Petass
![Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477189/neviditelny-zivot-addie-larue-8Hg-477189.jpg?v=1632749442)
Napoprvé jsem se nezačetla, skákání mezi Addie a Adeline na začátku mě mátlo a vůbec mě příběh nebavil. Napodruhé jsem se kousla a pokračovala a najednou mě to vtáhlo... cítila jsem strašlivou tíseň a bezmoc a jediné na co jsem byla schopná myslet bylo, že to samé jsem cítila naposledy při četbě "Mistra a Markétky"... S každou stránkou se mi ta myšlenka vracela a nitro se mi víc a víc svíralo... Písmenka mi letěla před očima a příběh Addie začal pádit jako splašený kůň. Pak mu trochu došel dech... Najednou mi přišly popisy dlouhé a zbytečné... Ale v závěrečné rovince se vše zase rozběhlo a bylo to tak zvláštní... pocity jak na houpačce... jak tohle může dopadnout? V dobrý konec se ani neodvažujete doufat... Děkuji za tenhle zvláštní příběh, chtěla jsem ho poslat dál, ale knihu si ještě chvíli ponechám... Na Addie nechci a ani nemůžu zapomenout. Doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čekanka Čekanka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/1368/cekanka-9Hp-1368.jpg?v=1609744736)
Nalejme si čistého vína... Je to harlekýnka se vším všudy. Všichni to víme, už když knihu bereme do ruky a také víme "co" se bude dít a "jak" to dopadne, nemá tedy vůbec cenu komentovat děj. Bridgertonovi kromě jednoduchého milostného příběhu nabízejí humor a škádlivé sourozenecké rozhovory, na které jsem se znovu těšila. Seriál mi už vyzradil důležitý zvrat, ale vůbec to nevadilo. Vzhledem k tomu,co se dnes kolem nás děje, není na škodu vypnout hlavu a jen si užít jednoduchý, vtipný a láskyplný příběh. Nevím, proč jsem přeskočila 3. díl, takže příště se vrátím za Benediktem a je mi úplně fuk, že to bude alá "o Popelce", protože sem tam zatouží být Popelkou každá, tak proč si o tom nepřečíst?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Z.A.H.R.A.D.A. Z.A.H.R.A.D.A.](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371368/z-a-h-r-a-d-a-6ce-371368.jpg?v=1518787383)
Knih o zahradách mám spoustu... o anglických, francouzských, moderních... Po téhle jsem i tak moc toužila. A nezklamala! Je to průřez světovými zahradami a krajinářskými projekty. Grafika je moc příjemná a popisy jsou tak akorát, aby děti zaujaly, ale nezahltily. Některé zahrady mi tam chybí, některé zase přebývají, ale to tak u podobných průřezových knih bývá. Dnes jsem jí přečetla a hned mám chuť vyrazit na návštěvu do některé z nich. I přes vysoké očekávání jsem spokojená a časem k ní pořídím i D.E.S.I.G.N a D.O.M.E.K.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zvony Londýna Zvony Londýna](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409456/zvony-londyna-kaT-409456.jpg?v=1570882803)
Mám trochu pocit, že by si autor měl přečíst předchozí díly, protože se začal sám ztrácet... Neskutečně mě rozčilovaly chyby v textu. I překlad tentokrát mohl být lepší. Občas jsem nechápala souvislost a myslím si, že to bylo spíše špatným překladem. Nic to nemění na tom, že Peter je prostě k pomilovaní a Nightingale je superman v tvídovém obleku. A Molly, Náprstnice a Abigal... No prostě, mám je ráda. Dám si chvíli pauzu, ale vrátím se.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Malá noční žranice Malá noční žranice](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207020/mala-nocni-zranice-Qwd-207020.jpg?v=1411164321)
Po pár stranách jsem si říkala, že tohle nedám... Ve třetině jsem se ptala: "proč čteš knížku o třech beznadějných případech, co nejsou schopni jakékoliv logické činnosti?" Nakonec jsem dočetla, občas se usmála, ale nic zásadního mi kniha nepředala. Celou knihu mě iritovalo, že text není téměř vůbec členěn do odstavců a v přímé řeči není jasně poznat "kdo mluví". Jestli je to nějaký "nový trend", tak mě určitě nezaujal. Na zimní večer fajn, když ji vynecháte, nic se nestane.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jihočeské pověsti Jihočeské pověsti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344765/jihoceske-povesti-Xps-344765.jpg?v=1538112261)
Koupili jsme je kdysi s rodiči na dovolené. Četli jsme je společně a společně se také báli. Příběhy o umrlcích, kostlivcích a jiných strašidlech byly dost děsivé. Ale často jsme se i smáli. Vzpomínám ráda, brzy je snad začneme s mými dětmi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414341/tradinarG4qQYD-CtR-.jpg?v=1561470242)
Dlouho jsem po knize toužila a nakonec si ji koupila jen tak pro radost. Je opravdu nádherná. Zatím jsem ji prolistovala, přečetla si části věnované jaru a namátkou další, které mě zaujaly při prohlížení fotografií. Všechno okolo se zpomalilo a plynulo tiše kolem mě. Tajemství okamžiku. No, nádhera! Kniha má příjemný formát, krásné fotografie, jednoduché ale čtivé texty a návody. Nečekejte žádné hluboké úvahy a historické rozbory. To by kniha musela být logicky mnohem obsáhlejší. Jde spíše o průvodce rokem, kterého zařadíte někde po ruce a nakouknete do něj, třeba když se potřebujete zastavit, naplánovat práce, či víkend s dětmi. A jak píše někdo níže, jde o pohled spíše do českých tradic. Já jako Moravačka jsem i tak spokojená. Autorky prostě popisují to, co znají a prožívají se svými rodinami. Kalendář svátků je přece stejný v Čechách i na Moravě. Doporučuji!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Slon na Zemplíne Slon na Zemplíne](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381019/slon-na-zempline-prS-381019.jpg?v=1527594512)
Přečteno téměř na jeden zátah... Reportážní texty, které se čtou lehce jako beletrie, ovšem tíha obsahu vás dostane až na dno... Politické aféry moc nepitvám ani u nás, natož na Slovensku, o to víc jsem byla s každou další stránkou v šoku. Mnoho pro mě nových informací ze současnosti i historie Slovenska. Četla jsem v českém překladu, slovensky bych knihu zvládla, ale určitě ne tak rychle... Moc doporučuji!!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dopravní značky pro malé děti Dopravní značky pro malé děti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344754/dopravni-znacky-pro-male-deti-XOW-344754.jpg?v=1495673939)
Dceřiná oblíbená, koupili jsme ji, že do ní s dětmi sem tam nakoukneme a pomalu jim vysvětlíme pravidla silničního provozu. Dcera (tehdy 4 roky) chtěla okamžitě přečíst názvy všech značek, do týdne je uměla pojmenovat a od té doby si je pamatuje. I v provozu a bezpečnosti se celkem orientuje. Kniha je mezi oblíbenými i u mladšího (3 roky). Doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Gerda - Príbeh veľryby Gerda - Príbeh veľryby](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394921/gerda-pribeh-velryby-C8t-394921.jpg?v=1542560329)
Milý jednoduchý příběh s krásnými ilustracemi. Trošku mi to připomíná knihu "Obejmi mě, prosím". I Gerda "putuje" od jednoho zvířete k druhému až ke svému cíli. Bohužel dceru kniha vůbec nezaujala, přibalila jsem jí ji k moři s babičkou a prý ji četli jen jednou, pak ji odložila a celou dovolenou četli Hajného Robátka. Ani doma ji teď nechce číst, snad se k ní dopracujeme časem :)
Edit 29.3.2019
Syn (3roky) knihu miluje a chce ji číst pořád dokola :) až přemýšlím, že jí na chvíli schovám, ať získá šanci i jiný literární hrdina.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kdo pije potmě víno Kdo pije potmě víno](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38431/kdo-pije-potme-vino-V04-38431.jpg?v=1449228261)
I když ho stále zcela nechápu, při čtení těchto veršů se mi svírá srdce a hrdlo...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ostružinové víno Ostružinové víno](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526/ostruzinove-vino-Fs9-526.jpg?v=1542968357)
Autorku jsem vůbec neznala, Čokoládu jsem zaregistrovala jako film, ale neviděla jsem ho. Ostružinové víno jsem koupila zcela náhodou v antikvariátu "když už platím poštu", nachystala jsem si ho s sebou na dovolenou a udělala jsem moc dobře. Milý příběh s úžasnou postavou Joea, s nádechem tajemna a francouzského venkova. Z počátku jsem se zarazila, když mi příběh začala vyprávět láhev vína... "Chápu to dobře? Říká mi to láhev ? No to bude blbost..." A nebyla. Kniha mě vtáhla do prostředí, byla jsem tam a cítila jsem všechny ty vůně :) Myslela jsem, že knihu přečtu a pošlu ji dál, ale prozatím si ji ponechám, ráda se někdy vrátím. Pokud máte rádi podivíny, zahradničení a příběhy z malých městeček, bude se Vám to líbit. Doporučuji jako odpočinkovou četbu na dovolenou.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169700/dalajlamova-kocka-Yzg-169700.png?v=1644347949)
Nedočetla jsem ji, opravdu jsem se snažila, ale nakonec jsem si řekla, proč mrhat časem... Nijak mě to nenadchlo, nevtáhlo, nepřesvědčilo... Příběh vyprávěný z pohledu kočky, to bych brala, ale jinak žádný zázrak. Mám za sebou nejspíš už dost jiné beletrie o smyslu života, která mě bavila mnohem víc a víc mi toho i dala. Tohle mi přišlo jako takové "instatní" balení pro začátečníky... Jako oddechovka na dovolenou by ještě šla, ale jinak ji s klidem můžete vynechat... Za to, co jsem přečetla bych dala max 3 hvězdy (spíš dvě), jelikož jsem nedočetla, tak hvězdy neudílím.
![Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem Jaro je tu! : s Luckou, Jendou a Martínkem](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85910/jaro-je-tu-85910.jpg?v=1313657983)
Povedená kniha. Krásné srozumitelné ilustrace doplňují příběh Lucky a její rodiny. Kniha dětem přiblíží zvyky, ale i rodinné vztahy, vazby, povinnosti, přírodu atd. Navíc mohou děti během čtení plnit drobné úkoly, což jim pomáhá si knihu nejen užít, ale i si více zapamatovat informace v ní obsažené. Trochu mi to připomíná knihu mého dětství "Náš svět" z r. 1987 s ilustracemi Evy Šedivé.
Knihu máme už od dceřiných dvou let a je jednou ze stálic, na jaře určitě nesmí na poličce chybět. Stejně tak na podzim sáhneme po Čekání na Vánoce, které je u nás ještě oblíbenější. Velmi doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Den pro Šakala Den pro Šakala](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21594/den-pro-sakala-21594.jpg?v=1246190860)
I když filmová zpracování jsem viděla už mockrát, kniha se ke mně dostala až nedávno. Nezklamala, naopak. Skvěle napsaný román, kde si čtenář může užít balancování na hranici faktu a fikce. Paralelní sledování atentátníka a detektiva mi hodně připomínalo detektivky o Colombovi. V porovnání s dnešními knižními trillery působí některé vyhledávací metody až směšně. Dnes se všechno detektivové dozví za 5 vteřin z webu... Stojí za to si přečíst, jak vyšetřování probíhalo před pár desítkami let. Taky je svědectvím o tom, že atentátníci a útoky na nevinné existovali ve velkém i dříve, ne jen v dnešní zmatené době. Kniha je stejně dobrá, možná i lepší než filmy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Miluji tuhle knihu. Přečetla jsem ji už několikrát. Musíte mít rádi nezaměnitelný Horníčkův humor a přistoupit na něj. Jinak vás kniha neosloví. Humorně podaný střet mužského a ženského světa. I když se vším, co popisuje o manželství nesouhlasím, tak i já mám doma své housle... a ano často na ně hraji ;) Pokud jde o jablko je vinno, tak věřím tomu, že se všechno klidně mohlo stát, jak to Horníček popisuje. Muži ženy hrozně podceňují :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zloději zelených koní Zloději zelených koní](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12935/zlodeji-zelenych-koni-gpz-12935.jpg?v=1592290848)
Hájíček mě opět překvapil námětem. Vůbec jsem neušila, jak to s Vltavíny je. Čte se lehce. Ale jako v ostatních knihách autora mi přišla i zde hlavní postava plochá... Možná ale právě takový jsme a pan Hájíček to jen mistrně popisuje. Přečetla jsem všechny Hájíčkovi knihy a všechny je doporučuji, i když jsme jim nedala pět hvězdiček.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516631/vyslani-lXx-516631.jpg?v=1685739396)
Originální námět, přečetla jsem velmi rychle. Bohužel, potenciál autor nedokázal využít. V tomto směru souhlasím s komentářem Pepa0216 níže. Kromě nešťastné práce s hlavní zápletkou mi vadily i drobné 'hlouposti', díky kterým jsem nedokázala uvěřit, že by vesmírný výlet mohl být realitou... Zdařilá YA sci-fi, která mohla být něčím víc. Pokračování si ale přečtu, nebudu mít velká očekávání, třeba mě autor překvapí.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454746/hotylek-na-islandu-NU8-454746.jpeg?v=1601844920)
Průměrná červená knihovna, Island a prostředí hotelu byly fajn, hlavní postavy se mi taky docela líbily. Čím dál víc mi ale u Julie vadí, jak si zjednodušuje a idealizuje prostředí. Hotel by určitě nemohl fungovat s jedním kuchařem apod. Jinak jsem dostala, co jsem očekávala. Byla to i docela sranda. Na vyčištění hlavy fajn.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Vinice v Provence Vinice v Provence](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512943/vinice-v-provence-CW0-512943.png?v=1679521260)
Ničím nepřekvapí, ani nenadchne. Dostanete to, co slibuje. Strašně dlouho mi ale trvalo, než jsem se začetla. Obvykle mám ráda knihy s barvitými popisy, ale tady mě to první třetinu knihy ubíjelo. Ohledně výroby vína mám pocit, že některé věci se ztratily v překladu... O vinařství mám trochu povědomí, takže mi popis výroby a "laboratoře" Jeana-Marka úplně nepřišly v pořádku. I jednání některých postav bylo těžko uvěřitelné. Romantická oddechovka na víkend. Nic víc.