petr_ petr_ komentáře u knih

Drak Drak Conn Iggulden

I poslední díl "Války růží" si zachoval svoje tempo i přitažlivost děje. Pokud jsem se setkal s historií tohoto období, tak to byly jednotlivé výňatky z této historie a nedokázal jsem si tyto jednotlivé střípky dát do vzájemné souvislosti, což se podařilo autorovi této tetralogie. Pravda je že Shakespeare vykreslil Richarda jako hrbatého křiváka, ale musíme si uvědomit, že psal v době, kdy vládli Tudorovci a tak ten popis vypadal podle toho.
Na celém díle je také vidět, jak byla provázána politika Francie a Británie a pokud se něco semlelo, mělo to následky i za průlivem La Manche.

29.11.2022 4 z 5

Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

Ten lidský příběh mi přijde stále stejný, lidé kteří se angažují pro to, aby byl svět lepší dokokočí svou práci, vrátí se domů, kde je vše při starém. Prďolové, kteří zůstanou za pecí, když vše skončí, najednou vědí jak by měl svět fungovat a dají to těm, kteří něco udělali pěkně sežrat.
Na této knížce mi přijde geniální spojení poválečných událostí, kdy se vojáci vrací ze světa a prostředí bavlníkových plantáží, kde stále vládne KKK. To jsou naprosto přesné protiklady, na kterých jsou zřetelně vidět ubohé stránky civilizace.
Pokud si někdo myslí, že současný svět je lepší, tak to je pouze iluze, protože lidé se tak snadno nemění.

27.11.2022 4 z 5

Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

Četl jsem Zdroj a proto jsem si sehnal i tuto knížku. Zpočátku děje mě připadalo, že čtu dílo inspirované J.Londonem, kdy šikovní lidé využívají okolní zdroje k obživě a vytváření něčeho nového. Postupně se děj změnil na verneovku a na konec přešel k Orvelovi. Čtenář si sám musí vybrat, kterým idejím uvěří, nebo ne a musí si vytvořit vlastní úsudek. Zároveň s touto knihou by si čtenář měl asi prostudovat Marxův "Kapitál" a k tomu přidat i "Komunistický manifest".
Příběh vlastně poukazuje na slabiny demokracie i když si myslím, že v demokratické společnosti, by zde popisovaná krize nemohla dojít tak daleko.
Pravdou je to, že bandité se najdou všude a dokáží udělat velké škody, musí však své cíle schovávat za různé ideje, aby jim společnost umožnila dělat to co chtějí. Jakmile však realita ukáže holou pravdu, je s nimi konec. Nevím jak ostatní čtenáři, ale pro mě mystici, jak je označila autorka, jsou socialisté a komunisté a rovnostářství, je slepou uličkou civilizace. Druhým extrémem, je však otroctví, kdy ten kdo dává obživu svým lidem, má nad nimi absolutní moc. Proto správný podnikatel by se měl dobře starat o své spolupracovníky, protože bez nich nemůže podnikat.
Takže pozor na bandity.

22.10.2022 5 z 5

Dynastie Dynastie Conn Iggulden

Nerad bych se opakoval po ostatních recenzentech, ale kniha byla napsána strhujícím způsobem. Ukazuje, že nikdo nemá nic jistého a válečné štěstí je prchavé, jak ukazují obě popsané bitvy. Jakmile je vyřazen jeden soupeř, zbývající vítězi se snaží eliminovat politický vliv těch ostatních, což je vlastně základ budoucí zkázy. Ani Markéta však není úplně vyřazena z dění a uplatňuje svoje diplomatické umění, aby zasáhla do dění v Anglii.
Už se těším na další díl.

13.09.2022 5 z 5

Jiné dny, jiné oči Jiné dny, jiné oči Bob Shaw

Oceňuji originální nápad s vynálezem retarditu. Dokonce jsem zjistil, že jsem někde četl druhou kapitolu jako samostatnou povídku (už tenkrát mě zaujala).
Co se mi na knížce líbilo nejvíce byl popis dopadu jednoho vynálezu na celou civilizaci, protože neustále docházelo k jeho vylepšování, které umožnilo změnu v chování lidí. V podstatě něčím podobným dnes procházíme, protože ztácíme individualitu a soukromí díky internetu. Představuji si, jaký dopad by byl ve spojení retarditu, propojeného s iternetem.
Zajímavé je, že v současné době vlastně látka (nebo vlastně skupenství látky), která umí zpomalovat světlo existuje, je to Bose-Einsteinův kondenzát.

19.06.2022 4 z 5

Živel Živel Jess Kidd

začnu citátem z knihy:
"Je všeobecně známou pravdou, že když se mrtví snaží na něco si vzpomenout, živí se ještě usilovněji snaží na to zapomenout."

Tato věta velmi výstižně a stručně vystihuje obsah knihy. Jenom si s údivem uvědomujete, že čtete detektivku, knihu o mrtvých a možná ještě něco jiného v jednom celku. Jsou tam zajímavé postavy, rodinné příběhy, zajímavé přírodní scenérie z Irska. Protože jsem nedávno v Irsku byl tak se mi to prostředí (které mě fascinovalo ) vybavilo. Nerad bych více zabíhal do děje, protože si ho musí čtenář sám pročíst a prožít. Mohu jenom konstatovat, že se nejedná o tuctovou knihu.

12.05.2022 5 z 5

Tady, teď a tehdy Tady, teď a tehdy Mike Chen

Kniha se mi líbila, protože neotřele popisuje cestování časem. Ukazuje to, že ani agentury pro kontrolu časového kontinua, si nejsou ničím jisty. Kromě toho, že někdo něco udělá jinak než-li měl, autor popisuje nové (hakerské) cestičky jak měnit minulost.
Pokud k tomu všemu přidáme lidské emoce tak se může stát, že různá pravidla pro cestování časem jdou stranou a o tom bych řekl že je tato knížka.

06.05.2022 4 z 5

Strom lží Strom lží Frances Hardinge

Nádherný popis toho, co dokaže lež a faleš. Jaké může mít důsledky a jak se rychle šíří. Je to moderní příběh o stromu poznání, které je vykoupeno lidskými tragédiemi. V přeneseném smyslu ukazuje , jakými tragédiemi musí musí lidstvo projít ve jménu pokroku a jestli to stojí za to.
Navíc se příběh odehrává ve společnosti, ve které si ženy musí hledat vlastní cestičky jak se uplatnit, protože bez mužů neznamenají nic. Jsou na mužích závislé majetkově, jejich kariéra končí ve starostlivosti o rodinu protože nic víc jim není dovoleno.
Autorce se poveklo napsat zajímavý příběh který je jak realistický, tak fantaskní. Tuto knihu doporučuji.

25.04.2022 5 z 5

Hedvábník Hedvábník Robert Galbraith (p)

Pěkně napsaná kniha která je vlastně o ničem, autorka rozehrává velké pátrání kolem zmizení Owena Q. v ději je spousta zápletek a když jsou všechny záhady rozuzleny, tak si čtenář uvědomí, že je to o ničem. Věřím tomu, že v literárním světě se odehrává mnoho dramat (a tato kniha je o literátech), ale pro laika mohou být naprosto nezajímavá.
Trochu mě to připomělo knihu Josefa Škvoreckého "Lvíče". Proč? Přečtěte si ji a uvidíte, taky je o literátech.

30.12.2021 3 z 5

Trocha zlé krve Trocha zlé krve Joe Abercrombie

Jestli Joe umí něco dobře popsat, tak to jsou mizerové, kteří mají svoje lidské stránky, ale když je chytí běs, tak to může dopadnout všelijak.
Z popisu Valbeckých událostí mi naskakovala husí kůže. Takhle nějak to mohlo vypadat v Rusku, a bojím se toho, že naši političní vůdci dostanou rozum teprve až se něco takového stane nyní, u nás. Což se může stát hned, ale než-li se to srovná, tak to může trvat podstatně déle v porovnání s Valbeckem. Vlastně se ukázalo, že nejlepší investicí Savine bylo do armády, i když by si to asi ani nepřipustila.
Souhladím s tím, že ženské postavy mají svoje kouzlo a zajímavé charakteristiky, ať se jedná o Rikke, Isern, nebo Savine. Jako by byly také postiženy výpary testosteronu, které jsou všude v ovzduší, protože chlapi se nedovedou chovat normálně (většinou). Ale ony se jenom snaží přežít v tom bláznivém světě.
Těším se na další pokračování. I dyž se může zdát, že autor píše jenom o drsném světě, plném krve a výkalů, tak ho pokaždé sleduje z jiného úhlu pohledu.

13.07.2021 5 z 5

Dobrodružný svět Zdeňka Buriana Dobrodružný svět Zdeňka Buriana Ondřej Müller

To nemá smysl komentovat, je to krásná kniha ke které se mohu kdykoliv vracet.

11.07.2021 5 z 5

Případ jantarové komnaty Případ jantarové komnaty Ludvík Souček

Ano, cesta slepých ptáků to není. Pan Souček si nemohl vybrat jestli bude psát dokument, nebo akční knihu. A dopadlo to podle toho

28.11.2020 2 z 5

Pretorián Pretorián Simon Scarrow

Dobrodružství Catona a Macrona ve službách Narcissuse se mi vždy líbily. Opět autor nalezl zajímavě prostředí pretoriánské gardy, kde si může čtenář udělat obrázek o vlivu vojska na volbu a udržení císaře u moci. Zároveň je popsána snaha jednotlivých mocenských skupin mít v pretoriánské gardě svoje lidi, takže i uvnitř pretoriánů se odehrávaly mocenské půtky, které mohly ovlivnit politiku císaře.

08.10.2020 4 z 5

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Tuto knihu doporučuji. Zaujalo mne popis výzkumu spánku a mozku, protože mě biologie zajímá jako taková, včetně této problematiky.
Pokud chcete vědět co všechno děláme špatně, jak si ničíme zdraví a hlavně zdravý rozum, tak si tuto knihu přečtěte.
Velice zajímavá část je o prášcích na spaní, které nás vlastně okrádají o spánek, protože to co vyvolávají spánek není. Nevynechejte ani poslední část o důsledcích narušených biorytmů na podnikání a veškerou činnost člověka, dokonce i na HDP. Nedivte se, že celé státy vedou psychopati, kteří, kteří nedokážou kreativně myslet, a narušují celou společnost, její zdraví i životní prostředí.
O tom všem tato kniha je. A jestliže nebudeme schopni si udržet zdravý rozum, tak nám není pomoci.

30.04.2020 4 z 5

Nezničitelná Nezničitelná Colin Falconer (p)

Kniha se mi velmi líbila, opět mě Colin Falconer nezklamal. Zajímavé v této knize byly právě reálie.
Jako první bylo potopení Titaniku, kromě popisu života na lodi z pohledu stewardů, mě fascinoval popis zkázy lodi. Viděl jsem dva celovečerní filmy o potopení Titaniku, ale nejreálnější mi přišel nepříliš dlouhý popis agonie smrti od autora. Nechtěl bych něco takového zažít. Proti tomu potopení Luisitánie byla drobná epizodka (aniž bych ji chtěl jakkoliv zlehčovat).
Hrdinka se místy zmiňovala o krutostech v Srbsku a Bulharsku. Co o nich víme? Já prakticky nic.
Revoluce v Rusku pro nás není neznámá, ale je vždycky dobré si vyslechnout svědectví o tom jak fungovala komunistická mašinérie ve Smolném a jak se rychle změnila v totalitu.
Zajímavé také bylo sledovat občanskou válku v Irsku z pohledu Irů. O těchto událostech jsem věděl, ale pouze okrajově. Iry mám rád, protože mám pocit, že jsou v některých ohledech podobní čechům. Ale o jejich ko-existenci s brity toho vím málo a když tak pouze v narážkách.

A nakonec hrdinka, tvrdohlavá irská žena, která si tím vším prošla a měla nárok vidět svět jinak než-li ostatní, kteří neměli její zkušenosti. A dovedla to s patřičným důrazem dávat najevo.

Jediná věc, kterou považuji za nereálnou je, aby se chlap v deseti letech zamiloval do ženské na celý život. Mít celoživotní přátele z dětství považuji za reálné, a přál bych to všem lidem, aby něco takového poznali, ale láska, to je něco jiného.
A tím se opět vracím k autorovi, protože jestli něco umí, tak psát o přátelství, pomoci a lásce.

07.01.2020 5 z 5

Čas zrady Čas zrady Sabine Ebert

Co se mi na této sérii, i na ostatních knihách autorky líbí, je to, že dokáže zajímavě popsat atmosféru doby o které píše, i psychologii postav. Čtenář se ocitne v jiné době, kde lidé žijí jinak a musí se vyrovnat s okolnostmi které na ně doléhají.
V této sérii je možné si představit jak fungovaly mezinárodní vztahy za vlády Fridricha a v čem spočívaly problémy v kompetencích papeže a císaře a jak vlastně mohl císař uplatňovat svoji moc.
Už se těším na další pokračování.

PS. Nechápu proč tak pěkné vydání nemá všité záložky. Že by byly tak drahé?

26.09.2024 5 z 5

Kladivo Boží Kladivo Boží Eric Schumacher

Opět se mi do ruky dostala zajímavý historický příběh ze severu a z Anglie. Příběh je čtivý a dobře napsaný. Dějiny Skandinávie jsou pro mě zajímavé právě proto, že jsou trochu jiné, než-li naše středoevropské. Několik historických příběhů jsem již z této oblasti přečetl a zaujaly mě jak historické souvislosti, tak i mentalita místních lidí. Těším se na další pokračování.

06.03.2024 4 z 5

Král cizinec (1309 – 1333) Král cizinec (1309 – 1333) Vlastimil Vondruška

Zajímavé a přehledné zpracování událostí, kdy Lucemburkové dosedli na český trůn. Řekl bych, že ,kniha dobře popisuje motivace Jana Lucemburského, které vedly k jeho problémům s českými stavy a Eliškou Přemyslovnou a přijde mi, že se díky těmto problémům dobře vyškolil kralevic Karel, který politiku vnímal trochu odlišně a více diplomaticky.
Zajímavými postavami, zde jsou kromě jiných i Eliška Rejčka a pan z Lipé.

16.02.2024 4 z 5

Polovina tebe Polovina tebe Brit Bennett

Zjišťuji, že se mi líbí knihy z prostředí jižanských států, protože jsou to knihy se zajímavým dějem, jehož součástí jsou také rasové problémy. Nikdy mě nenapadlo, že rasovými problémy mohou (nebo mohli) trpět afroameričané mezi sebou a to jenom proto, že jsou někteří světlejší a někteří tmavší. Ale líbilo se mi, jak potomci (Judy, Kennedy) těchto lidí nastavili svým předkům zrcadlo a chopili se těchto problémů s vlastní invencí a přetvořili je k něčemu lepšímu.

13.11.2023 5 z 5

Poslední pes na Zemi Poslední pes na Zemi Adrian J. Walker

Jako první knihu od autora jsem četl Běžecký klub... a mám pocit po přečtení této knihy, že se autor zaměřil na chlapy v postapokalyptickém světě, kteří hledají sami sebe a začínají dělat to co by jinak nedělali. Tento příběh je navíc okořeněn vyprávěním psa Linkenera, který naprosto chápe takové věci, jako je teorie obecné relativity, nebo dějiny a původ každého objektu, který si očichá. Linkenerovo vyprávění o svém pánu z perspektivy psa vlastně nabízí otázku, jak se na nás a na náš svět psi opravdu dívají a toto vidění by nedej bože mohlo být reálné.

06.08.2023 4 z 5