Note komentáře u knih
Kvôli množstvu postáv a skákaniu medzi rokmi pomerne zložité čítanie, pri ktorom chvíľu trvá dostať sa do obrazu. Napriek tomu v danom žánre jedna z najlepších kníh akú som čítal. Rozhodne odporúčam všetkým, ktorých zaujíma dejepis a myslím, že aj pre ostatných kniha za prečítanie stojí.
Prvá približne polovica knihy je výborná, dobrý dej -resp. žiadny dej- aj myšlienky. Vzťahy a prázdnosť hrdinu, v podstate presne v štýle postáv Elementárnych častíc. V druhej polovici (od volieb), je to ale ako úplne iná kniha. Do deja vstupuje politika a náboženstvo, čo mi obvykle nevadí ale v tomto prípade to úroveň knihy stiahlo smerom nadol. Síce celkom zaujímavý pohľad na jednu z alternatív vývoja Európy, ale predsa len, na politické knihy, prípadne scifi literatúru sú tu aj lepší autori. Konečné hodnotenie u mňa niekde medzi 70-75%.
Prvá polovica výborná, v druhej už príbehu dochádza dych a stáva sa predvídateľným. Ale ako oddychové čítanie každopádne dobré.
Vyborna kniha. Pisana vtipne, svizne a zaroven putavo, vyborne vyrozpravany a zamotany dej. Kniha si drzi uroven az dokonca.
Chvíľu trvá zvyknúť si na štylistickú stránku knihu, ale akonáhle sa čitateľ prispôsobí, nie je knihe čo vytknúť.
Vynikajúca kniha. Zaujalo ma najmä vykreslenie charakteru hlavného hrdinu. Taktiež povojnové prostredie kde každý pohŕda každým a nikto nikomu neverí, bolo vykreslené realisticky a dokázalo okamžite pohltiť. Pre mňa spolu s Krstným otcom a Posledným donom najlepšia kniha od Puza ale aj celkovo jedna z Top 10 prečítaných kníh. Určite odporúčam.
Kniha je pútavá, číta sa ľahko a po prečítaní cca dvoch tretín som bol pripravený udeliť lepšie hodnotenie. Ale predsa, po prečítaní celej knihy som mierne sklamaný záverom, najmä osud Cullyho sa mi zdal príliš urýchlený a nezaujímavo podaný. Kniha v podstate len plynie, niektoré časti a príbehy postáv sú zaujímavé iné menej, ale chýbal mi tam nejaký hlbší dej. Knihy od Puza mám veľmi rád, ani táto nie je zlá a za prečítanie rozhodne stojí, ale pre mňa zatiaľ najslabšie autorove dielo. Možno som len mal príliš vysoké očakávania vzhľadom na autorove ostatné diela.
Bez deja, možno mi len niečo uniklo ale pre mňa to bola len kopa nezmyslov bez hlavy a päty.
Zaujímavé čítanie, ktoré by ako jednotlivé články v novinách bolo určite nadpriemerné, ale na knihu to obsahovo nestačí. Cca 170 strán s riedkym riadkovaním a veľkosťou písma za akú by sa ani prvácky šlabikár nemusel hanbiť. Kniha na 3 max. 4 hodiny čítania.
V rámci reedície viacerých podobne ladených životopisov od IKARu, je toto pravdepodobne ten najlepší diel. Rozhodne stojí za prečítanie. Na svoju úctyhodnú hrúbku sa kniha číta výborne a udrží si úroveň až do poslednej kapitoly.
Pôvodne som knihu kúpil len kvôli zľave a myslel som si že sa cez viac ako 20-30 strán nedostanem. Ale napriek pôvodnému skeptickému postoju ku knihe ma dej veľmi rýchlo chytil a musím povedať, že to bola rozhodne jedna z najlepších kníh aké som kedy čítal.
Nekonzistentné. Dej v podstate pôsobil ako viacero poviedok spojených dohromady, čo v konečnom dôsledku dosť iritovalo a znižovalo zážitok z inak pomerne dobre napísanej knihy. Jediná motivácia k čítaniu bohužial bola mať to čím skôr za sebou a začať inú knihu.
Číta sa to dobre, je to krátke, dej v pohode ale nič extra. Bežná kriminálka ktorá nenadchne ani neurazí.
Lepšie ako románová Hodina draka. myslím že Conanovy oveľa viac sedí poviedková forma. Hoci stále mi dej viacerých poviedok prišiel slabý. Pre fanúšikov autora asi povinnosť, pre ostatných odporúčam skôr ohliadnuť sa po inom autorovi fantasy literatúry - napr. poviedky od Sapkowského, Červenáka alebo Tolkiena.
PS: Gramatické chyby tam naozaj sú pomerne hojné ale čítať sa dá bez problémov.
Po Paradoxii dosť sklamanie. Menej vtipné, menej konzistentné a menej ,,free,,. Kniha je v podstate o ničom a mal som z nej pocit akoby ani sama autorka nevedela čím vlastne ma natiahnuť knihu na dostatočnú dĺžku. Will work for drugs sa čítať neoplatí. Ak chcete niečo o ľuďoch na hrane poňaté veselšie, Welsh je lepší, ak niečo depresívne tak radšej zvoľte Selbyho.
Tak neviem. Som si vedomý, že je to pravdepodobne kultové dielo ale nemôžem hodnotiť vyššie. Celý dej sa mi zdal zbúchaný na kolene, lineárny a nezáživný. Prečítal som to v podstate len so sebazaprením. Síce sa v podstate stále niečo deje, ale aj tak dej na mňa pôsobil prázdne. Conan príde do bodu A a zabije postavu X, presunie sa do bodu B a zabije Y a tak ďalej a ďalej. Dialógy nezáživné, postavy čiernobiele, možno aj tie dve hviezdičky sú prehnané.
Tak ako všetky ostatné knihy od Welsha, aj táto je výborná. Avšak z trilógie by som povedal že tá najslabšia. Možno za to môžu prehnané očakávania z mojej strany, ale kniha ma nechytila až tak ako Porno alebo Heráci. Postavy už klasicky zaujímavé, nie je sa v podstate na čo sťažovať, len Begbie mohol dostať väčší priestor. Druhého takého dokonalého psychopata je ťažké v literatúre nájsť :D.
Oproti filmu kniha obsahuje menej dejových línií a je pomerne krátka. Ale aj možno vďaka tomu, že je tak stručne napísaná, číta sa veľmi dobre. Jediné čo ma trochu sklamalo, bolo nevyužitie postavy Bobbiho, ktorý sa v knihe objaví cca až na posledných 20 strán.
Výborná kniha. V podstate kniha nemá dej a jedná sa skôr o samostatné poviedky, ale napriek tomu dokáže pohltiť. Seriál ani film som nevidel, takže porovnávať nemôžem. Prekvapuje ma, že kniha má nižšie hodnotenia ako Černí baroni.
Druhá hviezdička za úvodnú kapitolu. Zvyšok veľmi slabý, odporúčam len zarytým fanúšikom série.