pepap pepap komentáře u knih

Pražské legendy Pražské legendy František Langer

úvodní povídky o vodnících mi přišly parádní, pověst o bezhlavém templáři jakbysmet, transformace budoucnosti národa z Bruncvíkova čarovného meče do našich dětí krásně vymyšlena .. Z knížky přímo vane láska k Praze a k jejím zákoutím. Je pravda, že se autorovo vyjadřování nečte úplně snadno, nicméně, musím od něj vyzkoušet nějaké "dumavější" téma.

30.01.2025 4 z 5

Večírek s Kantem Večírek s Kantem Nicolas Mahler

Nápad je hodně "intelektuálský". Se svojí mizernou znalostí filozofie a prakticky nulovou četbou děl její zásadních představitelů jsem drtivou většinu konkrétních citátů nedokázal zasadit do kontextu a tudíž nepochopil. Ale moc se mi líbily scenérie/situace, ve kterých myslitelé v knize vystupují. Karl Marx za pokladnou v supermarketu? Simone de Beauvoir jako oddávající? Kant jako moralizující a zábavu kazící hostitel na večírku? Paráda :-)
Moc se mi líbila i představa filozofa (v tomhle případě to byl E.M. Cioran) píšící krátké věty k zamyšlení do koláčků štěstí do čínských restaurací :-)

08.01.2025 4 z 5

Superprognózy Superprognózy Philip Tetlock

Prognózy mě číst bavily, napsáno poutavě. Asi jsem pořád čekal na nějaký návod nebo zásady, jak se stát superprognostikem (což je ze své podstaty nesmysl, přiznávám ..). Totálně nejlepší byla kapitola o plánování vojenského stylu inspirovaná konkrétním člověkem z Německa (jméno jsem zapomněl, samozřejmě, je v té knize :)).

14.12.2024 3 z 5

Zeptej se vědce: Neexistují blbé otázky Zeptej se vědce: Neexistují blbé otázky Aleš Dvořák

(SPOILER) o krtkovi-plavci jsem vedel, o mravencich a msicich taky (uz od Sekory..), ale dostaly me kocky - ze pro odpocinek preferuji ctvercove/obdelnikove prostory. A paradni bylo i letadlo vzletajici z bezeckeho pasu :-) rozhodne skvely napad, takovych knih neni nikdy dost :-) reference literatury k dalsimu cteni jsou super.

13.12.2024 4 z 5

Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout Aleš Dvořák

Výtečný přehled biochemických drah v těle, racionálně zdůvodňující správnou výživu a konání po sportu i v životě. Současně zpochybňující význam doplňků stravy, proteinových přípravků a vitamínových tablet, které primárně dělají naší moč výrazně dražší.

11.12.2024 4 z 5

Druhé pohlaví Druhé pohlaví Simone de Beauvoir

"Ženami se nerodíme, ženami se stáváme". Tahle větička ve stručnosti rámuje obsáhlé dílo francouzské existencialistky, ve kterém se věnuje tématu postavení žen ve společnosti, v dějinách, v mýtech, v manželství, při výchově .. Bavilo mě to číst, uvědomovat si vlastní zakořeněný šovinismus a přemýšlet nad tím, co s tím. Odpověď (samozřejmě) nemám, ale budu v tom pokračovat. V kombinaci s knihou P. Zimbarda "Odpojený muž" například naznačuje příčiny a možnou eskalaci divergence naší společnosti.

29.11.2024 5 z 5

Friedrich řečený Bedřich Friedrich řečený Bedřich Milena Štráfeldová

V rámci stoletého výročí narození jednoho z ikonických českých skladatelů vyšel jeho životopis popisující složité vztahy v tehdejší monarchii, napjatou politickou sitiaci i jeho nelehké peripetie v osobním životě. Kniha mimo jiné zachycuje (alespoň pro mě) nečekanou nejednoznačnost osobnosti Bedřicha Smetany, jeho cestu k vlastenectví, strasti v partnerském životě, jeho odhodlanost, píli, zdravotní stav, to vše s důrazem na dobu a světové události. Je to pecka :-)

28.11.2024 5 z 5

Migrace a nesnášenlivost / Věčný fašismus Migrace a nesnášenlivost / Věčný fašismus Umberto Eco

Krásně rozebrané charakteristiky fašismu plus se mi moc líbila kapitola "Nový Nimejgenský mír" - potřebuji si uvědomit, v čem spočívá moje evropanství a tahle kapitola může být první vlaštovkou.

19.11.2024 4 z 5

Balady Balady Johann Wolfgang Goethe

Balady vyloženě atypické (tedy ve smyslu pochmurných romantických balad, s trpkým koncem ve formě trestu a věčně trestanými protagonisty). Goetheovy balady jsou forma "písní žáků darebáků", noc bližšího mě nenapadá - veselé, bez temného konce, často jsem se neubránil fandit někomu z postav. Do metra ideální čtení ;)

01.11.2024 4 z 5

Ostny a oprátky Ostny a oprátky Jiří Padevět

Zatím nejlepší Padevět, co jsem poslouchal - posloucháte klid před "bouří". U některých příběhů jsem si, pravda, musel dohledávat události, ke kterým se vázaly. Ale o to víc mě to bavilo. A zase o pár míst víc, kam se chci zajet podívat.

31.10.2024 4 z 5

Prolomený kód života Prolomený kód života Walter Isaacson

Vzrušující příběh unikátního objevu našeho věku - metody CRISPR CAS9, mechanismu evolučně vyvinutého v bakteriích jako obrana proti virům, která byla v laboratoři paní Jennifer Doudna s výraznou stopou českého biochemika Martina Jínka. Objev umožňující efektivní editování lidského genomu, předcházení mnoha genetickým onemocněním a tudíž generující etické otázky o oprávněnosti užití. Příběh korunovaný Nobelovou cenou.

Ztracený ráj Ztracený ráj John Milton

(SPOILER) Řežba mezi anděly, Satan skoro přeseklý vejpůl, pekelné kutí piklů, hadí ponoukání Evy, aby okusila ze Zakázaného stromu Vědění, vyčítavý Adam poté, co zhřešil, první sex z chtíče, nahota a stud, Smrt a Hřích, děti Satanovy, přicházejí na Zemi, padlí andělé měnící se v hady a ještěry ... paráda!!! Popisy bitev ala Kulhánek :)

30.10.2024 5 z 5

21 lekcí pro 21. století 21 lekcí pro 21. století Yuval Noah Harari

Poslouchal jsem jako audio a bavilo mě to moc. Obzvlášť kapitoly zmiňující budoucí uplatnění umělé inteligence jsou k zamyšlení. Na mnohem bychom se s autorem neshodli, ale jeho příští knihu určitě kupují zase.

Bázeň a chvění / Nemoc k smrti Bázeň a chvění / Nemoc k smrti Søren Kierkegaard

Těžká četba, spoustě vět a úvah jsem nerozuměl, víceméně jsem odtušil nesouhlas a polemiku s Hegelovým smyslem dějin a místo něj má být smyslem víra v Boha, jediná pravá cesta k poznání a cíli.
Musím ale přiznat, že příběh Abraháma a jeho obětování vlastního syna mě uchvátil. Samozřejmě ho znám, tisíckrát mi byl vyprávěn, i jsem ho četl. Ale zamyslet se nad vírou Abrahama bez pochyby a bez zaváhání, tahle víra bez sebemenšího náznaku racionality nebo touhy chránit syna .. fascinuje mě to pořád, nutí přemýšlet. Co to znamená, že k člověku promlouvá Bůh? Jak to vypadá? Když to čtěte, máte to černé na bílém : "Bůh řekl Abrahámovi, běž a konej ..". Ale jak poznat, že jsou to boží instrukce? Bez víry to nejde, představuje to i nový pohled na psychopatické jednání, dle mého.

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Uprimne vypraveni hlavni hrdinky o preceneni vlastnich sil a o vyrovnavani se s neuspechy a hledani zapomneni na dne lahve. Na dne lahvi. Mnoha lahvi. Uvedomovani a priznavani si problemu a vlastni zavislosti, naturalisticke a velmi verohodne.

15.10.2024 3 z 5

L. N. Tolstoj - Anna Karenina L. N. Tolstoj - Anna Karenina Václav Dušek

Docela mi trvalo, než jsem tuhle konkrétní knihu docenil. Dlouho mi přišla Anna Karenina jako ukňouraná šlechtična, které se nic nelíbí a s ničím není spokojená. Když si ale člověk představí tu zoufalost a bezmocnost, společenskou izolaci, kulturní a sociální odstřižení .. a to všechno jen pro ni, u mužů se aférky tak nějak berou jako zlobení, nad kterým se udělá "tytyty" a stane se šťavnatou součástí pomluv vyšší společnosti. On zastává vážený úřad, ona nesmí ani do divadla, aniž by si od ní lidé opovržlivě neodsedali. Je to síla.

15.10.2024 4 z 5

L. N. Tolstoj - Anna Karenina L. N. Tolstoj - Anna Karenina Václav Dušek

13.10.2024 4 z 5

Pane Bůh, tady Anna Pane Bůh, tady Anna Sydney George Hopkins

Poslouchal jsem jako audio, knížku bych asi jen tak nedočetl ..

Dojemné a tklivé vyprávění zkoumající hranici fyzikálního poznání a vnímání s duchovním vnímáním a chápáním Boha. A to očima dítěte, Anny. Bára Hrzánová je ve vyprávění skvělá, Anna, hlavní postava, se díky ní skutečně dětsky směje a představuje vám svůj svět a nepochopení ostatními dospělými.

07.10.2024 3 z 5

Popelka nazaretská Popelka nazaretská Václav Renč

Hezky se to četlo, hlavně začátek se mi moc líbil - veršovaný Ráj s Adamem a Evou :) postupem vítězí nad kvalitou poezie autorova víra a láska k Panně Marii. Ale uváží-li se okolnosti, za kterých bylo dílko psáno, nezbývá než číst s obdivem a pokorou.

01.10.2024 4 z 5

Destrukce Destrukce Stanislav Biler

Poslouchal jsem jako audio.
Učitel, který kvůli přílišnému dumání a prakticky nulovému sebevědomí, je bezvýznamnou figurkou, se kterou vláčí každý lobbista i traktorista. Jeho nejistota je až zarážející!
Kniha se mi nelíbila, měl jsem z autora pocit, že se vysmívá vesnickému prostředí. A to dost lacině. Jeho kniha "Nejlepší kandidát" je mnohem, mnohem lepší.

27.09.2024 2 z 5