Noisette73 Noisette73 komentáře u knih

999: Příběh žen z prvního transportu do Osvětimi 999: Příběh žen z prvního transportu do Osvětimi Heather Dune Macadam

(SPOILER) ! POZOR ZÁSADNÍ SPOILERY !
Knížka přináší srdcervoucí, temný a nespravedlivý příběh deportace mladých děvčat, vlastně ještě dětí, pocházely většinou z Humenného, Bardějova či přímo Popradu, jedná se tedy o smutnou část slovenské historie.

Část mé rodiny pochází právě z Bardějova a o to to pro mně znamená více, musím se příbuzných někdy doptat, zda nevědí o těchto událostech více, já totiž o tomto donedávna vůbec netušila, o dějiny Slovenska se zajímám, teprve krátce, přečetla jsem Čachtickou paní od pana Nižnanského a to byl pár let napřed můj vrchol, ale teď zjišťuji jak moc bolavé mělo Slovensko dějiny.....
Bylo to silné, všechny ty dívky jsou pro mně hrdinky, ať už ty co se vrátily a díkybohu mohly poukázat na hrůzy co zažily nebo ty, které zaplatily životem za odpornou, zvrácenou ideologii nacismu, kvůli psychopatovi jemuž syfilis a drogy rozežraly mozek....
Ať už Margie B. Která každému pomáhala nebo Orli přezdívaná " anděl z Osvětimi ", Edita a Lea F. Které těch spousty roků co tam byly dřely v mrazech, v horku do úmoru těžkou práci a vydržely Nebo Helena C. Která zachránila svou sestru, Irena F. Která si vždy věděla rady, Klary A. Která všechny povzbuzovala, Magduška H. Která měla ty pověstné smutné, ale nádherné oči, Rena K. Která si svou statečnost společně s Riiou H. Zachovala až do konce..... Byla to všechna jistě skvělá děvčata a já bych s nimi tak ráda šla na kávu a probrala všechno.
Bohužel již to nejde a mně jen hrozně mrzí, že jsme to byli my lidé, kteří jim ublížili a kterých se strašlivě bály.
Neumím si představit tu hrůzu, ten žal, kdybych tam měla dceru, vnučku, neteř, kohokoliv a musela se podvolit, poslat je z domova tak mladé, nevinné a zranitelné, holky, které se mají smát, štěbetat o všem možném, učit se a namlouvat si první lásky, fintit se, a vůbec prožívat bezstarostné mladí.
Ach jo, slzy byly a byly oprávněné.

21.12.2021 5 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

To bylo tak emotivní viděla jsem film i četla knihu a u obou záležitostí jsem měla slzy na krajíčku .

05.10.2021 5 z 5

Slovácko sa súdí aj nesúdí Slovácko sa súdí aj nesúdí Zdeněk Galuška

Nádherná knížka o nádherné Moravě a skvělý laskavý humor, kdyby nebyla psána nářečím ani by si ji člověk tolik neužil. Jen škoda, že už pan autor žádnou další nenapíše.

12.04.2020 5 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Ano, je to takové cukrátko, ovšem takové, které se krásně čte a člověk se do světa plesů, bridže, pikniků a konverzací o počasí čas od času rád podívá, nejde to pořád, ale občas to je fajn. Jen je pravda, že pro pana Darcyho jsem nějak nezahořela, je to pro mě až moc velký pan dokonalý a já na ty bezchybné muže prostě nejsem.

02.04.2020 4 z 5

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

To vám byla jedna z nejlepších knih letošního roku... Dokonce u mě bojuje o první místo s knížkou Na smrt a to jsem myslela, že se to nikdy nestane. Je zajímavé, že obě knížky, které mě tolik oslovili napsali mladí muži a tedy nikoliv pamětníci, přesto tomu tak je. Tady je vše tak realistické a neutěšené, že jsem na jednu stranu chtěla knihu pořád číst dál a dál, ale zároveň mi z ní bylo psychicky zle a už jsem ji chtěla mít za sebou, abych mohla začít číst, nějakou velkou oddechovku, úplně by se teď hodila Julie Caplin, ale o tu se prý stará u nás Ježíšek, takže mám prozatím smůlu, ale něco se určitě najde. :)
Nicméně tuto knihu doporučuji každému, zvlášť proto, že je založena na skutečném příběhu lásky mezi SS dozorcem a vězenkyní, jen autor trošku pozměnil jména.
Přestože to pojednávalo o velkých hrůzách, bylo to napsané velice krásným jazykem, moc tuto knížku doporučuji i ke koupi, tady rozhodně litovat nebudete.

18.10.2022 5 z 5

Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Knížka se skvěle četla, ubíhala. Paní autorka skvěle zvládla vykreslit tíseň, šeď a nechutnost padesátých let minulého století.
Bylo to psané trošku zvláštně, tak jako postaru, ale to bylo právě moc fajn.
Nejvíce se mi vryl do srdce příběh přímo paní Podolské, která bojovala s nepřízní osudu s hlavou vztyčenou a byla nesmírně silná, ústrky, které jí stihly po Únoru 1948, byli nepředstavitelné. Ta bezmoc , kterou jsem cítila a která mě drásala, něco vybudujte a oni vám to seberou, odůvodnit to nedokážou, pouze plkají něco o té své nechutné ideologii... Hrozné, souznění s Komunismem by mělo být trestáno naprosto stejně jako s Nacismem. Není v těch režimech mnoho rozdílů, jen měly oba jiné vůdce, ale spojuje je útlak, bezmoc a utrpení lidí... Nechápu jak je možné, že se KSČ ještě dnes objevuje na kandidátce...

07.09.2022 4 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Jo, líbilo se mi to, bylo to dobře napsané i dosti sugestivně,jen mi vadilo, že pasáž z pohledu Josefa, která mě zajímala nejvíc protože byla historicky nejpropracovanější tam byla jen jedna. A hvězdičku strhávám za to , jak tam autorka stále pletla upíry, to mi vadilo.

27.07.2022 4 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

(SPOILER) Knížka nenápadná, s krásnou obálkou, která se ale zřejmě opravdu nelíbí každému, není zrovna nejlíbivější a pro dnešní dobu velice jednoduchá.
I styl psaní asi hodně lidí odradí, já osobně knížku rozečítala na dvakrát, vrátila jsem se k ní, protože je to klasika a já ji chtěla mít přečtenou.
Je to zastaralý text, jak skladbou vět, tak archaickými výrazy či nářečím.
Já si tak v polovině zvykla a poté už se to četlo hezky.
Jsou tam neskutečně dlouhá souvětí, která občas jak se zdá nemají konec a vy nevíte jestli to jsou slova pořád ještě hlavních hrdinů nebo už postav vedlejších, to je jediné mínus.
Také je v knížce do hloubky, možná až do zvrácené hloubky ( každý má svou 13. Komnatu. )
Rozebrán psychický stav hlavních hrdinů, hrdinové to nejsou a nejsou ani trošku přívětiví.
Celkově je to dílo velice ponuré, nelaskavé, zkrátka takové, jak si já představuji Větrnou hůrku, nehostinou, všude plno mlhy, chladu, který zalézá pod kosti a nepěkně návštěvníky bodá jehličkami do tváře až to pálí.....vřesoviště jsou ojíněná a vůbec ne krásně rozkvetlá, možná trošku začíná sněžit.....
V Listopadu to bylo ideální čtení a souznělo s počasím venku.
Škoda, že Emily zemřela tak mladá.... Jestli je tam jen kousek autobiografických vzpomínek, což se obávám, že ano myslím, že Emily se v knize vypsala že svých pocitů a měla to jako terapii....Je to děsivé...moc...
Jedno doporučení nakonec hrdinové v této knize vám nedovolí ani jednu pozitivní myšlenku a vy je budete střídavě litovat a nesnášel, ale ne milovat, je to kniha velice, velice depresivní, plná smutku, zvrácenosti, agrese a abnormalit či nenávisti až za hrob, čtěte ji pouze tehdy, když se budete cítit opravdu psychicky v pořádku.

03.12.2021 5 z 5

Špatná dcera Špatná dcera Joy Fielding

(SPOILER) Bylo to velice čtivé, odsýpalo to a prostředí bylo vykresleno velice barvitě, nechybělo napětí a já si vytvořila mnoho konspirací, kdo to mohl udělat, trošku bych to přirovnala k Andílkovi.
Zlo tam kde ho člověk nečeká je nejvíce nebezpečné, babičky věděly proč říkají "Pod svícnem je největší tma...."
Uvěřitelné a mrazivé.

18.11.2021 4 z 5

Doktore, šťastný a veselý! Doktore, šťastný a veselý! Patrick Taylor

Toto bylo úžasné, laskavé pohlazení po duši.
Všichni hrdinové dobráci od kosti a mé zvláštní poděkování patří Kinky.
Snad nejhezčí vánoční knížka.

Aktualizace: dočteno podruhé přesně po roce a je to jemné, laskavé, taková pohádka pro dospělé, všechny dobráci až na tu nezdárnou Patricii, mé srdce si získal Artur a jediné co mi vadilo, že takový úžasný psí parťák musí být v boudě.

23.12.2020 5 z 5

Jak jsem potkal ryby Jak jsem potkal ryby Ota Pavel

Neskutečně úžasná, něžná knížka, která zdaleka není jen o tom jak se rybaří, přesto, že je to knížka tenká příběh v ní je mnohovrstvý a silný. I přesto, že se jedná o mnohdy těžké
zkoušky hrdinů, je vše popsáno jakoby náznakem a s noblesou, napsáno lehkou rukou, jak bylo ostatně autorovým zvykem, určitě se k ní během života ještě několikrát vrátím.

21.05.2020 5 z 5

Kolja Kolja Zdeněk Svěrák

Kolja.... tak nádherné jméno, tak úžasný hošíček, dojemný příběh, slzy tekly proudem..... kde babuška? Babuška spí....
Ach, ach, ach to je tak srdcervoucí, jedna z největších srdcovek.

02.05.2020 5 z 5

Deník Deník Anne Frank

Tuhle knihu jsem četla poprvé, když mi bylo zhruba patnáct a tolik mě zasáhla, že se k ní musím stále vracet, je to jedna z těch knih, které se mi zabydlely v srdci a už tam zůstanou, z deníku opravdu dýchá víra, kterou Anne chovala v přežití, její velká energie a především obrovská touha žít a tu jí nacisté bohužel vzali, v osobě Anne svět přišel o skvělou slečnu posléze ženu, talentovanou spisovatelku a určitě i o spoustu dalších takových lidí, kteří tam tehdy byli spolu s Anne. Snad jí tam někde nahoře dělá radost, že její deník se stal obžalobou nacistů a je ikonickým dílem, které se dodnes čte, takže tu slávu vlastně získala, jen už si ji bohužel nemá příležitost užít, ale její odkaz je tu pořád.

01.04.2020 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Toto bylo boží! Taková pohádka z knihovny a to prostě pro knihomola jako jsem já je to pravé ořechové, s touto knihou jsem začínala své knižní léto a musím konstatovat, že to bylo super. Animant byla moc sympatická, mimochodem to jméno je úžasné, kdyby mi to matrika nezatrhla, tak když budeme mít někdy druhou dceru tak by to bylo krásné jméno,přesto vím, že mi to neprojde. :D A do pana knihovnika jsem se zamilovala též. Mám slabost pro romantiky, které začínají tak, že ona nesnáší jeho a on ji, je vtipné pozorovat ten přerod nenávisti v lásku a je k popukání sledovat ty vnitřní boje hrdinů, kdy si musí přiznat, že oni ty protějšky nejsou tak příšerné,Ale hrdost jim nedovolí dát najevo city. Které stejně nakonec řeknou poslední slovo. Sice už asi nejsem cílová skupina, ale mě to fakt bavilo. A obálka je prostě nádherná.

23.07.2023 4 z 5

Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Toto nemůžu ohodnotit, tato autorka je tak svá, že to ani nejde. Její styl se mi velice líbil a nakladatelství Host je mé nejmilejší, přesto nemůžu úplně o té knize říci, že se mi líbila.
Byla hořkosladká a obálka s gumovými medvídky v barvách německé trikolory ji skvěle vystihuje.
Nikdy jsem plně nepochopila německou náturu nebo spíš úplně pochopit asi nechtěla, jejich strohost mě vždy spíše děsila a tato kniha je velice strohá, prosta otevřeného citu, vtipu či lásky, vše tam je, ale velmi zvláštním až netykavým způsobem a někdy jsem až měla pocit, že mě hrdinové či kniha sama odhání.
Na druhé straně je to příběh do detailu propracovaný, tak jak by to většina němců chtěla, ale mně nedělal dobře, a emocionálně mě rozložil, což vlastně není vůbec špatně, určitě nelituji, že jsem knížku přečetla, asi by na ni nikdy nebyl lepší čas.
A Francezka ta mi naháněla hrůzu a upřímně jsem ji nesnášela.
Mě osobě knížka uvedla do takového divného ponurého stavu, a opravdu mi neudělala dobře, cítím se jako kdyby na mě padla tíha celého světa a rodinu najednou nepovažuji za láskyplné a bezpečné místo. Až se otřepu dám si nějakou oddechovku.

19.10.2022

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Tohle byla jízda!
Tolik si toho člověk při čtení uvědomí, korejce jsem litovala a jen měla oči navrch hlavy a brada mi co chvíli padala také. Nemám slov.....
Dozvíte se zde i to co nechcete.

27.07.2022 5 z 5

Sestřičky a jejich tajná přání Sestřičky a jejich tajná přání Donna Douglas

Krásné to bylo. Mám nejraději Helen a jsem strašně štastná, že jsem se nemýlila, to děvče je chytré a nezklamala ani tentokrát, rozhodla se nakonec správně. Tedy dle mého.
Je to čtivá série a další díl budu opět dychtivě shánět. Tato série Mě vytáhla ze čtecí krize a je to opravdu má srdcovka, je to vlastně taková velmi dobrá telenovela a film by byl taky úžasný nebo ještě lépe seriál, to by byla paráda ! Tak třeba jednou...

14.02.2023 5 z 5

Anna Karenina Anna Karenina Lev Nikolajevič Tolstoj

Mně se to líbilo moc, bylo to skvěle psychologicky zpracované a opravdu jsem si čtení moc užila. Tady nikdo není vyloženě čistý jako lilie, není tu vyobrazen černobílý svět,
takže je to dokonale realistické, smutné, moc smutné, člověka to rozerve, ale i když
čtenář ví co přijde, musí číst dál a ke knize se vracet.

26.04.2020 5 z 5

Štěstí má barvu levandule Štěstí má barvu levandule Pauline Mai

Hrozně mě to bavilo, bylo to nádherné, má milovaná Provence a super vtipné dialogy. Spousta dobrého jídla a lásky, konec jsem si představovala jiný, ale krásně jsem se zrelaxovala.

21.01.2023 5 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

(SPOILER) Tohle byla silná káva! Už dlouho mě něco takto nevzalo, paní Violka byla úchvatná a osud Alexe mě velmi zasáhl. Bylo to hodně kruté a tvrdé, pro lidi, kteří jsou citlivý na násilí a hlavně násilí na dětech asi nevhodné a těžké čtení.

05.01.2023 5 z 5