niknikita

Vím, nejde o literární skvost, ale jestli jsem díky Gábině začala šílet z biatlonu, tato syrová a otevřená zpověď způsobila, že jsem přesvědčená o tom, že Gabriela Koukalová je úžasná osobnost. Otevřela nám svoje srdce a svlékla se do naha před celým národem.
Vážím si jí stále víc.

Když se nezačtu ani po padesáté stránce, knihu odkládám. To nedělám často a už vůbec to nedělám ráda.

Nebylo toho moc, co by mne zaujalo a nebyla jsem si jistá, jestli dočtu až do konce...

Chcete si odpočinout od velkých slov a hlubokých myšlenek?Chcete poznat obyčejný život v neobyčejném Skotsku?Nevadí, že čtete příběh o náhodách, protože nic se neděje jenom pro nic za nic.Nejen o tom budete číst s lehkostí a budete vám hezky na duši.

Nebyla jsem ve formě, nebo nenastala ta správná chvíle proplétat se slovy převyprávěného biblického příběhu? Vzdala jsem to po první třetině, a jen z pokory k dlouholetému úsilí autora hodnotím tak, jak hodnotím.

Sáhnete po krásné obálce a pak vás už samotný název knihy vyvede z omylu. Matilda, Willem a Elsi s vámi roztočí krutý kolotoč naší minulosti a na křídlech těchto zlomených andělů poznáte všechno. Zvěrstva fašismu, lidské hrdinství a nekonečnou touhu po svobodě. A lásku - tu především.
Čtěte a nebraňte se dojetí.
A děkujte nebesům, že jste to nezažili na vlastní kůži.

Potřebovala jsem love story a podruhé jsem sáhla po tomto příběhu, co může připomínat padesát odstínů, jenomže toto je jiná kniha a skoro stejně je taky tak zatraceně dobrá.
Tak mne kamenujte, že srovnávám nesrovnatelné.

Jak se vyjádřit, aniž bych autorku kritizovala?
Pěkně setavený příběh, nápaditý a zasazený do atraktivního prostředí, ale...vyprávění je kostrbaté a časové linie málo přehledné a to je právě moje ALE.

Jiří Wolker - moje srdeční záležitost - a nesmírně mne trápí, že měl tak krátký čas...
"Ztratil jsem se v Tobě,
jak chrpa v lánech zlatého obilí.
Teď, kdy je noc a nevidím tě,
tichounce krčím se u země
a šeptám si: ,,Nevidíme sebe, -
ale oba vidíme tytéž hvězdy..."
J.W.

Kniha plná anglických gentlemanů a anglického humoru, napsaná krásným slohem - chce se mi přidat anglickým. Přidávám i na hodnocení, protože si to autor zaslouží a není to jeho vina, že tuhle detektivku jsem četla jen proto, že mi ji daroval kamarád.

To, jak umí pan Kainar skládat slova do veršů je jedinečný zážitek, tak jenom malá ochutnávka:
...
Jdou o mně řeči.
Ať si jdou, kam chtějí.
Já přece nežiju ve špatný beznaději,
chtěl bych mít lásku,
strašně chci mít rád,
abych měl pořádně se o co ustarat.
Ale ten sen mi nohy zamotává.
Do pytle, jako odsouzenýmu.
Ještě a ještě se mi o ní zdává.

Všechna čest filmovému zpracování, ale tím nechci říkat, že kniha je horší. Jenže - poskytuje obrovské množství informací a zpracovat je do poutavého příběhu asi nebylo snadné, ale přesto se podařilo.
"Dělali jsme to, protože to bylo správné."
Tak končí příběh manželú Žabiňských z válečné Varšavy.

Byly okamžiky, kdy jsem měla na Pasternaka vztek, za jeho sebestřednost a egoismus. Pak do příběhu vstoupila Olga a její čistá a seběobětující láska a uvědomila jsem si, že takový je život...
Fascinující je to, jak v knize Doktor Živago Boris Pasternak předběhl události, které následovaly v životě Olgy a taky jeho samotného.
Lara je kniha o knize a je přinejmenším hodně zajímavá,

Dočteno a snad taky oschly slzy - no tak co - mám slabost pro tak úžasného blázna do života, jakým byl Joska Smítko. A všichni máme jen jeden život a jednu šanci.
Nebudu tady psát slohovku, ale jenom poděkování pro Josefa Urbana, který nádherně zahrál na moji citlivou strunu.
P.S.
Není velký rozdíl mezi touto krásnou knihou a stejně skvělým filmem.

Nejenom láska prochází žaludkem, ale pár receptů vám může taky zachránit život, a ne jen jednou, jak vás o tom přesvědčí tajný agent Thomas Lieven.Je to dlouhý příběh o nelidském období druhé světové války a taky dlouho po něm. Končí vírou v lidské dobro a to stojí za čas, který této knize věnujete.

Moc vážná témata a já jsem knihu ani nedočetla do konce. Nějak to vzbuzovalo smutnou náladu...

Příjemný relax a návrat do mládí, občas vtipné a hrdinka občas na pár facek, ale když nečekáte literární skvost a navyknete si na nezvyklý sloh, tak si ty Martiny životní kotrmece můžete užívat.

Můj první Nabokov a přiznám se, pořádně mne zmátl. Bylo to nevšední a barvité, ale zatraceně originální.
Neodpustím si pár citací:
"Štěstí se usměje na toho, kdo se mu neplete do cesty."
"Milostné dopisy se musejí rozhodně spálit. Minulost nádherně hoří."
"Je mnoho podob lásky a mnoho podob smutku."

Budu si muset zapamatovat, že se nemám nechat zlákat obálkou s eifelovkou ani každou knížkou o Paříži...

Edgar Degas a jeho tvorba...to je srdeční záležitost.Když jsem četla o skutečné dívce, která stála modelem k Malé tanečnici, znovu se vracely dvacet let staré vzpomínky na voskovou sošku ve vitríně muzee d´Orsay.
Děkuji Cathy Marie Buchanan za nádhernou knihu, ve které dala život obyčejným lidem s neobyčejnými životními osudy v tehdejší Paříži.