plamínek21 plamínek21 komentáře u knih

Vlaštovka, kočka, růže, smrt Vlaštovka, kočka, růže, smrt Håkan Nesser

Starý dobrý Hakan nemůže prostě zklamat. Jak já miluju ten jeho humor :-)

05.02.2019 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Navzdory mnoha vlažným ohlasům musím konstatovat, že mně kniha sedla a nedokázala jsem ji odložit. Je mi úplně jedno, zda je to debut roku nebo světový bestseller - tato označení se totiž často netrefí. Autorčin styl psaní je velmi poutavý, bavilo mne střídání dvou časových rovin. Velmi sympatická mi byla postava Kříďáka. Těším se na další autorčinu knihu už teď.

13.01.2019 4 z 5

Osamělá noc Osamělá noc Charlotte Link

Houževnatá, intuitivní a stále osamělá Kate stojí spolu se svou novou nadřízenou Pamelou před vskutku zapeklitým případem. Musí přijít na to, zda tolik mrtvých spolu souvisí nebo je to jen souběh několika zločinů. Zkrátka zda je tam "červená nit". Autorka spisovatelské řemeslo ovládá dokonale - v tomto ohledu nelze vytknout vůbec nic. Na mne ovšem těch mrtvých bylo moc a trocha méně překombinovanosti by také neškodila. A Caleb ? Tak to už si musíte přečíst sami :-)

22.02.2024 4 z 5

Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

Příběh se odehrává v době nedávno minulé - zemí naplno duní ty nejpřísnější covidové restrikce a v malé příhraniční vesničce jsou právě Velikonoce. Betyna je starousedlice a tyto svátky jsou pro ni spojeny s velkou rodinnou tragédií, která se přihodila v minulosti. Její sousedka Tamara zde tráví lockdown u svého bohatého přítele a prožívá příšerné chvíle - postrádá syna, přítele a má totální alkoholové okno. Životy obou žen se během tři dnů proplétají, není nouze o dramatické zápletky a zvraty. Čtivě napsané.

11.01.2024 4 z 5

Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

Nevím čím to je, ale při četbě knih této autorky na mne vždy hodně doléhá pomíjivost vztahů a věcí, které máme nebo si myslíme že máme. Co se týče spisovatelčiny záliby v neobvyklých jménech/příjmeních, tak nyní u mne o několik délek vítězí "Klovrza" .-)

11.04.2023 4 z 5

Nadia Nadia Elizabeth Norebäck

Pochmurná kniha povětšinou líčící hrdinčin pobyt ve vězení, kde si odpykává doživotní trest za vraždu, o které je přesvědčena, že ji nespáchala - jenže inkriminované okamžiky si nepamatuje.....a tak se musí pokusit vzpomenout.
Velmi nečekané rozuzlení.

28.02.2023 3 z 5

Dětská hra Dětská hra Clare Boyd

Kniha je zdlouhavá, ale o to by tolik nešlo, takových je mraky...co mne ale opravdu nadzdvihlo byl moment (bohužel až v protrápeném samém závěru) , kdy se konečně v plné šíři rozkrylo, co vlastně bylo onou inkriminovanou "dětskou hrou" - neumím si představit matku, která by něco takového nezaznamenala/přehlédla a to obzvláště v kontrastu s tím, jak zde matka byla vykreslena - vnímavá, citlivá, pečující bytost.
Ztráta času.

10.01.2023 2 z 5

Poslední let Poslední let Julie Clark

Dvě ženy si na letišti vymění letenky a zamíří pryč ze svých dosavadních životů. Dá se ovšem beztrestně a bezbolestně vyskočit ze své reality a začít znovu psát od první stránky?
Román se čte lehce a vcelku špatný není, ale že bych si z něj sedla na větev to bohužel konstatovat nemohu.

13.10.2021 3 z 5

Co oči nevidí Co oči nevidí Betsy Reavley

Ošklivá a nevýrazná mladinká Debora se zamiluje do krásného Larryho. Pak se vezmou. A pak by mohl být pohádky konec. Není. Pak začne úchylná zvrácenost. Nebo zvrácená úchylnost ?
Posuďte sami.

17.09.2021 2 z 5

Kdo je bez hříchu Kdo je bez hříchu Bo Svernström

Poctivě napsaný vícevrstevnatý detektivní román.
Doporučuji.

07.09.2021 4 z 5

Lež vedle mě Lež vedle mě Gregg Olsen

Adam jen bezmocně přihlíží z loďky, ve které je se svou tříletou dcerkou, jak mu někdo unáší manželku. Co bylo dál se Sophií, kdo to udělal a proč ? Případu se ujímá vyšetřovatelka, se kterou Adama pojí dramatická událost z doby jejich dospívání.
Zajímavý příběh s dobře vypointovaným koncem se čte lehce a jako četbu na dovolenou doporučuji.

09.08.2021 4 z 5

Ani mrtvá, ani živá Ani mrtvá, ani živá Ursula Poznanski

Na tuto autorku mám jiné požadavky a očekávání a to zejména napínavější děj, gradaci a překvapivý závěr. Tahle kniha není špatná, ale v zásadě by ji mohl napsat kdokoliv jiný. Je bez šťávy.
Nad rámec vyzdvihuji řeč květin - to by člověk asi čekal spíše ve "Večerech pod lampou" (co chtěl nápadník květinou říci) zde je originálně zapracovaná do děje.

19.07.2021 3 z 5

Cizinec v naší posteli Cizinec v naší posteli Samantha Lee Howe

Román o tom, jak se z chytré právničky stane zpovykaná loutka bez špetky zdravého rozumu a úsudku. Žije v područí charismatického manžela, manipulována tchýní a nikde není vysvětleno proč se do tohoto stavu dostala. Pak se na scéně objeví tajemný cizinec, kterému podlehne a který následně zmizí.
Zase jedna zbytečná slátanina....

30.06.2021 1 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

Pokud ke knize budete přistupovat tak, že nic nečekáte, tak nebudete příliš zklamaní a dostane se vám celkem čtivého příběhu. Rozhodně to není "nervydrásající" ani "nepředvídatelné" dílko. Naopak. Předvídatelné a budete zívat, protože se tam v zásadě vůbec nespí a to je nakažlivé.
Konec zbytečně zrychlený, ustřižený a ještě budete mít možnost si zahrát na hádankáře - po pravdě tohle nemusím...

23.06.2021 3 z 5

Slepec Slepec Christine Brand

Těšila jsem se na knížku, zaujal mě námět. Sice dočteno, ale bez velkého nadšení. Zpracování toporné, těžkopádné, bez jiskry.

16.06.2021 3 z 5

Les vzpomínek Les vzpomínek Sam Lloyd

Jsem nějak na vážkách...je to spletitý, zamotaný a šokující příběh. Vlastně dost šílený. Ale Elissa je zlatíčko.

20.04.2021 3 z 5

Muž bez psa Muž bez psa Håkan Nesser

Na muže, který nemá psa se netěšte, protože si ho příliš neužijete, ale o to více vám ho vynahradí svérázný inspektor Barbarotti, který rozplétá zmizení dvou příbuzných z rodinné oslavy. Nesser je sázka na jistotu a Barbarottiho dealy s Bohem jsou...no prostě božské :-)

13.10.2020 5 z 5

Fáma Fáma Lesley Kara

Tak tady se zase někdo rozhodl, že z červené slátaniny udělá thriller, který vás přiková k židli. Startujeme: do ospalého přímořského městečka se stěhuje mladá svobodná maminka, aby ochránila svého synka Alfieho (je míšenec) před šikanou, které se mu dostalo v Londýně. Maminka je poněkud senzitivní a nevyzrálá osoba, chová se v tomto gardu, ale naštěstí je tu princ Michael, který to vybalancuje. Potom spousta zbytečných a ploše vylíčených postav, ve kterých trochu tápete a hlavně nevíte, zda má nějaký smysl, že tam jsou či slouží jen jako křoví. Pak je tu samozřejmě fáma, kterou pustí do světa naše nešťastnice, okořeníme temným Nietzschem, aby to bylo jako hlubokomyslnější (nepovedlo se) a nad vším necháme vznášet se "vraždící monstrum". Mno.... a pak už jsem jen narychlo dolistovala ke zdárnému konci, ale musím říct, že poslední stránka mne opravdu dostala - to jsem nevěděla jestli se mám smát či ze zoufalství brečet :-(

16.05.2020 1 z 5

Kukačka Kukačka Natalie Daniels

Forenzní psychiatrička Emma a její pacientka Connie - ta první se snaží té druhé pomoci vybřednout z hlubin disociativní amnézie a rozpomenout se na příčiny a důsledky jejího traumatu, ta druhá té první během jejich rozhovorů nastavuje zrcadlo a klade nepříjemné a přitom tolik důležité otázky. Katarze se dostane oběma a to je dobře.
Silný příběh, který mi ke konci vehnal slzy do očí.
Až budete v knize číst o listu, který se z posledních sil třese na stromě, zkuste si představit, zda chcete, aby se udržel co nejdéle (Connie) či už konečně spadl (Emma).
P.S. Vůně od Jo Malone Lime basil and mandarin je ostrá, vtíravá a pro mne nepříjemná.

15.05.2020 5 z 5

Úplně jiný příběh Úplně jiný příběh Håkan Nesser

Inteligentní detektivka u které se zasměji a to ať rozdává karty VV či kdokoliv jiný.

10.11.2019 5 z 5