pepap pepap komentáře u knih

Kniha apokryfů Kniha apokryfů Karel Čapek

Co se mohlo dít na pozadí známých pověstí a biblických příběhů - krátká a dle mého názoru velmi chytrá vyprávění vymyšlená panem Čapkem. Představa, že takové perličky vycházely jako sloupky v novinách, je pro mě přímo fascinující. Závidím...

29.11.2021 5 z 5

Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

Kniha mě zasáhla jako blesk z čistého nebe, ani nevím, proč jsem si ji kupoval ( aby byl efekt maximální, koupena byla z antikvariátu, vazba ve starém papíru :-) ). Zhltnul jsem ji jako jednohubku, pil jsem u ní pivo a prošvihl nějaké termíny odevzdávání v práci. Kniha byla jako výlet do duše Hanťi, komentovaná prohlídka lisovače starého papíru s romantickou duší pana Hrabala. Hned jdu na další.

17.07.2021 5 z 5

Genialita ptáků Genialita ptáků Jennifer Ackerman

spousta zajimavosti o ptacich - kteri jsou cloveku blizci tim, ze pouzivaji zpev jako druh komunikace (coz je nasi reci ve zvireci risi asi nejbliz)

13.05.2021 4 z 5

Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Promeny a vyvoje milostneho vztahu popsane v knizce jsem se zaujetim (az hltave) cetl a sledoval. Rekl bych, ze i nekolikrat na vlastni kuzi prozil ...
Ta slovy nevysvetlitelna faze vztahu mezi partnery, kdy zdanlive staci malo, aby bylo vse v poradku ... A presto, ten hlad, neklid a tuseni cesty nekde v zadech zpusobi, ze vse, co bylo spolecne tvoreno, bude opusteno a zniceno.
Kniha me moc bavila, urcite se k ni jeste vratim.

11.04.2021 5 z 5

Poselství z Ukrajiny Poselství z Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj. Prezident, který neutekl. Prezident, který zůstal "tut" a bojuje se svou zemí a se svým lidem. Prezident Ukrajiny. Propůjčuje jí hlas a promlouvá k zatvrzelým srdcím a politikům, co mají pořád hluboko do kapsy (ačkoli platí penězi to, co Ukrajinci vlastní krví). Sláva Ukrajině. A Bůh stůj při ní i při Evropě.

29.12.2023 4 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Za me nejlepsi Mawer - dozvite se o Mendelovi, dostane se vam pouceni o zakladnich zakonech genetiky, prozijete si bizardni romanek, fakt jsem si cteni uzil.

06.12.2023 5 z 5

Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

O formování dobrého chlapa v prostředí, které vám nedá nic zadarmo. Pro mě osobně je celý dramatický příběh o to výmluvnější, že jsem celý život měl ty výhody a privilegia, o kterých bych si jako Rom mohl nechat zdát. Rasismus české společnosti a diskriminace, které jsem součástí. Díky za příběh, Patriku, potřebujeme otvírat oči právě takovým vyprávěním, jaké jsi sepsal. Jsi borec.

23.06.2023 5 z 5

Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Kniha je neobyčejně zajímavá, pan profesor Kolář odborník na slovo vzatý. Nejzajímavější mi přišlo jeho vyprávění a skutečné příběhy z praxe. Kniha má i značný duševní přesah, který jsem tak úplně nesdílel. Ale třeba se tam ještě dostanu.
Teď se jdu učit žonglovat, to je jedna z načerpaných inspirací .. ;-)

16.04.2023 4 z 5

Winterbergova poslední cesta Winterbergova poslední cesta Jaroslav Rudiš

O lidských osudech, vlacích a pivu

Kniha vás vezme na dlouhou pouť po starých železničních drahách střední Evropy s radami z bedekru z roku 1913. Po cestě se dozvíte o kostlivcích ve skříních hlavních postav, naučíte se "dívat skrz historii", dostane se vám seznamu prohraných bitev Rakouska a spousta zajímavostí mezi řádky. A na konci se budete těšit do vlaku jako já.

18.02.2023 4 z 5

Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Politika věčnosti a její principy, stručné shrnutí ruských despotických kroků naší doby i to co jim předcházelo.
Přečíst si knihu dříve, nebyl bych kremelským povelem k přímému útoku na Ukrajinu tak zaskočen.
Timothy Snyder se vyplatí číst

15.04.2022 5 z 5

Umina verze Umina verze Emil Hakl (p)

Jak by vypadalo soužití s UM(ělou žen)OU? Knihu jsem poslouchal jako audio.

Parádní a originální przibeh. Děj je vyprávěn chvíli hlavním lidským aktérem, chvíli UMOU, což přidává na dynamičnosti příběhu. V prostřed audioknihy jsem si uvědomil, že jsem si UMU sám velmi oblíbil a propadl vztahu s ní. Ona je prostě boží :-) Závěr a celkové vyznění příběhu mě nadchlo, už jsem audioknihu slyšel dvakrát. interpretace skvělá. Tohle audio je přesně můj šálek kávy.

08.02.2022 5 z 5

Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici Ondřej Kundra

Shrnutí událostí kolem oponentů ruského prezidenta Vladimira Putina - v krátkosti podaná Putinova profesní dráha v tajných službách, oponenti a jejich osudy.
Proč Putin neváhá ničit "zrádce" s veškerou brutalitou a tvrdostí, bez ohledu na mezinárodní reputaci? Kdo je Alexej Navalnyj? Přehled v záměrně chaotických aktivitách ruských agentů, pro orientaci je to velmi užitečné.
Nejzajímavější mi přišla zmínka o skupině investigativních novinářů a online vyšetřovatelů "Bellingcat". Paráda!

22.01.2022 5 z 5

Černobyl. Historie jaderné katastrofy Černobyl. Historie jaderné katastrofy Serhii Plokhy

Šokující pro mě bylo především obrovské zlehčování dopadů výbuchu jaderné elektrárny Černobyl lidmi žijícími přímo v oblastech katastrofy, a to v důsledku absolutně nedostatečné informovanosti obyvatel představiteli vlády. Ačkoli by varováními a uveřejněním byla zachráněna spousta životů, vize mezinárodního skandálu byla dostatečným důvodem k mlčení a zametání pod koberec. Nedělám si iluze, že tohle je praxe pouze totalítních vlád, každý mocný papaláš se bude snažit ututlat svá selhání - bezcitně a za každou cenu. A ochranu proti tomu vidím právě v transparentnosti a nevládních demokratických institucích.

16.11.2021 5 z 5

Bulbem záchranáře Bulbem záchranáře Vít Samek

O tom, jak první pomoc úplně nezpackat. Dobře míněné rady lidí "od fochu", upozornění na největší a nejhorší chyby, dodání odvahy váhajícím a špalíček příhod ze záchranářské praxe.

15.11.2021 4 z 5

V první linii: Armádní generál Petr Pavel V první linii: Armádní generál Petr Pavel Vladimír Mertlík

Životní příběh jednoho z nejznámějších Čechů současnosti. Pan generál Petr Pavel je velmi inspirativní osobností současné reprezentace ČR, otevřený v odpovědích a s humanistickými ideály. Velmi oceňuji jeho vyjádření na jeho účast v komunistické straně.

15.11.2021 5 z 5

Milada Horáková Milada Horáková Zdeněk Ležák

Prehled zivota Milady Horakove, vyjimecne zeny Ceskoslovenska, ktera bojovala se stejnou vehemenci proti nacismu, komunismu, za prava zen i za uprchliky, lidi v nouzi a socialne slabe. Tato doba nepatri mezi detajlne probirane v ramci hodin dejepisu a tak komiksova kniha velmi usnadnuje a zprijemnuje celkovou orientaci v dobe, pomerech i dulezitych akterech celeho pribehu. Zaverecny medailonek dulezitych osobnosti je vyborny. Velmi me zaujalo uz uvodni slovo. Vrele doporucuji.

17.04.2021 5 z 5

Gustáv Husák Gustáv Husák Michal Macháček

Životopis jednoho z nejvýraznějších představitelů normalizace, ikony té doby. Kniha vypovídá o jeho inteligenci, cílevědomosti i statečnosti - doba, ve které žil, nebyla ani v nejmenším jednoduchá. A Gustáv Husák v ní dokázal nejen přežít, ale i uspět.

25.04.2024 4 z 5

Hrdinky: Příběhy významných českých žen Hrdinky: Příběhy významných českých žen Renáta Fučíková

Hezký přehled těch nejvýznamnějších žen, co měly nějakou konexi k naší zemi. Kniha působila mírně dětsky, budu muset pokračovat a načíst o těchhle dámách víc. Každopádně, jako úvod do tématu se mi výběr velmi líbil.

20.11.2023 5 z 5

Národní třída Národní třída Jaroslav Rudiš

Netradiční pohled na události listopadu '89, upřímné lidské výpovědi, pomíjivost úspěchu a "chlapské neporazitelnosti", propracovanost vyprávění a postupné poznávání hlavního hrdiny a jeho příběhu. Za mě dobrá kniha.

07.02.2023 4 z 5

Carmen: Skutečný život Hany Hegerové Carmen: Skutečný život Hany Hegerové Tomáš Padevět

Nelehký život hvězdy československého
šansonu.
Jsem obrovský a celoživotní fanoušek
paní Hany Hegerové. Od prvního
poslechu, když si magnetofonovou kazetu
poustěla máma při uklízení. Proto jsem
nad četbou jejiho životopisu neváhal ani
minutu. A nezklamal jsem se. Život
protkaný radostmi i bolestmi, neutuchající
životní optimismus a síla, která z této paní
vyzařovala vždy, když se objevila ve světle
reflektorů. Jsem rád, že po textech jejích
písní jsem mohl sdílet i její osobní přiběh.

12.11.2022 5 z 5