Petass Petass komentáře u knih

Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Přečteno jedním dechem. Krásně plynoucí příběh, který Vás unáší dál a dál... Poslední stránky už ale působily "natahovaně"... Už někde v polovině jsem si říkala, že autorka nemusela použít všechny své nápady, pak jsem jí to odpustila, ovšem pro konec to platí 100x. Měla konec a nevěděla, jak se k němu dostat... příhoda v jeskyni a její následek už byly i na mě moc... O zmiňovaných 300 stran méně a bylo by to za pět hvězd. I tak jsem si knížku užila, bavila mě více než Vážka a snadněji se také četla. Dost mě rozčilovalo množství překlepů. Tohle snad nikdo needitoval. Navíc můj výtisk z knihovny je špatně svázán, takže těsně před konce, kdy příběh vrcholí, Vám najednou chybí 8 listů, které jsou v knížce vevázané o pár stránek dál. Knížce to dost ubližuje. Máte pocit, že někdo hodně spěchal, aby na knize vydělal. :( Určitě půjdu do pokračování, je až příliš lákavé setkat se znovu s Claire a Jamiem... navíc jsem zvědavá na Rogera a Briannu :)

20.01.2018 4 z 5

Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Byla jsem jak v Jiříkově vidění, když jsem knihu objevila na tátově hromádce, tohle opravdu není jeho šálek čaje. Dostalo se mi vysvětlení, že od Mayleho už všechno přečetl a chtěl něco z Provance :) Ač byl teda žánrem překvapen, prý to nebylo tak hrozný. Já jsem si knihu užila. Kodaň ale zůstává top. Tak zase příště někde jinde se sebevědomou hrdinkou a modrookým hrdinou ;)

16.01.2024 3 z 5

Od trůnu dál Od trůnu dál Ludmila Vaňková

Čekala jsem více historických fakt a méně červené knihovny. Na styl autorky jsem si pár stran zvykala a ze začátku mi vadilo právě málo informací “kdo je kdo, “kde, s kým a proč". Měla jsem zmatek v postavách, nechápala souvislosti. Bez Googlu bych se nezorientovala a i během čtení jsem se ujišťovala, že chápu souvislosti správně. Nakonec mě to i bavilo. Zkoušela jsem nejprve “Cval rytířským koní", ale musela jsem po pár stránkách odložit. Příběh Karla IV. mě naopak neměl čím překvapit a proto mě ani nebavil. Určitě se někdy k autorce vrátím, budu ale pečlivě vybírat, co z jejího díla si přečtu. U této knihy mě překvapilo i množství překlepů.

22.11.2023 3 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Strašně mě to nebaví, jsem v třetině a každou chvíli se přistihnu, že nevím, co se dělo na poslední stránce... Dobové reálie na bodu mrazu, dialogy nudné, děj zmatený.. srovnání s Vondruškou se nevyhnu: Vondruška je čtivější. Dám tomu šanci znovu v létě někde na pláži, teď se tím nebudu zdržovat. Hvězdy zatím neudílím.

11.05.2022

Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

První setkání s autorem a také první se Severskou mytologií... Obojí bylo pro mě zklamáním. Styl vyprávění mi přišel jednoduchý, povrchní, vůbec mě nedokázal vtáhnout do děje... Možná je to překladem, netuším. Do čtení jsem se místy musela nutit. Slabší tři hvězdy. Pro pochopení severské mytologie se pustím do dalších knih, tuto znovu určitě neotevřu.

01.08.2018 3 z 5

Jóga - Anatomie fitness Jóga - Anatomie fitness Goldie Karpel Oren

Kvalitní publikace v poměru cena/výkon. Obrazové zpracování včetně zapojených svalů je povedené. U asán je uvedeno čemu jsou prospěšné a v případě jakých potíží/dispozic je necvičit. Každá pozice navíc doplněna o variantní jednodušší/složitější provedení. U některých asán jsem úplně nepochopila popis dýchání, pokud bych nechodila na vedené lekce. Doporučila bych jako pomůcku někomu, kdo s jógou začíná, chodí např. jednou týdně na lekce a doma si chce zacvičit sám a zdokonalit.

27.05.2018 4 z 5

O mráčkovi O mráčkovi Pavel Čech

Oblíbená kniha mých dětí. Milý příběh o fantazii malého kluka. Úžasné Čechovy ilustrace. Máme kapesní vydání a nosíme ho všude s sebou. Nikdy se neomrzí :) Často ji daruji dětem svých kamarádů, zatím byli všichni (děti i rodiče) nadšení.

30.01.2018 5 z 5

Knížka Knížka Hervé Tullet

"Puntikatá" knížka dá Vašim dětem podle mě mnohem víc než jakákoliv sebelepší dětská obrázková knížka... Dá jim fantazii, představivost, chuť si hrát a věřit... fakt to odletí když fouknu? Fakt! Moje děti ji milují! A já mám radost, že si umí hrát a že i knížka (nejen Elza a Transformers) je dokáže zaujmout. Je pravda, že když se po třicáté ozve "ještě", tak už tak nadšeně nevypadám, ale děti pořád... Pokud někomu knížka přijde na "pět minut" tak už si zapomněl hrát a vůbec ji nepochopil... Mám děti 4 a 2roky (ano bystrý čtenář chápe, že neumí ještě číst) oba už si v ní listují sami a užívají si ji po svém. Možná tlesknou vícekrát, nebo netrefí správnou barvu puntíků, na které klepou, protože si neumí instrukce přečíst, ale o to tady přece nejde... Pro mě geniální počin. Doporučuji všem kamarádkám s dětmi, které ji neznají. Také výborně poslouží jako dárek, když nechcete nosit sladkosti... :)

16.01.2018 5 z 5

Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

Cizinku jsem přečetla jedním dechem. Brala jsem ji jako oddechovou četbu, což skvěle splnila. Od Vážky jsem očekávala to samé a zpočátku to i plnila. Bohužel mi přijde Vážka až moc překombinovaná, zdlouhavá... po 1/3 jsem si začala říkat, ať už to konečně vyřeší... ať už tam jsou... Dočetla jsem, ale prostě už to nebyl ten svižně plynoucí zábavný děj. Mořeplavci dám šanci, ale obávám se, že nedočtu. I když... kdo by opustil Jamieho :)

16.01.2018 3 z 5

Žárlivý levhart Žárlivý levhart Amelia Cobb

Četli jsme s dětmi před spaním, krátké kapitoly, hezký a poučný příběh ze záchranné zoo. Je to trošku fantasy, protože hlavní hrdinka rozumí řeči zvířat. Jedno z těch lepších prvních čtení pro děti. Překlad mohl být o fous lepší. I mně, jako dospělému čtenáři, se některé věty zdály zbytečně krkolomné. Měli jsme půjčeno z knihovny, kupovat nebudeme, ale někdy zkusíme další díl.

04.03.2020 4 z 5

V lese plném zvuků V lese plném zvuků Irena Trevisan

Zvukovým knihám se odjakživa vyhýbám hlavně proto, že jsou pořád dokola... jak dělá pes, jak kráva... Tohle je něco jiného. Zvuky dotváří atmosféru textu a ilustrací. Text je kraťoučký a točí se kolem tématu, co je malé, co je velké... stránka o vodopádu mi nepřijde úplně povedená, ale to je možná překladem? Máme ji z knihovny, ale nejradši bychom si ji nechali. Čteme ji večer jako "bonus" po normální dlouhé pohádce a líbí se i šestileté. Hvězda dolů jen proto, že by text mohl být promyšlenější, aby kniha dosáhla dokonalosti. Doporučuji!

27.02.2020 4 z 5

Lady a Tramp Lady a Tramp Walt Disney

Zkrácená verze klasické disneyovky. Na tomto filmu jsem vyrostla a dodnes ho znám slovo od slova. Letos ho objevily moje děti. Abychom ho nemuseli pouštět každý den, pořídila jsem knížku z bazaru. Ilustrace z filmu a hlavní scény zjednodušeně provedou příběhem. Nevím ale, proč překladatel změnil jména... Místo Jima Lásky, je tu Jakub, Berušku nahradila Pusinka, místo tety Sáry je Klára... Vedlejší psí postavy (Fousek, Baryk...) jsou z příběhu vynechány úplně, což velmi zklamalo naše děti. Pro fanatické milovníky filmu dost osekané, i tak u nás zůstane.

12.02.2020 3 z 5

Čas žít, čas milovat: Historická romance ze 14. století Čas žít, čas milovat: Historická romance ze 14. století Oldřiška Ciprová

Červená knihovna zasazená do českých středověkých kulis. Je to jednoduché, předvídatelné, idealizované... Ale krásné... Ideální na zlepšení nálady a stihnete ji přečíst za jedno odpoledne. Vadily mi jen časté překlepy, které mě vytrhávaly z atmosféry. Pokud máte chuť na nenáročnou romantiku, doporučuji.

30.08.2019 3 z 5

Posel hydrometeorologického ústavu / To jeli dva ve vlaku Posel hydrometeorologického ústavu / To jeli dva ve vlaku Zdeněk Svěrák

Drobnost na zpříjemnění odpoledne. A tak se také stalo. Rozhlasovou hru jsem neznala, knihu jsem si užila. I tak jsem celou dobu slyšela v hlavě hlasy velikánů Svěráka a Abrháma. Tenhle humor je nesmrtelný a je fajn, že jsem konečně přečetla onu "drobnost", kterou začala bezbřehá mystifikace, jež vyústila v milovaného Cimrmana. Díky!

01.05.2018 4 z 5

Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Dostala se ke mně na doporučení, dotyčnému kniha změnila pohled na život. Mě to až tak nevzalo. Souhlasím s Eldar80. Musela jsem se hodně přemáhat, abych to dočetla, bavila mě až poslední třetina. Tenhle styl podávání hlubokomyslných pravd o životě mi nějak nesedí. Hodně podobně na mě působila Dalajlamova kočka. Tohle bylo o fous lepší. Dala bych dvě hvězdy, za pekaře a jeho kluky přidávám třetí...

24.04.2018 3 z 5

Som mama Som mama Kristína Farkašová Tormová

Čteno ve slovenštině, řekla bych, že česky to nemůže "být ono". Zapůjčeno od kamarádky na odlehčení. Jako matka jsem se zasmála a trochu mě to povzbudilo, že v tom nejsem sama... Upřímně jsem si oddechla, že nemám dvojčata... Četla jsem vždy večer jednu kapitolu, jako takový oddech od starostí a jiných knih. Postupně nadšení a smích trochu opadl, protože je to už tak trošku pořád dokolečka, ale tak to mají maminky s dětmi i v životě... pořád dokolečka. I když jsem dvojjazyčný stát moc nezažila, tak problém s porozuměním jsem neměla, naopak mě to bavilo a občas jsem se i nějaké to nové slovo přiučila. Na dovolenou, nebo jako proložení jiných knih doporučuji. Když ji vynecháte nic se nestane.

12.03.2018 3 z 5

Hádanky naší minulosti 1: Kam odešli Keltové? Hádanky naší minulosti 1: Kam odešli Keltové? Jiří Bílek

Něco jsem si zopakovala, něco nového se dozvěděla, něco zůstalo jen naznačeno... Srozumitelně a čtivě popsaná historie našeho území, nejednou zjistíte, že čtete jen proto, abyste zjistili "jak to dopadne", což jsem u naučné literatury neočekávala a příjemně mě to překvapilo. Bohužel počátky osídlení jsou tak vzdálené a archeologické lokality často znehodnocené... Přesto autor nesklouzává k fantaskním teoriím. Názory různých autorů rozebírá a pomocí faktů jim buď dává šanci, nebo je vyvrací. Kniha je bohatě doplněna nákresy lokalit, nálezů, atd. Trochu mi vadilo umístění některých obrázků k textu, který s nimi přímo nesouvisel a hodně mi chyběla časová osa, kterou jsem si musela dohledat, abych si byla schopná všechny informace v hlavě srovnat. Doporučuji číst po částech, jinak si zahltíte mozek a pak už budete chtít prostě jen "konečně dočíst". Pokud si ze školy už moc nepamatujete, určitě doporučuji!

07.03.2018 4 z 5

Náš svět Náš svět Eva Veberová

Kniha mého dětství. Převelice oblíbená, vlastníme ji v salátovém vydání. Kreslená encyklopedie o rodině, vztazích, povoláních, přírodě, městě, vesnici a spoustě dalších věcí kolem nás. Některé části už sice dnes nejsou úplně aktuální a některé prvky "výchovy" bychom dnes asi odsoudili, ale pořád zůstává spousta stran, které dětem mnoho témat přiblíží a vysvětlí. I moje děti ji milují. Škoda, že už se dnes nedá skoro sehnat...

02.03.2018 4 z 5

Třetí přání 3 - splněno Třetí přání 3 - splněno Robert Fulghum

Souhlasím s každým slovem od Nejpet. Byla jsem naštavná a nechtěla jiný příběh. Svému tátovi jsem třetí díl ani nedala, že se mu nebude líbit... Nakonec jsem trojku přečetla a nelituji. Fulghum se přesně trefil... Mně prostě nestačí jen dobrý děj s překvapivým vrahem na konci. Asi o knihách moc přemýšlím a chci od nich něco víc. Fulghum mě celým svým Třetím přáním prostě dostal. Kolik z nás nežije teď a tady?? jen přežívá?? a čeká? ale na co?

28.01.2018 5 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Čtivá kniha se zajímavým nápadem. Množství postav mi nevadilo, opakování slova bábovka bylo úsměvné, v každé povídce jsem už čekala "kdy to přijde" :) což ale neberu jako negativum. Hodně probíraný "chybějící konec" mi nevadil. Brala jsem to jako sólo povídky, autorka přece nikde nekomentuje celkovou situaci, nevidím tedy důvod, proč by to měla dělat na konci... Čtivá odpočinková četba na dovolenou. Nic víc, nic míň :)

16.01.2018 3 z 5