nicolettkaa nicolettkaa komentáře u knih

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? Martin Lavay

Za mě jako reportáž dobré, jako kniha špatné. Minimálně polovina knihy je tam naprosto zbytečně - většina poznámek pod čarou (ano, ty jsem přeskakovala), vyjádření českých "odborníků" no dejme tomu, ale zevrubný popis každé osoby už je moc (ano, ten jsem také přeskočila), teorie lidí z různých fór na internetu naprosto zbytečné a popis filmu a hry už je opravdu mimo. Raději se zdržuji hodnocení, bylo by nevalné.

Jen bych ještě dodala k anotaci uvedené výše - nikdo z výpravy nebyl nalezen pouze ve spodním prádle, což se ostatně v knize dočtete. A to není jediná zavádějíci informace z anotace.

11.02.2021

Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Cirkus Humberto vypráví příběh několika generací, cirkusáků, kteří jezdí křížem krážem po světě. Ukazuje jejich vzestupy i pády, sílu přátelství a rodinné soudržnosti a také že člověk někdy musi ledascos obětovat pro "vyšší dobro". Ve výsledku jsem byla z četbou spokojená, ale musím přiznat, že v některých popisných pasážích jsem se začínala nudit, proto jednu hvězdu ubírám.

Seriál jsem neviděla, takže jsem nebyla při čtení ničím ovlivněna. Koukáme na něj teď a musím říct, že je hodně povedený a opravdu se drží předlohy.

03.02.2021 4 z 5

Byl jednou jeden život - srdce Byl jednou jeden život - srdce Jean-Charles Gaudin

Pořídila jsem si ji je z čirého sentimentu ( a vím, že další díly si pořídím také). Na seriálu jsme vyrostli a byl naprosto boží. Knížka je ale nic moc, za mě bych ocenila obrázek nejen srdce, ale i celého těla, aby bylo vidět, kde se zrovna krvinky nacházejí. Otázka je, jak by uspěla u dětí, pro které je primárně určena.

28.12.2020 3 z 5

Kdo to tady chodí! Kdo to tady chodí! Simon Brett

Oproti prvnímu dílu o dost horší. Moc jsme se u toho nezasmáli, spíš nás to i nudilo. Číst znovu určitě nebudu. (Čteno dohromady s přítelem před spaním.)

22.12.2020 2 z 5

Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Hvězdička za všechny naprosto nesymptické postavy, což jsou všechny zde vystupující postavy. S tím se setkáte málokde (kromě knih od Flynnové). Hvězdička za střídání kapitol minulost/přítomnost, který mě vždy baví.

Bohužel to je pro mě z pozitiv vše. Námět slibný, ale pro mě ne tolik uvěřitelný. Některé pasáže zbytečné, zdlouhavé, nudné a pro děj nedůležité. Knize by nějaké škrty neublížily. Lépe hodnotit nemohu.

P.S. Pokud čtete opravdu pořádně a vnímáte indicie, skutečně lze vraha odhalit dříve než to udělá Libby.

MALÝ SPOILER
Vadilo mi také jak se Diondra chovala v těhotenství - alkohol, drogy a to v ne malém množství. To musel být zázrak, že se jí narodilo "normální" dítě.

17.12.2020 2 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Podle mě se zrovna označení psychothriller k této knize moc nehodí. Spíš bych řekla psychologický román s kriminální zápletkou. Ta je totiž na vedlejší koleji. Děsivá zrovna kniha také moc není. Možná jen trochu nechutná. Styl psaní autorky mě baví, také oceňuji, že její postavy jsou vesměs nesympatické a trpí nějakou duševní poruchou. Skvělé vykreslené charaktery jednotlivých osob. Pokud máte už něco ze žánru krimi načteno, pachatele musíte odhalit zhruba v polovině knihy (ono zas nejde moc z koho vybírat). Na konci se tedy žádný "wow efekt" nedostaví.

POZOR, DÁLE MŮŽE BÝT OBSAŽENÝ SPOILER
Je možné, že jsem tuhle informaci četla, aniž bych si ji uložila do paměti, ale může mi někdo říct, proč Amma nezůstala bydlet s otcem? Druhá věc, myslíte, že smrt Adořiny matky byla přirozená?

03.12.2020 2 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Lolita mi teda dala hodně zabrat. Znovu bych se do ní už nepustila. Stránky, kdy má děj spád střídají stránky, kdy se nic neděje a u těch jsem ztrácela soustředění. Musela jsem prokládat jinými knihami. Kvalitu kniha má, ale já ji úplně docenit nedokážu.

Filmová adaptace s Jeremy Ironsem mě také nenadchla.

20.10.2020

Ďábel nosí Pradu Ďábel nosí Pradu Lauren Weisberger

Nejprve jsem viděla film (už je to dlouho), odvázaná jsem z něj zrovna nebyla, ale dívat se na to dalo. Kniha na mě teď vykoukla v knihovně, tak jsem to riskla a pustila se do ní. Hodnotila bych ji asi stějně jako film. Některé odstavce dokonce i stránky bych klidně vynechala (třeba výčet vánočních darů), což jsem pak vlastně i dělala. Nečte se to špatně, ale někomu kdo je jako Andy a svět módy mu absolutně nic neříká, z knihy zrovna nadšený nebude. Navíc postavy vesměs nesympatické a podle mě se chovali nepochopitlně. Opravdu by se sebou nechal někdo takhle zametat? Já rozhodně ne.
Ještě si rozmyslím, zda si přečtu i další díly.

15.09.2020 3 z 5

Loutkář z ghetta Loutkář z ghetta Eva Weaver

U této knížky jsem byla v podstatě celou dobu naměkko. Příběh Miky, jeho dědečka, mámy, kabátu a loutek byl opravdu strhující. Druhá část mi zase přiblížila pohled na válku z té druhé strany. Za války ani po válce to neměl nikdo jednoduché, všichni si odnášely traumata, která je už provázela celým životem a bylo jedno, na které straně "barikády" zrovna stály.
Jedinou věc, kterou bych knize vytkla, je počet stran. Klidně jich mohlo být více, aby se některé podstatné části nemusely zhrnout jen do několika odstavců.
Knížku doporučuji a rozhodně si k ní pořídit i krabici kapesníků (pro slabší povahy i pytlík na zvracení).

09.08.2020 5 z 5

Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

Od této knihy jsem čekala něco trochu víc - propracovanější díl a určitě i více stránek. Takto tomu prostě něco chybělo. Naopak, vzhledem k tomu, že je kniha určena dětem a mládeži, obsahuje až moc erotických scén. Po dlouhé době, kdy se mi líbil více film než kniha.

12.07.2020 3 z 5

Pohádky Pohádky Karel Jaromír Erben

Erbenovy pohádky jsou klasika. V této sbírce jsou některé notoricky známé, některé jsem četla prvně. Nejhorší pro mě byly dvě pohádky v nářečí. Za zmínku stojí také parádní ilustrace.

27.04.2020 4 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Prvních cca 200 stran bych zkrátila tak na polovinu, zbytek bez zbytečného omílání vět typu "kdybych věděl, co se stane, udělal bych to tak a tak" by celkem ušel. Přestože se kniha čte dobře a námět je zajímavý, nějak mě strach a mystično nepohltily, tak jako velkou většinu. Jako plus beru, že se autor snažil o co největší autentičnost příběhu (poznámky pod čarou). Fakta nebo fikce? Podle mě jedna velká kamufláž, která je inspirována událostmi, které se skutečně staly (ztracení několika osob v okolí Tribeče). Dala bych tři a půl hvězdy.

10.02.2020 2 z 5

S tebou mě baví svět S tebou mě baví svět Marie Poledňáková

Nejde nesrovnávat s filmem. Ten patří mezi naše TOP filmy. Kdyby jsem ho neznala, asi by mi kniha dala víc. Takto si z ní ale nic neodnáším. Při čtení mi hlavou probíhaly filmové scény a části jsem mohla přeskakovat, protože jsem přesně věděla, co přijde. Příště radši film.

23.01.2020

Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Kniha se čte moc dobře, i při tak velkém počtu stran jsem se u ní chvíli nenudila. Na Silvestr jsem se od ní nechtěla ani odtrhnout - nemůžu přece teď odejít, když mi chybí "pouze" posledních 57 stránek!
Děj se dotýká spousty témat, spousty míst a spousty lidí. Opět mě to donutilo hledat více informací, což beru jako velké pozitivum. Přesto všechno jsem si z knihy "nesedla na zadek". Hvězdu ubírám za Arénu smrti a další ne až tak uvěřitelné věci.

03.01.2020 4 z 5

Zabij mě znovu Zabij mě znovu Rachel Abbott

POZOR, KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT SPOILER
Jak dlouho by vám trvalo, než nahlásíte, že postrádáte manžela? Jak dlouho by vám trvalo, než nahlásíte, že vám chodí výhružné zprávy? Jak dlouho by vám trvalo, než byste ohlásili, že vás někdo sleduje? Na tyto otázky si naše milá Maggie odpověděla naprosto nelogicky, až jsem měla chuť ji proplesknout. Na druhou stranu její manžel si zasloužil......také se toho dočkal.
Za mě opět průměrná detektivka, která se v sérii ničím nevymyká. Některé kroky hlavních postav nelogické a málo pravděpodobné (opět). Kniha se čte dobře, znovu bych do ní už ale nešla.

15.12.2019 3 z 5

Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Zatím jsem přečetla všechny Ladislavovy cestopisy a pokud zase něco napíše, určitě si ho zase přečtu. Ovšem přijde mi, že vtipy a situace se už začínají opakovat a už to úplně nefunguje, tak jak by mělo. Jako plus beru fakta k různým historickým a geografickým faktům z dané země, jen bych je zařadila až na konec kapitoly.

Zařazeno do čtenářské výzvy 2019 jako kniha poprvé vydaná v roce 2019 (nová kniha).

14.11.2019

Limonádový Joe Limonádový Joe Jiří Brdečka

Jako celek se mi Limonádník nečetl moc dobře, přestože mám Divoký západ ráda. Je pravda, že jsem se několikrát ze srdce zasmála, ale kniha mě nějak moc neučarovala alespoň prozatím. Časem zkusím dát Joeovi druhou šanci a uvidíme. Třeba to bude lepší. Hodnocení se prozatím zdržím.

03.09.2019

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Než jsem knihu začala číst, netušila jsem, že má vlastně dva autory píšící pod pseudonymem. Po přečtení to ale dost věcí vysvětlovalo. Opakující se informace několikrát znova a znova. Nevím, jestli to byl nějaký skrýtý záměr nebo si autoři myslí, že přes dvě stránky neudrží čtenář informaci v hlavě. Přechozí díly jsem nečetla (což příležitostně napravím), přesto jsem v půlce už tušila, jak to dopadne. Sice se čte dobře, ale žádná hitparáda to není ;-)

14.06.2019 3 z 5

Já o koze, on o voze… Já o koze, on o voze… Simona Monyová (p)

Knihu jsem pred lety dostala jako darek, po case jsem po ni sahla znovu, protoze jsem si vubec nepamatovala, o cem vlastne byla.... parkrat jsem se sice zasmala, ale jinak mi to prislo, jak denicek ufnukane zenske, proti ktere se snad spikl svet nebo alespon chlapi :-D

17.12.2018 2 z 5

Princezna holubice: Sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska Princezna holubice: Sedmdesát sedm pohádek z Moravy a Slezska * antologie

Sbírka pohádek Princezna holubice nepatří určitě mezi top, ale najde se v ní několik kvalitních pohádek, které si dovedu představit i převedené na filmová plátna. Některé jsou pak trochu slabší a u některých jsem si říkala, zda tohle opravdu někdo čte dětem.
Po přečtení několik pohádek se děj začíná hodně opakovat, takže už pak přestávají i bavit. Knihu jsem kupovala kvůli ilustracím Z. Pilaře a to je také jediný důvod, proč zatím zůstává v mé knihovně :)

22.02.2018 3 z 5