otula otula komentáře u knih

Poslední žid Poslední žid Noah Gordon

Po Ranhojiči je to druhá kniha, kterou jsem od Gordona přečetl. Má podobnou šablonu, ale jiný příběh, opět velmi poutavý a dojemný. Je to krásná kniha, která stojí za přečtení.

11.04.2013 5 z 5

Smrtící kód Smrtící kód Ken Follett

Musím Folletta pochválit, že píše nejen krásné historické romány, ale i tenhle thriller (či v jaké kategorii je kniha zařazena) byl velmi čtivý. Vzal jsem si ho s sebou na prodloužený víkend do Jeseníků, že si ho v klidu přečtu, no a v pátek večer už jsem neměl co číst... :-D

13.01.2013 5 z 5

Setovi zabijáci Setovi zabijáci Paul Doherty

Tato kniha, stejně jako celá série o soudci Amerotkeovi, se mi líbila. Nejsou to sice nijak srdceryvné, geniální, fantastické, ani jinak dechberoucí příběhy, ale je to velmi příjemné čtivo, při němž se člověk seznámí s egyptskými bohy a zvyklostmi poutavou cestou.

26.12.2012 5 z 5

Pramen Povýšení Pramen Povýšení Brandon Sanderson

Čtivé pokračování fantasy trilogie, postavy se vyvíjejí a "dozrávají", některé intrikaří, některé dělají osudové chyby... Na téhleté pohádce se mi líbí, že se autor (na rozdíl od mnoha jiných) snaží dodržovat alespoň základní fyzikální zákony a nepopírá zachování energie, či akce a reakce.

24.12.2012 5 z 5

Alšovy pohádky (15 pohádek) Alšovy pohádky (15 pohádek) Karel Jaromír Erben

Jejda, tohle byla má nejoblíbenější knížka pohádek, když jsem ve školce sjížděl naši domácí knihovnu. Skvělý pohádkový výběr s krásnými ilustracemi Mikoláše Alše.

07.12.2012 5 z 5

Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Velmi pěkné čtení. Na jednu stranu sice stereotyp - z malé nevýznamné holky se vyklube superhrdinka - na stranu druhou je příběh originální, autor vymyslel pro hrdiny zajímavé vlastnosti a navíc nám ukázal zajímavou vizi postapokalyptického světa. Ale především: čte se to skvěle.

04.12.2012 5 z 5

Magie ve středověku Magie ve středověku Richard Kieckhefer

Kniha se spoustou zajímavých informací o daném tématu. Čekal jsem trochu čtivější formu, navíc je kniha vysázena velmi drobným fontem, takže se mi četla docela špatně v obou smyslech výkladu tohoto slova. To ale nijak nesnižuje její hodnotu pro čtenáře, kteří se o danou problematiku zajímají. Nebudu ji hodnotit, nejedná se o beletrii, nýbrž o pravděpodobně kvalitní učebnici.

14.05.2020

Nájezdníci Nájezdníci John Flanagan

Bavilo mne to. Je to hezký uvěřitelný příběh a s chutí si přečtu další pokračování. 90 %

20.05.2019 5 z 5

Fiorella a Bratrstvo křišťálu Fiorella a Bratrstvo křišťálu Vlastimil Vondruška

K Fiorelle jsem se dostal díky komentáři některého ze čtenářů knih pana Hrdličky, který uvedl, že mu tyto knihy připomínají právě pana Vondrušku. Podrychtář Václav byla četba pro dospělé, Fiorella je četba pro náctileté. Osobně se mi více líbily příběhy podrychtáře Václava, byly uvěřitelnější a svým humorem mně bližší, rád si je čase přečtu znovu, Fiorellu už asi znovu číst nebudu, ale i tak ji hodnotím velmi kladně a považuji ji za hezké čtení. Za mne asi tak 90 %. Přestože již dávno dítě nejsem, s chutí jsem otevřel další díl a pokračuji v četbě.

25.02.2019 5 z 5

Pokladnice českých pohádek Pokladnice českých pohádek Alexandra Niklíčková

Otřesně ilustrovaná kniha s absurdními texty. Například v pohádce o perníkové chaloupce se čtenář dozví, že nikoliv zlá macecha donutila jejich otce odvést je do lesa, ale vlastní matka s otcem se dohodli, že se jich zbaví...

18.04.2017

Na křídlech orlů Na křídlech orlů Ken Follett

Skvěle zpracovaný dramatický příběh zaměstnanců EDS, ředitele společnosti a jeho přátel, kteří riskovali své životy pro záchranu svých přátel-kolegů, uvězněných neprávem v íránském vězení... Kdyby příběh nebyl dokumentem, říkal bych si, že to autor přehnal se spoustou jak zvratů, tak štěstí, které je provázelo. Výborné čtení.

21.01.2015 5 z 5

Tribunál smrti Tribunál smrti Noah Gordon

Zajímavá kniha, pro Gordona netypická. Četla se mi hůře, než jiné jeho knihy, tím ale neříkám, že by byla špatná. Jedná se o nahlédnutí do zákulisí života lékařů v nemocnici, jak života pracovního, tak života soukromého. Text na obálce o euthanasii je velmi zavádějící, v celé knize nebyla euthanasie ani jednou provedena, nikdo o ni ani nežádal, ani se tam o ní nediskutovalo. Snad nejvíce se v knize řeší problematika transplantací...

PS: V popisu knihy zde na serveru autor píše, že euthanasie je ulehčení umírání, tlumení bolesti, které ale neurychluje pacientovu smrt - nevím, odkud autor čerpal, tohle je snad běžný postup u všech nevyléčitelně nemocných lidí. O euthanasii se všude píše jako o usmrcení z milosrdenství, ze soucitu, obvykle na její vlastní žádost.

19.06.2014 4 z 5

Katedrála moře Katedrála moře Ildefonso Falcones

Nádherná kniha se strhujícím příběhem, vystavěným na skutečných historických základech.

10.05.2014 5 z 5

Lékařka Lékařka Noah Gordon

Musím říct, že z mého pohledu má série sestupnou tendenci. Ranhojič byl super, Šaman byl také pěkný, ale přece jen mi až tak úplně neseděl. Lékařka mi přijde už jen jako vynucený závěr série. Gordon píše čtivě, takže nuda to nebyla, ale tak nějak už to bylo dost umělé. Každopádně i tak dávám 80 %.

31.10.2013 4 z 5

Zákeřná Ebola Zákeřná Ebola Richard Preston

Skvělé čtení, které člověka přinutí otevřít Wikipedii či jiný zdroj informací a dozvědět se ještě více. K tomu velmi dramatický thriller ze skutečného života.

24.07.2013 5 z 5

Volání na ďábla Volání na ďábla Wilbur Smith

Zajímavá kniha. Hodně jiná, než Řeky bohů. A se závěrem, který jsem opravdu nečekal - to si ovšem nestěžuji, ale chválím.

21.06.2013 4 z 5

Dravec Dravec Wilbur Smith

Krásná kniha, která mi několikrát vehnala slzy do očí, což se mi moc často nestává.

27.02.2013 5 z 5

Příběh opravdového člověka Příběh opravdového člověka Boris Polevoj

Krásná kniha, kterou jsem si před pár lety přečetl i v originále, ačkoliv už mi ta ruština nejde tak jako před 20 lety.

28.12.2012 5 z 5

Hřbitov bezejmenných lodí Hřbitov bezejmenných lodí Arturo Pérez-Reverte

Pérez-Reverte je skvělý autor, tato kniha mne ale nechytila tolik, jako Dumasův klub a Královna jihu. I tak ale patřila k nadprůměru.

26.12.2012 4 z 5

Sabriel Sabriel Garth Nix

Když čtu komentáře níže, tak vidím, že nejsem jediný, kdo měl problém se do knihy začíst, ale když se zadařilo, nemohl jsem se od příběhu odtrhnout.

25.12.2012 5 z 5