Placi
![Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371/romeo-julie-a-tma-Wy3-371.jpg?v=1495888806)
Krásně napsaná kniha se smutným příběhem. Obyčejný projev lidskosti se promění v lásku dvou mladých lidí, kteří se potkají ve smutné době protektorátní Prahy. Potkat se jindy, možná by se jen minuli...
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fimfárum Fimfárum](https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/6121/fimfarum-3p2-6121.png?v=1692689800)
Na loutkovém Fimfáru Jana Wericha jsem vyrůstal. Kniha se snad ani nedá hodnotit jinak než pěti hvězdami. Příběhy jsou neobyčejně krásné a opravdu krásně vyprávěné. Fimfárum je klenot české literatury nejen pro děti.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Volání Kukačky Volání Kukačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190008/cormoran-strike-volani-kukacky-95z-190008.jpg?v=1418416713)
Na knize se mi líbí propracované osobnosti a příběhy prakticky u všech postav, které se dějem i jen mihnou. V tomto je Rowlingová opravdu výborná. O tyto popisy by prakticky mohl být celý detektivní příběh kratší, ale mě tyto popisy životních osudů vedlejších postav nevadily, naopak, i když někomu to vadit může. Jako vždy jsem se během čtení po celou dobu snažil přijít na vraha a jeho motivy k vraždě, u této knihy jsem byl ale úplně vedle a rozuzlení mě překvapilo. Dvojici hlavních postav jsem si opravdu oblíbil a těším se na další díly.
![Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44050/cerni-baroni-aneb-valcili-jsme-za-c-lB6-44050.jpg?v=1450204164)
Při čtení této humoristické knížky si člověk uvědomí, jak musela být tato doba pro značnou část tehdejších obyvatel Československa složitá. Kolik tisíců mladých chlapů si muselo projít tímto nesmyslem? Moje generace čte Černé barony s nohama na taburetu, náramně se baví a baví se právem. Knížka je úžasná, plná nádherně humorných scén. Současně ale tato kniha slouží jako připomínka časů, které ovlivnily životy mnohých. Můžeme říct, že ta doba ovlivnila celé generace, protože i dnes na naší společnosti cítíme vliv téhle dávno zašlé doby.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Smrt staré posluhovačky Smrt staré posluhovačky](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182516/smrt-stare-posluhovacky-aWB-182516.jpeg?v=1611746196)
Královna Agatha je nedostižná. Děj detektivky splétá mistrně tak, jak to nikdo jiný na světě snad ani nedokáže. Hercule stojí společně s Sherlockem naprosto zaslouženě a neochvějně na nejvyšším stupínku mého osobního žebříčku nejoblíbenějším detektivů historie. Když nevíte, po čem sáhnout, vezměte do ruky libovolnou knihu královny oboru a nebudete zklamáni.
![Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351566/jama-a-kyvadlo-LMo-351566.jpg?v=1502469075)
Sbírka povídek od mistra hororu. E. A. Poe byl člověkem s mnoha osobními problémy a pohnutým osudem, logicky se to muselo promítnout v jeho tvorbě. Z většiny povídek běhá čtenáři mráz po zádech. Černý kocour, Zrádné srdce nebo Maska červené smrti jsou za mě úžasnými a děsuplnými příběhy, které zde musím vypíchnout. Atmosféra Poeova vyprávění je strhující. Doporučuji číst po setmění, nejlépe za bouřlivých nocí.
![Žert Žert](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244/zert-fwJ-244.jpg?v=1610811825)
Mrazivá ukázka reality 50. let minulého století. Vhled do myšlení lidí, kteří měli tu smůlu, že vstoupili do dospělého života právě v tomto tragickém období po nástupu komunistické ideologie k moci.
Bylo mi smutno, když jsem četl příběh muže, jehož život byl zničen kvůli pouhému nevinnému žertu. O to víc mě kniha zasáhla, když jsem si celou dobu říkal, že bych na jeho místě mohl být já. K humoru mám velmi blízký vztah a podobných nejapných žertů jsem již v životě vypustil mnoho.
Jak absurdní byly pasáže, kde byly popsány příběhy chlapů, kteří s hlavním hrdinou museli absolvovat vojenskou službu u PTP. Jak šílený byl úryvek s rozhovorem s nadřízeným, který zvítězil v soutěži ve střelbě a všechny "pétépáky" považoval za nepřátele, které by v případném konfliktu střílel. Až směšné byly situace, kdy se od hlavního hrdiny všichni odvraceli se slovy, že je trockistou, ale nikdo vlastně ani nevěděl, co by to mělo znamenat. Jde o krásnou a současně smutnou ukázku myšlení tehdejších lidí, ukázku jejich strachu, ale hlavně celkové nesmyslnosti zrůdného režimu, který ovlivňuje naší společnost dodnes.
Hlavní hrdina vlastně již nikdy nikomu nevěřil. Všechny nové lidi ve svém životě si automaticky představoval v oné místnosti odsouzení, jak zvedají ruku pro jeho vyloučení. Já jen děkuji všem bohům, že jsem tuto dobu nezažil a jen pevně doufám, že podobnou dobu ani nikdy nezažiji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pavouk Pavouk](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499029/pavouk-gN6-499029.jpeg?v=1657794580)
Velice stručně a jednoduše řečeno: nechte už Jurka spát… Dál bych se už jen opakoval.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Mosad: Operace Eichmann Mosad: Operace Eichmann](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37634/mosad-operace-eichmann-ICj-37634.jpg?v=1476000853)
Vzpomínky na jednu z nejúžasnějších a nejznámějších tajných operací 20. století. Komplexně propracovaná akce izraelských tajných služeb na únos jednoho z hlavních vykonavatelů zrůdného nacistického plánu na vyvraždění židovské populace - Adolfa Eichmanna - jeho převezení na území státu Izrael a řádné postavení před soud lidu, který napomáhal vyhlazovat. Prakticky každý z členů komanda měl přímou zkušenost s Holocaustem nebo se přinejmenším stoprocentně dotkl jejich rodin. Vedle příprav a samotného zadržení a únosu Eichmanna je velice zajímavý jeho postoj k celé záležitosti, kterým se ostatně odborně zabývala autorka židovského původu Hannah Arendtová ve své knize Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29093/hercule-poirot-zahada-na-zamku-styl-BP3-29093.jpg?v=1428151359)
Moje první knižní setkání s Agathou Christie, ale jako bychom již byli velice staří a dobří známí. Vždyť seriál o Poirotovi s Davidem Suchetem v hlavní roli a precizním dabingem pana Meduny sleduji již od dětství a vždy se k němu s nostalgií rád vracím. Zde mi bylo dopředu jasné, že budu s knihou spokojen.
Jedná se o naprostou klasiku. Staré anglické sídlo, rozvětvená rodina z vyšších společenských vrstev, velký majetek, spousta příležitostí a motivů a samozřejmě vražda. Mistryně v oboru literárně kriminálním, tedy Paní Christie (ano, s velkým P), mě dokonale zmátla, zhruba stejně jako dobráka Hastingse. Brilantně propletený a chytře vystavěný příběh udrží napětí až do úplného závěru.
Poirota jsem vždy miloval a milovat budu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příběh služebnice Příběh služebnice](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/4217/pribeh-sluzebnice-udz-4217.jpg?v=1452366391)
Znepokojivá vize totalitního státu, ve kterém se ženy s uchovanou "schopností" rodit děti stávají pouhými nádobami, pouhým prostředkem pro vládnoucí vrstvu, jak získat potomky.
V posledních letech jsem velkým fanouškem dystopické literatury, i když ta ve mně zanechává tíživé a stísňující pocity. Musím přiznat, i když je to patrně přirozené, že na mě román mnohem více zapůsobil, kdybych byl ženou. Přeci jenom muži se neumí plně vcítit do pocitů žen, které jsou matkami a musí snášet odcizení od vlastních dětí, zatímco jsou stále znovu zneužívány a znásilňovány. Jistě, ani spousta žen toto nezažila a dodejme "Díky bohu"? Nebo snad raději ne "bohu"? I když se jedná o smyšlenou vizi kruté společnosti, román poukazuje na problémy, které ani pro dnešní dobu nejsou neznámé. Týrání, zneužívání a znásilňování žen. Ano, toto se v 21. století stále děje, a to ve velkém. Nejsem příznivcem přehnaných požadavků bojovnic za ženská práva (tady myslím ty opravdu útočné výroky a požadavky až přehnaně vedené proti mužům), současně se však musím smát chlapáckým tvrzením, které zlehčují situaci a prohlašují, že ženy mají svou rovnoprávnost a nic špatného se neděje.
V knize je také krásně vyobrazen klerofašistický režim jako příkladná ukázka naprostého náboženského fanatismu. Kam až může situace dojít, když se lidé zaštítí náboženstvím, které nemusí být prvoplánově násilné. Přemýšlím, jestli vůbec existují pozitivní historické příklady, kdy se k moci dostaly ideologie, náboženství, či kombinace obou.
Moc se mi líbil epilog ve stylu knižní Planety opic, kde jsme prostřednictvím odborníku na období Gileádu seznámeni s deníkem Offred.
Sleduji také stejnojmenný seriál, který je skutečně dobře natočen a atmosféra je perfektně vykreslena. Herečka v hlavní roli podává naprosto neuvěřitelné výkony i ve chvílích, kdy zrovna nemluví. Tento seriál patří k těm, který stačí zhlédnout opravdu jen jednou za život.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vánoční koleda Vánoční koleda](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50934/vanocni-koleda-wzP-243407.jpg?v=1427098652)
Tradiční vánoční příběh, který jsem již viděl zpracovaný v několika podobách. Vánoční koleda se stala klasikou. Doporučuji číst během vánočního období se sváteční náladou.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Počátek Počátek](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351159/pocatek-EaL-351159.png?v=1516277620)
Ampersand volá domů!
Profesor Langdon s Mikymausem na svém zápěstí je zpět a já jsem se nenudil. Ano, závěr knihy je spíše prorocký a reagující na soudobou společnost a nejsme svědky události typu odhalení původu svatého grálu nebo "celosvětové nákazy morem", takže někomu může kniha přijít slabší než autorovy předchozí.
Po provedení Římem, Paříží, Londýnem, Washingtonem, Florencií nebo Istanbulem jsou na řadě španělská města Bilbao a Barcelona a procházka po místních pamětihodnostech byla opět inspirující, poučná a nutící člověka k návštěvě.
Nechápu komentáře typu: "Kniha mohla být o dost kratší, byla rozevlátá a obsahovala příliš popisů prostředí". Vždyť o tom Brownovy knihy jsou, ukazuje nám památky, provádí nás po nich prostřednictvím výkladu profesora Langdona a propojuje historii s dneškem.
I když mými nejoblíbenějšími autorovými knihami zůstávají Šifra a Andělé a démoni, kniha se mi líbila, Dan Brown zkrátka umí psát. Stejná šablona jako u ostatních knih je osvědčená a v jiné zemi s jiným příběhem mě opravdu neuráží, takže jsem si knihu opět skvěle užil.
Nezbývá než na závěr pronést prosbu: "Prosím, pane Browne, příště veďte Langdonovy kroky do Prahy!"
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čas opovržení Čas opovržení](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342513/cas-opovrzeni-n1I-342513.jpg?v=1493537321)
Druhá románová kniha Sapkowského ságy o zaklínači Geraltovi, čarodějce Yennefer a malé princezně Ciri. V plné parádě se zde rozjíždí příběh plný intrik a politikaření. Děj má tendenci čtenáře lehce uspat, aby to ke konci neskutečně rozbalil. I když pro mě stále zůstávají povídkové knihy o zaklínači nepřekonané, románová část příběhu se v Čase opovržení krásně rozvíjí a nabírá na obrátkách. Nejvíce se mi líbila část okolo Tor Lara a putování Ciri s počátkem jejího nového dobrodružství. I když události na Thaneddu, které odšpuntovaly zápletku, byly také super.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Karty na stole Karty na stole](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367/karty-na-stole-R94-367.jpg?v=1451549373)
Další zapeklitý případ pro geniálního belgického detektiva, nejlepšího ze všech, tedy on by to tak rozhodně řekl nebo si to alespoň myslel.
Agatha Christie nám opět předkládá celou řadu podezřelých, přičemž všichni byli přítomni vraždě, protože když byla páchána, hráli na místě činu partičku karet.
Nikdo, opravdu nikdo neumí udělat z každé postavy podezřelého tak šikovně a důvěryhodně jako královna žánru.
Úžasný seriál s Davidem Suchetem je jen třešničkou na dortu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pět neděl v balónu Pět neděl v balónu](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44641/pet-nedel-v-balonu-oE6-44641.jpg?v=1568642149)
Sen nejednoho malého chlapce s bohatou představivostí, několikatýdenní putování balónem nad divokou krajinou, při kterém s přáteli zažijete nejrůznější dobrodružství a nebezpečenství. Být tak zase malým klukem a snít naplno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Knihy džunglí Knihy džunglí](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282/knihy-dzungli-dWM-282.jpg?v=1588313933)
Jako dítě ani jako dospívající jsem Knihy džunglí nečetl a doposud jsem je dokonce ani neviděl. Četba těchto příběhů pro mě tedy byla příjemným překvapením. Část povídek vypráví příběh dnes již slavného chlapce Mauglího, který vyrůstá s divokými zvířaty v džungli, v některých příbězích naopak Mauglí nevystupuje. Možná paradoxně se mi nejvíce líbily povídky Bílý lachtan a Rikki-tikki-tavi, kde Mauglí nefiguruje. Povídka o lachtanovi, který hledá pro sebe a své druhy klidné místo pro život, byla prostě fantastická.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Krysař Krysař](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2073/krysar-JUF-2073.jpg?v=1605824016)
Dnes již klasické krátké dílko vycházející ze středověké německé pověsti. I dnes je kniha aktuální a nastavuje zrcadlo lidem dnešní doby. Malomyslnost, hloupost, zloba a další podobné "krásné" vlastnosti samozřejmě lidi stále neopouští.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zpěv drozda Zpěv drozda](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/3732/zpev-drozda-J8H-3732.jpg?v=1622365003)
Kniha z pochmurné budoucnosti o robotovi s touhou po smrti, který chtěl být naplno člověkem a o lidech, kteří pomalu umírali jako nemyslící stroje, mezi nimiž se našli dva, kteří se tomu vzepřeli. Stačilo se jen naučit číst, v tom je ta síla. Ukázka toho, kam nás může uvrhnout přehnané užívání technologií a uzavírání se do sebe bez sociálního kontaktu s lidmi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kallocain Kallocain](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21307/kallocain-Jy6-21307.jpg?v=1429989247)
Kniha napsaná s bezprostředními obavami z nacistické a bolševické totality, která nám dnes po letech ukazuje, jak moc můžeme být vděčni za prostředí, ve kterém žijeme. Droga pravdy je posledním chybějícím nástrojem totalitních diktatur k naprostému ovládnutí jednotlivce. Karin Boye nedlouho po dopsání románu spáchala sebevraždu. Můžeme si tedy být jisti, že román odráží autorčiny nejniternější obavy, bezmoc a hrůzu, kterou musela tehdy pociťovat. Já jen doufám, že se ničeho podobného nedožiji...