Petrasuvicka Petrasuvicka komentáře u knih

Jak se stát Pařížankou Jak se stát Pařížankou Sophie Mas

Spíše kniha plná zajímavých fotografií a větiček ze života, ale nic, co by... změnilo styl života.

06.01.2015 3 z 5

Nahý mezi vlky Nahý mezi vlky Bruno Apitz

Námět je naprosto v pořádku, ovšem zpracování už moc ne. V příběhu se objevuje nepřeberné množství postav, které se tam objeví takřka najednou, aniž by to čtenář čekal. Kromě toho, že nevíme, kdo to je, co jsou zač, tak se hrozně pletou, zničehonic se objeví nová postava, těžko říct, kde se vzala, tu se vzala. Tak to chodí celou dobu, přičemž příběh je členěn do dvou kapitol, odstavců poskrovnu a celý text je plynulý text, který přechází z jedné scény do druhé, aniž by došlo k nějakému předělu. Je to nepřehledné, zmatené, chaotické a hrozně těžko se to čte. Samotné téma je složitější, ale zpracování ho dělá mnohem těžší.

16.11.2014 3 z 5

Perla Petrohradu Perla Petrohradu Kate Furnivall

Skutečně opravdu naivní, jak jsem tu už četla. Mám ráda příběhy z Ruska a zasazené do dávnějších dob, ale tohle se zrovna moc nepovedlo.

25.10.2014 2 z 5

Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Velice čtivé, příjemné a pozoruhodné, jak dokázal autor udělat přitažlivé a zábavné nezáživné období. Sice některé oddíly v kapitolách mě trochu nudily, ale vzhledem k rozsahu Titánů to bylo opravdu maličko. První světová válka není tak atraktivní či zajímavá, ale Follett to dokázal hezky popsat. Těším se na další díly i knížky od Foleta

22.09.2014 5 z 5

Stallo Stallo Stefan Spjut

Že by to byl tak děsivý thriller nahánějící hrůzu a husí kůži, to fakt ne. Po prvních třiceti stránkách plných jehličnanů, stromů, mechu a kapradí, který se táhly jako nudle z nosu, začalo sněžit v současnosti o nějakých 30 let později. Děj ubíhá dál, zjišťujeme, že všechny postavy v knize jsou totálně vyšinuté a nepopiratelně divné, až se člověk musí pozastavit nad tím, jestli ve Švédsku žijou i normální lidi, a...sněží. Cestou narážíme na spoustu králíků, zajíců, veverek a jiné lesní havěti, která se chová nepřirozeně, nicméně se to člověku jeví roztomile. Stále ještě sněží. Postupuji ke konci knihy, pořád čekám, co z toho jako vyleze a sněžit ještě nepřestalo. Konec najednou přišel záhy, z ničeho nic, je podivně nijaký, za to SNĚŽENÍ neustalo! Tam určitě sněží do teď a celý to jejich město plný podivínů je nejspíš zapadaný až po komíny.
Ovšem jedno se tomu vytknout nedá. Vážně je to napsané tak, jako by to vycházelo ze skutečných případů. Nicméně záchodové zvyky, historky a vyprazdňovací návyky postav i králíků by si mohl autor fakt odpustit.

06.02.2014 4 z 5

Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

Dalo by to zcuknout do menšího počtu stran. Popisy byly příliš zdlouhavé a občas dost nudné. Přiznám se, že jsem některé pasáže přeskakovala, dokonce jsem vynechala jednu dlouhou kapitolu. Možná to bylo věkem, že mě to nebavilo, ale myslím, že by mě to nenadchlo ani dnes.

25.06.2013 2 z 5

Muži, co zírají na kozy Muži, co zírají na kozy Jon Ronson

Stejně jako film jsem nepochopila ani knihu. Jen jsem se snažila několik dlouhých kapitol pochopit, jestli jsem se zbláznila já nebo autor

17.06.2013 1 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Zažrala jsem se do toho asi jako každá, ale u prvních sexuálních praktik jsem fakt docela koukala, valila oči a i když je to šílená snůška prasáren, dobytčáren, sadomasochistických praktik a nechutných řečí, z čehož se mi nejednou dělalo zle, tak to stejně mělo něco, co mě nutilo si to vzít a pokračovat ve čtení, i když jsem z některých úseků byla vážně hodně špatná

23.03.2013 3 z 5

Lovec čertov Lovec čertov Juraj Červenák

Jaroše opravdu miluju, neptejte se ale pročn, nevím. Takže jsem se na tenhle jeho sólo výstup vážně těšila a to byla možná chyba. Úplně mi to nešlo od ruky, něco mi v příběhu drhlo, k hlavní zápletce byla spousta odboček a tím bylo vše jaksi překombinované a navíc vždy hrála roli až do očí bijící náhoda.
Tak jako tak to s Cervenakem a Jarošem se zbytkem nevzdavam. Jen je bohužel tenhle díl nejslabší

15.11.2024 4 z 5

Ostrov Ostrov Bianca Bellová

O Ostrovu nevím, co si vlastně myslet. Tohle bylo jednoduše... divný.

20.08.2023 2 z 5

Deníček psychiatričky Deníček psychiatričky Anna Moricová

Víc než humor na mě při čtení dotíraly existenciální krize a deprese. Nicméně mi to pomohlo nahlédnout a pochopit studia medicíny a život medika.

30.07.2023 3 z 5

Ross Poldark - Návrat domů Ross Poldark - Návrat domů Winston Graham

Asi jsem měla přehnaně očekáváni. Cornwall mám ráda, anglický venkov rovněž, ale spíš jsem čekala víc kolem Rosse, dobrodružství, lásky, všechno je jen tak mimochodem a některé pasáže zbytečné a roztahane, spíš jsem doufala v takovou britskou verzi Körnerove a úplně to neklapalo

31.01.2023 2 z 5

Andělská tvář (1) Andělská tvář (1) Hana Marie Körnerová (p)

Jak kulhavá kobyla. Chvíli se nemůžu začíst, chvíli je vše skvělé, pak zas chaotické a zmatené nebo zdlouhavé. Navíc je celý příběh hrozně "ach och", na tyhle super naivní, zlatovlasé a modrooke panenky opravdu nemám trpělivost. Navíc se mi a každým řádkem před oči cpala uhekana Kuklová a Pomeje, takže z téhle Kornerove, kterou jinak čtu velice ráda, opravdu nemám valný zážitek.

08.09.2022 3 z 5

Moji Dánové a skoro Dánové Moji Dánové a skoro Dánové Albína Mrázová

Já se smála. Nahlas. Nejde o cestopis, kde je výčet turisticky super míst, které bychom si měli hodit na seznam - must to see - ale jde spíš o porovnání mentalit. Bavila jsem se. Navíc pocházím z Domažlicka, takže další plusový bod k dobru.

20.06.2022 5 z 5

Clařino tajemství Clařino tajemství Françoise Bourdin

Zvláštní jev... Má konec i nemá (doteď jsem netušila, že má rodinné melodrama pokračování), bylo to o ničem i o něčem, avizované tajemství průhledné jak cterstve umyta okna, ale paradoxně jsem se od toho nemohla odtrhnout. Ale vzhledem k tomu jak to 'skoncilo' a že to je knížka, která mi nic moc nedala... Víc dát nemohu. K dalšímu dílů se nechystám, ale autorku nezatracuju! :)

05.05.2022 3 z 5

Rok delfínů Rok delfínů Sarah Lark (p)

První polovina bylo jedno velké protočení očí a mraky nudných pasáží, které se jistě daly zredukovat. Laura je nicméně zářným příkladem lidí, kteří se vdávají, žení a mají děti příliš brzy, protože pak zjistí, že si nic neužili a najednou neví, kam zarazit a co se sebou. Takže mě její chování vlastně nijak nepřekvapuje.
Co se týká děje jako takového a čtivosti, druhá polovina byla lepší, třebaže zpárování Laury s mužským protějškem bylo průhledné od přesunu na Nový Zéland. Lauru chtěl vlastně každý, kdo se na ni podíval a těch chyb v textu... to se v jedné knize hned tak nevidí.
Jednou stačilo. Ještě si rozmyslím, jestli dám autorce šanci

19.04.2022 3 z 5

Zvyknout si na Korfu Zvyknout si na Korfu Hana Anthi

Řecko miluji, myslím si, že ho "znám", ale možná jen jeho moderní verzi. Vyprávění paní Anthi tak pro mě bylo v mnohém překvapivé, šokující a prostě řecké :). Spousta záležitostí k Řecku a Řekům patří, na to se musí opravdu jen zvyknout.

09.03.2022 4 z 5

Osudy porodní báby Osudy porodní báby Sabine Ebert

Čtivé, skvělé, ale musím se smát, kolik chlapů bude z Marty ještě mimo :D, za chvíli mi na to nebudou stačit prsty na obou rukách. Christian má taky svoje úsměvné momenty, protože je evidentně lepší než Rambo a Terminátor dohromady. Nic to ale nemění na tom, že se to sakra dobře čte.

07.03.2022 4 z 5

Tajemství porodní báby Tajemství porodní báby Sabine Ebert

Drsné, čtivé, napínavé. Tuto dobu bych zažít nechtěla. Román mimo jiné dokazuje to, že žena to neměla vůbec jednoduché. Tím spíše pohledná a inteligentní. Ve vší té bídě a zmaru je ovšem jedna věc úsměvná, a to postava Christiana, který je vlastně je takový král Miroslav, který dělá zkrátka všechno strašně poctivě a férově. Na každý pád doporučuji, především těm, kteří si oblíbili Katovu dceru. Těším se na další díly.

21.02.2022 5 z 5

Ohnivý pták Ohnivý pták Susanna Kearsley

Prvních 80 stran jsem měla radost, že je Ohnivý pták lepší a čtivější než Zimní moře. Jakmile se ale začalo s historickou dějovou linkou, byli jsme tam, co se Zimním mořem. Nudné dialogy po většinou o ničem, zmateně popisované příbuzenské vazby, takže nakonec vůbec nevíte, kdo je jak s kým příbuzný, nové postavy v historické části jaksi nekontrolovatelně přibývají, obvykle s dalšími chaotickými příbuzenskými vztahy. A to příšerné BA... Líbilo se mi akorát, že se děj odehrává v mém oblíbeném Petrohradu. To jediné stálo za něco.

05.01.2022 2 z 5