Pepa0216 komentáře u knih
Dlouho to pro mĕ byla zajímavá kniha. Zajímavý přibĕh plný historických faktů a svĕdectví.Nesouhlasím ale s tím co bylo napsáno o Edvardu Benešovi. Tedy s částí ohlednĕ vyhnání Nĕmců. Je to popsáno dost svéráznĕ a nepřesnĕ.
Jak již tu bylo napsáno tak historie v tomto dílu dost ubylo. Rozvĕtvený rod Heřmanů a pokračování lidských osudů jeho členů mĕ však hodnĕ bavili a tak celkovĕ tuto knihu hodnotím velice kladnĕ. Kniha se velice dobře čte. Dĕj má spád, zápletky, lásky, zklamání. Je to zábavné, ale o historii se toho moc nedozvíme.
Krásnĕ napsaná kniha. Takhle krásným jazykem napsanou knihu jsem nečetl 20 let od Babičky Boženy Nĕmcové. Výbornĕ rozpracované postavy a osudy lidí za tĕžkých časů. V první polovinĕ knihy mĕ trochu vadila negativita knihy, kde byla negativnĕ zobrazena i svatba. Dále už to tak moc nebylo. Byli to krušné časy. Moc jsen si oblíbil Barču a už teď můžu říct že se krátce po dočtení prvního dílu tĕším na pokračování. Skvostný debut Karin Lednické!
Výbornĕ zpracovaná a objektivní kniha o životĕ Jana Žižky. Po dřívĕjší návštĕvĕ Tábora jsem si doplnil znalosti a nelze před takovým dílem jinak než smeknout klobouk. Petr Čornej knihu nejen že napsal nezávisle a odbornĕ, ale hlavnĕ i docela čtivĕ takže musela zaujmout i všechny laické zájemce o naší historii. Jen více takových skvĕlých a poučných knih...
Zatím nejslabší kniha co jsem od Nesba četl. Jsem rád že jsem začínal sérií o Harry Holeovi a ne tímto, protože bych jinak další knihou nepokračoval a to by byla škoda. Zrychlený dĕj, spousta mrtvých, podivný příbĕh. Přečíst se to dalo, ale nic víc.
Klasický Vondruška. Skvĕle propracované příbĕhy a zábava od první do poslední stránky. Oproti Přemyslovské a Husitské epojeji ustupuje historie do pozadí a do popředí se dostává příbĕh rodu Heřmanů.
Velice zajímavá kniha. Robert Šlachta na mĕ působil jako naprostý profesionál a človĕk na svém místĕ, ale ten systém propojení zločinců a policie je hrozný a demoralizující. Robert Šlachta je v knize hodnĕ sebevĕdomý, ale výsledky práce a to že se jeho útvar nebál žádných kauz proti komukoliv a odvádĕl skvĕlou práci ho k tomu opravňuje. Josef Klíma pak odvedl solidní novinářskou práci. Nejde Šlachtovi na ruku, nenahrává mu a nebojí se mu pokládat složité i nepříjemné otázky, což je jen ve prospĕch objektivity knihy.
Ke knize jsem se dostal náhodou díky Čtenářské výzvĕ. O autorovi jsem do té doby neslyšel, ale taková kniha je přesnĕ jedním z důvodů proč se jí zúčastnit. Nadčasová kniha plná Anglického humoru mĕ bavila od začátku do konce. Velice se mi líbil Klub podivných živností. Anarchista čtvrtek už tolik ne. Zajímavý autor a nejspíše si přečtu i Chestertonovi další knihy.
Specifická kniha. Je to první kniha která se mi líbila a přitom se vlekla a já jí četl tak dlouho. Je plná suchého Anglického humoru, který nemusí sedĕt každému a i já si chvíli zvykal a postupnĕ došel k tomu že dám knize dobré hodnocení. Forma knihy psaním deníku může občas nudit, ale i tak jsem se vĕtšinu knihy dobře bavil. Kdo nĕkdy pracoval v obchodĕ jako já tak se v určitých situacích popisovaných v knize jistĕ najde.
Zajímavý náhled na fungování nejtĕžší vĕznice u nás. Kniha není jen samochválou na vĕzeňský systém a je to dobře. Problémy jako malé stavy, či podfinancování jsou vážné. Výpovĕdi vĕzňů jsou zajímavé a je dobře že zůstali autenticky přepsané. Snad všichni včetnĕ vĕznů a různých pracovníků vĕznice se pak shodují na tom že mají Valdice nejlepšího ředitele v historii. Vypadá jako človĕk na svém místĕ. Za co sundávám hvĕzdu? Pan Šámal si to v popisu kriminálních zločinů spletl s detektivkou a při líčení popisu trestné činnosti přidává vymyšlené podrobnosti co si kdo s kým povídal a říkal. Pro knihu o vážném tématu a plnou zajímavých informací se takové přibarvování nehodí. Celkovĕ ale hodnotím knihu kladnĕ, je to zajímavý náhled na České vĕzenství.
Gabriela Jakoubková novou knihou opĕt nezklamala. Přináší v ní příbĕh 13 neobyčejných lidí, kteří se ze dna dokázali vrátit do života. Čtení je to inspirující. Autorka rozhovory doplňuje vlastními pro mĕ docela sympatickými názory a životním nadhledem.
Podle mĕ nejlepší díl série. Rowlingovou, nebo Galbraith mám rád hlavnĕ díky skvĕle propracovaným postavám a skvĕlém popsání vývoje vztahů. Tady opĕt nezklamala. Občas si tu pár lidí stĕžuje že byla kniha moc dlouhá a tak, ale mĕ ta příbĕhová omáčka okolo bavila stejnĕ jako detektivní případ. Už teď se tĕším na pokračování a další případ spojený se zpletitým vztahem dvou hlavních postav Cormorana a Robin.
Knihu jsem ani nedočetl. Není to ani autorský životopis, ani autor nespolupracoval s nikým z Ledeckých. Kniha je vytvořená z článků a rozhovorů pro média a občas mĕ pŕijde že si autor nĕco vymyslel aby zaplnil strany. Typická fraška, aneb jak vydĕlat na slávĕ sportovce. Doporučuji počkat na autorizovaný životopis.
Kniha není jen o Janu Palachovi. Kdo si chce více přečíst přímo o Janu Palachovi tak by měl zvolit knihu Jiřího Lederera, na kterou se ostatně autor v této knize několikrát odkazuje. O Janu Palachovi se tu sice čtenář zajímající se o tuto důležitou postavu Českých či Československých dějin moc nového nedozví, ale dozví se tu o tom proč se to celé vůbec stalo. Kniha přináší ucelený pohled na politickou situaci a dění v zemi, které vedlo Jana Palacha k jeho činu. V přílohách pak najdeme zajímavé politické komentáře té doby, které ukazují jak těžké to v tehdejším Československu bylo. Pro mě narozeného až po Sametové revoluci je takové čtení hodně poučné a zajímavé.
Kniha mě velice mile překvapila. Vůbec by jste nepoznali že jí píše v té době 13 letá dívka. Klást smysluplné a aspoň trochu odborné otázky takovým kapacitám jako je kardiochirurg Jan Pirk, nebo primářka ústavu chirurgie ruky Alena Schmoranzová bylo jistě těžké. Autorka to zvládla a na každý rozhovor v knize se skvěle připravila. Za mě super kniha!
Oproti Přemyslovské a Husitské epopeji je v této knize mĕnĕ historie. Co mĕ ale jako u každé Vondruškovi knihy bavilo je zajímavý příbĕh a propracované postavy. Kniha se četla hezky a je zajímavým úvodem do další série.
Nečekejte ucelený životopis! Ze začátku jsem tímto byl docela zklamán, ale při čtení knihy mi to přestalo vadit. Petr Čech napsal ve spolupráci s Janem Paličkou zajímavou knihu, která je nejen pro fotbalové fanoušky, ale i pro začínající brankáře velice zajímavá nejen popisem zážitků z kariéry, ale i množstvím rad. Díky tomu je kniha poučná a inspirativní. Jedná se o první díl série, takže se dostaneme jen k angažmá ve Spartě.
Harry Hole mĕ jako detektiv hodnĕ baví v této knize byl navíc dĕj zajímavĕ propojen s historii. Na druhou stranu ty detektivky začínají být podobné. Jsou to dobré knihy, ale ničím novým mĕ kniha v této sérii o Harrym Holeovi neupoutala.
Dlouho jsem u čtení knihy přemýšlel jestli je Martin Fourcade tak namyšlený, když popisuje své triumfy a cestu k nim. Není to pravda. Martin Fourcade je neskutečný perfekcionista. Za jeho úspĕchy je vidĕt velká dřina i to jaké malé detaily nepodceňuje a čemu všemu se v tréninku vĕnuje. Inspirativní kniha pro jakéhokoliv sportovce, i pro rekreačního jako jsem já.
Skvĕlá kniha od jednoho z nejlepších investigativních novinářů u nás. Autor je zároveň šéfredaktorem týdeníku Respekt, kde vycházejí další kvalitní a nezávislé články. Ve svĕtĕ kde mediální skupinu Mafra ( Mladá fronta, Lidové noviny, Impuls) ovládá a finančnĕ dotuje Babiš jsou nezávislá média velice důležitá!