomu, že některé samolepky do knihy úplně nepasují (odstín, ořez, nenavazují na sebe).

08.07.2021

Mata Hari Mata Hari Anne Bragance

Vůbec mi neseděl styl, jakým je kniha napsána. Opravdu mě vůbec nebavila a od půlky jem netrpělivě vyhlížela poslední stránku.

K postavě Mata Hari - opravdu byla hloupá, sebestředná naivka, která neměla o ničem ani páru (až na umění tance, svádění a utrácení horentních částek peněz)? Minimálně takto ji autorka vykreslila. Musím říct, že ač odsouzena jen kvůli své hlouposti, nějak jsem s ní nemohla soucítit.

27.06.2021

Pečovatel Pečovatel Mo Hayder

(SPOILER) POZOR, KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILER
Oproti prvnímu dílu kvalita dost klesla (alespoň za mě). Samotné téma mi nevadilo, sice je to hnusné a popisy nejsou pro slabé povahy, ale věřím, že i tohle se může stát.

Co mi ale vadilo je, že tentokrát nebyl popsán pohled pachatele, proč to dělal, co ho tomu vedlo (ano byl schizofrenik, ale chtělo by to více rozebrat).
Některé odstavce i strany byly naopak navíc. Obzvlášť linka s Rebeccou mě dost iritovala. Psychologa by potřebovali oba dva.
Dále nelogičnost u pachatele - například studování toho, jak vyvolat fotky, vždyť to nedělal poprvé.

Nakonec hodnotím jako průměr, další dily si přečtu, když už jsem si je z knihovna půjčila a také mě zajímá, zda se Jack dozví, co se stalo s Ewanem a jak blízko mu byl (i když si iluze nedělám, tady to na happy end nevypadá).

10.06.2021 3 z 5

Znásilnění: Milostný příběh Znásilnění: Milostný příběh Joyce Carol Oates

Pocity z novely bych vyjádřila citací přímo z tohoto příběhu.
"Vlak vykolejil a Dromoor toho byl svědkem. Musel odtamtud vypadnout, aby se nepoblil."

Silný příběh na nevelkém počtu stran. Nejsmutnější na tom je, že i v realitě se oběti znásilnění berou jako "ty, co si to zasloužily".

30.05.2021 5 z 5

Ďáblovo dílo Ďáblovo dílo Lotte Petri

Tato kniha mi vůbec nesedla. Ani stylem jakým je psaná, ani dějově, ani postavy mi nebyly sympatické. Severskou literaturu mám ráda, ale tady mi přišlo, že bylo až zbytečně moc mrtvol. Navíc se mi to zdálo vše strašně nerealistické (a to i když pominu část o vymýtání ďábla). Další díla od autorky nejspíš číst nebudu.

24.03.2021 2 z 5

David Copperfield (zkrácené vydání) David Copperfield (zkrácené vydání) Charles Dickens

Po dlouhé době kniha, která u mě dokázala vyvolat spoustu emocí (probrečela jsem ji skoro celou). Za mě určitě doporučuji a těším se na další díla pana Dickense. Kromě Vánoční koledy mě jeho ostatní díla prozatím minula. Také bych si ráda přečetla celou verzi Davida.

24.03.2021 5 z 5

Hitlerův rudý mládežník Hitlerův rudý mládežník Günter Lucks

Zase trochu jiný pohled na druhou světovou válku. Žít v Hitlerovském Německu, za rodiče mít komunisty a být dítě, které nemá o politice a o tom co se děje ani páru není zrovna procházka růžovou zahradou. Kniha se čte dobře, přestože je v ní spoustu historických dat, událostí, jmen a politiky. Na druhou stranu, kdyby tam tohle nebylo, co byste si z knihy odnesli? Knížku znovu číst už nebudu, přesto jsem ráda, že se mi dostala do rukou.

18.03.2021

Co jsi to za matku? Co jsi to za matku? Paula Daly

Asi už mám načteno tolik detektivek, že mě na této knize nic nepřekvapilo. Za thriller bych ji rozhodně nepovažovala. Neseděl mi ani styl, jakým je kniha psaná. Bohužel musím hodnotit takto nízko. Další knihy od autorky číst nebudu.

09.03.2021 2 z 5

Zapomenuté případy Sherlocka Holmese Zapomenuté případy Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Při půjčování v knihovně jsem si myslela, že půjde o klasické příběhy Sherlocka Holmese. Jak jsem se jen spletla. Pár dní po přečtení si ani nepamatuji, o čem některé příběhy byly. Ono ne vše, co autor napíše, stojí za vydání. Nejvíc se mi líbilo povídání samotného sira Doyla o smrti SH a o naštvaných dopisech fanoušků. Znovu určitě číst nebudu.

28.12.2020 3 z 5

Žít jednou spolu Žít jednou spolu Jarmila Loukotková

Musím říct, že milostné příběhy nejsou mým šálkem kávy, ale tato novela se stala vyjímkou. Poutavě a poeticky napsané, ne přeslazené, smutné i šťastné zároveň. Intriky, smrt, láska, úcta, věrnost. Kniha má prostě všechno. Pokud potřebujete pohlazení na duši, doporučuji si přečíst.

23.11.2020 5 z 5

Maminčin mazánek Maminčin mazánek Sarah Flint

KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT SPOILER
Na začátku jsem si říkala, zda je to pouze tak špatný překlad nebo je to takto psané i v originále. Rozhovory byly moc strojené, postavy pro mě nesympatické, vyšetřování neprofesionální, navíc jedno detektivkové klišé za druhým - vyšetřovatelka s traumatem z minulosti, přesto se superschopností, při dopadení vraha musela opět na vlastní triko. A nesmím opomenout, samotného vraha a ke komu patřil. U jeho odhalení jsem si řekla "A to je ksakru kdo?" aneb tak moc se o něm mluvilo.
Dějová linka s právničkou mi přišla zbytečná, i když naprosto uvěřitelná.
Plus vidím v neotřelém motivu, i když dost ujetém.
Za co už nemohla autorka ale korektoři, je spoustu chyb v textu a překladatelka občas nevolila úplně vhodná slova.
Ještě si rozmyslím, zda se odhodlám k dalším dílům.

20.10.2020 2 z 5

Morová epidemie: Deník londýnské dívky z roku 1665-1666 Morová epidemie: Deník londýnské dívky z roku 1665-1666 Pamela Oldfield

Číst v době koronavirové o morové epidemii je krapet děsivé. Naštěstí v dnešní době už epidemie nebude mít takto fatální následky (doufám).Za část, kde se mluvilo o moru a o tom jak to tou dobou v Londýně a okolí vypadalo, dávám palec nahoru. Ke konci to už ale začalo zavánět červenou knihovnou.
Tento díl z edice Můj příběh je podle mě oproti ostatním trochu slabší, nicméně i tak stojí za přečtení.

06.10.2020 3 z 5

Sophiina tajná válka: Deník dívky z druhé světové války (1939-1940) Sophiina tajná válka: Deník dívky z druhé světové války (1939-1940) Jill Atkins

Taková hezká, milá jednohubka z období druhé světové války ve Francii. Určitě stojí za přečtení a doporučila bych jako četbu mladším ročníkům ke studiu dějepisu.

15.09.2020 5 z 5

Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Jako doplnění k filmu to nebylo špatné, ale i tak jsem čekala něco víc - informace, jak pokračovala police a jak dopadla soudní řízení s některými "predátory". Možná měla kniha vyjít o něco později. Kniha stejně jako film určitě vyvolají diskuzi, což má určitě smysl. Hlavně pro děti a mládež. Během čtení jsme o tom diskutovali s přítelem (byl se mnou i na filmu) a posléze i v práci. Za přečtení to stojí, ale napřed bych doporučila kouknout se na film. Na základě knihy jsem shlédla i krátké dokumenty o seznamování na internetu "Seznam se bezpečně" na TV seznam, které se této tematiky také týkaji.

07.07.2020 3 z 5

Opravář osudů Opravář osudů Robert Fulghum

Fulghuma mám ráda, ale Opravář osudů mě moc nezaujal. Celkově příběhy, kdy vám někdo změní život/osud pomocí zásahem nějaké "vyšší moci" (ať už to je nějaké fluidum nebo halucinace), nejsou pro mě. Výhodou bylo velké řádkování a málo textu, alespoň to rychle ubíhalo. Knížku tak zvládnete během jednoho dne.

22.06.2020 3 z 5

Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Hlavní myšlenku Racka jsem pochopila, přesto mě kniha moc nezaujala. Četla jsem jen proto, že byla zmíněná v jiné knize a chtěla jsem zjistit o čem to je.

26.02.2020

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Neznám herečku, ani její blog a nesleduji žádný její pořad a ani jsem neviděla žádný film nebo seriál, ve kterém si střihla některou roli. O knížce se jednu dobu hodně mluvilo a konečně se mi také dostala do ruky.

Ze začátku mě knížka hodně bavila, vhled do zákulisí divadla a natáčení bylo fajn a dost jsem se i zasmála. Chvíli jsem přemýšlela, že si ji snad i pořídím do své knihovny. Jak jsem ale četla dál a dál, nadšení mě přešlo a pořízení knihy jsem zavrhla. Všem, kteří ji budou číst, doporučuji dávkovat po částech a nečíst ji naráz.

05.02.2020 3 z 5

Jak jsme v Teheránu četly Lolitu Jak jsme v Teheránu četly Lolitu Azar Nafisi

Autorka zde naprosto bravurně vykreslila podmínky, v kterých musejí v Íránu žít. Jsou to lidé jako my, se stejnými sny, touhami a vlastnostmi, ale musí žít naprosto jinak a většinu toho skrývat ve svém nitru.

Rozbory děl mi až tak moc neřekly, protože jsem většinu z nich nečetla - jen kdysi dávno Lolitu a Gatsbyho. Ale pro ty, co knihy od Austenové, Jamese a dalších znají, může být pro ně v tomto ohledu kniha určitě přínosná.

Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako kniha od asijského autora.

03.12.2019

Ohrožená Ohrožená Rachel Abbott

No nevím, ale jako psychotriller mi to zrovna moc nepřišlo. Spíš román pro ženy s prvky krimi. Některé pasáže jsou nudné a dialogy strojené, ty mi vadily téměř po celou dobu čtení. Navíc nemám ráda tajemství a lži a těmi se to v knize jen hemžilo. Kdyby aktéři otevřeli pusu a vše si vyříkali hned, dopadlo by to úplně jinak. Pachatele jsem neodhalila, protože tahle možnost mi přišla málo pravděpodobná a uvěřitelná. Na další knihy autorky se chystám (když už jsem si na ně v knihovně počkala), ale na opakování to nevidím.

30.11.2019 2 z 5

Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici Oranžová je nová černá - Můj rok v ženské věznici Piper Kerman

Kniha se nečte špatně, jen bych ubrala pasáže, které se opakují vícekrát. S Piper jsem ani moc nesympatizovala. Celou dobu nesnášela Noru, za to že ji práskla (otázka, zda práskla či ne), přitom si odpykávala zločin, který spáchala vědomě a o své vůli. Nečekejte děj, který znáte ze stejnojmenného seriálu. Kniha pro něj byla hodně, ale opravdu hodně volnou předlohou. Některé postavy v knize ze seriálu poznáte, i když je to víc charakterů v jedné seriálové postavě. Znovu bych už nečetla.

P.S. Myslíte si, že vás kniha může připravit na to "jak přežít ve věznici"? O tom dost pochybuji.

16.11.2019 3 z 5