Niky Coffee Niky Coffee komentáře u knih

Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

Takova oddychovka na dovcu. Libilo se mi, že pro jednou je to žena a ne muž, ale Herriot je Herriot. Tesila jsem se na popisy nádherné irské krajiny a nic. Chyběl i ten humor nebo láska k tomu kraji, jen popis tech zajímavých případů. Nenadchne, neurazí.

29.05.2020 3 z 5

Mimo dosah Mimo dosah Samanta Schweblin

Narazila jsem na ni v knihovně náhodou. Zaujala mě obálka, krátký text a to, ze autorka je z Argentiny, protože jsem se začala učit španělsky. Bylo to napinave, bylo to tísnivé... nemám ráda knihy/serialy, co to rozehrajou asi jako The Lost a pak prostě nic... mám z této knížky úplně stejný pocit. Ztráta času.

28.05.2020 2 z 5

Španělsky za 4 týdny Španělsky za 4 týdny Ludmila Hniličková

Jsem úplný začátečník, španělštinu jsem nikdy neměla a chtěla jsem se jí naučit sama. Knížku jsem si vybrala, protože je za pár korun v Levných Knihách a k ní i konverzaci zvlášť. A upřímně musím říct, že kdybych se neučila z jiných zdrojů, tak by mi tahle knížka moc nedala a byla bych z ní zmatená, jak lesní včela. Sice píšou, ze je pro A1-A2, ale mně přijde, že není pro úplné začátečníky, ale spíš pro někoho, kdo už španělštinu měl a chce si jí připomenout. Její plus je, ze má malý formát, takže skvělé do kabelky do busu atd., na druhou stranu, je lekce shrnuta na 3 pidi stránky, což je pro začátečníka málo. Na začátku lekce je obrazový slovník, který zbytečně zabírá místo, dospělý clovek nepotřebuje mít nakreslené kafe, aby pochopil, ze je to kafe a tento prostor se mohl věnovat podrobnějšímu vysvětlení gramatiky, tematickém u článku nebo jednomu cvičení navíc. Co se týče slovíček, vadí mi, že spolu tematicky nesouvisí a pak se hůře učí, zároveň nejsou využity ani v cvičeních a je to memorování slov nazpaměť bez jakékoli vazby. Naopak v textu mají slovíčka, ktere ve slovníku pod lekcí nejsou a zbytečně do něj zahrnují například jako slovíčka zájmena, které jste se naučili v rámci gramatiky. Jako začátečník bych se chtěla naučit základy, takže slovíčka jako válka nebo slunečník jsou úplně promrhanym místem. Když se teprve učíte základní věty o sobě, tak asi si nebudete s někým povídat o válce, to je tak na schopnosti minimálně pro B1 až B2. Co velmi oceňuji je, že si můžete na stránkách nakladatelství stáhnout mp3 a slyšíte správnou výslovnost slovíček nebo celých cvičení. Mám je v mobilu a je super si poslouchat v buse pro lepší porozumění, když jazyk neumíte. Ocenila bych větší přehlednost, ucelenost a návaznost pro začátečníky. Do nakladatelství budu psát recenzi, protože věřím, že potom můžou nějaké věci upravit, aby se z dalšího vydání začátečníkům učilo lépe.

06.05.2020 3 z 5

20 výjimečných dívek, které změnily svět 20 výjimečných dívek, které změnily svět Rosalba Troiano

Před několika lety jsem zažila aha moment, když jsem viděla video, kde maminka s dcerou postupně z knihovny odebíraly knihy, kde nebyla hlavním hrdinou žena a byl to smutný pohled na to, co zbylo. O to víc jsem měla radost z této knížky a přečetla si jí s nadšením jako dospělá. A vím, že tohle je kniha pro každou malou holčičku, není jen o úspěchu, ale hlavně o víře k sobě sama a síle. Je psaná neuvěřitelné něžným jazykem. Velké Wau!

24.01.2020 5 z 5

Moje Pacifická hřebenovka Moje Pacifická hřebenovka Monika Benešová

PCT je velké téma, které prostě zaujme. Ale jsem náročný čtenář a vyjadřování Moniky nic moc. Viděla jsem s ní reportáž a vůbec na mě nepůsobila tak, jak se popisuje v knize. Nevím, jestli to byl záměr, aby její výkon vypadal líp, že to zvládla taková "blondýna". Spíš mi lezla na nervy, v tolik letech volat kvůli všemu hned mamince a tatínkovi? Se divím Rostovi, že s ní šel tak dlouho, já bych to nevydržela. Už jsem myslela, že se z toho jejího neustálého omilani o průjmu už taky podelam..a jsem fakt ráda, že jsem za tu knížku neztratila ani korunu....

10.10.2019 3 z 5

Husí táta - Sedm divokých hus a objevování fascinujícího světa Husí táta - Sedm divokých hus a objevování fascinujícího světa Michael Quetting

(SPOILER) Měla jsem větší očekávání od knihy. Autor neumí moc psát. Nudné, dalo by se shrnout do souvětí. Vylihl jsem husy, protože jsem je potřeboval na pokus, lítal s nimi, skoro všechny umřely a pokus skončil. Nelíbily se mi narážky na husy typu, že mu chutnají nebo z nich udělá pokrm. Mně to opravdu nepřijde vtipné. Doufám, že jeho tvrzení, že nemůže od té doby pozřít vajíčka a husí maso mu zůstane a uvědomí si, že osobnost, kterou jim přisuzuje a zároveň krutost toho, jak my to získáváme je u všech zvířat a ne jen u hus.

12.09.2019 2 z 5

Veterinář vzpomíná Veterinář vzpomíná Petr Skalka

Objevila jsem v knihovně náhodou. Milé čtení. Ústecka zoo byla nejbližší mému bydlišti, díky praxi jsem znala zmíněné ošetřovatele. Dokonce jsem znala i klucinu pokousaneho velbloudem, byl z našeho sídliště. Takže to pro mě bylo o to bližší.

05.06.2019 4 z 5

Zbavte se nepořádku s feng-šuej Zbavte se nepořádku s feng-šuej Karen Kingston

Knížku mi půjčila sestra. Ze začátku jsem si říkala proboha, nejsem na tyhle astro bláboly, ale pak se čtení změnilo. Vůbec mi nepřijde, že je o feng suei, ale líbí se mi, že to není kniha stylu máš bordel, tak si úklid a vyhazej to. Není zde nakazovacny přístup, který mě zabíjí u čehokoli už na začátku. Bylo pro mě důležité vysvětlení v 6. kapitole, proč mají lidi tolik nepořádku. Nikdy by mi tyhle věci nedošly. Hodně jsem se diky tomu dozvěděla o sobě. Je to víc očista duše a energie, než fyzický úklid a to je nesmírné ulevujici.

22.02.2019 5 z 5

Já, Simon Já, Simon Becky Albertalli

Bylo to milé čtení kvůli té nevinnosti a roztomilosti, když si člověk uvědomí, že se taky tak choval, když byl zamilovaný. Moc mě bavil formát emailů, kterými byla kniha prokládaná. S kamarádkou jsme se shodly na tom, že bychom četly jen ty emaily. Ale až křečovitě působilo, jak měl Simon podporu v přátelích, rodině i ve škole a neobjevil se ani jeden blízký člověk, který by s tím měl problém, plus, když přičtu k nálepce gay, černoch a žid, to je už i na happyend moc. Bylo to milé, ale znova bych to nečetla, nejedná se o nějakou kvalitní knihu, spíš takové letní čtení na oddych.

01.08.2018 3 z 5

Čtyři dohody Čtyři dohody Don Miguel Ruiz (p)

Knihu jsem si přečetla dvakrát, abych nečetla jen písmenka a vstřebala to mezi řádky. Nejsem astro, takže mi věty o Bohu a všemocném vesmíru odírají uši, celkově v knihách mi vadí opakování, neměla jsem to ráda už jako malá v dětských knihách, kdy např. tři bratři prožívali stejný příběh. Hodně stran popisuje už nám dlouho známé poříkadla, která by se dala vypsat na pár řádků, jen jsou přepsaná do odstavců jinými slovy. Ztotožňuji se s názorem, že to, co je tu napsané, lidi vlastně už ví a to je to důležité slovo, jenom VÍ jako informaci a třeba díky této knize si to i uvědomí. Díky jedné neznámé beletristické knize jsem si uvědomila, že peklo není místo, kam se možná někdo dostane, ale, že si peklo nosíme v sobě. Díky Čtyřem dohodám jsem si ale douvědomila, že stejně jako v sobě nosíme peklo, tak v sobě nosíme nebe a tím je tato kniha pro mě důležitá.

08.07.2017 3 z 5

Krysáci jsou zase spolu Krysáci jsou zase spolu Jiří Žáček

Chichi, kdyby tu někdo nenapsal, že v knížce jsou dvě krysy a potkan, tak bych si to neuvědomila O:-) Sice mě knížka donutila si najít, co znamená "ogar" a líbilo se mi v každé kapitole opakující se souvětí:".. a pustily se do raní hygieny. Vyčistili si zuby kartáčkem na ruční pohon, osprchovali se vodou z konvičky, nechali se vyhřebelcovat myčkou z kuchyňského robota a nakonec si dopřáli mydlinkovou lázeň ve staré výlevce." Příklad nejen pro děti, že si mají čistit zuby, ale i pro dospělé, protože si myslí, že potkani jsou čuňata, i když nejsou. Semtam padla pěkná věta a byl milý styl humoru, viz kartáček na ruční pohon. Líbily se mi vpisky do kroniky z každého dne, pro děti takové shrnutí ponaučení z příběhu a přišly mi vtipné poznámky na konci knihy. Shlédla jsem díky knize i jeden díl večerníčku, ale Krysáci nejsou šálkem mého čaje, bohužel. Už v první kapitole se krysák shání po pravé valašské trnkovici na lepší náladu: " Hubertovi bylo jasné, že musí Hodana rozveselit. Probudit v něm chuť do života. Hodila by se kapka pravé valašské trnkovice, která zahání smutek..." - možná nějaký moravský smysl pro humor, který jako seveřan nechápu, ale do knížky pro děti - vážně? A první ponaučení pro děti, které je i zvýrazněné v textu, že je chvályhodné podvádět a lhát, abyste někomu udělali radost: "Hubert zfalšoval pozdrav od Edy, ale proč? Aby Hodanovi udělal radost, a to je, kamarádi, chvályhodná věc."...na mě asi moc moderní, já prostě vyrůstala na Broučcích. Další kniha, která mě přesvědčila o tom, že než svým budoucím potomkům budu číst nebo jim půjčím knihu, budu jí muset sama přečíst :-/

15.06.2017 2 z 5

Vynálezce Alva Vynálezce Alva Klára Smolíková

Vyčerpaní rodiče neocení tak dlouhé kapitoly, ale dětem se určitě budou líbit, protože jsou zajímavé, není to taková ta klišovitá pohádková klasika na kterou jsme zvyklí. Líbilo se mi, že ke každé kapitola byla stránka s popisem vynálezu, jako malá jsem tyhle popisky milovala a na konci kapitoly je komiks, což knihu trošku oživí. Celkově se mi ale ilustrace nelíbily a není to kniha ke které bych se vracela, nejsou v ní ani žádná ponaučení pro děti, taková nemastná, neslaná.

09.06.2017 2 z 5

Nefalšovaná kočka Nefalšovaná kočka Terry Pratchett

Neměla jsem potuchy, že Pratchett napsal nějakou knížku o kočkách do té doby než jsem jí dostala. Jsem ostuda, protože i přes jeho celosvětově známou ságu Zeměplochy je to první knížka od něj, a i když jsem se u knížky místy musela uchechtnout (ta pobaví snad i nekočkaře, i když ti jí ocení víc, protože vše znají z praxe), Pratchettovo humor někdy až na sílu není šálek mé kávy - sorry.

31.01.2017 2 z 5

Pohled oknem Pohled oknem Jane Goodall

Tuto knihu jsem četla s láskou, jinak se to ani nedá popsat, s naprostým nadšením, protože jsem se na ní vrhla těsně poté, co jsem měla možnost potkat Dr. Jane Goodall osobně a to byla pro mě životní událost. Ve stínu člověka jsem četla už na střední škole a je to už pár let, tak nemám z první knížky tak živé dojmy, abych obě mohla srovnat, takže mi to celkový dojem nezkazilo. Paradoxně mi knížka více než o šimpanzech řekla více o lidech. Jane je obdivuhodný člověk, bojuje za to, co miluje a i ve svých skoro 83! letech jela na turné a odpřednášela dvouhodinovou přednášku ve stoje a dojala mladé i staré, muže i ženy. Lidi se doslova probojovávali, aby jí viděli, tak moc úžasná osobnost to je. Jane.. děkuju za Tvou práci, odhodlanost, lásku a hlavně naději, kterou dáváš lidem O:-) moc jsem si přála její podpis, ale během přednášky mi došlo, že mi Jane dala mnohem víc než pár písmenek na památku - Jane děkuji!

27.01.2017 5 z 5

Krátký druhý život Bree Tannerové Krátký druhý život Bree Tannerové Stephenie Meyer

Přečetla jsem jako doplněk k Stmívání. Jako by to nepsala ani Meyer... příběh byl napínavý, přestože jsem věděla, jak skončí. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, což s přičtením toho, že jsem znala konec z ní dělá opravdu dobrou knihu. K Bree jsem v této kratičké novele získala mnohem víc sympatií než k Belle za celou ságu (kde mne spíš iritovala než co jiného). V knížce byly naprosto luxusní hlášky, že jsem se musela smát nahlas. Kam se hrabe celá sága na tuhle novelu! Je až smutné, že vedlejší doplňková kniha je lepší než celosvětově známá sága :-(

24.08.2015 5 z 5

Arktický vlk - deset let se smečkou Arktický vlk - deset let se smečkou L. David Mech

Kniha je výjimečná tím, že se jedná o pozorování arktických vlků z přírody. Hodně jsem proto i ocenila fotky z přírody. Některé informace, které mě zaujaly jsem si vypsala, ale bylo jich málo.

Věřím, že autor je z vlků nadšený, ale díky jeho jazyku jsem nedokázala sdílet jeho entuziasmus.

Dnes jsem dočetla, asi jsem měla přehnané nároky na tuto vychválenou knihu, ale tak nějak mě zklamala. Jazykem a "informacemi", které jsou lidem všeobecně známé, od takovéto publikace bych čekala prostě víc.

Třetí hvězdu jen za fotky ...

29.06.2015 3 z 5

Červená šakalice - O neobvyklém přátelství dvou nesmiřitelných šelem Červená šakalice - O neobvyklém přátelství dvou nesmiřitelných šelem Šen Š-si

Koupila jsem si jako odpočinkovou četbu z Levných knih za pár kaček a tak bych jí i hodnotila. Nenadchne ani neurazí, spíš naštve. Celkově nešlo o vydařené literární dílo, ať už stylisticky (žádný květnatý sloh či přímá řeč) nebo motivem.

!!!POZOR SPOILER !!!
U toho motivu bych se zastavila, lidi tu knihu tady chválí a konec je dojímá, mne ne, říkám si, jak stupidní ta šakalice byla. Kdyby vlče zabila, tak se najedla, měla by nádherného a věrného partnera s kterým by vychovala spousty svých mláďat. Takhle přišla o partnera, možnost mít štěňata, zchromla a byla závislá, potom dočasně přišla o své doupě a vystavila se nebezpečí, protože v jejím teritoriu se začli objevovat vlci, přátelstvím vlčici také připravila o partnera a vysilovala a ohrozila jí a její vlčata, protože musela více lovit, jednak za chybějícího druha a kvůli zchromlé šakalici a nemohla je bránit. A celé to skončí tak, že díky tomu se vydá do vesnice, kde riskuje svůj a tudíž i život mláďat a šakalice se kvůli tomu obětuje.

To není kniha o přátelství, ale o šílenství! A to má být poučný příběh pro děti?? OMG!!

18.04.2015 2 z 5

Zvířata Zvířata David Alderton

Byla jsem požádána, abych sehnala kvalitní encyklopedii o zvířatech pro děti (kluci 5let a dva roky). Přivezla jsem tuto a sklidila chválu, jak od rodičů, tak ale hlavně od dětí. Prohlížejí si jí neustále dokola a ptají se. Kniha je graficky i fakticky zpracována velmi dobře a je opravdu plná zajímavostí. I já jsem se tu dozvěděla zajímavé věci a chci si jí pořídit sama pro sebe :-)

19.01.2015 5 z 5

Vítejte ve svém mozku Vítejte ve svém mozku Sandra Aamodt

Kniha za pár kaček z Levných Knih, přesto mne ohromila. Je to bravurně zvládnutá populárně naučná literatura. Vysvětlují se zde příčiny chování či učení lehce a jednoduše. Dozvídáme se, že není pravda, že člověk využívá jen 10% mozkové kapacity, jak je do dneška znázorňováno ve filmech či proč omdlíme, když nás někdo uhodí do hlavy nebo v kterém roce se nejlépe učíme jazyky. Kniha byla zajímavá a její čtení mne vysloveně bavilo. Líbila se mi i úprava knihy, kdy zajímavosti např. byly psané jiným fontem. Doporučuju :-)

18.01.2015 5 z 5

Zvířecí práva Zvířecí práva Georges Chapouthier

Z této knihy jsem velice zklamaná. Je nutno si uvědomit, že i když v překladu u nás vyšla relativně nedávno (2013), originál je z roku 1992, takže informace jsou zastaralé a neaktuální. Navíc, jak píše Komárek v doslovu, kniha je hlavně z francouzského prostředí.

Redaktorce knihy se nemůže upřít skvělé zpracování na úrovni. Ale tady má chvála končí, protože text je psán velmi odborně, spíš mi přišlo, že se jedná o právní příručku a slovíčkaření, což vlastně potvrdila překladatelka na konci knihy, kde se místo nad právy zvířat zaměřuje na etymologii slov.

Neumím francouzky a nečetla jsem knihu v originále, takže nemůžu posoudit pravdivost mého tvrzení, ale kniha místo aby byla svým tématem zprostředkována co největšímu publiku, používá zbytečně nadmíru odborných slov, které se ani nevztahují k tématu. Já obecně tento přístup nemám ráda, pokud se nejedná vyloženě o odborné termíny, které se nedají a neměly by se nahrazovat, ale psát místo doplňkový - reglementární, no posuďte sami. Díky tomuto nešvaru si myslím, že kniha nedostojí cílů, kterých chtěla a to je škoda. Místo, aby se někdo vzdělal a trošku orientoval v právech zvířat, více se kamarádí se slovníkem cizích slov, což kazí celkový dojem z knihy. Mně se kvůli tomu četla velmi špatně.
Co považuju za velkou chybu je, že odkazy na literaturu nebyly sepsány všechny v rejstříku literatury, jak to má být, ale byly psány jako vpisky pod čarou. Nevím proč, když v knize tento rejstřík na konci knihy je. Pod čarou by měly být doplňkové informace od redaktora a ne odkazy na literaturu.
Knihu napsal autor Capouthier, ale přitom na mnoha stránkách v knize se setkáme s tím, že je psaná v plurálu - "chtěli bychom" ap. Nebo v závorce je napsáno, že autor sám zvýraznil tento text?
Co se mi nelíbí a v odborné publikaci by mělo chybět jsou vytržené texty z kontextu, v knize naznačené třemi tečkami či hranatou závorkou. To je zcela neprofesionální, a pokud není čtenáři k dispozici celý text, tak i zavádějící.
V knize je také špatně vysvětlen pojem enviromentalismus, který zaměňují za ekologii, což bohužel podporuje zažité mýty.

Jediná kapitola z knihy, kterou jsem ocenila byla (II. Zastírání reality a rozmělňování odpovědnosti). Argumenty z této kapitoly bychom všichni mohli používat na vysvětlování a podporu zvířecích práv.

11.01.2015 2 z 5