PhoebePollard
![Hana Hana](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/hana-VSx-324332.jpg?v=1601551443)
Velmi silná kniha, která mně, jakožto mladší generaci, přišla jen těžko uvěřitelná... Autorka použila velmi čtivý styl, ovšem některé části byly trochu těžké... Velmi působivé, velmi děsivé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1526/pan-kaplan-ma-stale-tridu-rad-F2Q-1526.jpg?v=1570427256)
Krásná humoristická kniha. A přestože ji napsal Leo Rosten, přeložit knihu založenou na hře se slovy v podstatě znamená napsat ji znovu, takže se skláním i před překladatelem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Fimfárum Fimfárum](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/6121/fimfarum-3p2-6121.png?v=1692689800)
Jedinečný Werichovský humor a originální pohádky zaručují skvělý zážitek při čtení, i při sledování filmu. Možná spíš pro dospělé, ale já tohle milovala už jako dítě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Velké maličkosti Velké maličkosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349796/velke-malickosti-2Kx-349796.jpg?v=1505993832)
Velmi kontroverzní téma, o němž toho třeba já osobně moc nevím, takže pro mě mělo kouzlo nového. Ačkoliv mi místy příběh připadal spíš jako šílená realita z jiného světa, než dnešní skutečnost. Jsem ale ráda, že jsem se do toho pustila. A vlastně až na ten disneyovsky vyumělkovaný konec, klasické happily ever after, nebylo knize co vytknout.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64445/deti-z-bullerbynu-K7I-64445.jpg?v=1458313527)
Kniha, která nestárne. Četla jsem asi ve druhé třídě a hned jsem si ji zamilovala, takže když ji později dostala sestra k Vánocům, pořád jsem jí ji kradla. Tenhle příběh je prostě perfektní...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ronja, dcera loupežníka Ronja, dcera loupežníka](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11329/ronja-dcera-loupeznika-p0X-11329.jpg?v=1397864434)
Četla jsem jako jednu z mých prvních knih a od té doby se k této pohádce čas od času vděčně vracím. Astrid Lindgrenová nám zas a znovu dokazuje, že ve světě dětských knih se nemusí bát žádného srovnání, protože její knihy budou, alespoň pro mě, navždy kouzelné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vypravěčka Vypravěčka](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218323/vypravecka-Yk9-218323.jpg?v=1432316626)
Po dlouhé době zase kniha, která na mě hluboce zapůsobila. Příběh oficiální hlavní hrdinky sice vnímám spíš jako okrajovou kulisu, ale příběh Minky prolínající se s tím Franzovým je skvělé napsaný a skutečně se mi místy tvořila husí kůže. Já si nedokážu představit, jaké to bylo si tím vším projít, ale tahle kniha je opravdu hodně dobrá.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29794/harry-potter-a-kamen-mudrcu-cL0-29794.jpg?v=1566590180)
Velmi dlouho jsem celé sérii odolávala, protože jsem neměla v oblibě ty "populární" knihy a četla jsem spíše neznámá díla... Ale pak jsem si jednou zapomněla vzít knihu do školy, tak jsem četla spolužačce přes rameno kus čtvrtého dílu... a pak jsem si prostě musela přečíst zbytek, jen, abych věděla, co je to famfrpál... Takže jsem si otevřela první díl... a o pár hodin později jsem ho zavřela s tím, že jestli si okamžitě neseženu další, asi se zblázním. Konec knihy sice není nijak otevřený, ale to mi tehdy bylo úplně jedno. Příběh je skvělý, zápletka originální a mudlům tak známý svět dovedený k naprosté dokonalosti... Perfektní
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg?v=1566546993)
Vím, že tento názor je velmi rozšířený, a mně nezbývá, než se k němu připojit, protože tohle úžasné dílo je prostě nejlepší román od Austenové, která se zase řadí k naprosté špičce mezi pisateli podobných námětů. V Pýše a předsudku myslím nebyla ani jedna jediná pasáž, která by mě nebavila a to ani, když jsem četla knihu opakovaně. Elizabeth mi je velmi sympatická, hlavně proto, že se často chová tak, jak bych se chtěla chovat já, kdybych k tomu měla odvahu. A sledovat duševní přerod pana Darcyho bylo také zajímavé. A ani postava Lydie, jakkoliv hloupá, pošetilá a náladová, mi nepřipadala hodná větších antipatií. Poukazování na lidské chyby je naopak velmi potřebné a to i v dnešní době.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Farma zvířat Farma zvířat](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29638/farma-zvirat-Zok-29638.jpg?v=1426272968)
Moc hezký příběh plný námětů k zamyšlení. Škoda, že není trochu delší, ale chápu, že všechno co mělo být řečeno, řečeno bylo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Nádherná knížka. Četla jsem jí několikrát v průběhu let a vždycky jsem si s mírným zděšením uvědomila, jak se čím dál víc podobám těch "šíleným dospělým" a méně kouzelnému malému princi. Ale i on musel nakonec vyrůst, což bylo to jediné, co mě utěšovalo. Přesto jsem se cítila opravdu špatně, když jsem několik let po třetím přečtení otevřela knihu a už neviděla hroznýše, jak tráví slona. Místo toho se mi vybavil klobouk Sama Hawkinse z Winnetoua. Přesto, Malého prince by si měl přečíst úplně každý, pokud se nechce ochudit o nádherný zážitek z kouzelné knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![1984 1984](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283/1984.png?v=1727453125)
Začátek knihy nebyl nic moc, ale když jsem se prokousala do poslední třetiny, už se to docela dalo. A poslední pětina byla skvělá. Příběh má navíc hlubokou, pravdivou myšlenku, takže stojí za přečtení. Ovšem ne jako beletrie, spíš jako podmět k zamyšlení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168907/hvezdy-nam-nepraly-OhQ-168907.jpg?v=1418589175)
(SPOILER) Čtení téhle knihy mě rozhodně dlouhodobě, ne-li trvale ovlivnilo... strašně smutné a přitom tak pravdivé. Myslím, že tohle je jediná kniha, u níž jsem ráda, že hlavní hrdinka brzy umře. Protože Hazel bez Guse... to je asi jako Percy bez Annabeth...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/303983/harry-potter-a-proklete-dite-y3o-303983.jpg?v=1470644454)
Tohle je spíš fanfikce nějaké dvanáctileté holky, která se nemhla smířit s tím, že Harry Potter je o tolik starší než ona. A tak si vymyslela pokračování, aby mohla chodit alespoň s jeho synem. Upřímně, mnohé fanfikce na tento prapodivný výtvor jsou lepší než originál. Nezáživné, nelogické, hloupé. Zápletka o ničem, provedení o ničem, postavy o ničem.... Ble.
![Saturnin Saturnin](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/1615/saturnin-Hqf-1615.jpg?v=1542278596)
Velmi zábavné a čtivé, co víc dodat. Tohle a pan Kaplan jsou zaručené způsoby pozvednutí nálady.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Je to i můj život Je to i můj život](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/613/je-to-i-muj-zivot-E18-613.png?v=1636554428)
Vážné a kontroverzní téma, které jako osoba bez vlastních dětí asi nemůžu úplně pochopit, přesto na mě kniha ale docela zapůsobila. Morální dilema které doufám nebudu muset nikdy řešit a překvapivé rozuzlení... Velmi působivé, ačkoliv asi ne zrovna oddechové čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345177/divka-ve-vlaku-SWT-345177.jpg?v=1496145229)
Kniha chytlavá, příběh zajímavý... Jediným mínusem je torchu zmatečné přeskakování v čase i mezi postavami, v němž se mi hlavně na začátku špatně orientovalo a také nespolehlivé a zamotané vyprávění hlavní hrdinky. Konec se mi ale líbil a kniha byla dost chytlavá na to, abyh jí odpustila přeskakování v ději, které jinak obecně nemám ráda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29804/harry-potter-a-vezen-z-azkabanu-swA-29804.jpg?v=1663408169)
Můj nejoblíbenější díl, tak jako je Sirius jednou z mých nejoblíbenějších postav. Styl Rowlingové přesně sedí mému vkusu... tak akorát opisný. A zápletka je prostě skvělá a genialita paní Rowlingové mě nikdy nepřestane udivovat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Všade samé korytnačky Všade samé korytnačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373865/vsade-same-korytnacky-cYQ-373865.jpg?v=1628404334)
Jako každá kniha od johna Greena mi i tahle rychle přirostla k srdci. Aza je trochu zvláštní a já nebudu předstírat, že jsem jí vždy rozuměla. Ale oblíbila jsem si ji. A samozřejmě, to by nebyl John Green, žádný sladký happyend. Skvělé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bílý tesák Bílý tesák](https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/8519/bily-tesak-jxX-8519.jpg?v=1610360710)
Volání divočiny jsem sice měla o něco raději, ale tahle kniha mě přivedla k Londonovým dílům a také se mi líbila. Doporučuji.