pepap pepap komentáře u knih

Kundera: Český život a doba Kundera: Český život a doba Jan Novák

Knize se nedá upřít spousta posbíraných faktů, rozhovorů a náhledů třetích osob, tedy Kunderových přátel a známých. Líbily se mi rozbory povídek a románů a spekulování o základech jednotlivých charakterů z reálného Kunderova okolí - který z hrdinů byl Kundera, kdo byly jednotlivé ženské postavy ..
Nicméně, celkové vyznění biografie mi přišlo takové, jakoby Milana Kunderu popisoval někdo, kdo ho nemá příliš rád - závidí mu, nepřejeme mu úspěch případně má velmi nízké mínění o jeho morálních zásadách a životních hodnotách. Byla to nová zkušenost - když už někdo píše něčí životopis, většinou má dotyčnou osobu ve velké úctě, tak jsem byl alespoň doteď zvyklý. V tomto životopise jsem si musel pana Kunderu spíše sám obhajovat a ospravedlňovat :-)
Biografie i v této podobě jen potvrzuje skutečnost, že Milan Kundera byl extrémně komplikovaná a nejednoznačná osobnost. Jednoduchá kategorizace nemůže fungovat.

03.08.2023 3 z 5

Běž, řekla cesta Běž, řekla cesta Markéta Bidlasová

Dobrý nápad na knihu, velmi se mi líbil formát prvních pár příběhů - na konci byl vypravující požádán, aby shrnul nejdůležitější a nejužitečnější rady na cestu dalším poutníkům. Bohužel se pak tahle otázka nějak ztratila. Z devíti putujících mě jistě 5 z nich zaujalo natolik, že jsem šlapal s nimi.

03.08.2023 3 z 5

Automat Svět Automat Svět Bohumil Hrabal

hospodska povidka jako hlavni forma vypraveni. Clovek a jeho psyche z ni vystupuje, ze ctenar nestaci zasnout - postavy v nem vystupuji rozpacite, hrde, zkrousene, zranene ... a to vzdy prirozene, nenucene, sami od sebe, jako by sedely na protejsi strane stolu. Kniha je oslava cloveka literaturou, pecka !!

19.07.2023 5 z 5

Řek Zorbas Řek Zorbas Nikos Kazantzakis

O přátelství dvou mužů plné vzájemného respektu, úcty a lásky. Ačkoli byli svým založením úplně odlišní, jeden druhému naslouchal, učil se nahlížet na život a porozumět jeho podivnostem. Vyprávění plná symboliky, tance, vášní a svérázného vidění světa. Ale chce to čas a trpělivost .. :-)

04.07.2023 4 z 5

Skutečná cesta ven Skutečná cesta ven Patrik Banga

O formování dobrého chlapa v prostředí, které vám nedá nic zadarmo. Pro mě osobně je celý dramatický příběh o to výmluvnější, že jsem celý život měl ty výhody a privilegia, o kterých bych si jako Rom mohl nechat zdát. Rasismus české společnosti a diskriminace, které jsem součástí. Díky za příběh, Patriku, potřebujeme otvírat oči právě takovým vyprávěním, jaké jsi sepsal. Jsi borec.

23.06.2023 5 z 5

Bohumil Hrabal uvádí… výbor z české prózy Bohumil Hrabal uvádí… výbor z české prózy * antologie

Přál bych si, aby mi výběr předčítal sám pan Hrabal s komentáři. Zkoušel jsem se do všech ukázek ponořit a zahloubat, ale někde to nešlo. Ale bavilo mě to :-) O K. J. Erbenovi jsem netušil, že psal něco tak osobního jako Sny ve výběru, Nerudova Zastavárna vám odhalí mraveniště lidství pod úřednickou taktovkou, které byste mohli snadno přehlédnout. U Demlova Zapomenutého světla jsem žasnul odvaze převést všechna ta vyjádření do filmového scénáře. Holanův "Lovil se rybník" je nejsymboličtější próza, možná poezie, co jsem kdy četl - obrazy a představy se na vás valí z každého vyjádření. Úplně jsem nezvládl Weinera a Kafku, ale třeba to ocením později.
Nejvíc nadšený jsem byl z Ignáta Hermanna a jeho Sudičky. S tímhle pánem jsem ještě neskončil :-)

17.06.2023 5 z 5

Manuál pro uklízečky Manuál pro uklízečky Lucia Berlin

Uklízečky, feťáci, alkoholici, matky samoživitelky, sestřičky na pohotovostech, ... lidé ulice. Ti neúspěšní. Autorka popisuje jejich osudy s lehkostí, všímavostí pro detail a pochopením. Nesoudí je, jen vypráví jejich příběh.
Při četbě mi několikrát vytanul na mysli Bohumil Hrabal, který se však mnohem víc věnoval specifické řeči dotyčných postav. Lucia Berlinová se věnuje spíš obrazům a prostředí. Přesto vám z povídek lidské osudy prosakují a vpijí se do vás. Četba mě moc bavila.

03.06.2023 5 z 5

Hacknuté tělo: Zpomalte stárnutí a žijte déle jako superčlověk Hacknuté tělo: Zpomalte stárnutí a žijte déle jako superčlověk Dave Asprey

První dojem je, že profesionální biohacker, Dave Asprey, je blázen fanaticky oddaný myšlence dloooouhého života, který neváhá podstoupit operace kmenovými buňkami, nitrožilní léčbu a pojídat doplňky stravy, hormony a jiné lektvary po kýblech.
Nicméně, umanutí lidé bývají průkopníci, mohlo by mu to vyjít a přál bych mu to :-)
Kniha je přehledně zpracovaná a obsahuje vysvětlení základních pochodů v našich tělech i rady, jak je co nejvíc zušlechtit. Takže jsem nakopnutý k vylepšování svého těla primárně tedy stravou a cvičením.

03.06.2023 4 z 5

Proč chodíme: Proč je to pro nás důležité, proč bychom měli chodit více Proč chodíme: Proč je to pro nás důležité, proč bychom měli chodit více Shane O'Mara

Shrnutí vědecké, sportovní, zdravotní, dějepisné, evoluční, ... zkrátka co všechno vás napadne a případně i nenapadne při slově chůze. Nejpřirozenější pohyb, doporučeno chodci celého světa, tisíce děkovných dopisů :-)

Já osobně chodím rád, netřeba mě přesvědčovat o výhodách a pozitivech tohoto pohybu. A právě na takové "nechodce" se autor soustředí primárně. Já čekal něco jako "Proč chodíme pro pokročilé" :-)

29.05.2023 3 z 5

Střední Evropa je jako pták s očima vzadu Střední Evropa je jako pták s očima vzadu Jacques Rupnik

Uvahy, ktere me donutily zastavit se a premyslet, jak vlastne minulost plynula a co to znamena v kontextu dneska. Proc povazujeme prazske jro '68 za selhani a nemluvime o tehdejsich udalostech vic, zatimco parizsky maj '68 je integralni soucast francouzske historie? V cem si byli podobni Masaryk s Havlem a v cem se ve svych nahledech a vizich odlisovali? Proc se vic nevenujeme komunisticke historii a reflexi te doby? Uvahy o rozdeleni Ceskoslovenska, vlivu Vaclava Havla, Orbanuv i Meciaruv populismus v soucasne a tehdejsi dobe, v cem nam nastavuji zrcadlo migranti a nase chovani k nim, proc populismus sily, jakmile se dostanou do konfliktu obcasnke svobody a tzv. zajmy naroda .. ?
Ke knize se urcite jeste vratim.

23.05.2023 5 z 5

Rok v Paměti národa: Příběhy a události moderní historie v kalendáriu. Rok v Paměti národa: Příběhy a události moderní historie v kalendáriu. Adam Drda

Krom toho, že Paměť národa dělá velmi důležitou činnost, dělá jí navíc chytře a nápaditě - události jsou seřazeny podle měsíců, ve kterých se staly, napříč dvacátým stoletím. To mi umožnilo nacházení souvislostí a zamyšlení se nad událostmi, které jsem si před tím nespojoval. Kniha je tedy i takový malý historický kalendář.
Těším se na další kousky.

20.05.2023 4 z 5

Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět Pražský slabikář: Od Kafky k Havlovi a zpět Aleksander Kaczorowski

Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale způsob vyprávění mi připomínal Mariuse Szczygiela. Jako by jste vyprávěli příběh natoliko blízký vašemu srdci, že vážíte každé slovo a bojíte se, aby jste něco nezkazili. Obrovský respekt a láska k Praze, to mi z knihy přímo sálalo. A příběh Kafky, Hrabala, Kundery a dalších ... mňam.
Prosím, pište dal, pane Kaczorowski, už se moc těším na další.

19.05.2023 5 z 5

Slovenské století Slovenské století Pavel Kosatík

Autorovi jsem vděčný za spoustu jeho děl, která mě vzdělala a bavila, ale tahle konkrétní kniha je zatím svým významem nade všemi. Postupné vpravení se do osobností slovenského dění, jejich rozhodování pod tlakem doby, rané tendence Slováků o samostatnost, vytrvalé nepochopení českou společností, šarm Rastislava Štefánika i v poslednu politická tvrdost a bezohlednost Vladimíra Mečiara, celé století jsem hltal a nervózně sledoval, jak se počet příštích kapitol nezadržitelně krátí. Doporučuji vřele, stojí za přečtení.

16.05.2023 5 z 5

Kluby poezie Kluby poezie Bohumil Hrabal

Toulky libeňských bohémů po pivnicích a nálevnách s očima otevřenýma pro umění a opěvování života, bardové dvacátého století se srdci přetékajícími jásotem nad maličkostmi uliček a lidiček, oprýskané zdi, fleky od vápna, starý shnilý papír, vše nazírané jako malby vrcholných tvůrců. Život vyprávěný obrazy imaginace. Krása.

26.04.2023 5 z 5

Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku Patrik Ouředník

Co lidé říkali, co se povídalo a co se v daném období dělo. Koncept knihy je rozhodně zajímavý, povídání má dynamiku a sdělované informace natolik závažné, že pozornost jen tak neztratíte (možná vás místy trochu přesytí). Máte pocit, že se vám dostává rychlokurzu dějepisu u stolu štamgastů v hospodě U Syrotků.

24.04.2023 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Koncept knihy mě vážně zaujal a těšil jsem se na vlastní provedení, které mě zklamalo. Ale tak už to chodí.
Osobně věřím, že kráčet zpátky v čase a napravovat věci, které se mi nepovedly, by nebyla cesta ke štěstí. Příběh Nory mi nicméně přišel dost fantaskní a často hodně zmatený, za takových podmínek by bylo dost k podivu pokud by se ze všeho sama nezbláznila.
Těším se, že autor přijde s nějakým dalším poutavým nápadem a tentokrát si užiju i provedení.

23.04.2023 3 z 5

Hořím Hořím Simona Bagarová

Při rozhovorech jsem nestačil žasnout kolik po tomhle světě chodí andělů. Andělů všech pohlaví a věku, co svoje životní vyhoření a neúspěch léčí pomocí seniorům. A daří se jim to. Chtěl bych, abych mohl být na svoji práci taky tak hrdý. Přeji dotazovaným, aby byli a byli co nejdéle.

21.04.2023 5 z 5

Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Johannes Krause

Kniha mě bavila od úplného začátku až do konce - prvně si uděláte jasno v základních pojmech jako mitochondriálni DNA a chromozom Y a pak už se začnou vršit hypotézy a jejich možná rozuzlení. Minimální a mnou velmi ceněný důsledek četby knihy je uvedení pojmu "migrant" do naprosto nezvyklých konotací a to na základě doloženého faktu, že migranty jsme v Evropě všichni a že migrace jako taková byla pro Evropu od nepaměti nevysychajícím zdrojem nového genetického materiálu. Co Evropa Evropou stojí! A to je jen malý výsek, kapitoly věnující se onemocněním viry a bakteriemi budete číst se zatajeným dechem.

18.04.2023

Od ještěrů k robotům Od ještěrů k robotům Jan Stern

Autorovy fejetony me bavi, teda vetsina :-) jeho historicky prehled a predevsim prehled ve filozofii je pro me inspirativni a davani mnohdy nesourodych udalosti a uvah do souvislosti mi byla zabavou na nejednu chvili.
Autor neni ve svych fejetonech laskavy jako treba Capek, ale je spis .. protivne poburujici, rekl bych :-) bylo to mnohdy jako poslouchat recnika, se kterym nesouhlasim, ale jehoz pronasena rec zkratka dava smysl. A to je (dle meho) vzdycky uzitecna a mysl rozvijejici cinnost.
Urcite od nej jeste neco zkusim, jeho sloupky v casopise Novy Prostor uz vyhledavam a ctu ze vsech textu nejdriv ;-)

18.04.2023 4 z 5

Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Kniha je neobyčejně zajímavá, pan profesor Kolář odborník na slovo vzatý. Nejzajímavější mi přišlo jeho vyprávění a skutečné příběhy z praxe. Kniha má i značný duševní přesah, který jsem tak úplně nesdílel. Ale třeba se tam ještě dostanu.
Teď se jdu učit žonglovat, to je jedna z načerpaných inspirací .. ;-)

16.04.2023 4 z 5