pani_ari komentáře u knih
Jasné, stručné, úderné. Jedná se o přehled různých technik, rozdělených dle pravidla body-mind-spirit, které mají potenciál přispět k wellbeingu každého z nás. Stačí si vybrat jeden z postupů a začít praktikovat.
Osobně mě nejvíce zaujala Wim Hofova metoda a Oshova dynamická meditace. Už nějakou dobu se odhodlávám, je zkusit, nicméně jsem zatím nenašla odvahu, takhle moc vystoupit ze své comfort zone. Tak mi držte palce. A já zas držím palce Vám, ať vytrváte ve Vaší cestě za lepším já.
Tato kniha se ke mně dostala v ten nejlepší čas. Přesně tohle jsem potřebovala. Silné a syrové příběhy překrásných žen, které mě donutily zamyslet se nad sebou, nad svým ženstvím, nad světem... Některé příběhy jsme si četli společně s partnerem a vždy nás dohnaly k slzám.
Podtrženo sečteno: Tento literární počin mi navždy změnil pohled na to, co to znamená být ženou.
Velmi pozoruhodná jednohubka, kterou jsem přečetla na jeden zátah. Všechny čtyři otázky mi přijdou relevantní a moc jsem si užila to, jak se k nim hlavní hrdinka za pomoci staré dámy dostává. Měla jsem takový plíživý dojem, že postarší paní je budoucí já hlavní hrdinky, což celému příběhu dodalo na magičnosti.
Vůbec by mi nevadilo, kdyby knížka byla třeba jednou tak dlouhá. Autorka by tak měla více prostoru hlouběji propracovat jednotlivé situace a postavy.
Další milá kniha od Louise, kterou jsem s radostí přečetla. Oceňuji formu, kterou je dílo napsáno. Při čtení mé spirituální já doslova plesalo. Rozhodně se brzy vrhnu na další autorčinu tvorbu.
Tato kniha jsou vlastně dva příběhy v jednom, které fungují samostatně. První příběh mi přijde nedotažený a a málo rozvinutý (co taky čekat na čtyřiceti stránkách). Oproti tomu druhý mě velmi mile překvapil. Je to pohlazení po duši, i když pojednává o nelehkých tématech.
Ještě bych se ráda pozastavila nad obálkou. Je krásná, což o to, ale absolutně neodpovídá obsahu knihy. Vždyť to knihkupectví bylo dřevěné A co na té obálce dělají kočky a to kolo?
Žhavou romantiku normálně nečtu, ale u tohoto díla mě zaujala spojitost s řeckou mytologií. Bohužel v knize bylo málo reálií a moc sexu, což jsem ostatně mohla čekat. Tento fakt velice zaujal hlavně mého partnera, který napjatě poslouchal, když jsem mu děj vyprávěla =)
Skvělá kniha o tom, jak může být jakákoli rodina prohnilá jako houba, aniž by o tom kdokoli věděl. Knihu jsem četla s tím, že mě psychicky rozloží. Bohužel se tak nestalo. Ba naopak mi přijde, že jsou zde předávána ona závažný témata velmi jemně a citlivě, což má také své kouzlo.
Dílo má na mě až moc otevřený konec a několik nedořešených témat, proto musím ubrat jednu hvězdičku.
Japonci zkrátka píšou jinak. Jejich styl Vám buď sedne nebo ne.
Kdyby zmizely kočky mi přijde jako odpočinková literatura, a to i přes tíhu tématu. Co se týče délky knihy, za mě ideální. První polovina se rozečítá spíše pomaleji, nicméně to stojí za to, jelikož se na posledních asi třiceti stránkách děj emočně rozjede a zasáhne hluboko.
Velice kladně hodnotím i prvky magického realismu.
Pan John dí jen a jen pravdu. Přehledný průvodce lidskou myslí. Teď už jen dané techniky začít praktikovat a začnou se dít zázraky.
Neuvěřitelně krásné a dojemné verše se četly jedna báseň =)
Hluboce obdivuji poetičnost jazyka, díky kterému jsem se při čtení vznášela nad oblaky.
Děj považuji za průměrný, ale ten jazyk! Jazyk je něco, co dílo posouvá do naprosto jiné dimenze. Věřím, že k Manon se ještě v průběhu života několikrát vrátím.
Bible pro milovníky dark academia stylu.
Přijde mi, že všichni, co tuhle bichli dočetli a líbila se jim, jakoby tím zpečetili svou účast v jakémsi kultu zvrácenosti a temna. Skandální? Rozhodně. Nezvratné? Jakbysmet.
Zatemní vám to mysl a přijde vám, že se celý svět závisí jen a jen na této knize.
Nedokážu ani slovy vyjádřit, jak hluboce se mi Tajná historie zapsala pod kůži
NEZAPOMENUTELNÝ ZÁŽITEK
Naprosto význačná kniha, která citlivě přibližuje problematiku umírání a smrti. Je to přesně ten typ čtení, které vám změní pohled na život (a samozřejmě i na smrt). Autorka (i překladatelka) citlivě volí každičké slovo, aby s něhou a péčí přiblížila danou problematiku.
Oceňuji špičkový překlad i s poznámkami pod čarou, díky kterým čtenář lépe pochopí danou skutečnost i v kontextu vlastní kultury.
FRIENDLY REMINDER: Nepodceňujte části Z hromady na podpal. Časem to začne dávat neskutečný smysl.
Od tohohle díla jsem si slibovala mnoho. Miluju totiž oba autorčiny předchozí romány, které se řadí do žánru new adult. Políbila jsem Sharu Wheelerovou je čistokrevně young adult, což jsem si bohužel nezjistila včas. Možná právě kvůli mojí původní nevědomosti jsem byla z první poloviny knihy zklamaná a do čtení jsem se nutila pod záminkou, že později to bude lepší. A taky, že bylo! Jsem ráda, že jsem vytrvala. Druhou polovinu díla jsem si vskutku užila. Děje se toho tam opravdu hodně.
Mimo jiné také oceňuji Easter Egg pro výhradně české čtenáře! Za to si kniha zaslouží čtyři hvězdy =)
TRIGGER WARNING DÍLA: smrt, sebevražda, zneužívání žen
Po celou dobu čtení tohoto díla mě provázel neuvěřitelně povznášející pocit. Zkrátka mi tohle dílo sedlo. Dokázala jsem se hluboce vcítit do Clamence, společně totiž sdílíme spoustu názorů. Zároveň mě jeho monolog vysoce obohatil. V některých myšlenkách vidím self-help potenciál. Kam se hrabe třeba takové Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le =)
Pád bych rozhodně doporučila všem, kteří někdy uvažovali nad nesmyslností lidské existence.
A nakonec jen: Viva la existencionalismus!
Hledala jsem kvalitní zdroj, ze kterého bych mohla čerpat informace pro svou práci. Tato kniha však má očekávání nenaplnila. Je koncipována dosti chaoticky, často se zde opakují informace, fotografie nekorespondují s obsahem kapitol. Musím souhlasit s tvrzením dalších recenzentů ohledně faktických chyb v díle. Jsem ráda, že jsem měla sílu knihu po první třetině bez výčitek odložit.
Jsem velmi ráda, že se mi tento příběh dostal do rukou. Jedná se o milé, vtipné a hlavně magické čtení plné barev. Má to nápad, hlubší myšlenku a své poslání (především boj proti diskriminaci menšin). Mimo jiné jsem se dost nasmála při některých průpovídkách dětí. Hned zítra mířím do Obi pro rýč =)
Jako základ finanční gramotnosti pro teenagery posloužilo skvěle.
Malebná knížka, která se nebojí hutnějších témat. Ta jsou však podána velice citlivým způsobem. Prvky magického realismu v tomto komiksu fungují skvěle. Jde za nimi najít i hlubší myšlenku.
Moto díla:
Za vším hledej kočku. Nebo snad ne?
Profesionální pedagogové mají s Hermanem problém. Za mě je to tedy velmi poučná knížka nejen pro rodiče. Oceňuji originální přístup ke stylu psaní v podobě deníkových záznamů.
Pořád nevím, co si mám o Kunderovi myslet. Přijde mi, že je buď milovaný nebo nenáviděný, nic mezi tím. Chápu obě strany, ale nepřikláním se k ani jedné z nich.