prochajda prochajda komentáře u knih

Sestřičky pod jmelím Sestřičky pod jmelím Donna Douglas

Další příběh o sestřičkách, tentokrát z anglického venkova, kde se zapojí do své profese i šlechtična Millie. Přes všechna válečná úskalí a trápení nechybí soucit, laskavost a romantika. Doufám, že bude další pokračování této skvělé série.

25.01.2023 5 z 5

Sestřičky a zuřící válka Sestřičky a zuřící válka Donna Douglas

Sestřičkám v nemocnici Nightingale nastaly kruté časy. Zkáza války, nálety a ošetření zraněných, ale nezabrání láskám a krásným mezilidským vztahům. S touto sérií budu určitě pokračovat.

07.01.2023 5 z 5

Sestřičky ve víru osudu Sestřičky ve víru osudu Donna Douglas

Tento třetí díl byl více dramatický, dojemný a smutný. Moc dobře se mi vyprávění o práci, láskách a úskalích sestřiček četlo. Těším se na další jejich osudy, co zažijí v době války.

01.05.2022 5 z 5

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Skvělý a napínavý thriller. Kniha se vyloženě nabízí k dalšímu pokračování...

05.05.2021 4 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Nezapomenutelný, strhující příběh pohledem originální vypravěčky. Příběh dospívající dívky v Německu za války by měl být povinnou četbou, aby se nezapomínalo na jedno otřesné období našich dějin.

05.02.2017 5 z 5

Trosečníci Trosečníci Lucy Clarke

Vydařená a docela napínavá kniha, pohledem dvou sester na jejich společnou exotickou dovolenou na ostrov Fidži. Tak nějak jsem celou dobu čtení takový konec očekávala, ale přesto překvapil....

10.07.2023 5 z 5

Děvčata z Firefly Lane Děvčata z Firefly Lane Kristin Hannah

TullyaKate - nejlepší kamarádky na věky věků.
Krásný příběh o životních hodnotách. V první řadě o dlouholetém přátelství, pak o lásce a rodině, na druhé straně úspěchu a bohatství. Zajímavě a bolestně byl popsán i vztah matky a dcery, Duhy a Tully, později Kate s Marah.
Těším se na další knihu paní spisovatelky, ostatní už mám přečtené a všechny s nejvyšším možným hodnocením.

02.07.2023 5 z 5

Vlk samotář Vlk samotář Jodi Picoult

Paní spisovatelka prostě umí a pokaždé z jiného soudku. Perfektní psychologický rozbor jedné rodiny, pocit viny a nenávisti, volba mezi životem v kómatu a smrtí, odkrývání starých tajemství. Zajímavé byly i informace ze života ve smečce vlků.

26.03.2023 5 z 5

Sestra bouře Sestra bouře Lucinda Riley

Tak to bylo nádherné počteníčko. Prolínání minulosti se současností a odhalování rodinných tajemství. Druhá sestra Ally, profesionální jachtařka a výborná flétnistka pátrá po své rodině v Norsku v hudebním světě. Seznamuje se s historií premiéry Peera Gynta v divadle Christiania od dramatika Henrika Ibsena, kterou zhudebnil skladatel Edvard Grieg a jejími představiteli zpěvačkou Annou Landvikovou, hudebníkem Jensem Halvorsenem a zjišťuje zajímavý rodokmen jeho jména.

13.03.2023 5 z 5

Esterčini otcové Esterčini otcové Hana Radulić

Zase taková krásná a dojemná kniha, ovšem ne z pěkného období. Silný příběh o lásce otců k dceři, kteří jí oba, svým způsobem, zachránili život. Takových rodin co přišlo za války o život a nebo o své blízké, jak může někdo nevěřit... Doporučuji přečíst, aby se nezapomínalo.

30.11.2022 5 z 5

Sestřičky na příjmu Sestřičky na příjmu Donna Douglas

Skvělé a čtivé pokračování série o sestřičkách, kde dokončí svá studia a začíná jim další etapa života. Jak využijí svých znalostí a zda se opět sejdou v nemocnici si určitě nenechám ujít a přečtu si další díly...

08.07.2022 5 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Zajímavé téma, zase trochu z jiného soudku. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Ještě se určitě podívám na film...a byl úžasný :)

11.07.2021 4 z 5

Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Opravdu skvělá, čtivá kniha a sympatičtí detektivové. Určitě si přečtu i další jejich případy.

21.06.2020 5 z 5

Vrány Vrány Petra Dvořáková

Velmi čtivá a smutná kniha napsaná z obou pohledů, matky i dcery. Rodinné a mezilidské vztahy jsou opravdu složité. Kdybychom tak vždycky přesně věděli, jak se v daných situacích správně zachovat.

07.06.2020 5 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Kniha, která začíná i končí svatbou, ovšem z kruté doby padesátých let.
Doby nejistoty, zastrašování, pomluv, lží a strachu. Ukazuje poválečnou dobu rabování, ničení, krádeží, kádrování, údernictví, agitace a propagandy.
Dobu, kdy se kvalitní lidé stali nepohodlnými....
Hodnotná a obsáhlá trilogie, nejvíce se mi líbil 2. díl.
Oceňuji rodokmen na deskách knihy.
"Cokoli ti dá osud, to snášej a zvítězíš nad ním."

04.07.2024 5 z 5

Símka Símka Lucie Hušková

Velice smutný příběh, který vypráví Simona - Símka. Nejprve jako malé děvčátko, které nechápe, obviňuje se a tápe v životě. Později jako studentka, která se naprosto obětuje pro svou matku, od které neustále touží po lásce a uznání. Šťastné chvíle zažívá s babičkou při pečení koláčů. Kniha se četla jedním dechem.

17.01.2024 5 z 5

Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Můj obdiv, nad tak mladým autorem a tak dobře popsané době padesátých let. Době plné strachu, lží a pomluv, udávání, zastrašování, donášení, vydírání, vyhrožování a psychického i fyzického nátlaku při kolektivizaci a znárodňování. Jsem zvědavá na další díl.

02.11.2023 5 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Skvěle napsaná kniha, přesně vystihuje tehdejší dobu a život v socialismu. "Každá doba má svoje extrémy. Kdo ví co bude normální za dalších třicet let. A je škoda, že poučení z vlastních kotrmelců nemůžeme předat dětem. Žádná mladá generace nedá na tu starší. Zkušenost je nesdělitelná, každý si musí nabít nos sám." a pod to se klidně podepíšu. Doporučuji přečíst.

04.08.2023 5 z 5

To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

V knize je tolik lásky, všechno a každý tak dokonalý, kromě jediné věci...., jediný problém a vše se hroutí. Naštěstí pomůže krabička a její obsah. Skvělé řešení k záchraně vztahu. "Posvítíme-li jen na svoje chyby, to nejlepší v nás zůstane ve stínu."

22.04.2023 4 z 5

Sedm sester Sedm sester Lucinda Riley

Maia, nejstarší ze šesti adoptovaných sester pátrá v Brazílii po své pravé rodině. Příběhem prolíná minulost spojená se skutečnými historickými postavami, tvůrci sochy Krista Spasitele na kopci Corcovado v Rio de Janeiro, díla francouzského sochaře polského původu Landowského a brazilského inženýra Heitora da Silvy Costy. Maia se s pomocí spisovatele Floriana vydává po stopách kdysi mocné rodiny Aires Cabralových. Kniha mě zaujala od první stránky, ale na konci mi zbylo pár neobjasněných otázek, takže budu v sérii ráda pokračovat.

13.01.2023 5 z 5