Nofar197 Nofar197 komentáře u knih

Mužům vstup zakázán Mužům vstup zakázán Květa Klímová-Pumerová

Velmi dobrá kniha, která v me knihovně nechybí ani dnes, občas se k ní rada vracím. Jen mě občas překvapil opravdu zúžený duševní obzor zjevně inteligentních žen jako Hanadi a Fejruz - modlitby, vnější vzhled, zásnubní party. Autorka na to jasne i když asi neúmyslně ,upozorňuje v kapitole Máme hodně knih, např. Korán nebo Korán - v rodině obchodníka chyběly jakékoli knihy kromě Koránu, nevěděl, co je dyslexie, atd.

21.09.2022 4 z 5

Šógun Šógun James Clavell

Vynikající. Hebrejský překlad byl sice místy poněkud archaický, ale jinak jedna z nejúžasnějších knih, které jsem kdy četla. Děkuji svému trenérovi karate, který mi knihu doporučil.

20.09.2022 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Naprosto fenomenální.

20.09.2022 5 z 5

Memento Memento Radek John

Knihu jsem poprvé četla na podzim 1989 a od té doby jsem se k ní mnohokrát vrátila. Poprvé jsem Michala litovala - špatný vztah s příliš dominantním otcem, na druhé straně příliš ochranitelska matka, rozchod s první laskou........ Ale nikdo mu pistoli hlavy nedržel. Říkala jsem si, že za svou chybu zaplatil - poprvé vyhazovem ze školy, později prvním kriminalem. Ale měl několikrát možnost začít znova, pokaždé ji zahodil a nechal se nakonec stáhnout na dno. Jinak vynikající kniha.

18.09.2022 5 z 5

Skrýš Skrýš Dean Koontz

Jeden z případu, kdy film byl lepší než kniha.

17.09.2022 3 z 5

Včelár z Aleppa Včelár z Aleppa Christy Lefteri

Dva mladí lidé spokojeně žijící svůj osobní i profesní život v Sýrii. A pak jednoho dne se rozpadl na kusy. Právě banalita události provazejicich jejich cestu ze Sýrie do Turecka, pobyt v Řecku i čekání na interview v Británii zdůrazňují onen ztracený ráj i snahu vystavět si nový život na troskách.

13.09.2022 5 z 5

Zlaté rybky Zlaté rybky Valja Stýblová

Škoda, že konec byl tak otevřený, rada bych viděla, jak ctena rodinka reagovala, když jim Helga sdělila, že jede na pracovní stáž a vy ostatní se tady stavte na hlavu.

13.09.2022 4 z 5

Odměna Odměna Jarmila Loukotková

Geniální kniha. Četla jsem už značně rozpadlé vydání v osmé třídě, pak jsem si stejné vydání pořídila v antikvariátu. A nechybí v mé knihovně ani teď, když dávno žijí mimo Čechy, rada se k ní vracím. Autorka skvěle vykreslila hlavního hrdinu a jeho touhu žít jiný život, než jaký mu tehdejší doba a rodinné prostředí nabízí. V žádném případě s Vladimírem nesympatizuji, naopak, myslím, že dostal, co si zasloužil, ale nelze popřít fakt, že v jeho rodině bylo šetření dovedeno ad absurdum. Inteligentní a noblesní paní Marcele tleskám, jak s ním zametla. To musela být hrozná smrt. Nebo spíš pobývat v hermeticky uzavřeném bytě s rozkládající se mrtvolou a pomalu zesilet.

13.09.2022 5 z 5

Věčná Ambra 1 Věčná Ambra 1 Kathleen Winsor

Četla jsem ji ve druhém ročníku na doporučení kamarádky. Ať je Ambra jakákoli - osobně je mi velice nesympatická - čtenář musí chtě nechtě obdivovat její cílevědomost. Dále celkem přesně vylíčene historické události a barvitý a neprikrasleny popis života ať už londýnské chudiny nebo dění na královském dvoře dělají z tohoto obsáhlého románu velice ctivou knihu. Víckrát jsem ji ale do ruky nevzala, byť mi patřila - silně mě odpuzovala zákeřnost a intriky.

12.09.2022 4 z 5

Nepříliš šťastná rodina Nepříliš šťastná rodina Shari Lapena

Skvělá krimi, která se čte sama.

10.09.2022 4 z 5

Pohlednice smrti Pohlednice smrti James Patterson

A právě jsem ji precetla. Během ctyriadvaceti hodin. Nemohla jsem se odtrhnout. Český překlad nemohu posoudit, anglický originál vtáhne do děje. Knižní verze se od té filmové dost liší.

06.09.2022 4 z 5

Slavík věští smrt Slavík věští smrt Lian Hearn

Před časem jsem ji objevila v knihobudce v parku, kde jsme v době koronarestrikci trénovali karate. Vynikající, mohu jen doporučit.

30.08.2022

Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Napínavé od začátku až do konce. Bohužel chybí jasná odpověď na otázku, kdo a proč byl odpovědný za událost v Jamanasi během války,která beze zbytku změnila Nakatuv život. Takže na mém žebříčku Murakamiho knih patří Kafkovi na pobřeží třetí místo za Bezbarvym Cukuru Tazakim a 1Q84.

19.08.2022 5 z 5

Pohlednice smrti Pohlednice smrti James Patterson

Kniha byla výborně zfilmována, tak doufám, že se k ní dostanu a, budu do moci udělat vlastni názor.

13.08.2022 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Skvělé. Byla jsem hrůzou bez sebe, až příště uvidím sněhuláka, uteču. No, na jihu Izraele to nehrozí.

13.08.2022 5 z 5

Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Skvělá paní Kettlova. Jeeeeezismarjaaaaaa.....

12.08.2022 4 z 5

Emma Emma Jane Austen

Mám ráda knihy Janě Austen, ale tato mě zklamala. Pokoušela jsem se ji přečíst asi dvakrát, ale pokaždé jsem to v první čtvrtině vzdala. Kniha je zbytečné rozvleklá, nevtahne do děje. I mistr tesař se někdy utne. Nebo že by bylo něco ztraceno v překladu?

12.08.2022

Princezna Sultana a její dcery Princezna Sultana a její dcery Jean Sasson

Skvělé, řekla bych i lepší než první díl. Ta bezvýchodnost - ne každá saúdská žena má štěstí, aby měla hezky vztah s manželem, to jsou v této zemi spíš výjimky. Neexistuje právní systém, který by saudske ženy chránil před domácím násilím, hrozbou rozvodu, který je v islámském světě pro muže zalezitosti deseti sekund, ztrátou dětí - viz Sultanina sestra Rima. A hrozivý osud Samiry, kterou vysvobodila po patnácti letech smrt. A během poslednich třiceti let se pro saudske ženy téměř nic nezměnilo.

07.08.2022 4 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Vynikající, právě ji čtu. Jsem zvědavá na rozuzlení.

29.07.2022 5 z 5

Žena roku 1900 Žena roku 1900 Helena Šmahelová

Růžena je neobyčejně silná a nadaná žena, bohužel předsudky maloměsta a hlavně život po boku manzela-slabocha ji odsoudily k předčasné smrti.

01.07.2022 4 z 5