pydla pydla komentáře u knih

Temný vzorec Temný vzorec Andrew Mayne

Po přečtení Hračkáře jsem slíbil, ze zkusím dát autorovi šanci. Přečetl jsem Šelmu a teď Temný vzorec, leč nejhezčí na těchto knihách je jejich přebal. Netradiční styl vyšetřování se ojí a už nepřekvapuje. Theo mi nijak a ničím nepřirostl k srdci. Autor sice píše čtivě a chvílemi i napínavě, ale jak v prvním, tak i v následujicích příbězích něco chybí. Konce jsou velmi zrychlené a useknuté. Snad je to tím moderním stylem psaní co nejméně popisovat, snad tím, že autor ví něco o genetice, kterou v knihách nešetří, ale už méně o vyšetřovacích metodách, což je taky znát. Je mi líto, ale já wauuu neřeknu.

03.10.2021 3 z 5

Nikdo neví, že jsi tady Nikdo neví, že jsi tady Nicoletta Giampietro

Krásný příběh o odvaze a přátelství. Itálie za 2.světové války ve své surovosti. Zfanatizované děti, obrácení kabátů během i po válce, obrovská odvaha v křehké dětské duši, hyenismus, lidskost, pokrytectví, ale i láska, zmar či touha po trošičce naděje. Je dobré si neustále připomínat zbytečnost válek, velikost odvahy těch nejslabších i to, jak falešní a mrzí lidé dovedou být.

21.09.2021 5 z 5

Kufr paní Sinclairové Kufr paní Sinclairové Louise Walters

Milostný příběh z druhé světové války, který je bolestný, s otázkou co je správné, co ne a čekání na dobrý konec. Kniha je hezká, čtivá, ale přesto se ztratí v mnoha jiných, tématicky podobných, leč lepších a dojímavějších. Konec mi přijde useknutý, nedomyšlený což je škoda. Třeba se mohli znovu setkat, konec by tak byl sice lacině dojemný, ale třeba by slza ukápla. Takhle nic.
Za přečtení však stojí.

16.08.2021 3 z 5

Ďábel Ďábel Ken Bruen

Bohužel, opět jdu proti ostatním recenzím. Zdá se, že stačí napsat na obal, že se jedná o super knihu, tak za to všichni mají. Nejedná. Vlezlá pražština coby drsný jazyk pro rádoby drsného detektiva, který do sebe láduje léky, alkohol a drogy na kila je spíše únavná a množství zbytečných vulgarismů a siláckých řečí hlavního hrdiny až úsměvné. Časté upozorňování na drsnost a vražednost hrdiny, asi v jiných knihách, jsou v této bezpředmětné.
Slovy autora: pokud je tohle nejlepší detektiv všech dob, pak jsme v p....

01.08.2021 2 z 5

A co kdyby to bylo jinak? A co kdyby to bylo jinak? Laura Barnett

Těžké čtení, těžké si udržet pozornost a neztratit se ve vyprávění tří příběhů, životních cest, Evy a Jima. Nápad asi dobrý, ale zpracování zbytečně náročné a nudné. Navíc, znovu číst ten stejný příběh, jen pootočený o pár stupňů a to třikrát, bylo chvílemi únavné až zbytečné. Po přečtení ve mne nezůstává nic, čím bych chtěl nadchnout jiné čtenáře. Autorka si položila otázku, co kdyby se to stalo jinak, a já odpovídám, stačilo, že de to stalo jednou.

29.07.2021 2 z 5

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše John Gray

Víte, není špatné tyto knihy číst, pokud je čtou oba. Ale pokud jen jeden, tak vztah se nezlepší, ač Vy víte, snad i chápete, ale druhý si dál jede to své.
To pak sice víte a snad i chápete, ale budete to Vy, kteří budou stále dělat kompromisy, ustupovat a doufat. Takže např. ženy budou dál muže poučovat, radit jim a kibicovat, ač o to nestojí a muži dál ženám nenaslouchat, bouchat do stolu a chodit se opíjet, ale my budeme vědět, možná i chápat, ale dál mlčet a jen umoudřeně pokyvovat hlavou.

27.07.2021 3 z 5

Nebe je naše Nebe je naše Luke Allnutt

Asi není snadné číst o nemoci jakou je rakovina. A už vůbec ne, pokud se týká malého dítěte. Tato kniha se čte snadno a přesto těžce. Je převážně z pohledu otce, ztrácejícího touto nemocí svého syna. O tom, jak se s tím vyrovnává, o žalu, bolesti, boji, chytání se stébel, marnosti a otcovské lásce. Ale i o zoufalství obou rodičů, odcizení se, výčitkám, bojem o svůj rozum po smrti dítěte, odpuštění a nalezení cesty zpět k sobě.
Až na slabší začátek, knihu doporučuji k přečtení.

13.07.2021 4 z 5

Říše Říše Roman Bureš

Fikce o tom, jak by to mohlo dopadnout, kdyby Hitler vyhrál válku. První část knihy je o zániku říše způsobenou " mutantem ". Druhá část knihy o životě v protektorátu a za " zdí " rozdělující čistou německou rasu a zbytky Ruska, kde žili podřadné rasy a mutanti narození po atomovém výbuchu, která Německu vyhrála válku.
Je to fikce, ale reálně napsána a až mrazí, jaký život mohl čekat Evropu, kdyby Německo skutečně válku vyhrálo. Stojí za přečtení, ačkoli si myslím, že kdyby bylo odebráno scifično prvního dílu a trošičku jinak přeskládán děj, kniha by byla zajímavější.

08.07.2021 4 z 5

Nový domov Nový domov Lizzie Page

Nevím, co o této knize napsat. Téma je určitě hezké, ale podle mne špatně uchopené. Nebo to může být i tím překladem, nevím. Přišlo mi to jako bezduché, monotónní vyprávění profesora na škole. Sice slyšíte, že něco povídá, ale k Vám se nic nedostane. Stejný pocit mám z této knihy. Odbíhání, zbytečné pasáže. Hrdinka pořád řeší manžela, pak dítě a sem tam zapluje do minulosti, kde dělala sanitářku za války, ale i prožitky z války mi přišly nezáživné, bez prožitku či citu, který by ve mne vyvolala.

24.05.2021 2 z 5

Vztahy bez stížností Vztahy bez stížností Will Bowen

Útlá knížka plná rad a názorných situací, jak změnit své vztahy s lidmi.
Nemůžu říct, že bych souhlasil se vším, co je v knize psáno, ale i přesto mi v některých směrech otevřela oči.
Spoustu chyb děláme proto, že to tak máme v sobě zakódováno výchovou, spoustu věcí v sobě držíme a to nás ubíjí, bojíme se změn a jejich důsledků, často si raději stěžujeme, než abychom s tím něco udělali.
Proč něco měnit, vždyť to je tak těžké a důsledky bolestné.....

28.03.2021 4 z 5

Obchodník s hudbou Obchodník s hudbou Rachel Joyce

Frank má rád lidi, rád jim pomáhá, pomocí správně vybrané hudby na gramodesce jim vrací chuť do života. Má krámek s gramofonovými deskami. Sám se však brání lásce. Jednoho dne do obchůdku vstoupí Ilsa a Frank se zamiluje. Nedovede to však říct ani dát najevo. Lze vyléčit zlomené Frankovo srdce? Proč ti, kteří pomáhají druhým, zůstávají sami. A jsou sami? Jsou milováni? A dokáže hudba i léčit? Něžně napsaný příběh o neohrabané lásce, hudbě a pomoci druhým.

12.09.2020 3 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Kniha Rekonstrukce je pro mne zklamáním. Souhlasím s komentem Julinky. Eliška se doslova babrá ve své minulosti v touze zjistit, proč její matka zabila sebe a jejího mladšího brášku. Z počátku celkem příjemná Eliška se mění v pěknou kozu, která se utápí v sebelítosti. V knize se vůbec nedozvíte, proč se stalo, co se stalo. Asi to nevěděla ani sama autorka. A jak píše Julinka níže, děti? Jsou uřvané nebo zcela tiché a matky mají spoooustu času samy na sebe.
Shrnutí: náznaky, hysterie, nerealita, sebelítost. Kniha - slabý průměr.

24.07.2020 3 z 5

Mysterium tremendum Mysterium tremendum Sebastian Rainer

Ani detektivka, ani mysteriozní román, ani drama, spíše taková slátaná povídka, ale zajímavě napsaná. Akce čeká na svou reakci a vše může mít vztah se vším. Cokoli se stane má svou odezvu buď v reálu nebo v naši mysli. Malíř posedlý svým obrazem ( myšlenka už uchopená dávno jiným autorem ), jen s jiným koncem.
Nečekejte dech beroucí knihu, která Vás přišpendlí ke křeslu, ale průměrný, trošičku mysteriózní příběh..

06.06.2020 3 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Zajímavý příběh o mladíkovi, který žije ve 20. letech 20. století v newyorské čtvrti ovládané gangy. Mladý Christmas má bujnou fantazii a tak si vymyslí vlastní gang pod názvem Diamond Dogs a začne vyprávět o smyšlených úspěších tohoto gangu. Jeho snem je tyto příběhy vyprávěj do éteru, a jednoho dne se mu to povede a začne příběhy vyprávět v rádiu. Kniha o těžkém životě, snech a cestou za jejich splnění.

29.05.2020 4 z 5

Křižovatky Křižovatky Wm. Paul Young (p)

Druhá kniha od autora Chatrče je samostatným příběhem a nijak na Chatrč nenavazuje. Přesto má společnou nit a tím jsou otázky typu Proč.
Anthony je boháč, který je drsný, v rodině i v práci se ho bojí, chová se chladnokrevně a pyšně.
Po nehodě, při které utrpí vážný úraz hlavy se na jednotce intenzivní péče potýká se životem. Náhle se jeho mysl ocitá v opuštěné nevábné krajině obklopené vysokou zdí. Je tam sám, až na Boha, který se ho nehodlá opustit. Přiměje Tonyho prožívat zpětně svůj život, ukáže mu zlomená srdce Tonyho nejbližších, pokládá mu otázky, na které nechce zprvu odpovídat. Podaří se Bohu zlomit tvrdé srdce Tonyho a zbourat vysokou zeď, kterou si kolem sebe postavil?
Křižovatky nedosahují čtivostí Chatrče, ale stejně jako ona nabízí čtenáři pohled na otázky jako je víra, láska a odpuštění.

23.05.2020 4 z 5

Jasné nebezpečí Jasné nebezpečí Tom Clancy

Kniha se čte velmi dobře i přesto, že vás může odradit její tloušťka. Je to klasický špionážní kniha, kde politika, faleš a podrazy hrají prim. Amerika se zkrátka klasicky, jako velký světový boss a my jsme ve všem lepší, prolíná celou knihou. Tom Clancy nezklame, rychle se však tzv. očte, protože jeho příběhy jsou víceméně o tom stejném.

29.06.2018 4 z 5

Hranice věčnosti Hranice věčnosti Ken Follett

Tak jsem tuhle bichli konečně dočetl. Jednoznačně je to dobré čtení, procházka naší minulostí. Ale je tady ale. Je, podle mého, škoda, že pan Follet neuchopil tuto látku jinak. Skoro půl knihy se řeší práva černochů, ale jen z politického hlediska a nijak do hloubky.Např. o Ku-Klux-klanu se jen zmíní slůvkem, přičemž tady by to bylo zajímavé čtení.Celkově se mi tato kniha zdá spíše jako ochutnávka, jako obsah knihy. Od jednoho historického tématu pohopsává na jiný a jen tak klovne do tématu a zase pryč. Některé velké věci popsal šmahem ( např.pád komunismu, Vietnamskou válku, Koreu ). Je to škoda. Tento díl knihy, se dal uchopit mnohem zajímavěji a čtivěji, proto jen čtyři hvězdičky. Ale i tak doporučuji přečíst, hlavně pamětníkům.

05.06.2015 4 z 5

Neznámému bohu Neznámému bohu John Steinbeck

Kniha s hlubokou myšlenkou a dnes těžko uchopitelným poselstvím. Těžkým životem, osídlením nové krajiny, pověrčivostí i vírou plná, leč útlá kniha. Nádherné popisy přírody i myšlenek. Josefa je těžké pochopit. Je to samotář, hlubokomyšlenkář, pevně spjatý s půdou i přírodou a zatvrzelý jako starý mezek s vírou duchů země z kořenů stromů a modlitbou omamných rejů.. Ačkoli já ho trošku chápu, pro podobnou naturalitu, tak pro dnešní dobu už podivínský pařez a bloud. Knihu doporučuji jako start do Steinbekovy literatury pro nezasvěcené.

18.12.2024 3.5 z 5

Zbroj světla Zbroj světla Ken Follett

Jsem spokojený. Dostal jsem dobrou knižní krmi od mistra Folletta. Zajímavá doba, ještě zajímavější obsazení a počátek revoluce ke konci třicetileté války. Souhlasím s tím, že dějové linky jsou občas nesouvislé, ale autor chtěl popsat mnoho zajímavostí té doby, včetně třicetileté války a Bonaparta. Na duhou stranu, děj je velmi zajímavý, mnohé jsem se dozvěděl a autor ve mě vzbudil touhu poznat blíže i dění války v té době, takže vlastně splnil svou úlohu.
Mohu knihu doporučit.

27.10.2024 4 z 5

Restart muže Restart muže Milan Studnička

Kniha určená mužům. Zpracování dobré, čtivé, spoustu dobrých rad a zásahů do černého. Určitě to osloví. Dá se tím i řídit, jen ty úkoly neosloví každého, respektive ne ty, kteří si neradi vypisují své problémy na papír a zde jinou terapii nenajdete. Ač je v knize docela dost podnětů, přesto mi v ní něco chybí.

17.10.2024 3 z 5