Nofar197 komentáře u knih
Pebra : Tak to jsme dvě. Stejně jako Matylda byla i teta produktem své doby.
"Počkej, někdo jiný tě naučí pořádku, a to pro tebe bude tvrdá škola, " říkávala maminka třináctileté Janě. A byla.
Pan Kozik psal skutečně krásné knihy - a toto je jedna z mých oblíbených. Zdědila jsem ji po matce a nescislnekrat se k ní vrátila v dětství, období dospívání a v dospělosti. Autor krásné vykreslil prostředí semknuteho kolektivu venkovské školy i duševní dilema pražského chlapce Stáni - nadaného pražského žáka, houslisty i zpěváka, který je nucen opustit známé prostředí, vyrovnat se se vsemi zmenami i faktem, že před ním nikdo nepadne na zadek jen proto, že je z Prahy, ale bude si muset svými činy vydobyt místo na slunci. A že to nebylo lehké.
Četla jsem ji kdysi na základce a přiznávám, že mě nijak nenadchla, děj se příliš táhl. Jinak dodnes nechápu, jak se mohly holky tak hloupě ztrapňovat.
Dva velcí přátelé stojící na opačné straně barikády. Příliš mnoho násilí.
John Jakes v v první části této ságy Sever a Jih - pokračování Láska a válka a Nebe a peklo - krásne vykreslil atmosféru zejména tehdejšího amerického Jihu. Poměry na Severu byly poněkud opomijeny, ale autor evidentně stranil svobodnému Severu, což plně chápu. Na jedné straně krásné jižanské domy, bavlnikova pole, horký vzduch, jemně a krásné ženy či typičtí jižansti gentlemani - na straně druhé neuvěřitelná krutost, nelidské zacházení s černými otroky, nemožnost postavit se nasilnickemu manželovi.
"Tady nemohu zůstat. Nemohu pomáhat na takovém místě. Celý tento systém je prohnilý. Prohnilý a odsouzený k zániku. "
Moje první Murakamiho kniha - díky své kvalitě ne poslední. Murakami v ní přímo plasticky vykreslil noční Tokio d blikajícími neony, nočními kluby a jinými zábavními podniky, které s prvním svítáním opět jakoby pohltí zdi a z hlavního města Japonska je opět spořádana metropole plná bysnysmanu v oblecich, žáků středních škol v uniformách i překrásných tradičních domku ve stínu nalestenych mrakodrapů.
Jedna z nejlepších knih paní Frybove. Nejvíce mě zaujala kapitola o infantilnim manželství Patricie a Norberta, které nakonec skončilo pro jednoho z hlavních protagonistů naprosto katastrofálně, a Malý velký boss. Holmankovymi eskapadami, přiznávám, jsem se bavila, i když je mi jasné, že soužití s takovým člověkem muselo být pro jeho rodinu peklo. Opravdu škoda, že ke konci své plodne kariéry paní Frybova už nebyla schopná napsat knihy typu Z neznámých důvodů nebo Den jako stvořený pro vážnou známost. Ale to jsem odbocila.Knihu doporučuji jsem.
Kdysi jsem ji objevila u kamarádky, patřila její babičce. Nevím, jak dnes, ale tenkrát mne příběh dvou přítelkyň z aristokratickeho penzionatu v Petrohradě zaujal. Kniha byla i krásné v ilustrovaná.
Pokračování : představa. Jinak celkem dobrý krimi thriller, třebaže mu chyběla propracovanost vlastní britským nebo severským detektivkam.
Ráno jdu do školy, poté s kamarádkou na kávu, večer si zaběhat, před spaním si čtu...... a mezitím každý můj krok sleduje psychopat, který panuje proměnit můj život v peklo..... Strasna
Sestra Lydia strávila v Saúdské Arábii rok koncem osmdesátých let, kdy informační technologie, které jsou dnes samozřejmou součástí našeho života, ještě patřily do oblasti sci-fi. Dnes již není žádným tajemstvím, že zahraniční odborníci - a samozřejmě nejen oni - jsou v tomto pouštním království naprosto znevazovani, ženy nemají absolutně žádná práva a pokud zaměstnavatel nedodrzuje smlouvu, nápravy se téměř není možné dovolat. Navzdory všem nepříjemným zážitkům ale v této knize nechybí ani humor.
Děsivý, ale zároveň skvěle zpracovaný thriller. Ať už je důvod mizení lidí ve slovenském pohoří Tribec jakýkoli, nepřiblížim se k němu na vzdálenost menší než deset km.
Hlavní hrdinka byla s odpuštěním blbá jak sedm kilo tvarohu, to se jinak vyjádřit nedá.
Magda a Irena - dvě vysokoškolačky z Moravy, pro které osud v jejich devatenácti letech připravil dost nelehké zkoušky. Knížku jsem četla na konci osmé třídy a snad ještě budu mít příležitost.
Alena a Josef Dvořákovi - ti dva se tedy hledali. Bylo jen otázkou času, kdy jeden druhého zamorduje a upřímně řečeno se divím, že na lavici obžalovaných neseděla Alena. Jinak vyborna kniha.
Přečetla jsem kdysi všechny tři díly a po letech jsem Annu doporucila i své dceři. Jen mi v českém vydání vadil překlad jmen do češtiny.
Tento román jsem objevila kdysi o prázdninách v babiccine chalupě mezi jinými knižními poklady, které patřily me matce. Od té doby jsem ho přečetla mnohokrát, až do doby, kdy jsem o něj přišla při stěhování. Hodně jsem se s Ondrejkou ztotoznovala - i já jsem - ne závodně, ciste pro radost z pohybu - dělala gymnastiku, i já bojovala s matematikou, i mně v té době učila zahorkla kantorka, která by se snad dala přirovnat ke Kotvove. Držela jsem Ondřejce palce, když bojovala s následky své hloupé chyby poté, co ji po rozhovoru s trenérkou spadly s oči šupiny.
"Zakázali ti kroužek a tělocvičnu. Na čas. Trénovat se dá i mimo tělocvičnu. Člověk to ovšem musí mít rád. " Tím se snažím celý život řídit. Člověk to - cokoli, co dela- musí mít rád.