niknikita niknikita komentáře u knih

Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Vím, nejde o literární skvost, ale jestli jsem díky Gábině začala šílet z biatlonu, tato syrová a otevřená zpověď způsobila, že jsem přesvědčená o tom, že Gabriela Koukalová je úžasná osobnost. Otevřela nám svoje srdce a svlékla se do naha před celým národem.
Vážím si jí stále víc.

30.05.2018 5 z 5

Duben v Paříži Duben v Paříži Michael Wallner

Když se nezačtu ani po padesáté stránce, knihu odkládám. To nedělám často a už vůbec to nedělám ráda.

30.05.2018 2 z 5

Melodie stále zní Melodie stále zní Mary Higgins Clark

Nebylo toho moc, co by mne zaujalo a nebyla jsem si jistá, jestli dočtu až do konce...

21.05.2018 3 z 5

Pojízdný krámek snů Pojízdný krámek snů Jenny Colgan

Chcete si odpočinout od velkých slov a hlubokých myšlenek?Chcete poznat obyčejný život v neobyčejném Skotsku?Nevadí, že čtete příběh o náhodách, protože nic se neděje jenom pro nic za nic.Nejen o tom budete číst s lehkostí a budete vám hezky na duši.

16.05.2018 5 z 5

Eva Eva Wm. Paul Young (p)

Nebyla jsem ve formě, nebo nenastala ta správná chvíle proplétat se slovy převyprávěného biblického příběhu? Vzdala jsem to po první třetině, a jen z pokory k dlouholetému úsilí autora hodnotím tak, jak hodnotím.

13.05.2018 2 z 5

Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

Sáhnete po krásné obálce a pak vás už samotný název knihy vyvede z omylu. Matilda, Willem a Elsi s vámi roztočí krutý kolotoč naší minulosti a na křídlech těchto zlomených andělů poznáte všechno. Zvěrstva fašismu, lidské hrdinství a nekonečnou touhu po svobodě. A lásku - tu především.
Čtěte a nebraňte se dojetí.
A děkujte nebesům, že jste to nezažili na vlastní kůži.

12.05.2018 5 z 5

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Potřebovala jsem love story a podruhé jsem sáhla po tomto příběhu, co může připomínat padesát odstínů, jenomže toto je jiná kniha a skoro stejně je taky tak zatraceně dobrá.

Tak mne kamenujte, že srovnávám nesrovnatelné.

27.04.2018 5 z 5

Pozvánka Pozvánka Lucy Foley

Jak se vyjádřit, aniž bych autorku kritizovala?
Pěkně setavený příběh, nápaditý a zasazený do atraktivního prostředí, ale...vyprávění je kostrbaté a časové linie málo přehledné a to je právě moje ALE.

24.04.2018 3 z 5

V neděli se holky budou divit V neděli se holky budou divit Jiří Wolker

Jiří Wolker - moje srdeční záležitost - a nesmírně mne trápí, že měl tak krátký čas...

"Ztratil jsem se v Tobě,
jak chrpa v lánech zlatého obilí.
Teď, kdy je noc a nevidím tě,
tichounce krčím se u země
a šeptám si: ,,Nevidíme sebe, -
ale oba vidíme tytéž hvězdy..."
J.W.

21.04.2018 5 z 5

Oscar Wilde & Kruh smrti Oscar Wilde & Kruh smrti Gyles Daubeney Brandreth

Kniha plná anglických gentlemanů a anglického humoru, napsaná krásným slohem - chce se mi přidat anglickým. Přidávám i na hodnocení, protože si to autor zaslouží a není to jeho vina, že tuhle detektivku jsem četla jen proto, že mi ji daroval kamarád.

21.04.2018 4 z 5

Hořkokrásný svět Josefa Kainara Hořkokrásný svět Josefa Kainara Josef Kainar

To, jak umí pan Kainar skládat slova do veršů je jedinečný zážitek, tak jenom malá ochutnávka:

...
Jdou o mně řeči.
Ať si jdou, kam chtějí.
Já přece nežiju ve špatný beznaději,
chtěl bych mít lásku,
strašně chci mít rád,
abych měl pořádně se o co ustarat.
Ale ten sen mi nohy zamotává.
Do pytle, jako odsouzenýmu.

Ještě a ještě se mi o ní zdává.

21.04.2018 5 z 5

Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy Úkryt v zoo - Skutečný příběh z válečné Varšavy Diane Ackerman

Všechna čest filmovému zpracování, ale tím nechci říkat, že kniha je horší. Jenže - poskytuje obrovské množství informací a zpracovat je do poutavého příběhu asi nebylo snadné, ale přesto se podařilo.

"Dělali jsme to, protože to bylo správné."
Tak končí příběh manželú Žabiňských z válečné Varšavy.

18.04.2018 3 z 5

Lara - Skutečný příběh lásky, který inspiroval román Doktor Živago Lara - Skutečný příběh lásky, který inspiroval román Doktor Živago Anna Pasternak

Byly okamžiky, kdy jsem měla na Pasternaka vztek, za jeho sebestřednost a egoismus. Pak do příběhu vstoupila Olga a její čistá a seběobětující láska a uvědomila jsem si, že takový je život...
Fascinující je to, jak v knize Doktor Živago Boris Pasternak předběhl události, které následovaly v životě Olgy a taky jeho samotného.
Lara je kniha o knize a je přinejmenším hodně zajímavá,

17.04.2018 5 z 5

Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance... Tenkrát v ráji: Jeden život, jedna šance... Josef Urban

Dočteno a snad taky oschly slzy - no tak co - mám slabost pro tak úžasného blázna do života, jakým byl Joska Smítko. A všichni máme jen jeden život a jednu šanci.
Nebudu tady psát slohovku, ale jenom poděkování pro Josefa Urbana, který nádherně zahrál na moji citlivou strunu.

P.S.
Není velký rozdíl mezi touto krásnou knihou a stejně skvělým filmem.

12.04.2018 5 z 5

Nemusí být vždycky kaviár Nemusí být vždycky kaviár Johannes Mario Simmel

Nejenom láska prochází žaludkem, ale pár receptů vám může taky zachránit život, a ne jen jednou, jak vás o tom přesvědčí tajný agent Thomas Lieven.Je to dlouhý příběh o nelidském období druhé světové války a taky dlouho po něm. Končí vírou v lidské dobro a to stojí za čas, který této knize věnujete.

09.04.2018 4 z 5

Zeď vzpomínek Zeď vzpomínek Anthony Doerr

Moc vážná témata a já jsem knihu ani nedočetla do konce. Nějak to vzbuzovalo smutnou náladu...

05.04.2018 3 z 5

Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Příjemný relax a návrat do mládí, občas vtipné a hrdinka občas na pár facek, ale když nečekáte literární skvost a navyknete si na nezvyklý sloh, tak si ty Martiny životní kotrmece můžete užívat.

30.03.2018 4 z 5

Skutečný život Sebastiana Knighta Skutečný život Sebastiana Knighta Vladimir Nabokov

Můj první Nabokov a přiznám se, pořádně mne zmátl. Bylo to nevšední a barvité, ale zatraceně originální.

Neodpustím si pár citací:

"Štěstí se usměje na toho, kdo se mu neplete do cesty."

"Milostné dopisy se musejí rozhodně spálit. Minulost nádherně hoří."

"Je mnoho podob lásky a mnoho podob smutku."

25.03.2018 4 z 5

Úsměvy žen Úsměvy žen Nicolas Barreau

Budu si muset zapamatovat, že se nemám nechat zlákat obálkou s eifelovkou ani každou knížkou o Paříži...

23.03.2018 2 z 5

Dívky z Montmartru Dívky z Montmartru Cathy Marie Buchanan

Edgar Degas a jeho tvorba...to je srdeční záležitost.Když jsem četla o skutečné dívce, která stála modelem k Malé tanečnici, znovu se vracely dvacet let staré vzpomínky na voskovou sošku ve vitríně muzee d´Orsay.
Děkuji Cathy Marie Buchanan za nádhernou knihu, ve které dala život obyčejným lidem s neobyčejnými životními osudy v tehdejší Paříži.

22.03.2018 5 z 5