Pihtipudas Pihtipudas komentáře u knih

Následky Následky Koethi Zan

Téma poměrně děsivé, zpracování čtivé, výborně prokreslená psychika hlavní postavy. Autorka (pro mě) překvapivě nevěnuje až tak moc prostoru vyprávění ze sklepa, ale mnohem více se zaměřuje na to, co se dělo "po", na život hlavní hrdinky, na její pocuchané nervy, na to, jak se se vším (ne)vyrovnává. Lehké náznaky toho, proč Sáru ostatní spoluvězeňkyně ze sklepa nenávidí, čtenáře napíná v průběhu celé knihy, zajímá ho, co tak hrozného mohla provést, když to přece byla ona, kdo všechny zachránil. Úžasnou pasáží je část, kdy se Sára zamýšlí nad tím, že opravdu mohla být vinna tím vším, že vlastně nebyla oběť, ale viník - nejen tady autorka předvedla velkou schopnost empatie a vůbec v celém románu se dost intenzivně do svých postav vžila (není divu, když to celé psala ve sklepě a navíc byla odjakživa posedlá vyhledáváním podobných případů a strachem o svůj vlastní život). Rozuzlení zápletky je částečně očekávatelné, částečně dost překvapující. Není snadné se oprostit od všeho, co v knize čteme, rozhodně to není žádné oddychové čtení, spíše naopak. K přečtení bych Následky ale doporučila.

20.03.2014 3 z 5

Baťa v kostce Baťa v kostce Zdeněk Pokluda

Super, líbilo se mi moc, přesně to, co jsem od knížky čekala. Stručné (ve smyslu vynechání omáčky kolem), zároveň komplexní, zajímavé - pro nás Zlíňáky spousta věcí opakovačka, ale taky si člověk všechno nepamatuje. Doporučila bych všem, komu fenomén Baťa něco říká, nebo se o něm něco chce dozvědět.

24.02.2014 5 z 5

Seznam mých přání Seznam mých přání Grégoire Delacourt

Pěkná kniha, dobře napsaná, čtivá. Na mě působila možná až příliš depresivně, nějak jsem se s tím vším, co autor v knize píše, nedokázala popasovat. Nutno podotknout, že účinek na člověka to má opravdu silný. Vyzdvihla bych taky fakt, že autor-muž dokázal napsat to, co by si mnohá žena možná ani neuměla připustit. Výborný vhled do ženské duše! Doporučila bych spíš ženám plus mínus ve věku hlavní hrdinky, pravděpodobně příběh docení víc.

17.02.2014 3 z 5

Mapa času Mapa času Félix J. Palma

Zhodnotila bych jako velice propracovaný počin, před kterým stojí za to smeknout. Ale! Z mého čtenářského pohledu by mohl být román o třetinu kratší a užila bych si ho mnohem víc - slabší místa mě až odrazovala od dalšího čtení. Trochu čtení uškodil také fakt, že jsem už během druhého příběhu autorovi zkrátka nic nevěřila, jen jsem čekala, jak se z toho zase "vykecá". A závěr mě zklamal na celé čáře. Jinak čtivé a místy opravdu vtipné. Věřím, že spoustu čtenářů nadchne - a objektivně vzato - má čím.

27.01.2014 3 z 5

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Čtivá kniha, příběh mě pohltil, nejlépe hodnotím třetí část knihy - příběh dcery Anežky za období normalizace. Přestože autorka zamýšlela knihu hlavně jako příběh prostřední z žen - Alžběty - dle mého názou se jí nejvíce povedlo zpracovat příběh Anežky. Opravdu dobrá kniha.

27.08.2013 4 z 5

Buzíčci Buzíčci Jan Folný (p)

Výborná knížka! Přiznám se, že jsem nečekala, že mě kniha tak zaujme - zvlášť po první povídce, která na mě byla trošku moc. Líbilo se mi střídání žánrů pro každou povídku, střídání postav i jejich následné propojení, živý jazyk, kterým autor ani chvilku nenudí. Po přečtení málokteré knihy se mi chce začít zase od začátku - u Buzíčků jsem to tak měla.

27.08.2013 5 z 5

Světlé dny Světlé dny Zsuzsa Bánk

Kniha, kterou se mi těžko hodnotí. Nejsem si totiž jistá, jestli se mi líbila, nebo ne. Možná to zní zvláštně, ale ta kniha zvláštní je. Má silný příběh, který čtete jedním dechem a čekáte, co přijde. Bez dialogů, bez prudkých zvratů - to je možná to, co mi chybělo. Pořád jsem čekala, kdy to přijde. Až jsem dočetla, došlo mi, že "to" přicházelo pořád, celou tu dobu, co jsem četla, jen jsem si to neuvědomovala. Zezačátku je příběh příjemným až snovým návratem do dětství, ale postupně se "Světlé dny" hlavních hrdinů začínají zatěmňovat. Bánková vše popisuje nenásilně, lehce, pomalu a nenápadně. Až knihu dočtete, všechno vám dojde. A mně to teď možná taky došlo - líbila se mi.

23.07.2013 4 z 5

Matky Matky Pavol Rankov

Silný příběh psaný zkušenou rukou vynikajícího autora. Rankov v románu předvedl, jak dokonale se může autor-muž vžít do role vypravěčky-ženy, aniž by cokoliv z toho, co napíše, vyznělo divně nebo nevěrohodně. Je až s obdivem, jak se Rankov dokázal do své hrdinky vcítit a jak opravdový příběh napsal. Velmi čtivý román, kterému se nedá vytknout v podstatě nic. Dvojí linie vyprávění se protíná průběžně až do velkého finále (vedlejší linie o studentce Lucii je však o poznání slabší, než ta hlavní o Zuzaně, která porodí syna v sovětském lágru a celý život musí bojovat o jeho lásku). Po dočtení musíte chvilku jen tak sedět a všechno vstřebat.

15.05.2013 5 z 5

Imperfekcionisté Imperfekcionisté Tom Rachman

Velice dobrá kniha, čtivá, opravdová, smutná - stejně tak tragikomické postavy, které ztělesňují až přílišný pesimismus lidského snažení a života vůbec. Místy jsem propadala stavům typu: "Proč autor bere všechno tak tragicky a nikoho nenechá, aby se mu dařilo?" Snad až v závěru si dovolí určitou smířlivost. Kniha není primárně o novinářích nebo redakcích (dle mého názoru je redakce snad jen rámcem příběhu o postavách, které se snaží přežít svůj život), ale je jakousi mozaikou lidských osudů v současném světě. Doporučuji každému, kdo má rád dobře vykreslené postavy a kdo se chce dozvědět něco o tom, jak žijí novináři.

26.04.2013 5 z 5

Stůj při mně Stůj při mně Daniela Sacerdoti

Čtivá lovestory zabalená do úžasného prostředí skotské přírody. Nic víc, nic míň. Potěší všechny, kdo si chtějí u čtení odpočinout (i když téma není úplně lehké) a užít trochu romantiky.

06.01.2015 3 z 5

Kukuřičný město: Zápisky z konce světa Kukuřičný město: Zápisky z konce světa Andrew Smith

Kniha mě bavila, užívala jsem si čtení, je to vtipné, zábavné, neobvyklé. Trošku mě štvalo autorovo neustálé opakování určitých informací (jako by byl čtenář neschopný udržet informaci pár stran či kapitol) a určité pasáže byly lehce zdlouhavé. Ale jako celek hodnotím na výbornou včetně závěru, který jsem nečekala.

06.01.2015 4 z 5

Zásnuby Zásnuby J. Courtney Sullivan

Krásný rozsáhlý román, který jen zřídka sklouzne ke klišé a červené knihovně. Čtyři samostatné příběhy, jimiž se jako spojující nit linou diamantové prsteny, se v závěru propojí v jeden široký a rozmanitý obraz toho, jak různě postavení lidé v různých dobách druhé poloviny dvacátého století prožívali své životy a jakou roli v nich sehrály diamanty jako symbol zásnub, respektive symbol věčné lásky.
Každý z příběhů má něco do sebe - život Frances Geretyové, textařky, která vymyslela slogan "Diamanty jsou věčné", si autorka pečlivě nastudovala, aby byl co nejbiografičtější, ve "francouzském" příběhu Delphine se ocitnete vedle ní na úchvatně popsaném Montmartru. Nejvíc mě zaujal příběh Jamese a jeho rodiny, zadluženého záchranáře, který jezdí se sanitkou, trpí nespavostí i zdravotními problémy, ale především tím, že nedokáže finančně zajistit svou ženu a syny. Příběh Kate, která nesnáší svatby, ale stane se nedílnou součástí jedné megalomanské, stejně jako příběh stárnoucí Evelyn, již zklame problematický syn, trošku klopýtají za ostatními. Jenže i když zjistíte, že vás tolik nebaví, čtou se dobře, stránky ubíhají a vy se chcete dozvědět, co bylo dál.
Krásně napsané a pokud bych měla vypíchnout jedinou věc, která se autorce povedla, pak je to schopnost čtenáře vtáhnout do prostředí, v němž se právě odehrává scéna, o níž mluví.

21.11.2014 5 z 5

Tajemství dědečkova deníku Tajemství dědečkova deníku Martina Boučková

Knížka pro nejmenší čtenáře (myšleno samostatné čtenáře, tedy pro prvňáčky a výš) zaujme především svým zpracováním. Nádherné ilustrace, kterých je kniha plná, skvěle doplňují text. V něm nalezneme jakési dva "vrcholy", jako by se autorka nedokázala rozhodnout, co bude v knize tím hlavním. V první části sledujeme Karlíkovo dobrodružství v okolí Přelouče, kam odjel na prázdniny k babičce (ta lepší půlka), ve druhé části se s Karlíkem dostaneme na palubu lodi jeho dědečka poté, co se mu do rukou dostane dědečkův deník. Text oživují zdařilé vtípky, přesto by občas autorka mohla být míň upovídaná. Každopádně děti zaujme.

13.11.2014 3 z 5

Esej o tragédii Esej o tragédii Elizabeth LaBan

Viz http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/stredoskolska-lovestory-o-tom-jak-je-snadne-zpusobit-tragedii-2068

22.07.2014 5 z 5

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Čtivá a zajímavá kniha, autorka-debutantka se občas sice dopustila nějakých těch klišé, které čtenář prostě nemůže nevidět, na druhou stranu si zase na nic nehraje a nevymýšlí zbytečné zamotanosti a vedlejší linky. Sympatický hrdina, zajímavé prostředí, dialogy v ostravském nářečí. Závěrečné vygradování děje bych označila za nejlepší část knihy, tam jsem byla příjemně překvapená.

20.03.2014 3 z 5

Celý den se nic nestane Celý den se nic nestane Bianca Bellová

Knihu jsem přečetla během chvilky, pěkně rychle plyne, na malém prostoru je vypsáno spoustu děje - možná až moc děje na tak krátkou knihu. Autorka je ve zkratkovitém a "neokecávacím" stylu psaní opravdu dobrá, je jen velmi náročné v tak krátkém časovém úseku všechno vstřebat. Doporučuji číst po kouskách a hodně nad přečteným uvažovat. Já jsem knihu proletěla a odhaduju, že jsem se tak připravila o polovinu zážitku...Asi zvážím druhé čtení.
Co stojí za zmínku - a nevím proč jsem to tak cítila, měla jsem pocit, že se příběh neodehrává u nás, přestože jsou pražské reálie zcela zřetelné. Asi má autorka v sobě nějakou schopnost popisovat to naše české očima nečeskýma (tuto poznámku beru jako velký klad knihy).

25.11.2013 3 z 5

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Kniha už vyšla, snažila jsem se to v profilu knihy upravit, ale nejde to (resp. administrátoři tuto změnu stále nepovolili).

02.07.2013 3 z 5